about
Toon menu

VS betaalt ‘Tijgers’ om volksprotest in Honduras neer te slaan

Terwijl de politie van Nicaragua en Venezuela vanuit het Pentagon en in onze media volop kritiek krijgen over ‘het geweld tegen vreedzaam protest’ in hun land, leidt de VS in Honduras een staatsmilitie op om het volksprotest tegen de frauduleus herkozen president en zijn roofbouwprojecten hardhandig neer te slaan.

Het begon bij zonsopgang. Een politievoertuig komt aan bij het protestkamp in Pajuiles. Bewoners verbleven er meer dan een jaar dag en nacht om de aanvoer van machines voor de aanle...
Lees meer

Een kort gesprek met Noam Chomsky

Noam Chomsky was zo vriendelijk om enige tijd vrij te maken van zijn buitengewoon drukke agenda om wat hij beschreef als “veel te korte” antwoorden te geven op de vragen van truthout. Een vertaling door globalinfo.nl.

Noam Chomsky is een buitengewoon invloedrijk persoon. Naast auteur van meer dan 100 boeken (en heel veel artikelen, brieven, toespraken en interviews) die de afgelopen 60 jaar werden uitgebracht, is Chomsky ook goed ingevoerd in cognitieve wetenschap, moderne taalkunde, filosof...
Lees meer

Chomsky en Pollin over een nieuwe, alternatieve sociale orde

Op de website Truthout verscheen op 19 november een enorm dubbelinterview van C.J. Polychroniou met de gerenommeerde politieke denkers Noam Chomsky en Robert Pollin. Zij bespreken de misschien wel meest dringende vraag van dit moment, namelijk hoe er een linkse strategie zou kunnen zijn om de VS uit de neoliberale puinhopen te slepen. Hun antwoorden zijn uitgebreid, goed onderbouwd met bronnen en cijfermateriaal, en dus overtuigend in hun ‘haalbaarheid’. Hieronder een samenvatting.

Het interv...
Lees meer

Trump is geen afwijking maar versnelling van het neoliberalisme

In een interview voor de Amerikaanse progressieve website Truthout herleidt Koreaans-Brits econoom Ha-Joon Chang de mythe van veertig jaar neoliberaal kapitalisme tot zijn werkelijke dimensie. Het beleid van president Trump is een fanatieke versnelling van dat beleid, geen afwijking. Een boeiend gesprek met een nuchtere econoom.

Ha-Joon Chang heeft (nog) niet de faam van een Thomas Piketty of Joseph Stiglitz. In zijn nuchtere, eerder bescheiden stijl brengt hij echter een even sterke boodschap. H...
Lees meer

Interview Noam Chomsky: "Trump bedreiging voor planeet, mobilisatie en activisme kan verschil maken"

In een uitgebreid interview met het Amerikaanse progressieve magazine Truthout deelt Noam Chomsky zijn gedachten over de nasleep van de verkiezing van Donald Trump, de stervende toestand van het Amerikaanse politieke systeem en de redenen waarom Trump een reële bedreiging is voor de wereldbevolking en de planeet.

Noam Chomsky sprak op 12 maart 2015 in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires (Ministerio de Cultura de la Nación Argentina) I...
Lees meer

Fukushima – Het is tijd dat de wereld wakker wordt

Het verhaal van Fukushima zou op de voorpagina’s moeten staan van alle kranten. De problemen van Fukushima zijn van een omvang die de mensheid nog niet eerder heeft meegemaakt en de kans op nieuwe radioactieve rampen die groter kunnen zijn dan eender welke in het verleden is aanwezig. Het zal dus nodig zijn om de beste ingenieurs wereldwijd te engageren om deze problemen op te lossen en en zo hun globale impact tot een minimum te beperken.

Toen we onderzoek deden naar de reële t...
Lees meer

Van Hiroshima tot Syrië, de vijand wiens naam we niet durven uitspreken

In zijn recente column van 11 september klaagt John Pilger de hypocrisie van het westen aan dat zich na het gebruik van gifgas in Syrië andermaal verontwaardigd toont over mogelijke misdaden van een vijand, terwijl voor dezelfde misdaden van bondgenoten de ogen worden gesloten en de eigen misdaden uit het verleden worden vergeten.

Op mijn muur hangt de voorpagina van de Daily Express van 5 september 1945 met de woorden: "Ik schrijf dit als een waarschuwing aan de wereld." Zo begon h...
Lees meer

Chomsky: Obama's aanval op burgerrechten tart verbeelding

Obama's aanval op de fundamentele burgerrechten gaat verder dan zijn voorganger George W. Bush. De fundamentele kenmerken van de rechtsstaat: het vermoeden van onschuld, het recht op verdediging, het recht om je aanklacht te kennen, het staat allemaal op de helling. Dat is de centrale stelling van Noam Chomsky in dit interview met het Amerikaanse webmagazine Thruthout.

Mike Stivers:  Eender wie de kwestie van de burgerrechten heeft gevolgd onder Obama weet dat het beleid van zijn reg...
Lees meer

Noam Chomsky: activisme, organisatie en vakbonden blijven nodig

Noam Chomsky gaf een uitgebreid interview aan Keane Bhatt van het Amerikaanse progressieve magazine Truthout. Chomsky verwacht meer van hetzelfde van Obama's tweede mandaat. Hoe overweldigend de macht van de VS en zijn bondgenoten ook is, verzet heeft zin. Activisme, alternatieve informatie van de burgers en vakbonden zijn meer nodig en nuttig dan ooit. Chomsky, bron van informatie en inspiratie. Een lang interview, aanbevolen literatuur.

(tekst tussen haakjes in cursieve letters zij...
Lees meer