about
Toon menu

"Baanbrekende documentaire 'Our Planet' toont nood aan wereldwijde actie om natuur te beschermen"

De langverwachte 8-delige documentairereeks Our Planet, met de stem van Sir David Attenborough, is vandaag wereldwijd uitgekomen op Netflix. De documentaire toont duidelijk aan hoe biodiversiteit – ons ‘veiligheidsnet’ of ‘levensweb’ -achteruit gaat. WWF roept het publiek op om op te komen voor de planeet. We zijn immers afhankelijk van de natuur en de biodiversiteit voor elementaire levensnoodzakelijkheden, zoals voedsel, water en propere lucht.

De Netflix-serie Our Planet is gemaakt i...
Lees meer

Partijen missen historische kans om klimaatdoelen wettelijk te verankeren, zegt WWF

De stemming in het federale parlement leverde niet het verhoopte resultaat op. Er komt geen bijzondere klimaatwet. Een teleurstellend resultaat, maar toch betekent dit niet het einde. WWF nam tijdens de discussies akte van uitspraken door CD&V en Open Vld dat ze ook zonder klimaatwet het klimaatbeleid terug op de rails kunnen zetten. Na jaren van verwaarlozing van het klimaatbeleid, is het tijd om dat nu ook te bewijzen.

Het ontwerp van het Nationaal Klimaat- en Energieplan (NKEP) dat ons land ei...
Lees meer

Toename van de Belgische bijdrage aan internationale ontbossing moet ons zorgen baren, waarschuwt WWF

Ter gelegenheid van de ‘Werelddag van de Bossen’ publiceert WWF België een studie naar de Belgische bijdrage aan de internationale ontbossing. Het landbouw- en bosareaal dat nodig is om de voornaamste 7 grondstoffen die we importeren (hout, soja, rundvlees, cacao, palmolie, koffie en rubber) te produceren, vertegenwoordigt een gebied ter grote van 3× het Belgische grondgebied. WWF roept de Belgische autoriteiten op om een nationale strategie tegen ontbossing in te voeren en roept de Belgen op hun consumptie aan te passen.
Lees meer

VN-klimaatbesprekingen: "België dreigt volledig de boot te missen"

Bij het slot van de VN-klimaatbesprekingen, verwelkomt WWF de vooruitgang die geboekt is bij het vaststellen van de regels voor de operationalisering van de Overeenkomst van Parijs en het signaal van de COP dat de ambitie moet verhoogd worden. "België dreigt intussen volledig de boot te missen. Op de COP hoorden we gelukkig ook politici uit onze regeringen die wél werk willen maken van een hoger ambitieniveau of van een Belgische klimaatwet."

"De wereldleiders kwamen aan in Katowice met de opdr...
Lees meer

WWF engageert zich voor het 'Beyond Chocolate'-partnerschap voor Belgische chocolade zonder ontbossing

WWF-Belgium zet zich in voor de 'Beyond Chocolate'-samenwerking met de chocoladesector, de overheid, wetenschappers en het maatschappelijk middenveld voor duurzame Belgische chocolade met respect voor mens en natuur. WWF verwelkomt ook de publieke steun van België voor een Europees actieplan tegen ontbossing met wettelijke maatregelen om de belangrijkste duurzaamheidsuitdagingen in de chocoladesector aan te pakken: ontbossing en het respecteren van de mensenrechten.

De productie van cacao is de...
Lees meer

Big Cats Save Big Cats: Belgische katten redden de grootste Amerikaanse “kat”

Over de jaren heen heeft de grootste “kat” van Amerika de grootte van zijn habitat zien halveren en het aantal prooien in zijn jachtgebied zien afnemen. Terwijl 720.000 van de twee miljoen katten in België overgewicht hebben, kan de jaguar nauwelijks overleven in zijn natuurlijke habitat. Via de nieuwe “Big Cats Save Big Cats” campagne moedigt WWF de Belgen aan om minder aan hun katten en meer aan de jaguar te geven, en dit door de programma's van de organisatie ter bescherming van deze bedreigde diersoort te ondersteunen.
Lees meer

60 procent minder wilde dieren op 40 jaar tijd

Tussen 1970 en 2014 zijn de aantallen gewervelde populaties - vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen - wereldwijd met 60 procent geslonken. In de tropen, Zuid-Amerika en Centraal-Amerika is dat zelfs 89 procent. Nooit eerder ging het aantal soorten er zo snel op achteruit.

Vandaag ligt dat ritme honderd tot duizend keer hoger dan wat het in de loop van alle voorgaande geologische tijdperken geweest is. Dit is de alarmerende vaststelling van het Living Planet Report, de wereldwijde w...
Lees meer

100 milieugroeperingen starten met Europese campagne om de EU-waterwet te redden

Beeld je eens een wereld in waarin je favoriete drank eruitziet als vies water en ook zo ruikt en smaakt. Dat is het scenario dat ruim 100 ngo's willen voorkomen met een nieuwe campagne die de Europese Commissie oproept de EU-wetgeving ter bescherming van alle Europese waterbronnen, zoals rivieren, stromen, meren, watergebieden en grondwater, te verdedigen.

