about
Toon menu

handleidings

Extra grenscontroles bedreigen vrij verkeer in Europa

Nadat de regeringen van zowel Zweden en Denemarken maandag nieuwe grenscontroles aankondigden om de stroom van migranten en vluchtelingen tegen de houden, verspreidt de angst zich over Europa dat het open grens beleid binnenkort niets meer dan een droom zal zijn. Betekenen nieuwe grenscontroles in Zweden en Denemarken dat de Schengenzone ten dode is opgeschreven?

In een poging om de vluchtelingen te stoppen aan de zuidelijke grens, legt Zweden nieuwe identiteitscontroles op voor reizigers die aan...
Lees meer

BRAL vraagt de EU-leiders om wat ademruimte

Vandaag, 16 december, komen de Europese Ministers van Milieu in Brussel samen om te discussiëren over de uitstootnormen voor auto's die tot 2030 zullen gelden. Het is de eerste keer sinds het Volkswagenschandaal dat vertegenwoordigers een bijeenkomst organiseren waarbij luchtkwaliteit bovenaan de agenda staat. BRAL voerde er actie voor strengere regels en een betere luchtkwaliteit.

Op 28 oktober, na het het Volkswagen-schandaal, besliste Europa om de normen voor dieselw...
Lees meer

Beledigend eerbetoon aan Leopold II in Brussel

150 jaar geleden besteeg Leopold II de troon. Brussels schepen van Stedenbouw en Erfgoed, Geoffroy Coomans van Brachène (MR) zag zijn kans schoon om een eerbetoon te organiseren. Dit valt echter niet overal in goede aarde. Door de misdaden in koloniaal Congo is de figuur van Leopold II immers hoogst controversieel. JOC Bruxelles vindt het eerbetoon een belediging voor alle gekoloniseerde volkeren.

Schepen Geoffroy Coomans van Brachène (MR) organiseert een eerbetoon aan de voet van het standbeeld...
Lees meer

POC21: een alternatieve aanpak van de klimaatproblematiek

'Ja, er zijn wel alternatieven.' Dat had de leuze kunnen zijn van de 200 ontwerpers, ingenieurs, wetenschappers en geeks die afgelopen zomer vijf weken lang hun krachten in een prachtige Frans kasteel. Ze bouwden prototypes van technologische alternatieven die een maatschappij mogelijk maken zonder fossiele brandstoffen en zonder afval. Het vrij delen van kennis was daarbij het centrale principe. Proof of Concept is de documentaire van open-source-filmmaker Sam Muirhead over dit innovatieve kamp.
Lees meer

Kajakkers peddelen voor het klimaat van Brussel naar Parijs

Na de aanslagen in Parijs verbood Frankrijk alle acties in de marge van de klimaatconferentie. Dat weerhoudt zes kajakkers er echter niet van om zaterdagochtend 21 november met de kajak naar Parijs te vertrekken. Met dit initiatief willen de kajakkers 'gewone burgers' mobiliseren voor het klimaat. Een gesprek met Richard Mardens van de kajakexpeditie.

Richard Mardens in het midden, met de oranje jas, foto: Kevin Van den Panhuyzen Richa...
Lees meer

Verander nu, voor het klimaat alles verandert

In aanloop van de COP21, de klimaatop in Parijs, stelt DeWereldMorgen.be wekelijks een niet te missen documentaire voor over klimaat en milieu-activisten. De tweede in de reeks is 'This Changes Everything', een documentaire van de succesauteur en wereldberoemde activiste Naomi Klein.

In haar meest provocerende boek This Changes Everything pakt Naomi Klein de grootste dreiging aan die de mensheid ooit heeft gekend: de oorlog die het kapitalisme voert tegen het leven op aarde. De klimaatveranderi...
Lees meer

"Het klimaatdebat is een debat over het geloof in de mensheid"

Climate Express wil eind november 10.000 Belgen naar de klimaattop in Parijs krijgen om de politiek wakker te schudden. Volgens internationale wetenschappers moeten die nu immers in actie schieten als ze een ernstige klimaatverstoring willen voorkomen. Natalie Eggermont is voorzitster van de Climate Express en heeft net een boek geschreven: ‘Climate Express. Sporen van verandering’. DeWereldMorgen.be interviewde haar tijdens de boekvoorstelling in de Brusselse Ancienne Belgique.

In je boek do...
Lees meer

Roterende hongerstaking voor Ali Aarrass

Op het Poelaertplein, tegenover het Brusselse Justitiepaleis, organiseert Farida Aarrass, de zus van de Belgisch-Marokkaanse gevangene Ali Aarrass een roterende hongerstaking.

