about
Toon menu

1000 wetenschappers roepen Europees Parlement op tegen militair onderzoeksprogramma te stemmen

Morgen stemt het Europees Parlement over het Europees Defensiefonds, een militair onderzoeksprogramma van 13 miljard euro. Meer dan 1000 wetenschappers, onderzoekers en academici uit 25 Europese landen roepen het Europees Parlement op om tegen dit initiatief te stemmen. De EU zou beter de grondoorzaken van conflicten aanpakken in plaats van militair onderzoek te steunen, zeggen de wetenschappers.

Op donderdag stemt het Europees Parlement over een voorstel tot het oprichten van het Europees Defens...
Lees meer

Actievoerders vanop dak CMI Defence: "België is medeplichtig aan de oorlog in Jemen"

Deze ochtend is een banner neergelaten vanop het dak van CMI Defence in Luik en aan het Waals parlement in Namen. Activisten wijzen zo het wapenbedrijf en de Waalse overheid op hun betrokkenheid bij het conflict in Jemen, dat vandaag zijn 5e jaar ingaat.

Die oorlog gaat gepaard met grootschalige schendingen van de mensenrechten en maakte volgens gegevens van de Armed Conflict Location & Event Data Project al meer dan 60.000 slachtoffers. Ondertussen duiken er steeds meer bewijzen op van het g...
Lees meer

Activisten kapen podium wapenindustrie

Vandaag voeren vredesactivisten actie aan een wapenlobbyevenement in Brussel. Daar verzamelen opnieuw politici en wapenlobbyisten om het te hebben over het Europees defensiebeleid. Twee activisten hebben op de conferentie het woord genomen en waarschuwen de aanwezige politici voor de kwalijke gevolgen van de wapenlobby. “Het is onaanvaardbaar dat het Europees defensiebeleid wordt uitbesteed aan de wapenlobby”, zeggen de activisten.

Vandaag vindt de European Defence Industry Summit plaats in d...
Lees meer

Vredesactie dient klacht in voor onevenwichtige vertegenwoordiging bij conferentie Europees Defensieagentschap

Vandaag vind in Brussel de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensieagentschap plaats. Voor de deur verzamelden tientallen burgers uit protest tegen de groeiende militarisering van de EU. Ze werden hardhandig weggehaald door de politie. Vredesactie dient vandaag klacht in bij de Europese Ombudsman voor onevenwichtige vertegenwoordiging en bias.

Op 29 november verzamelen de wapenindustrie en Europese beleidsmakers op de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensieagentschap (EDA) “From...
Lees meer

Open brief: 'Gaan wij 100 jaar na WOI investeren in een nieuwe wapenwedloop?'

‘From unmanned to autonomous systems: trends, challenges and opportunities’, het onderwerp donderdag van de conferentie van het Europees defensieagentschap in brussel. Dit is dé jaarlijkse bijeenkomst van de wapenindustrie in Europa. Een groep van 173 wetenschappers uit diverse Europese landen, zijn gealarmeerd door de militaire koers die de Europese Unie vaart. Niet alleen wil de EU een enorme hoeveelheid belastinggeld spenderen aan militair onderzoek, deze gelden zouden ook voor de ontwikkeling van autonome wapens kunnen dienen.
Lees meer

Ontspoort het anti-radicaliseringsbeleid richting politieke repressie?

Wat is er aan de hand? In Brussel werden tijdens de laatste NAVO-top mensen aan hun voordeur opgepakt wanneer ze gewoon hun vuilniszak buitenzetten. Anderen kregen te horen dat ze best twee dagen binnen bleven of anders preventief zouden worden gearresteerd. Plots werd iemand door de lokale Brusselse politie op verhoor gevraagd met als reden ‘activist van extreem linkse groeperingen', de betrokkene kreeg te horen dat hij maandelijks op gesprek moet komen.

Hoe kan dit? Schiet het nieuwe anti...
Lees meer

Financiert Vlaanderen straks oorlogsindustrie?

Vorige week gaf de Vlaamse regering groen licht voor een nieuw beleid: de wapenindustrie kan voortaan aanspraak maken op Vlaamse subsidies voor militair onderzoek. “Een miskleun”, aldus Bram Vranken van Vredesactie.

Muyters maakt een ethische én economische keuze die een bedreiging vormt voor onze veiligheid. Het subsidiëren van militair onderzoek komt tegemoet aan de particuliere belangen van de wapenindustrie, als samenleving daarentegen gaan we er op achteruit. Deze richtlijn zal leiden t...
Lees meer

Vlaamse wapenindustrie scoort nog voor de Rode Duivels

Met afschuw verneemt Vredesactie vandaag dat minister Muyters opnieuw de Vlaamse wapenindustrie zal subsidiëren. Om dat te kunnen doen schrapt hij enkele ethische regels.

