about
Toon menu

Een boontje voor Borgerhout

‘Asterix aan de Schelde’ is een goed geschreven Boonsiaanse reportage over het politieke gehakketak sinds 2012 tussen een links district en een rechts stadsbestuur. Toch blijven vele aspecten in dit verhaal onderbelicht. Dat vindt Walter Lotens die zich daarvoor baseert op zijn boek ‘Groeten uit Borgerhout’. Zo wordt deze recensie uiteindelijk een ontmoeting tussen twee heel verschillende Borgerhoutboeken die misschien wel complementair zijn.

Uitgever (bij EPO) Thomas Blommaert is een p...
Lees meer

Rechtse opmars in het Zuiden

Nieuw Rechts is aan zet. Dat illustreerde Ico Maly onlangs nog uitvoerig in zijn gelijknamig boek. Hij beperkte zich in zijn analyse echter tot het Westen, met name de Verenigde Staten en West-Europa, maar ook in het Zuiden van deze planeet komt een rechterzijde steeds sterker opzetten. Dat wordt uitstekend in beeld gebracht in het laatste uitstekende nummer van ‘Alternative Sud’ van het Centre Tricontinental.

Met uitzondering van MO* magazine en Vrede (en van LA Chispa in Nederland) is de aa...
Lees meer

Diepe crisis, maar ook fris geluid van onderuit

‘De straat’ in Paramaribo, goed voor bijna de helft van de totale Surinaamse bevolking, laat steeds meer van zich horen. Een jongere, onbevreesde generatie treedt er op de voorgrond. Dat protest van onderuit is redelijk nieuw voor het doorgaans rustige land aan de ‘Wilde Kust’ van Zuid-Amerika. Maar intussen leeft men er op een sociaaleconomische vulkaan. De niet onbesproken regering komt almaar meer in nauwe schoentjes terecht, te meer omdat president Bouterse twintig jaar gevangenisstraf boven het hoofd hangt. Walter Lotens was ter plaatse.
Lees meer

Invitation à la danse van een antropoloog

De antropoloog en filosoof Rik Pinxten is een productief auteur van toegankelijke werken waarin hij zijn antropologische kennis aanwendt om zijn maatschappelijk engagement te blijven onderbouwen en van nieuwe inzichten en benaderingen te voorzien in dat grote verhaal om van onderuit en van elders veranderingen tot stand te brengen. Dat doet hij al lang en goed. En nu ook weer met ‘Het nieuwe vertrouwen’ waarin uitdrukkelijk een maatschappelijke ‘invitation à la danse’ verpakt zit.

Pinxte...
Lees meer

Tussen Kozlucay, Sint-Gillis-Waas en nog veel meer

"Hoop is als een ladder zonder veel treden. Als je vanonder staat lijkt de top onhaalbaar. Maar als je de eerste trede bestijgt en zo stap voor stap verder werkt, verandert het perspectief." Dat schrijft de voorzitster van Groen, Meyrem Almaci, in haar boek Respect is de nieuwe punk, dat Walter Lotens aandachtig las.

Is dit de autobiografie van een politica? Ja, ten dele, maar dit boek is nog zoveel meer. De 41-jarige Meyrem Almaci is politica en voorzitter van Groen en in die hoedanigheid is zi...
Lees meer

Antiverlichtingsidealen, het nieuwe normaal

Als Ico Maly met een nieuw boek komt dan zoek je maar best een gemakkelijke stoel op en een scherpe leesbril. Dat is al eerder gebleken met werk van hem. Voor 'Cultu(u)rENpolitiek' won hij in 2008 de publieksprijs van boekhandel De Groene Waterman. En met ‘N-VA, analyse van een politieke ideologie’ promoveerde hij in 2012 aan de Universiteit van Tilburg, waar hij intussen Nieuwe Media en Politiek doceert. ‘Nieuw Rechts' is geen vrolijk boek geworden. Dat kon ook niet. Het is wel een noodzakelijk boek waaruit veel te leren valt ter linkerzijde.
Lees meer

Over een duurzame en libertaire samenleving

Het is zonder meer de grote verdienste van de samenstellers van ‘Sociale ecologie en politiek’ dat zij via Murray Bookchin een link hebben gelegd tussen het anarchistisch gedachtegoed uit de 19de-eeuw en de renouveau ervan in het begin van deze 21ste eeuw. Bovendien is een figuur als Murray Bookchin iemand die de broodnodige link legt tussen (radicaal) groen en (libertair) rood en daaruit kan een beweging die op zoek is naar een nieuwe grammatica voor links alleen maar zijn voordeel doen.

