about
Toon menu

‘Wannabe’ wordt wakker

‘Waarom ik de Indianen wil redden’ is een hybride en ironische tekst van een auteur die van zichzelf geen spaander heel laat. Hij noemt zich niet alleen een wannebe, maar ook een geobsedeerde neuroot (p. 276) en een overjaarse linkie-winkie (p. 244) Het is echter die voortdurende zelfspot die dit merkwaardige boek een zeer eigen tonaliteit geeft.

Wannabe? ‘Wij moeten ons hoeden voor een assimilatie van een geïdealiseerde indiaanse authenticiteit aan de verlangens van een vervreemde westerse...
Lees meer

Hoe Antwerpse burgerbewegingen de democratische politiek veranderden

‘Het primaat van de politiek is deze week full face doorbroken is. Het historische aan de foto’s die woensdag gemaakt werden, is dat politici en burgers elkaar de hand drukten. De plaats van de burgerbewegingen in dit verhaal, het aanduiden van een intendant... er zijn, aldus Manu Claeys, begrippen en procedures gelanceerd die nooit meer zullen verdwijnen.

‘Historisch’ werd het toekomstverbond genoemd dat op 15 maart 2017 werd afgesloten tussen de Vlaamse en Antwerpse overheid en de burgerb...
Lees meer

Piet Akkerman en de slag om Madrid

Dit zijn twee juweeltjes van boeken die voor een gedeelte samenvallen en zelfs complementair zijn.  Een uit 1938 en een uit 2016 waarbij de slag om Madrid tijdens de Spaanse burgeroorlog het centrale thema is.

De hommage aan Piet Akkerman is niet alleen inspiratiebron voor vele generaties syndicalisten in dit land, maar bewijst ook dat, zelfs tachtig jaar later, de Spaanse burgeroorlog nog steeds een zeer gevoelig onderwerp is.  Het gebeurt niet zo gauw dat twee boeken, vanuit een heel verschil...
Lees meer

Moresnet, een mini-Monaco

Het merkwaardige bad dat Napoleon op al zijn veldtochten meezeulde is waarschijnlijk bekender dan de herkomst van het materiaal waaruit het gemaakt werd: galmei dat gebruikt werd om zink te maken dat uit Kelmis of La Calamine, dichtbij Moresnet, kwam waar de galmeiberg of Vieille Montagne lag. Dat dit ertoe leidde dat Moresnet bijna een eeuw de kleinste staat van Europa werd is veel minder in het geheugen blijven hangen en over dat verhaal schreef Philip Dröge een zeer boeiend boek.

‘We hebben h...
Lees meer

Over Surinaamse Boeroes

Witte Surinamers? Jawel, ze bestaan. Het is de grote verdienste van de Nederlandse freelance journaliste Karin Sitalsing, zelf een afstammeling van een Boeroefamilie, dat zij met haar boek een scherpe en zeer genuanceerde focus richt op deze Surinaamse minderheidsgroep.

Op de Surinaamse kust spoelden mensen aan vanuit heel de wereld en maakte het land tot een heel bijzondere multiculturele samenleving. Het resultaat van enkele eeuwen samenleven is een fraaie, maar zeer fragiele verzameling van v...
Lees meer

Wereldverbeteraars, ophemelen of uitspuwen?

Wereldverbeteraars? Bestaan ze? Of zijn het toch maar mensen? Is hun voorbeeld nastrevenswaadig of net niet? Filosofe en journaliste Larissa Macfarquhar schreef er een boek over.

De filosofe en journaliste Larissa Macfarquhar - die werkt voor The New Yorker - schreef in 2015 ‘Strangers Drowning: Voyages to the Brink of Moral Extremity’ dat nu bij Atlas Contact verschijnt onder de titel ‘Wereldverbeteraars, een filosofische verkenning van altruïsme’. Macfarquhar spreekt...
Lees meer

Het voortschrijdend inzicht van Hans Achterhuis

Met deze nieuwe publicatie komt Hans Achterhuis tot veranderende inzichten in verband met zijn benadering van het utopisch denken. Hij kant zich nog steeds tegen de grote utopie van een totaal andere samenleving die onder meer geleid heeft tot Pol Pot-achtige toestanden, maar hij staat open voor kleinere utopische experimenten en ideeën ‘want anders dreigt de kapitalistische utopie ons te verlammen’. Alweer een boeiende publicatie van Hans Achterhuis die de recensent uitnodigde tot enkele beschouwingen.
Lees meer

België, een ménage à trois

Guido Fonteyn, ex-journalist van De Standaard, behoort samen met Pascal Verbeken (o.a. ‘Arm Wallonië’ en ‘Grand Central Belge, voetreis door een verdwijnend land’) en televisiemaker Julien Vrebos (Kukeleku, het Wallonië van zijn mensen) tot de weinige Nederlandstalige journalisten die hun licht doen schijnen tot over de Belgische taalgrens. Door verbanden te leggen tussen heel veel verleden en het heden legt Fonteyn de ware krachtsverhoudingen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel bloot.
Lees meer

