about
Toon menu

Een Woody Allen-achtige stem

Patricia Jozef maakt met haar roman ‘Glorie’ een opgemerkte entree in het wereldje van de Nederlandse letteren. Het is een roman over het streven iemand te willen zijn; over onsterfelijk willen worden in grote en kleine daden, die echter niet altijd even zuiver op de graat zijn. Patricia Jozef schrijft met veel humor over de ondraaglijke lichtheid van het bestaan waarbij reminiscenties aan films van Woody Allen nooit ver weg zijn.

Ik zal het maar dadelijk bekennen: ik ben een overwegend non-...
Lees meer

Le fond de l’air est rouge … et vert

Het laatste werk van Ludo De Witte krijgt in de pers de aandacht die het verdient. Dat is goed nieuws want het is een belangrijk boek dat de hot items van deze tijd rechttoe-rechtaan aansnijdt. 'Als de laatste boom geveld is, eten we ons geld wel op' nodigt uit om na te denken over de moeilijke vraag welke strategie we moeten aanwenden om die sociaalecologische samenleving voorbij het kapitalisme dichter bij te brengen. Ik ga hier als recensent-commentator graag op in.

Le fond de l’air est rouge....
Lees meer

Over het credo van de Jodenjagers

De tekst van dit boek die naar mijn smaak wat meer bewerking en structurering had verdiend - Lieven Saerens goochelt met heel veel namen en feiten - wordt gelukkig versterkt door een indrukwekkende reeks van unieke, nooit eerder gepubliceerde foto’s, afkomstig uit de naoorlogse gerechtelijke dossiers van de Jodenhaters. Een boek om samen met ‘WIL’ van Jeroen Olyslaegers te lezen. De romancier vult de historicus aan en vice versa.

‘België is ziek van zijn jaren veertig’ schreef socioloog Luc...
Lees meer

Welkom in het Belgische spiegelpaleis

Vincent Scheltiens heeft met dit boek zeker een boeiende analyse-instrument aangeboden om de Belgische actualiteit beter te kunnen plaatsen. Politiek commentator Ivan De Vadder schrijft: ‘Wie interesse heeft voor de Belgische politieke geschiedenis, moet dit boek lezen, het liefst vóór de verkiezingscampagne van 2019. Het zal u op dat moment helpen de taal, de beeldvorming, en de stereotypen van de communautaire geschiedenis te ontcijferen.’ In die zin zou een uitstekend historisch werk ook wel eens een gevaarlijk politiek wapen kunnen worden.
Lees meer

Mediastrijd in een belaste relatie

De Nederlandse journalist Ellen de Vries die onderzoeker is geworden maar die in de academische wereld gelukkig haar goede pen niet is kwijtgespeeld, levert met dit gespecialiseerde, maar boeiende werk niet alleen een belangrijke bijdrage aan een stukje surinamistiek, maar ook aan de analyse van de vaak tendentieuze rol die door de ‘vierde of vijfde macht’ in de (internationale) berichtgeving wordt gespeeld.

Een journalist die wetenschapper wordt om zich over het eigen metier te bezinnen. Je...
Lees meer

Rechter eist 20 jaar cel voor Bouterse

Woensdag 28 juni 2017 werd een du jamais-vu dag in Paramaribo. De rechterlijke macht eiste een gevangenisstraf van 20 jaar voor de huidige Surinaamse president Desiré Delano Bouterse voor zijn rol in de decembermoorden van 1982. ‘Nooit, nunca, never zal ik me laten opsluiten’, zei Bouterse al enkele jaren geleden. Het hele land staat op zijn kop. Niet in het minst de grote aanhang van Bouterse. Hoe gaat die strijd tussen rechterlijke en uitvoerende macht aflopen?

Auditeur-militair Roy Elgin...
Lees meer

Geschiedenis van het Amerikaanse volk, van onderuit

Om je als lezer het levenswerk van Howard Zinn eigen te maken heb je weken van intense lectuur nodig. Een boekwerk van 887 bladzijden en – op mijn weegschaal – 1,2 kilogram lezen, vraagt veel tijd, maar je kunt er als lezer alleen maar rijker van worden, want zoals Geert Mak terecht schrijft "Wie Howard Zinn niet kent, kent Amerika maar half". 'A People’s History of the United States' is een (h)eerlijk tendentieus boek dat alvast een ereplaats als naslagwerk in mijn bibliotheek zal krijgen.
Lees meer

Een pleidooi voor humanimalisme

Het behoort tot het schrijvershandelsmerk van Lemaire om hybride teksten af te leveren. Dat doet hij ook nu weer in die essayistische bladzijden van ‘Onder dieren’ waarin hij pendelt tussen het empirische en het theoretische, tussen concrete ik-verhalen en thema’s van meer abstracte aard. De erudiete teksten wemelen van de cultuurhistorische, filosofische, antropologische en ethologische verwijzingen, ook van de epistemologische en ethische vraagstellingen rond mens en natuur, maar ze zijn volgens Walter Lotens niet allemaal even geslaagd.
Lees meer

Op pijn staat geen vervaldatum

Dit ‘Que sais-je?’- deeltje is een uitstekende status quaestionis van een zeer ingewikkeld probleem. Hopelijk zal ‘De genocide van de Tutsi in Rwanda’ zijn weg vinden naar een ruim Nederlandstalig lezerspubliek. Filip Reyntjens is daarbij een uitstekende gids.