Som...
Lees meer

Alles voor het moederland: literatuur onder het stalinisme

Sommige boeken vertellen zo overtuigend de waarheid dat ze een bedreiging vormen voor regimes die leugens verkondigen. Dat gaat in hoge mate op voor Isaac Babel en Vasili Grossman onder Stalin. Michel Krielaers maakt met ‘Alles voor het moederland’ een zeer boeiende zoektocht naar het werk, het leven en het tragische lot van beide Russische auteurs

De Nederlandse journalist Michel Krielaars heeft wat met Rusland. Hij werkte er niet alleen jarenlang als correspondent, hij spreekt de taal en sc...
Lees meer

Morales IV = extractivisme IV

Het Boliviaanse Grondwettelijk Hof heeft op 28 november 2017 groen licht gegeven voor een vierde ambtstermijn aan zittende president Evo Morales. Indien hij opnieuw verkozen wordt in 2019 zou dat dus betekenen dat hij onafgebroken twintig jaar aan het bewind zal zijn. Is dat een goede zaak? Als die mogelijke verlenging ook een verlenging wordt van zijn extractivistische politiek zeker niet, vindt Walter Lotens.

Een meerderheid van de Boliviaanse bevolking kant zich tegen een vierde ambtstermijn....
Lees meer

‘Hier en ‘nu’ en ‘van onderuit’

‘Solidariteit in diversiteit’ is het inspirerend werk van geëngageerde wetenschappers die in een heldere taal aan terreinverkenningen doen naar kleinschalige ‘werkplaatsen en laboratoria voor maatschappelijke verandering en vernieuwing’ in het hier en nu. En daarbij vergeten ze ook niet om concrete handvatten aan te reiken voor professionals en vrijwilligers die hen willen vergezellen in die boeiende zoektocht.

Solidariteit en diversiteit? Zijn dat geen onverenigbare begrippen? Is solida...
Lees meer

Belgische vrijwilligsters in de Spaanse Burgeroorlog

De Belgische journalist Sven Tuytens heeft met ‘Las mamás belgas’ een boeiend tijdsdocument gereconstrueerd over het kleine verhaal van moedige jonge vrouwen, - over hun engagement, maar ook over hun teleurstellingen - in dat veel grotere verhaal van de Spaanse Burgeroorlog dat via een Belgische omweg weer tot leven komt.

Sven Tuytens is sinds 2010 Spanjecorrespondent voor de VRT in Madrid en verdiept zich sindsdien in de Spaanse geschiedenis met een Belgische ondertoon. De biografie van Pi...
Lees meer

Weerstand: zuurstof voor de politiek

‘De waarde van weerstand’ is om verschillende redenen een belangrijk boek. De onderzoekers slagen er als eerste in om van op een noodzakelijk wetenschappelijke afstand een dossier te ontmijnen en te voorzien van frisse kanttekeningen die kunnen leiden tot een andere manier van besluitvorming. Zij doen dat bovendien in een zeer toegankelijke, heldere taal waar heel wat wetenschappers een voorbeeld kunnen aan nemen.

De Oosterweelsaga is een verhaal met een geschiedenis die intussen al een gener...
Lees meer

Oosterweel: de alerte democratie in actie?

De Oosterweelstory zit in een nieuwe fase waardoor stilstand beweging kan worden. Dat schrijven de onderzoekers Eva Wolf en Wouter Van Dooren in hun boek over ‘wat Oosterweel ons leert over besluitvorming’ dat vorige maandag 13 november op de 23ste Horta-bijeenkomst werd voorgesteld. Zij stellen: ‘Weerstand is zuurstof voor de politiek’, maar zal de (partij)politiek daar ook kunnen mee omspringen? Dat is de vraag die door de zaal vaak werd opgeworpen.

‘Op 2 januari 2008 zaten we rond een...
Lees meer

Zoekinstrument collaboratie en repressie

‘Zelden verscheen er een nuttiger werk over de Tweede Wereldoorlog in België. Het is een godsgeschenk voor wie op zoek is naar correcte informatie en bronnen over collaboratie en repressie.’ (Bruno De Wever)

Boek en tv-reeks ‘Het onderzoek naar de collaboratie is veel te lang het exclusieve domein geweest van een paar “ingewijden”, die door de goden van de gerechtelijke Olympos werden beschermd.’ Dat schrijft José Gotovitch zeer terecht op de binnenflap van dit boek. Deze emeritus professo...
Lees meer

Een Woody Allen-achtige stem

Patricia Jozef maakt met haar roman ‘Glorie’ een opgemerkte entree in het wereldje van de Nederlandse letteren. Het is een roman over het streven iemand te willen zijn; over onsterfelijk willen worden in grote en kleine daden, die echter niet altijd even zuiver op de graat zijn. Patricia Jozef schrijft met veel humor over de ondraaglijke lichtheid van het bestaan waarbij reminiscenties aan films van Woody Allen nooit ver weg zijn.

Ik zal het maar dadelijk bekennen: ik ben een overwegend non-...
Lees meer