about
Toon menu

De Man met vele gezichten

Voor de geduldige lezer zal het ongetwijfeld een boeiend leesavontuur worden om in de voetsporen van Jan Willem Stutje ‘De Man met de vele gezichten’ beter te leren kennen. De eruditie én de goede pen van deze historicus zullen bij de lectuur ervan een belangrijke meerwaarde blijken. En er is meer. Dit boek is niet alleen een biografie, het is tevens een studie van de Belgische en internationale democratie tijdens het interbellum.

Stutje probeert niet alleen door te dringen tot de duistere...
Lees meer

Go-between tussen Noord en Zuid

Wie dit dagboek leest, ziet Braziliaanse en Belgische kikkers uit het bad springen. Dat het een plaag moge worden. De wereld kan er alleen maar beter van worden.

Wervel Het beeld is overduidelijk: kikkers die je langzaam in het water laat koken, springen er niet meer uit. Maar er zijn ook kikkers die alert zijn en die tijdig uit het water springen. Luc Vankrunkelsven is er zo eentje. Al heel zijn leven. Deze norbertijn en kritische landbouwpublicist richtte vanuit de abdij van Averbode al in 19...
Lees meer

Collectief geheugen van werkende mens

Historicus Vincent Scheltiens weet in een zeer heldere taal heden en verleden van de socialistische vakbond op elkaar te betrekken. Het boekje richt zich in de eerste plaats naar de AC-leden van het ABVV Antwerpen-Waasland, maar door het verhaal en het prachtige fotomateriaal zou het ongetwijfeld een veel ruimer publiek kunnen aanspreken. Ik hoop dat dit ook gebeurt.

De Antwerpse Boerentoren heeft al wat meegemaakt in zijn 87 jarig bestaan. Hij was getuige van heel wat betogingen met zeer uiteenl...
Lees meer

Oosterweel: van stilstand naar beweging

14 juni 2017. De Antwerpse Hortazaal zit meer dan behoorlijk vol. Voor de tweeëntigste keer al. Dat benadrukte inleider Wim Van Hees van Ademloos die hiermee verwees naar de woelige en lange voorgeschiedenis van een dossier dat al meer dan twintig jaar de Antwerpse, c.q. Vlaamse politiek beheerst. Het ging er vaak zeer emotioneel aan toe in deze zaal, maar sinds het ‘toekomstverbond’ op 15 maart 2017 werd afgesloten tussen de Vlaamse en Antwerpse overheid en de burgerbewegingen Ringland, stRaten-Generaal en Ademloos is de sfeer veranderd.
Lees meer

Zachte waarden: ‘Ware winst’

‘Ware winst’ is enerzijds een goed doordacht studieboek waarin de Attac-stappen om te komen tot een helder en samenhangend alternatief voor het huidige economische systeem zorgvuldig worden uiteengezet, maar anderzijds ook een aanstekelijke inspiratiebron voor wie mee in het hic et nunc de uitgangspunten van ‘Ware winst’ wil realiseren.

Achter elk boek gaat ook een uitgever schuil. Meestal holt een auteur achter een uitgever aan, maar - en dat is zeer uitzonderlijk - soms is het andersom....
Lees meer

Reflecties over utopisch denken

Vijfhonderd jaar na het verschijnen van ‘Utopia’ treedt een aantal Nederlandstalige commentatoren in het voetspoor van Thomas More. Waarheen die sporen precies leiden blijft ook voor deze heren een twistpunt omdat het ‘Utopia’ een zeer multi-interpretabel boek blijft. Toch is ‘Andersland’ een reader die in zijn geheel aanzet tot het aanscherpen van reflecties over utopisch denken.

‘Utopia’ is een zeer waardevol boek niet minder nuttig dan aangenaam, over de beste der republieken uit h...
Lees meer

Bouterse krijgt de straat tegen zich

Aan de ‘Wilde Kust’ van Zuid-Amerika heerst onrust. Eerst was er Frans-Guyana waar de bevolking op straat kwam en nu is buurland Suriname al enkele weken in een crisissfeer. Protestmarsen en stakingen leggen de hoofdstad Paramaribo lam. De regering van president Desi Bouterse zit in zeer nauwe schoentjes.