Een van mijn eerste verre reizen was naar Rwanda. Dat was in 1979. Ik vloog toen als niet-missionaris mee met Raptim Humanitarian Travel. Op dat ogenblik was er schijnbaar niets aan de hand in dat mooie landje des mille collines....
Lees meer

Ecuador: schuchtere ‘revolutie’ wint nipt van restauratieve krachten

Lenin Moreno van Alianza País wordt dan toch, zeer nipt, de opvolger van Rafael Correa. Op 2 april kreeg hij 51,16 procent van de stemmen achter zich, terwijl de rechtse kandidaat Guillermo Lasso van CREO bleef steken op 48,84 procent. Hoe moet het nu verder met de erfenis van Rafael Correa in een verdeeld land?

Indien het niet tot een hertelling komt, zoals geëist door de verliezende Guillermo Lasso, zal Lenin Moreno op 24 mei van dit jaar beëdigd worden als nieuwe president van Ecuador. Het ko...
Lees meer

Onze StAd: een reader met veel ambitie

De talrijke en vaak zeer concrete voorstellen in dit boek, de multidisciplinaire benadering, de vermenging van het lokale en het globale, en de heldere taal waarin academici, experten en geëngageerde burgers de focus op A verbreden, maken ‘Onze stAd’ tot een zeer rijk en inspirerend instrument dat gratis ter beschikking wordt gesteld van ‘burgers, middenvelders, ondernemers en stadsmakers allerhande’.

‘Onze stAd’ is een reader met veel ambitie. Dat blijkt ook al uit de ondertitel ‘Inspir...
Lees meer

‘Wannabe’ wordt wakker

‘Waarom ik de Indianen wil redden’ is een hybride en ironische tekst van een auteur die van zichzelf geen spaander heel laat. Hij noemt zich niet alleen een wannebe, maar ook een geobsedeerde neuroot (p. 276) en een overjaarse linkie-winkie (p. 244) Het is echter die voortdurende zelfspot die dit merkwaardige boek een zeer eigen tonaliteit geeft.

Wannabe? ‘Wij moeten ons hoeden voor een assimilatie van een geïdealiseerde indiaanse authenticiteit aan de verlangens van een vervreemde westerse...
Lees meer

Hoe Antwerpse burgerbewegingen de democratische politiek veranderden

‘Het primaat van de politiek is deze week full face doorbroken is. Het historische aan de foto’s die woensdag gemaakt werden, is dat politici en burgers elkaar de hand drukten. De plaats van de burgerbewegingen in dit verhaal, het aanduiden van een intendant... er zijn, aldus Manu Claeys, begrippen en procedures gelanceerd die nooit meer zullen verdwijnen.

‘Historisch’ werd het toekomstverbond genoemd dat op 15 maart 2017 werd afgesloten tussen de Vlaamse en Antwerpse overheid en de burgerb...
Lees meer

Piet Akkerman en de slag om Madrid

Dit zijn twee juweeltjes van boeken die voor een gedeelte samenvallen en zelfs complementair zijn.  Een uit 1938 en een uit 2016 waarbij de slag om Madrid tijdens de Spaanse burgeroorlog het centrale thema is.

De hommage aan Piet Akkerman is niet alleen inspiratiebron voor vele generaties syndicalisten in dit land, maar bewijst ook dat, zelfs tachtig jaar later, de Spaanse burgeroorlog nog steeds een zeer gevoelig onderwerp is.  Het gebeurt niet zo gauw dat twee boeken, vanuit een heel verschil...
Lees meer

Moresnet, een mini-Monaco

Het merkwaardige bad dat Napoleon op al zijn veldtochten meezeulde is waarschijnlijk bekender dan de herkomst van het materiaal waaruit het gemaakt werd: galmei dat gebruikt werd om zink te maken dat uit Kelmis of La Calamine, dichtbij Moresnet, kwam waar de galmeiberg of Vieille Montagne lag. Dat dit ertoe leidde dat Moresnet bijna een eeuw de kleinste staat van Europa werd is veel minder in het geheugen blijven hangen en over dat verhaal schreef Philip Dröge een zeer boeiend boek.

‘We hebben h...
Lees meer