Ali Aarrass werd in Marokko na een oneerlijk proces voor terrorisme veroordeeld op basis van bekentenissen verkregen door foltering. Hij was sinds eind augustus in hongerstaking maar moest vorige week om gezondheidsredenen zijn staking onderbreken.  ...
Lees meer

Tuinieren op vliegveld Tempelhof in Berlijn

Midden in Berlijn ligt een terrein van 380 hectare grond, het voormalige vliegveld Tempelhof. Na lang wikken en wegen, vele demonstraties en een referendum is er besloten om de oppervlakte grotendeels om te toveren tot stadspark met gemeenschapstuinen. Waar vroeger vliegtuigen landden, groeien vandaag bloemen, aardappelen en courgettes. Deze gemeenschapstuinen ontwikkelen en behouden is geen sinecure want de vastgoedsector staat te drummen om er woonprojecten te realiseren.

Tempelhof, midden in d...
Lees meer

Bomspotters voor de rechtbank: de wereld op zijn kop

In 2012 voerden activisten van Action Pour La Paix een inspectie uit in SHAPE, het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Bergen. Vandaag, 26 oktober, moesten zeven van die activisten voor de correctionele rechtbank van Bergen verschijnen. Ze riskeren een celstraf van 5 jaar en een zware boete. Volgens Vredesactie is dat de wereld op zijn kop: geweldloze burgers worden vervolgd terwijl de overheid zich schuldig maakt aan de voorbereiding van oorlogsmisdaden.

Op 11 februari 2012 klommen vredesacti...
Lees meer

Duizenden betogers tegen TTIP in Brussel

Meer dan tweeduizend betogers kwamen vandaag, zaterdag 17 oktober, naar Brussel om te betogen tegen het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP).

Het verdrag dat  momenteel - in het grootste geheim- onderhandeld wordt tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten gaat onder meer over de afschaffing van douanetarieven en het op elkaar afstemmen van regels en standaarden om handel tussen landen te vergemakkelijken. Volgens de tegenstanders van het vrijhandelsverdrag staat de ov...
Lees meer

Massale opkomst betoging voor solidaire samenleving

Zo'n 100.000 betogers stroomden samen aan het Brusselse Noordstation voor de start van de nationale betoging. De vakbonden ACV, ABVV en ACLVB vierden vandaag, woensdag 7 oktober, de eerste verjaardag van de regering-Michel. Ze stapten solidair van het Noord- naar het Zuid-Station. DeWereldMorgen.be vroeg aan de betogers waarom ze op straat komen en of betogen zin heeft.

Foto: Greet Brauwers “Alles wat die stomme regering doet, ‘t hangt o...
Lees meer

Maximiliaanpark nu volledig ontruimd

Vorige donderdag 1 oktober verlieten vluchtelingen de kampplaats in het Maximiliaanpark tegenover de Dienst Vreemdelingenzaken. Asielzoekers moeten voortaan naar de pre-opvang van het WTC III-gebouw voor een slaapplaats. Er bleven nog enkele tenten over van daklozen en een honderdtal sans-papiers die nergens anders terecht kunnen. Afgelopen vrijdag heeft de Brusselse politie het park echter volledig ontruimd.

Een fotoreportage door Billy Miquel / Collectif Krasnyi ...
Lees meer

Asielzoekers brengen nacht door voor deur Vreemdelingenzaken

In Brussel kamperen honderden mensen voor de deur van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Ze wachten er om hun asielaanvraag te introduceren. Door de achterstand op de DVZ worden elke dag mensen geweigerd. De situatie van de asielzoekers is precair en urgent. Gezinnen weten niet waar ze terecht kunnen en zijn volledig gedestabiliseerd. Door de koude en het gebrek aan hygiëne steken ziektes de kop op. De asielzoekers hebben nood aan voedsel, water, tenten, medicijnen en morele steun. De stad Brussel beloofde open tenten en sanitair te plaatsen.
Lees meer

Protest en solidariteit aan Turkse ambassade in Brussel

Woensdag was er een protestactie aan de Turkse ambassade in Brussel. Volgens de manifestanten, hoofdzakelijk Turkse en Koerdische activisten, treedt de Turkse regering te laks op tegen IS. Bij een zelfmoordaanslag in de Zuid-Turkse stad Suruç aan de grens met Syrië zijn maandag 32 mensen gedood en zeker 100 anderen gewond geraakt, voornamelijk jongeren. De aanslag wordt toegeschreven aan IS.

De gedode jongeren, lid van de Federation of Socialist Youth Associations (SGDF), waren va...
Lees meer