about
Toon menu

Zure humor van een stukje ‘menselijke grondstof’

De atypische socioloog Herman Loos bewijst met dit boek niet alleen dat hij over een groot fysiek en psychisch uithoudingsvermogen beschikt, maar ook dat hij een zeer goede pen heeft, waardoor hij zijn lijdensweg als ‘menselijke grondstof’ op een zeer concrete, bij momenten hilarische wijze in beeld kan brengen.

Sommige titels spreken letterlijk boekdelen. ‘Menselijke grondstof’ is er zo een. Een grondstof is plooi- en kneedbaar naar mensenhanden, behalve als het zelf mensen zijn, want dan ko...
Lees meer

Betreden van grijze zones

Dit ogenschijnlijk eenvoudig receptenboek voor democratisch zelfbeheer verdient aanbeveling. Om zijn inhoud, zijn smakelijke vormgeving en om zijn meertaligheid, want deze publicatie werd door Bral ook in het Frans uitgegeven. De samenstellers hopen dat het ook mag smaken op het bord van overheidsmensen, politici of ambtenaren. Dat hoop ik ook.

Wat hebben Manu Claeys en zijn laatste boek ‘Red de democratie’ en het Brusselse Bral met ‘Burgers in de Brusselse keuken’ met elkaar te maken? Heel veel....
Lees meer

Met Martin Luther King op schoot

De meertalige Brusselse Albanees of de Albanese Brusselaar Bleri Lleshi is van vele markten thuis. Hij is politiek filosoof, mensenrechtenactivist, jongerenwerker en een mooi voorbeeld van wat antropologen een hybride figuur noemen. Ook als EPO-auteur heeft hij zijn sporen verdiend met o.a. 'De neoliberale strafstaat', 'Liefde in tijden van angst' en 'Inaya. Brief aan mijn kind'. En nu ligt er 'De kracht van hoop'. Andermaal is het een invitation à la danse aan de lezer om ook in deze politiek barre tijden niet bij de pakken te blijven zitten.
Lees meer

Boksen met Marx

Simone Weil lezen is als het ware aanwezig zijn op een intellectuele boksmatch tussen een jonge vrouwelijke auteur die de vrijheid zeer hoog in het vaandel voert en de geschriften van Marx waarin hij en zijn volgelingen vaak zwaar, maar altijd zeer to the point getackeld worden. De nagelaten teksten die door Johnny Lenaerts keurig vertaald zijn geven een mooi beeld van het zoekende denken van een jonge filosofe die in de jaren 30 vragen aansneed rond onderdrukking en vrijheid die een kleine eeuw later nog steeds zeer relevant zijn.
Lees meer

Mensen over (hun) werk

In ‘Voor de kost’ komen de echte experten op de werkvloer aan het woord en niet, zoals gewoonlijk, de zogenaamde arbeidsmarktspecialisten die in statistieken praten zonder de mensen daarachter te kennen. Met dank aan een goede journalist en een knappe fotograaf.

‘Ik ben verpleegkundige in een psychiatrisch centrum, een relatief nieuw ziekenhuis want een fusie van twee bestaande centra. In 29 jaar maakte ik een grote evolutie mee. In het begin had je nog de mastodonten met hun grote slaapzale...
Lees meer

Een buurthuis in actie

‘Tubes en talloren’ is Samenlevingsopbouw in actie om ‘u’ tegen te zeggen. Ook tegen de manier waarop auteur Geert Schuermans het pennetje vasthield. Ik hoop dat dit boek veel gelezen wordt, ook door vertegenwoordigers van hardleerse overheden die ‘vermarkting’ in het vaandel voeren. Zij hebben Dinamo willen doodknijpen, maar het buurthuis is sterker uit de strijd gekomen. Dat geeft de burger moed en hoop.

Enkele jaren geleden ging socioloog Geert Schuermans in opdracht van Samenlev...
Lees meer

Red de democratie: met octopus en jazzband

‘Red de democratie!’ nodigt uit tot actie en reflectie. Dit boek is het allemaal geworden: all-in one. De activist in Claeys heeft de essayist mee aan boord gehesen en samen kijken ze met dat dubbele petje op naar de systeemfouten en naar de oplossingen voor de werking van de representatieve democratie.

Ook de schrijfstijl van Claeys vertrekt van een all-in one formule. Hij maakt een hybride tekst waarin hij zelf als de zoekende ik-persoon aanwezig is en waarin hij in sommige passages een st...
Lees meer

Leven met paradoxen

‘Terug naar Reims’ is het moedige boek van een gespleten en zoekende auteur – ‘half homo, half trotskist’ zoals hij zichzelf ooit noemde – die aan de hand van de paradoxen in zijn levensgeschiedenis boeiende reflecties met een filosofische en sociologische horizont maakt.