De onlinecampagne met de naam #ProtectWater wordt geleid door WWF, European Environmental Bureau, European Anglers Alliance, European Rivers...
Lees meer

Milieubeweging: “Klimaatbeleid moet vijf versnellingen hoger om opwarming van meer dan 1,5°C te vermijden”

Het nieuwe rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de VN, toont aan dat we al het mogelijke moeten doen om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5°C. In het licht van deze urgentie moeten eerste minister Charles Michel en minister-presidenten Bourgeois, Vervoort en Borsus onze klimaatdoelstellingen stevig verhogen en onze samenleving op weg naar een duurzame transitie zetten.

Het bijzondere rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties dat vandaag ge...
Lees meer

De handel in ‘bushmeat’ explodeert: van Afrika tot bij ons in België

Vanavond brengt het VRT-programma Pano een reportage uit over de consumptie en handel van ‘bushmeat’ of vlees van wilde dieren, een fenomeen dat wereldwijd aan het exploderen is. De niet-duurzame jacht op diersoorten is mee verantwoordelijk voor de toenemende leegte van Afrikaanse bossen en savannes. Zoals uit de rapportage blijkt, zijn er belangrijke aanwijzingen om aan te nemen dat ook via Zaventem bushmeat Europa binnenkomt.

WWF roept de Belgische overheid en de transportbedrijven op om d...
Lees meer

Wolvenplan: van plan naar actie

Amper 9 maanden na de komst van Naya hebben we niet alleen een wolvenkoppel, maar heeft de Vlaamse Minister van Leefmilieu Schauvlieghe ook een wolvenplan. Daarin ligt terecht de focus op het versterken van draagvlak voor de wolf door sensibilisering, schadevergoeding en participatie. Toch blijven WWF en Natuurpunt op hun honger zitten. “Het plan blijft te vrijblijvend op vlak van preventie, noodactieplannen en loslopende honden", waarschuwen Natuurpunt en WWF.

“Goede afspraken maken goede vri...
Lees meer

WWF lanceert een zomercampagne voor meer ruimte Noordzeenatuur

Kennen we de rijke biodiversiteit van de Noordzee? De zomercampagne van WWF roept op om deel te nemen aan de publieksconsultatie van de overheid over het voorgestelde nieuw marien ruimtelijk plan én meer ruimte voor de Noordzeenatuur te eisen.

Oostende, Knokke, Nieuwpoort, De Panne, Koksijde, de zomer en het strand zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Maar kennen we echt de rijke biodiversiteit van de Noordzee? De zomercampagne van WWF roept op om deel te nemen aan de publieksconsultatie van...
Lees meer

Vanwaar komt de houtskool die wij op onze barbecue leggen? WWF zocht het uit

Invoer uit Afrika en Oekraïne, een gebrekkige Europese wetgeving en geen transparantie bij bepaalde merken ... De houtskoolsector doet ons de wenkbrauwen fronsen! Een onderzoek naar dit afgeleide houtproduct dat bij zomerse temperaturen bijzonder gegeerd is.

WWF-België liet de inhoud van zakken met houtskool uit supermarkten en doe-het-zelfzaken in België analyseren. De resultaten uit het nieuwe rapport “Tropisch hout op onze barbecue” laten niets aan de verbeelding over: van 18 geanalyseerde za...
Lees meer

WWF: "Redden van ijsberen vereist meer actie"

Zonder dringende actie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, voorspellen wetenschappers het verdwijnen van een derde van alle ijsberen in de wereld tegen 2050. De eerste ijsbeer-scorekaart van WWF laat zien dat de betrokken landen nog steeds ver rond het doel blijven cirkelen.

2 februari 2018 markeerde de opening van de tweejaarlijkse samenkomst van de vijf ‘ijsbeerlanden’ in Fairbanks, Alaska. Het was ondertussen 40 jaar geleden dat deze landen elkaar voor het eerst ontmoetten om hun...
Lees meer

WWF verwijt minister Marghem chronisch uitstelgedrag

Federaal minister Marghem vertoont een chronisch uitstelgedrag, zegt WWF in een Open Brief aan de Minister. Aanleiding is de beleidsverklaring die de minister vandaag voorlas in het parlement.

Geachte Mevrouw de Minister,  Vandaag geeft u uw beleidsverklaring aan het federaal parlement. WWF kijkt met meer dan gewone aandacht mee uit naar wat u zal vertellen. Vanuit al onze terreinervaring in meer dan 100 andere landen stellen we vast dat de natuur waar we allemaal afhankelijk van zijn, dramatisc...
Lees meer