about
Toon menu

Opmars IS in vlakte van Nineveh genadeslag voor Iraakse christenen?

Het voorbije decennium is bijzonder hard geweest voor Iraakse christenen. De chaos na de Amerikaanse invasie maakte hen tot een ideaal doelwit voor extremistische groeperingen. De Koerdische Autonome Regio (KRG) in het noorden van het land was lange tijd het enige toevluchtsoord, maar na de recente opmars van de Islamitische Staat gelooft geen christen nog in een toekomst in Irak.

Het is druk rond de Mar Mouni kerk in Ainkawa. Net als bij zowat alle kerken in dit christelijke stadsde...
Lees meer

Kobane: “Het zijn de Koerden die Europa beschermen”

Eind januari verdreven Koerden de laatste strijders van de Islamitische Staat uit de buitenwijken van Kobane. Daarmee kwam er een einde aan een bittere, vier maanden durendestrijd in de straten van de Syrische stad op de grens met Turkije. Het is de eerste grote nederlaag van IS in Syrië en een belangrijke overwinning voor de Koerden. Maar de bevrijding is niet absoluut en de prijs is hoog, blijkt ter plekke.

Het is maar een korte wandeling van het westen van Kobane naar de frontlin...
Lees meer

Wat met Koerdistan na de verkiezingen?

Toon Lambrechts was als waarnemer aanwezig bij de lokale verkiezingen in Turkije. Hieronder leest u zijn verslag.

Lokale verkiezingen halen zelden het nieuws buiten de grenzen. Maar dit is Turkije, waar een gemeenteraadsverkiezing zeker tien levens eist. De ontwikkelingen van de laatste maanden hebben van de verkiezingen een belangrijke test gemaakt. Ze maken duidelijk wie nu waar staat in de Turkse politiek. Ook voor de Koerden is de uitkomst bepalend voor het al dan niet...
Lees meer

Suleymaniah: Koerdische stad met verzetstraditie

De revolutionaire wind die door de Arabische wereld waait, heeft ook Iraaks Koerdistan bereikt. Tenminste toch Suleymaniah, de tweede stad in de regio en berucht om haar opstandig karakter. De stad aan de voet van het Zargosgebergte is altijd al de politieke en culturele broeihaard van de regio geweest.

Het is een dagelijkse gewoonte geworden in Suleymaniah. In de late namiddag begint het plein in het centrum van de stad vol te lopen. Vooral jonge mannen, maar ook ouderen en gezinnen...
Lees meer