Didier Eribon (°1953) is, homoseksueel en kind zijnde uit een arbeidersgezin, een behoorlijk atypische Franse intellectueel. Hij was hoogleraar filosofie en sociologie aan de universiteit van Amiens, maar werd voor...
Lees meer

Waar is het geld?

Pe a moni de? is het Sranantongo voor ‘Waar is het geld? Dat is de vraag die de Nederlandse bankadviseur Hans Moison zich stelde toen hij een jaar directielid was van De Surinaamsche Bank in Paramaribo. Dat viel bij sommige gezagsdragers niet in goede aarde. Na één jaar vertrok hij weer. Noodgedwongen. Hij hield echter een zeer merkwaardig en lezenswaardig (dag)boek bij over Suriname achter de schermen van de macht. Een unicum.

Je hebt wat met Suriname, je vrouw is van Surinaamse origine en j...
Lees meer

Sterke bouwstenen voor een nieuwe politiek

‘Monbiot heeft een duizelingwekkende kennis en een onverwoestbaar vertrouwen in mensen – ik lees alles van hem.’ Dat schrijft Naomi Klein. Na lectuur van ‘Uit de puinhopen’ is het duidelijk voor me: dat ga ik ook maar eens doen.

Hoe geraakt de mensheid bevrijd van de neoliberale lucht die ze nu al bijna vijftig jaar inademt? Dat is de hamvraag die ter linkerzijde aan de orde is. Heel wat recente publicaties gaande van Naomi Klein, over Paul Mason, Terry Eagleton, David Graeber, Karen...
Lees meer

Een boontje voor Borgerhout

‘Asterix aan de Schelde’ is een goed geschreven Boonsiaanse reportage over het politieke gehakketak sinds 2012 tussen een links district en een rechts stadsbestuur. Toch blijven vele aspecten in dit verhaal onderbelicht. Dat vindt Walter Lotens die zich daarvoor baseert op zijn boek ‘Groeten uit Borgerhout’. Zo wordt deze recensie uiteindelijk een ontmoeting tussen twee heel verschillende Borgerhoutboeken die misschien wel complementair zijn.

Uitgever (bij EPO) Thomas Blommaert is een p...
Lees meer

Rechtse opmars in het Zuiden

Nieuw Rechts is aan zet. Dat illustreerde Ico Maly onlangs nog uitvoerig in zijn gelijknamig boek. Hij beperkte zich in zijn analyse echter tot het Westen, met name de Verenigde Staten en West-Europa, maar ook in het Zuiden van deze planeet komt een rechterzijde steeds sterker opzetten. Dat wordt uitstekend in beeld gebracht in het laatste uitstekende nummer van ‘Alternative Sud’ van het Centre Tricontinental.

Met uitzondering van MO* magazine en Vrede (en van LA Chispa in Nederland) is de aa...
Lees meer

Diepe crisis, maar ook fris geluid van onderuit

‘De straat’ in Paramaribo, goed voor bijna de helft van de totale Surinaamse bevolking, laat steeds meer van zich horen. Een jongere, onbevreesde generatie treedt er op de voorgrond. Dat protest van onderuit is redelijk nieuw voor het doorgaans rustige land aan de ‘Wilde Kust’ van Zuid-Amerika. Maar intussen leeft men er op een sociaaleconomische vulkaan. De niet onbesproken regering komt almaar meer in nauwe schoentjes terecht, te meer omdat president Bouterse twintig jaar gevangenisstraf boven het hoofd hangt. Walter Lotens was ter plaatse.
Lees meer

Invitation à la danse van een antropoloog

De antropoloog en filosoof Rik Pinxten is een productief auteur van toegankelijke werken waarin hij zijn antropologische kennis aanwendt om zijn maatschappelijk engagement te blijven onderbouwen en van nieuwe inzichten en benaderingen te voorzien in dat grote verhaal om van onderuit en van elders veranderingen tot stand te brengen. Dat doet hij al lang en goed. En nu ook weer met ‘Het nieuwe vertrouwen’ waarin uitdrukkelijk een maatschappelijke ‘invitation à la danse’ verpakt zit.

Pinxte...
Lees meer

Tussen Kozlucay, Sint-Gillis-Waas en nog veel meer

"Hoop is als een ladder zonder veel treden. Als je vanonder staat lijkt de top onhaalbaar. Maar als je de eerste trede bestijgt en zo stap voor stap verder werkt, verandert het perspectief." Dat schrijft de voorzitster van Groen, Meyrem Almaci, in haar boek Respect is de nieuwe punk, dat Walter Lotens aandachtig las.

Is dit de autobiografie van een politica? Ja, ten dele, maar dit boek is nog zoveel meer. De 41-jarige Meyrem Almaci is politica en voorzitter van Groen en in die hoedanigheid is zi...
Lees meer