Het gaat niet goed in Suriname. De wrevel over het economisch beleid van de regering is groot. Het gemor was al een tijdje aan de gang; eerst nog binnenskamers, maar de laatste weken vertaa...
Lees meer

Het opborrelen van de rebellie

Nick Meynen heeft, zoals Dirk Barrez en Raf Custers al met andere publicaties vóór hem hebben gedaan, een boeiende reis langs de achterkant van de wereldeconomie gemaakt, waardoor niet alleen de vernietigende macht van vele multinationals zichtbaar wordt maar ook het ‘opborrelen van de rebellie’. Ik hoop dat hij met zijn uitgebreide feitenkennis, zijn terreinervaring, analysekracht en goede pen vele mensen zal aanzetten om de frontlijn te gaan versterken van wat hij 'het hoopvol multinationaal verzet' noemt.
Lees meer

'Het boek van Sint-Niklaas': stijlvolle en wijze stadsbiografie

‘Het boek van Sint-Niklaas’ is geen wetenschappelijke stadsbiografie van een onderzoeker, maar de stijlvolle en wijze home made studie van een ervaringsdeskundige die andermaal zijn kwaliteiten van schrijver én fotograaf ten volle weet aan te wenden om als buurtbewoner zijn persoonlijk licht te laten schijnen op die middelgrote tussenstad die Sint-Niklaas is.

Een schrijvende fotograaf Johan de Vos kan goed uit de voeten zowel met het fototoestel als met de pen. Dat bewees deze ex-directeur...
Lees meer

Van cohousing tot volkstuin

‘Van cohousing tot volkstuin’ is een belangrijk boek omdat Gerard Hautekeur erin geslaagd is op een zeer bevattelijke en indringende manier boeiende lokale voorbeelden van hoe-het-ook-anders-kan te presenteren. Het boek kan, zoals inleider Tine de Moor schrijft, zeker "burgers inspireren tot meer fusion kitchen in de eigen buurt, met het eigenbelang en dat van de medemens voor ogen".

Samenlevingsopbouw Vlaanderen en EPO zijn de co-uitgevers van de publicatie: Van cohousing tot volkstuin. Dat...
Lees meer

Er broeit wat in Frans-Guyana

Er broeit wat in dat anders zo slaperige Frans-Guyana. La Guyane is niet alleen onbekend maar ook ten zeerste onbemind, zelfs bij presidentskandidaat Macron. (Neen, Emmanuel, La Guyane is geen eiland!) Een raketbasis in een ongezonde strafkolonie vol schurken en schorpioenen. Dat beeld van het Frans overzees gebied overheerst nog steeds. Hoe ziet dat Frans stukje van de ‘Wilde Kust’ van Zuid-Amerika eruit? Walter Lotens kent het land door zijn jarenlange verblijf in buurland Suriname.

De be...
Lees meer

Staat Ecuador op een keerpunt?

Op 17 februari 2017 behaalde de opvolger van Rafael Correa, Lenín Moreno, net niet genoeg stemmen om in de eerste ronde tot de nieuwe Ecuadoraanse president te worden verkozen. In de tweede ronde, op 2 april, zal hij het moeten opnemen tegen de conservatieve ex-bankier Guillermo Lasso. 't Wordt links tegen rechts. Past dit post-Correa tijdperk in wat het einde van de progressieve cyclus in Zuid-Amerika wordt genoemd? Zal de burgerrevolutie zich onverminderd doorzetten? Walter Lotens maakt een balans op van 10 jaar Correa en kijkt vooruit.
Lees meer

Hans Vandecandelaere - In Molenbeek

De eerste druk van ‘In Molenbeek’, toen Salah Abdeslam nog een volslagen onbekende was, verscheen twee maanden voor de terreuraanslagen in Parijs. En daarom is er nu een vierde druk in een herziene versie, waardoor deze stadsdeelbiografie niet langer een momentopname van binnenuit is, maar een dynamische descriptie van de periode voor en na de aanslagen die Molenbeek tot een speelbal van het wereldnieuws heeft gemaakt en die ook, binnen de gemeente, heel wat in beweging heeft gebracht.

Vóór...
Lees meer

Pleidooi voor radicalisering: Activist wordt politiek filosoof

Alleen de titel al houdt een waarschuwing in : dit is het essay van een activist die zich ontpopt tot een politieke filosoof en die volgens al de regels van het genre zijn gedachten ontwikkelt om tot maatschappelijke verandering te komen. Zet dus maar het leesbrilletje goed op de neus, want het niet zo dikke boek vraagt om aandachtige lectuur.

L’audace mondiale est radicale, c’est s’attaquer aux causes structurelles de l’impasse mondiale. (..) Nos propositions sont effectivement radicales dans le...
Lees meer

‘Inhoud heerst’ versus brutale financiële intimidatie

Onderzoeksjournalistiek wordt in dit land slechts met mondjesmaat beoefend. Wie dat toch doet, zoals Apache, riskeert financieel doodgeknepen te worden. Dat weten we intussen. De feiten rond dit niet zo fraaie Antwerpse vastgoedverhaal zijn genoegzaam gekend. Vorige week viel in de brievenbus van het Borgerhoutse reuzenhuis waar de redactie van Apache gevestigd is, een dagvaarding binnen van zowel bouwpromotor Land Invest Group als van Joeri Dillen.

De projectontwikkelaar eist het verwijderen va...
Lees meer