about
Toon menu

Organisaties trekken aan alarmbel: “Onze grondrechten staan op het spel”

68 jaar geleden is de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ondertekend in de VN als reactie op de gruwel van de Tweede Wereldoorlog. Dat wordt gevierd op 10 december. Het verdrag voorziet sociale, economische, politieke, burgerlijke en cultuele rechten aan alle burgers. Deze basisrechten komen meer en meer onder druk te staan, daarom organiseerden de advocaten van Progress Law vandaag samen met vakbonden en enkele organisaties een symbolische hulde aan het justitiepaleis in Antwerpen.
Lees meer

Protest Picknick: sociaal werk en zorg zijn niet te koop

Enkele honderden mensen verzamelden vrijdag aan het Antwerps stadhuis voor een protest picknick tegen de vermarkting van de zorg. Na het daklozencentrum De Vaart waarvoor G4S momenteel in de running is, staan er nog een resem zorgprojecten op de lijst om op de markt gegooid te worden. De actievoerders vrezen voor de kwaliteit en de toegankelijkheid van de dienstverlening als sociale voorzieningen in handen komen van privé spelers.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d....
Lees meer

1 mei-stoet Antwerpen

ANTWERPEN - De 1 mei-stoet van de socialistische organisaties in Antwerpen vertrok na de traditionele speeches van het Museum van Schone Kunsten naar de Grote Markt. Ook de PVDA hield haar toespraak aan het Museum van Schone Kunsten en liep mee achter de stoet.

...
Lees meer

“Bedankt, vrijwilligers! Jullie maken het waar”

Dankzij de inzet van bijna 2.000 vrijwilligers is Sfinks Mixed voor het derde jaar op rij gratis toegankelijk. Sommigen staan hier voor het eerst, voor anderen is het intussen traditie geworden. DeWereldMorgen.be ging langs bij enkele van hen met de vraag waarom ze hier de handen uit de mouwen komen steken.

Bij de start van het festival donderdagochtend waren zowat alle vrijwilligersplaatsen ingevuld. De lokroep van Sfinks Mixed blijkt voor heel wat Boechoutenaren en mensen uit de r...
Lees meer

Sfinks Mixed blaast 40 kaarsjes uit

De 40ste editie van het Sfinks Mixed festival in Boechout is donderdag van start gegaan. Niet alleen het festival mag kaarsjes uitblazen, ook Slongs Dievanongs is jarig. Benieuwd of het publiek haar vanavond een onvergetelijke verjaardag bezorgt. Omgekeerd zal dat ongetwijfeld het geval zijn.

Sfinks Mixed richt zich meer dan ooit op jonge gezinnen met kinderen. Donderdagnamiddag verwelkomde stadsboerin Lady Angelina de allerkleinsten met vrolijke deuntjes over sla, broccoli en erwtje...
Lees meer

Benefiet: Help eens 'n handje

VZW 't Hart voor Iedereen organiseerde in CoStA hun jaarlijkse comedy-benefiet ten voordele van daklozen. Bekende en minder bekende 'comedians' droegen vrijwillig hun steentje bij: Wouter Monden, Veerle Malschaert, Arbi el Ayachi, Dennis Vansant, Cedric Voets.

"Dakloos", voor de meesten onder ons een ongrijpbaar iets. Toch overkomt het velen, uit alle lagen van de bevolking. Exacte cijfers over het aantal daklozen zijn moeilijk bijeen te puzzelen. De meeste informatie komt van hulpor...
Lees meer

Actie zondag = Rustdag

De vakbonden hielden 19 juni opnieuw een actie in Antwerpen voor het behoud van zondag als rustdag. Eind verleden jaar diende het stadsbestuur een aanvraag in om ‘Antwerpen kernstad’ te laten erkennen als toeristische zone. Hierdoor zou het mogelijk worden om alle winkels tussen de Schelde en de Leien elke zondag open te houden. In een enquête enkele maanden geleden gaf 80 procent van het winkelpersoneel aan tegen de zondagsopening te zijn.

. ...
Lees meer

Copa Favela 2014: straatvoetbal in Antwerpen

Op reuzeschermen wordt overal het WK voetbal in Brazilië gevolgd. Wat echter de gevolgen van het WK zijn voor honderdduizenden gedupeerde Brazilianen, wordt veel minder vaak belicht. Copa Favela 2014 wil de realiteit onder de ogen brengen.

Vanop het drijvend kunstenaarsproject 'Welvaert Welton' zien we duizenden supporters zich naar de Bocadero reppen voor de wedstrijd België-Algerije. Filmmaker John Erbuer toont op de Welvaert zijn documentaire Gol Contra die hij draaide in Recife,...
Lees meer

Actie Stop Armoede: “Help! Er staat een computer tussen mij en het loket”

Het platform 'Stop Armoede nu' hield woensdag een actie in Antwerpen om aandacht te vragen voor de hindernissen die mensen ervaren met het e-loket, de digitale dienstverlening van de stad. Met een groot hindernissenparcours lieten ze voorbijgangers en politici ervaren dat ‘een attest bekomen om je gezinssamenstelling te bewijzen’ voor sommige mensen veel op de 100 meter horden lijkt.

“Uitera...
Lees meer

13 miljard besparen kan niet zonder belastingsverhoging... voor de grote vermogens

In een toespraak naar aanleiding van Rerum Novarum riep Ann Vermorgen van de christelijke vakbond ACV op om de belastingen te verhogen. Maar dan wel die van de grote vermogens en de bedrijven. “De werknemers en personen met een uitkering hebben hun deel al bijgedragen." ACW-voorzitter Patrick Develtere lichtte een tip van de sluier op over de toekomst van de christelijke werknemersbeweging na het Dexia-debacle.

Volgens Ann Vermorgen van het ACV ging het te veel over de waan van de...
Lees meer

Massale opkomst voor Ringland

Maar liefst 1700 aanwezigen vergaapten zich maandagavond aan een presentatie in de Antwerpse Roma. Daar lichtte actiegroep Ringland een alternatief voorstel toe om de ring te overkappen.

De Antwerpse zaal Roma zat nokvol. Een dag na de actie van Ademloos en stRaten-generaal, met tienduizend aanwezigen in Park Spoor Noord zondag, lukte het ook de initiatiefnemers voor Ringland om, nota bene op een maandagavond, grote belangstelling te wekken voor een alternatief voorstel om de ring te...
Lees meer