about
Toon menu

Platform 'Geen Gevechtsvliegtuigen' vraag transparant publiek debat

Na de publicatie van het rapport van Lockheed Martin op dinsdag 20 maart, roept het platform 'Geen Gevechtsvliegtuigen' opnieuw op om de vervangingsprocedure van de F-16s stop te zetten en werk te maken van de organisatie van een publiek, transparant en democratisch debat.

De onthulling (dinsdag 20 maart) van een rapport van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin, een van de kandidaten in het vervangingsdossier, illustreert nog maar eens de ondoorzichtigheid en onregelmatigheden die de ve...
Lees meer

'Gooi het geld niet uit het raam’!

De regering zweert bij besparingen om de begroting rond te krijgen… met één uitzondering: de militaire uitgaven. De minister van Defensie heeft zich er toe geëngageerd om niet minder dan 7,5 miljard euro aan militaire contracten te tekenen tegen het einde van deze legislatuur.

Om deze ondraaglijke tegenstrijdigheid aan te klagen en het publieke debat daarover opnieuw aan te zwengelen, lanceert het platform "Geen gevechtsvliegtuigen" een nieuwe campagne aanstaande donderdag 25 januari. Het p...
Lees meer

Stop de oorlog van het Turkse regime tegen Afrin

Het Turkse AKP-regime is samen met zijn milities op 20 januari een oorlog gestart tegen Afrin, een enclave in Noord-Syrië met een democratisch, multicultureel en gendergelijk zelfbestuur. Afrin heeft de Turkse staat nooit bedreigd. Als gevolg van deze agressie zijn er al tientallen burgerdoden en -gewonden gevallen. Afrin behoorde tot een van de rustigste gebieden in Noord-Syrië en was een veilige plek voor honderdduizenden vluchtelingen uit andere delen van de Syrische staat.

De bevolking van...
Lees meer

Belgische organisaties vieren trots ICAN's Nobelprijs voor de Vrede met livestream van ceremonie

België weigert het wereldwijd verbod op kernwapens te ondertekenen, maar dat neemt niet weg dat een aantal organisaties lid is van het International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). Deze organisaties hebben met trots ICAN's ontvangst van de Nobelprijs voor de Vrede gevierd door de ceremonie via een livestream in België feestelijk te volgen.

Op 6 oktober is het heugelijke nieuws bekendgemaakt. ICAN wint de Nobelprijs voor de Vrede, een terechte overwinning voor het aandeel van ICAN i...
Lees meer

Antikraakwet criminaliseert geweldloze actie

De Kamer heeft op donderdag 5 oktober 2017 wetsvoorstellen goed gekeurd die kraken strafbaar maken. Daarmee versmalt opnieuw de ruimte voor actievoeren. Door de brede omschrijving van het misdrijf hangt wie deelneemt aan geweldloze bezettingsacties vervolging en bestraffing boven het hoofd.

Aan de ene kant voert de nieuwe wet procedures in die het eigenaars en ‘rechtmatige gebruikers’ gemakkelijker zouden moeten maken om op te treden tegen krakers. Daarnaast komt er een nieuwe bepaling die het bi...
Lees meer

Crisis VS en Noord-Korea: "Bombarderen voor vrede is als vrijen voor maagdelijkheid"

De roekeloze retoriek afkomstig van zowel de VS als Noord-Korea laat de reeds gevaarlijke crisis in Korea verder escaleren. De wilde dreigementen die beide partijen uiten verergert enkel de reeds zeer explosieve situatie. Als de dreigementen effectief uitgevoerd zouden worden dan kan dit leiden tot de onmiddellijke dood van tientallen miljoenen mensen in beide landen, maar ook voorbij hun landsgrenzen. De dreigementen moeten stoppen!

Diplomatieke oplossing Ten tijde van een gelijkaardige confron...
Lees meer