“Hoe hypocriet kan een regering zijn? Al bijna vier jaar herdenken we W.O. I, een van de meest gruwelijk uitgevochten conflicten in de geschiedenis van de mensheid. Die oorlog was huiveringwekkend in zijn innovatief vermogen nieuwe manieren te ontwikkelen om de vijand te doden, waarvan het gifgas dat werd ingezet in de Vlaamse...
Lees meer

Meer dan 700 wetenschappers roepen collega's op om zich te verzetten tegen een Europees militair onderzoeksprogramma

Vandaag lanceert een coalitie van wetenschappers en vredesorganisaties het Europees initiatief 'Researchers for Peace'. Meer dan 700 wetenschappers en academici uit 19 EU-landen vragen de Europese Unie om de financiering van militair onderzoek onmiddellijk stop te zetten. De onderzoekers nodigen hun collega's uit om zich uit te spreken en een online verklaring te onderschrijven.

De EU wil miljarden euro's uittrekken voor militair onderzoek en het ontwikkelen van wapens. Donderdag komen EU-lidstat...
Lees meer

Repressieve regimes kopen wapens in Parijs

Deze week gaat in Parijs Eurosatory door, één van de grootste wapenbeurzen ter wereld. Meer dan 1.500 wapenbedrijven brengen er hun dodelijke koopwaar aan de man. Ook de Belgische wapenindustrie is er goed vertegenwoordigd: 26 Belgische bedrijven én de Belgische wapenlobbykoepel BSDI, een onderdeel van Agoria, staan er met een stand.

Wapens voor dictators Op Eurosatory demonstreren wapenbedrijven de nieuwste militaire snufjes en leggen ze rechtstreekse contacten met hun klanten bij legers en...
Lees meer

Onderzoekers bezorgd: "Vlaanderen, financier geen militair onderzoek"

Meer dan honderd onderzoekers aan Vlaamse universiteiten richten zich in een open brief aan ministers Muyters en Bourgeois. Ze vragen om de ethische regels te behouden die ervoor zorgen dat er geen Vlaams belastinggeld naar militair onderzoek kan gaan. Een delegatie onderzoekers overhandigde de brief vandaag persoonlijk op het kabinet van minister Muyters.

In de jaren 90 nam de Vlaamse regering de ethische beslissing om geen Vlaamse overheidssteun te geven aan militair onderzoek, de zogenaamde IW...
Lees meer

EU heeft migratiebeleid uitbesteed aan autoritaire regimes, toont nieuw rapport

De Europese Unie heeft de mensenrechten, democratie, vrijheid en de menselijke waardigheid bij het huisvuil gezet door haar grensbeleid uit te besteden aan autoritaire regimes, dat stelt een nieuw rapport van Transnational Institute en Stop Wapenhandel. De Europese samenwerking met derde landen rond migratiecontrole heeft niet alleen autoritaire regimes versterkt. Het heeft ook geleid tot een groeimarkt voor wapenbedrijven, ondergraaft de mensenrechten en verschuift geld voor ontwikkelingshulp naar grensbewaking.
Lees meer

Stop de wapenexport naar Saoedi Arabië!

Een tiental activisten van het collectief Désarmez! voerde vanochtend actie aan het kantoor van de MR. De activisten lieten boodschappen en bebloede handafdrukken achter op de ruiten van het MR kantoor, als symbool voor de slachtoffers van de oorlog in Jemen. Ze klagen de wapenexport aan van het Waalse gewest naar Saoedi Arabië en de verantwoordelijkheid van de Waalse regering in het in stand houden van de oorlog in Jemen.

Jemen lijdt al drie jaar lang onder een bloedige oorlog, die aan 10.000...
Lees meer

Europees militair onderzoek leidt tot verdere militarisering van Europese grenzen

38229552186-eb3e4cbdb7-k.jpg

Belangenvermenging, een gebrek aan transparantie en wanbestuur typeren de Europese militaire plannen. Toch gaven Europarlementsleden van de Commissie industrie in februari hun goedkeuring aan een nieuwe enveloppe van een half miljard euro ter ondersteuning van de wapenindustrie. Ook Vlaamse Europarlementsleden van SP.a, NV-A, CD&V en Open VLD zien geen graten in het toekennen van subsidies aan de Europese wapenindustrie. De volgende tien jaar wil de Europese Commissie veertig miljard euro v...
Lees meer