Het revolutionair reformisme van Dirk Holemans

Vrijheid & zekerheid is een boek dat er stáát: zorgvuldig geconstrueerd, balancerend tussen theoretische bespiegelingen waarvoor Holemans graag te rade gaat bij een aantal van zijn lievelingsauteurs, maar toch is het helemaal geen omgevallen boekenkast geworden daarvoor zijn er de vele verwijzingen naar inspirerende voorbeelden. Dirk Holemans heeft met dit werk een intellectuele voetafdruk van formaat afgeleverd.

Transitiedenken Het kan geen toeval zijn: het aantal publicaties, ook in het Ned...
Lees meer

Een levensloopdenker over complexiteit en contextualisering

‘De eeuw van onze kinderen’ is moeilijk classificeerbaar. Het is zeker geen literaire autobiografie, maar eerder een filosofisch-antropologisch werk van een geëngageerde intellectueel die teruggrijpt in de tijd om beter vooruit te kunnen zien. In de peinzende indianenblik van de levensloopdenker die Rik Pinxten is, wisselen niet alleen tele- en groothoeklens elkaar voortdurend af, maar zijn ook vele werelden, en zeker niet alleen de westerse, prominent aanwezig. Een tour de force wat mij betreft.
Lees meer

Utopieën zijn geen hersenschimmen in Marinaleda

Je kunt op verschillende manieren reizen, onder meer om voorbeelden van Un otro mundo es posible te leren kennen. Op verschillende plaatsen in de wereld kun je ervaren dat het niet zomaar een holle slogan is. In Marinaleda of all places bijvoorbeeld. Walter Lotens trok er naar toe.

Marinaleda? Nooit van gehoord. Dat zei Isaac, een dikbuikige kelner van bar Cerezo, me in Canillas de Albaida. Dat onooglijk bergdorpje in het achterland van Malaga ligt nochtans op minder dan twee uur rijden van Mari...
Lees meer

Coöperatieve mijnwerkers boos op Morales

Rodolfo Illanes, de Boliviaanse viceminister voor Binnenlandse Zaken, is donderdag 26 augustus 2016 om het leven gekomen nadat hij ontvoerd werd door stakende mijnwerkers. Even werd Bolivia wereldnieuws. Hoe is het zover kunnen komen? Walter Lotens schetst een stukje van de maatschappelijke achtergrond.

De coöperatieve mijnwerkers zijn boos, heel erg boos - al heel lang - op de Boliviaanse regering van Evo Morales. Wegblokkades, gevolgd door zware confrontaties met de politie, hebben in de voor...
Lees meer

De uitverkoop van Zuid-Amerika: nog steeds

De onderzoeksjournalist Raf Custers analyseert in ‘De uitverkoop van Zuid-Amerika’ niet alleen zorgvuldig de nefaste rol die multinationale ondernemingen spelen maar hij brengt ook zeer goed het hardnekkige verzet in beeld van gewone mensen die zich vaak verenigen in lokale asamblea. Het boek gaat niet alleen over big business maar ook over het verzet van burgers, over de poder popular. Die bewegingen van onderuit zijn zeer belangrijk, zeker in tijden dat linkse regeringen op hun retour zijn.
Lees meer

Over achtergronden en oorzaken van terreur

Walter Lotens bespreekt het boek 'Oorlog zonder grenzen' van Ludo De Brabander (Vrede vzw). "Een uitstekend boek en na de gebeurtenissen van 14 juli in Nice is dit actueler dan ooit."

‘Oorlog zonder grenzen’ is een intelligent gecomponeerd boek over een bijzonder ingewikkelde materie. Het is een sterke opiniërende tekst waarin niet alleen de moedige, andere stem van een gedreven vredesactivist doorklinkt, maar ook die van een zorgvuldige analist die met kennis van zaken en zonder pamflettaire u...
Lees meer

Bouterse tovert weer wit konijn uit zijn hoed

Een president die voor een rechtbank moet verschijnen omdat hij als oud-legerleider verantwoordelijk is voor de moord op vijftien vooraanstaande burgers, maar telkens weer de dans ontspringt… Dat gebeurt niet zo gauw. Suriname heeft hiervan de trieste primeur. Om het eigen hachje te redden jaagt Bouterse uitvoerende en rechterlijke macht tegen elkaar in het harnas.

Wat gisteren beslist werd in de rechtbank begon allemaal 34 jaar geleden. De nacht van 8 op 9 december 1982 werd de meest dramatis...
Lees meer