about
Toon menu

'De parabel van de kip en het varken'

Rudy Coddens is OCMW-voorzitter en kandidaat-burgemeester in Gent. Julien Van Geertsom is voorzitter van de federale POD Maatschappelijke Integratie. Beiden zijn erg kritisch voor het voornemen van de Vlaamse regering om de OCMW’s te integreren in de gemeenten. "Het gevolg van deze integratie? Laat me met een parabel antwoorden: ‘De kip vraagt aan het varken te fuseren en een nieuw product op de markt te brengen: spek met eieren’. Het is duidelijk dat niet de sociaal zwakkeren de leveranciers van de eieren zullen zijn."
Lees meer

"Roadmap voor progressieven richting 2018"

Eric Corijn tekent een roadmap uit voor progressieven in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. In de voorsteden en landelijke gebieden zullen CD&V en N-VA strijden om de hegemonie. Maar 't is in de steden dat het echte gevecht plaatsvindt: dat tussen de reactionaire nationalistische reflex en het progressief stadsproject. “De inzet van de komende lokale verkiezingen,” aldus Corijn, “is een ware participatieve democratie stellen tegenover de autoritaire verleiding.” (Dit artikel is eerder verschenen in Samenleving en Politiek.)
Lees meer

Bruno De Wever: ‘Finaal ging Het Sienjaal over staatsvorming’

Twintig jaar na de lancering blikt historicus Bruno De Wever (Universiteit Gent) terug op Het Sienjaal. Het project waarvoor de progressieve Vlaams-nationalist Maurits Coppieters bij de toenmalige SP en Norbert De Batselier kwam aankloppen. “Dat was geen verrassing”, zegt professor De Wever. “Nationalisme is immers een zwakke ideologie, die niets zegt over hoe de maatschappij voorts in mekaar zou moeten zitten.

Nationalisme zegt alleen dat gemeenschap en staat congruent moeten zijn.” En dus...
Lees meer

‘Safe havens in de regio zijn een schijnoplossing’

Samenleving en Politiek sprak met UNHCR-woordvoerdster Vanessa Saenen. Ze voorspelt dat de vluchtelingencrisis eerst nog slechter wordt, voor het beter zal gaan. UNHCR is mordicus tegen de deal tussen Europa en Turkije. Ook de idee van het creëren van een veilige regio in Syrië waar vluchtelingen verblijven, ondersteunt het niet. “Safe havens in de regio zelf zijn een schijnoplossing. Iemand die moet vluchten, moet kunnen vluchten.”

Op dit moment is het aantal vluchtelingen dat de Egeïsche...
Lees meer

Is de deeleconomie wel zo wenselijk?

Op het eerste zicht lijkt de deeleconomie enkel goed nieuws. Het is veel goedkoper om spullen van elkaar te huren dan via een bedrijf. Milieutechnisch gezien hebben we door de deeleconomie minder spullen nodig. En sociaal gezien komen mensen makkelijker met elkaar in contact en ontstaan er vanzelf vele nieuwe relaties via delen. Goed dus voor People, Planet en Profit. Maar is de deeleconomie echt wel zo wenselijk, vraagt Nederlands innovatiewetenschapper Koen Frenken zich af. Samenleving en Politiek ging het na.
Lees meer

Tobback versus Crombez: "Naar links, of niet?"

Op 13 juni weten we wie de nieuwe sp.a-voorzitter wordt. Krijgt Bruno Tobback of John Crombez het voorzitterschap van de partij in handen op een sleutelmoment in haar bestaan? Wordt de nieuwe voorzitter ook de nieuwe leider van de partij? Politocologen Carl Devos en Dave Sinardet spraken voor het blad Sampol met de twee kandidaat-voorzitters.

De maanden na de verkiezingsnederlaag van 25 mei 2014 verliepen voor sp.a tumultueus. Na een reeks therapeutische sessies en moeizame partijbes...
Lees meer

James K. Galbraith over de noodzaak van een Europese sociale zekerheid

De Amerikaanse econoom James K. Galbraith pleit voor een uitbreiding van de sociaal-democratische welvaartsstaat naar de zuidelijke EU-lidstaten, als oplossing voor de economische crisis. Wim Vermeersch, hoofdredacteur van Samenleving en Politiek (SamPol), sprak met hem.

James K. Galbraith werkt achter de schermen mee met de Griekse regering om het land in de eurozone te houden. Onder de Griekse crisis schuilt evenwel een Duitse crisis, aldus de Amerikaanse econoom. “Je kan geen...
Lees meer

‘Links moet minder de straat op en meer de leeskamer in’

Met zijn columns op de website De Correspondent wordt de Nederlandse historicus Rutger Bregman ook buiten Nederland een invloedrijke stem. Wim Vermeersch, hoofdredacteur van Samenleving en Politiek, had een gesprek met deze utopische denker.

Het is opvallend hoe Nederlands historicus en utopisch denker Rutger Bregman tijdens dit gesprek ‘we’ met ‘links’ afwisselt. Zelf plaatst hij zich nochtans niet in dat kamp. “De links-rechtstegenstelling is achterhaald. Heel wat kwesties snijden...
Lees meer

Monique Kremer: "Andere migratie, andere verzorgingsstaat"

Het uitstekende boek Vreemden in de verzorgingsstaat (2013) van de Nederlandse onderzoeker Monique Kremer is voor alle linkse partijen verplichte lectuur. Ze ontkracht de mythe dat ‘vreemden’ een aanslag zijn op de schatkist, dat ze ons werk overnemen of dat hun aanwezigheid de solidariteit ondermijnt. Wel pleit Kremer voor een ‘andere’ verzorgingsstaat die meer ‘migratieproof’ is.

Er is wel degelijk een probleem: de open grenzen in Europa hebben geleid tot flexmigratie,...
Lees meer

Ive Marx: "Onze sociale bescherming moet beter"

In het septembernummer van Sampol interviewt Wim Vermeersch armoedespecialist Ive Marx uitgebreid. Marx toont zich kritisch over de impact van onze welvaartsstaat op armoedebestrijding en herverdeling. ‘We geven veel uit aan sociale zekerheid, maar die genereert niet de uitkomst die we willen. Onze sociale bescherming moet beter. Het is spijtig dat linkse partijen die boodschap niet krachtig brengen. Het geeft een opening aan andere partijen."

Ive Marx is verbonden aan het Centrum...
Lees meer

Hernieuw het coöperatief raamwerk

Ondanks de negatieve berichtgeving die coöperaties sinds kort opnieuw te beurt valt, blijven ze een geschikt middel om greep te krijgen op onze economie. "Opdat coöperaties een volwaardige derde economische poot in ons economisch bestel kunnen worden, moet de overheid het juridisch en operationeel raamwerk hernieuwen", schrijft Wim Vermeersch van SamPol.

Donderdag 5 december kruisten Johan Vande Lanotte (SP.A) en Jean-Marie Dedecker (LDD) de degens in de Kamer. Dedecker hekelde de...
Lees meer