about
Toon menu

Ontslagen en langdurig ziek

In plaats van zich te focussen op controle van langdurig zieken zou De Block nu beter werk maken van een meer toegankelijke psychotherapie, het wegwerken van lange wachtlijsten in de psychische zorg en de billijke terugbetaling van psychotherapeutische sessies.

De afgelopen weken en dagen regent het in België grootschalige ontslagen, van Caterpillar over Axa tot Douwe Egberts. Caterpillar is overigens een multinational die miljarden winst boekt en geniet van een wel zeer gunstig belastingstarief....
Lees meer

Documentaire ‘Amy’ Winehouse: warm pleidooi voor meer mens en minder media

De documentaire 'Amy' draait in de filmzalen. Wouter Hessels, docent film & media aan het RITCS in Brussel zag een pakkend portret van het korte leven van een getalenteerde mens. 'Amy' veroordeelt ongebreidelde en ongenuanceerde sensatiezucht, die geen respect toont voor rust en privacy van beroemdheden, die toch ook maar mensen zijn.

Brits filmregisseur Asif Kapadia realiseerde de beklijvende documentaire Amy (2015) over Amy Winehouse. De film loopt nog steeds. Ik raad e...
Lees meer

Staatssecretaris te veel

De afgelopen dagen was er in de media veel te doen over staatssecretaris Elke Sleurs en haar bevoegdheidsverlies. Na een herschikking moest de superstaatssecretaris van de N-VA haar bevoegdheid van strijd tegen fiscale fraude afstaan aan partijgenoot en minister van financiën Johan Van Overtveldt. Dat ze niet langer jacht mag maken op fiscale fraudeurs werd in de media gepercipieerd als een fameuze degradatie.

Elke Sleurs (N-VA)...
Lees meer

Wat en wie na Eric Antonis?

In dit jaar 2014 waar Vlaamse en Belgische besparingsregeringen ook de kunst- en cultuursector tot strenge bezuinigingen dwingen, heeft diezelfde sector drie van haar grote, internationale bezielers verloren. In februari overleed beeldendekunstpaus Jan Hoet, in maart operagod Gerard Mortier en vorige week cultuurvernieuwer Eric Antonis. Voor de kunsten in België is 2014 annus horribilis geworden.

bron: Ademloos.be De drie b...
Lees meer

EU en een Palestijnse staat

Dat de nieuwe buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini, graag een Palestijnse staat ziet ontstaan tijdens haar mandaat, is bemoedigend nieuws. In woorden is zij nu al actiever dan haar fletse voorgangster Catherine Ashton. Maar is er internationaal voldoende steun? En aan welke voorwaarden zou een nieuwe staat moeten voldoen, zowel tegenover Palestijnen als Israëli’s?

Federica Mogherini (foto Wikimedia) Na z...
Lees meer

De kerk is er niet voor iedereen

De bisschoppensynode over het gezin die zich onder meer wilde buigen over de omgang van de rooms-katholieke kerk met homoseksuele en gescheiden mensen heeft uiteindelijk beslist om niets te veranderen aan haar discriminerende houding.

Paus Franciscus mag dan al een aura van progressiviteit uitstralen, zijn Vaticaan blijft een achterhaald, conservatief machtsblok dat zweert bij eeuwige én kerkelijke heteroseksuele huwelijkstrouw die liefst uitmondt in een gelovig gezin als enig ware...
Lees meer

Heksenjacht op ambtenaren

De besparingsregering Michel I staat in de steigers en laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Het overheidsbeslag is te groot en te vet en moet dus afslanken. Zoals Bart De Wever het in levende lijve zelf heeft voorgedaan.

Dat betekent bijvoorbeeld dat slechts één op de vijf ambtenaren die met pensioen gaan, vervangen zou worden. Daar bovenop zal er zwaar beknibbeld worden op de werkingsmiddelen, subsidies en gebouwen van de overheid. Door de indexsprong is er sowieso loonver...
Lees meer