about
Toon menu

Unequal Pay Day: vanaf 31 oktober tot einde jaar werken vrouwen in Europa gratis en voor niets

De progressieve vrouwenbeweging zij-kant en de PES Women roepen 31 oktober 2018 uit tot Europese Unequal Pay Day. In tegenstelling tot Equal Pay Day, de dag voor gelijk loon, is Unequal Pay Day de symbolische dag voor ongelijk loon. Op jaarbasis verdienen vrouwelijke werkneemsters in Europa immers nog steeds 16 procent minder dan mannen, waardoor ze vanaf 31 oktober tot het einde van het jaar gratis en voor niets werken.

Loonkloof v/m De progressieve vrouwenbeweging zij-kant is de initiatiefneme...
Lees meer

Eén op de zeven gemeenteraden blijven mannenbastions

Amper 1 op de 15 Vlaamse gemeenteraden heeft na de verkiezingen van 14 oktober meer verkozen vrouwen dan mannen. In 1 op de 7 gemeenten zijn niet eens 1/3e vrouwen verkozen en ziet het ernaar uit dat de raden mannenbastions blijven. Dat blijkt uit een analyse van de progressieve vrouwenbeweging zij-kant op basis van de kiesresultaten. Beste leerlingen zijn De Pinte, Bierbeek en Leuven (57% vrouwen), het slechtst scoren Zelzate (13%), Asse (19%) en Bever (18%).

In tegenstelling tot Brussel, is ee...
Lees meer

Wat als je bang bent van je partner?

Of het nu van spinnen is of van hoogtes: iedereen is wel eens bang. Maar heel wat mensen zijn bang waar ze veilig zouden moeten zijn: thuis. Met deze angstgevoelens gingen Zijn, zij-kant en FOS aan de slag voor hun nieuwste sensibiliseringscampagne rond partnergeweld. De ‘Bang!’-toolbox biedt raad en daad bij angst in relaties, van jaloezie en bindingsangst tot fysiek en verbaal geweld.

Wanneer politici het in deze verkiezingstijden hebben over veiligheid, vergeten ze één ding: de onveiligste...
Lees meer

Slechts één kieslijst op de vier heeft een vrouwelijke trekker

Slechts 24% van het totale aantal lijsten voor de lokale verkiezingen wordt getrokken door een vrouw. Dat is geen goed teken voor de genderdiversiteit in de toekomstige schepencolleges en gemeenteraden, want het zijn vaak de lijsttrekkers die de meeste stemmen (en dus de zetels) binnenhalen.

Na de voorlopige afsluiting van de kandidatenlijsten op maandag 17 september, stelt het Agentschap Binnenlands Bestuur vast dat 36.545 effectieve kandidaten op 14 oktober zullen meedingen naar een zetel in de...
Lees meer

Slechts één kieslijst op de vier heeft een vrouwelijke trekker

Amper 24% van het totale aantal lijsten voor de lokale verkiezingen wordt getrokken door een vrouw. "Dat is geen goed teken voor de genderdiversiteit in de toekomstige schepencolleges en gemeenteraden, want het zijn vaak de lijsttrekkers die de meeste stemmen (en dus de zetels) binnenhalen", klinkt het bij de vrouwenbeweging zij-kant vzw.

Na de voorlopige afsluiting van de kandidatenlijsten op maandag 17 september, stelt het Agentschap Binnenlands Bestuur vast dat 36.545 effectieve kandidaten...
Lees meer

'Ik hou van mijn oma, niet van haar pensioen'

Een vrouwenpensioen ligt een kwart lager dan een mannenpensioen. En dat heeft alles te maken met de loonkloof, die nog steeds 20 procent bedraagt in België. De progressieve vrouwenbeweging zij-kant trapt daarom de veertiende Equal Pay Day-campagne af, in samenwerking met PES Women en ABVV. Trouw nooit met een oudere vrouw om haar geld, is het besluit van de webspot van dit jaar, een realisatie van communicatiebureau mortierbrigade.

Nieuwste cijfers Je zou er grijs haar van krijgen: volgens de n...
Lees meer

Mannen, #MaakPlaats: zij-kant eist meer vrouwen in de lokale politiek

In Brussel zullen de volgende gemeentecolleges straks niet meer dan 2/3 schepenen van hetzelfde geslacht mogen tellen. Een mooie inhaalbeweging die ook op andere plaatsen nodig is. Dat bewijzen de harde cijfers. De politieke partijen zijn overal bezig met het samenstellen van hun lokale verkiezingslijsten, en daarom doet de progressieve vrouwenbeweging zij-kant een duidelijke Valentijn-oproep: mannen, maak plaats voor meer vrouwen.

Vandaag is slechts één op de drie schepenen, één op de zes burgem...
Lees meer