about
Toon menu

Karin Hanus (Oxfam-WW): "Onze werking is heel zichtbaar en lokaal stevig verankerd"

Sociale innovatie. Het begrip duikt recent veel op tijdens studiedagen en conferenties, in beleidsstukken en subsidieoproepen. Het begrip mag dan wel nieuw zijn, de gedachte erachter is dat veel minder. 'de Verenigde Verenigingen' interviewde betrokkenen van het eerste uur. Tien historische voorbeelden van sociale innovaties. Een interview met Karin Hanus, communicatiecoördinator bij Oxfam-Wereldwinkels.

De Wereldwinkel was, is en blijft een uniek campagnemiddel voor ‘solidariteit m...
Lees meer

"Balanceren op slappe koord tussen pluralisme en eigen cultuur"

Het begrip sociale innovatie duikt recent veel op tijdens studiedagen en conferenties, in beleidsstukken en subsidieoproepen. Het begrip mag dan wel nieuw zijn, de gedachte erachter is dat veel minder. 'de Verenigde Verenigingen' interviewde betrokkenen van het eerste uur. Het laatste in de reeks van tien interviews, met Hüseyin Aydinli, voorzitter van de Turkse Unie van België en van het Minderhedenforum.

De Turkse Unie van België doet aan sociaal-cultureel werk en bevordert de in...
Lees meer

Sep Kindt: "We hebben geleerd dat vrijwilligerswerk centraal moet staan"

Sociale innovatie. Het begrip duikt recent veel op tijdens studiedagen en conferenties, in beleidsstukken en subsidieoproepen. Het begrip mag dan wel nieuw zijn, de gedachte erachter is dat veel minder. 'de Verenigde Verenigingen' interviewde betrokkenen van het eerste uur. Tien historische voorbeelden van sociale innovaties. Een interview met Sep Kindt, oud-directeur Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen vzw (Jeugdhuizen Vlaanderen).

Hebben de huidige generaties zelfbewuste jongeren nog...
Lees meer

Kristien Vermeersch en Hugo Wanner (FairFin): "Banken waren verbluft over de precisie van onze research"

Sociale innovatie. Het begrip duikt recent veel op tijdens studiedagen en conferenties, in beleidsstukken en subsidieoproepen. Het begrip mag dan wel nieuw zijn, de gedachte erachter is dat veel minder. 'de Verenigde Verenigingen' interviewde betrokkenen van het eerste uur. Tien historische voorbeelden van sociale innovaties. Een interview met coördinator Kristien Vermeersch en educatief medewerker Hugo Wanner van FairFin.

FairFin – het vroegere Netwerk Vlaanderen – stelt zich funda...
Lees meer

Lieven David en Jan Vannoppen (Velt): "Een Samentuin moet van onderuit groeien"

Sociale innovatie. Het begrip duikt recent veel op tijdens studiedagen en conferenties, in beleidsstukken en subsidieoproepen. Het begrip mag dan wel nieuw zijn, de gedachte erachter is dat veel minder. 'de Verenigde Verenigingen' interviewde betrokkenen van het eerste uur. Tien historische voorbeelden van sociale innovaties. Een interview met projectcoördinator Lieven David en directeur Jan Vannoppen van Velt vzw.

Mensen samen laten ecotuinieren klinkt eenvoudiger dan het is: samen...
Lees meer

Natuurpunt werkt samen met privébedrijf

Het samenwerkingsverband 'de Verenigde Verenigingen' zocht tien voorbeelden van sociale innovatie en interviewde de betrokkenen. Als tweede komt Arne Van Renterghem, oud-bestuurslid van Natuurpunt Gent aan de beurt. In dit interview legt hij uit hoe sociale organisaties met privébedrijven kunnen samenwerken zonder hun doelstellingen te verliezen.

“Innoveren rond sociale uitdagingen. Dat is van alle tijden”, met Arne Van Renterghem Sociale innovatie, het begrip duikt recent veel op...
Lees meer

'De Stem van ons Geheugen': brug tussen welzijns- en muzieksector

Het samenwerkingsverband 'de Verenigde Verenigingen' zocht tien voorbeelden van sociale innovatie en interviewde de betrokkenen. Als tweede komt Hanne Deneire aan de beurt. Zij is coördinator van het project 'De Stem van ons Geheugen' dat mensen met dementie, hun mantelzorgers en omgeving samenbrengt via muziek.

“Innoveren rond sociale uitdagingen. Dat is van alle tijden” met Hanne Deneire Sociale innovatie. Het begrip duikt recent veel op tijdens studiedagen en conferenties, in b...
Lees meer

Benjamin Clarysse: "Innoveren rond sociale uitdagingen. Dat is van alle tijden"

Sociale innovatie. Het begrip duikt recent veel op tijdens studiedagen en conferenties, in beleidsstukken en subsidieoproepen. Het begrip sociale innovatie mag dan wel nieuw zijn, de gedachte erachter is dat veel minder. 'de Verenigde Verenigingen' ging terug in de tijd en interviewde de betrokkenen van het eerste uur bij tien historische voorbeelden van sociale innovaties.

Het resultaat werd het e-book ‘Innoveren rond sociale uitdagingen. Dat is van alle tijden'. Een interview met...
Lees meer

Kiest u voor uw verenigingen? Open brief aan de burgemeester

De gemeentebesturen staan voor grote uitdagingen. Er is minder geld en er zijn meer verwachtingen. Door de interne staatshervorming is er bovendien ruimte voor meer eigen accenten. De Verenigde Verenigingen, dé spreekbuis van het middenveld in Vlaanderen, roept de gemeentebesturen op om niet verkrampt te reageren op kritische verenigingen. "Er is meer dan ooit nood aan samenwerking tussen het verenigingsleven en lokale overheden", klinkt het.

Geachte burgemeester, Beste schepenen,...
Lees meer