about
Toon menu

Geloof niet teveel in het vooruitgangsgeloof

Een zeker naïef vooruitgangsoptimisme is in opmars. Volgens Barack Obama leven we in de best mogelijke tijd, filosoof Maarten Boudry hamert op het ongelijk van de doemdenkers, de Zweedse historicus Johan Norberg stelt dat we het ontzettend goed hebben en ook Gwendolyn Rutten beweert graag dat we geen enkele reden hebben om niet optimistisch te zijn. De nieuwe vooruitgangsoptimisten maken zich sterk dat ze zich beweren op feiten. Statistieken tonen het aan: we hadden het nog nooit zo goed en wie dat ontkent, ontkent de feiten.
Lees meer

Arbeidsduurvermindering is een succes dat we moeten afdwingen

'Experiment met arbeidsduurvermindering flopt', zo berichtten verschillende media op 4 januari 2017 over een Zweeds experiment met de zesurenwerkdag. Een dag later klinken de geluiden al genuanceerder en wordt er gewag gemaakt van 'een gedeeltelijk succes'. Ook dat is echter een wel erg brave conclusie.

Het rusthuis Swartedalen in het Zweedse Göteborg zette twee jaar geleden een experiment op: personeelsleden moesten maar zes uur in plaats van acht uur per dag werken zonder loonverlies. Nu, twee...
Lees meer

Aan Boudry en anderen: als je dan toch "extreem links" wil bekritiseren, doe het dan op niveau

Na Rik Torfs, Bart De Wever en Gwendolyn Rutten gooit nu ook filosoof Maarten Boudry zijn gewicht in de schaal om de linkse partij PVDA+ te demoniseren. Wat opvalt is dat het debat over "extreem links" - over de gepastheid van dat etiket zullen we het nu even niet hebben - in een reeks platitudes verloopt. Als we echt een debat willen voeren, zullen we voorbij die platitudes moeten geraken.

Ten geleide, en om meteen duidelijkheid te scheppen: dit stuk is geen apologie voor de PVDA+. Dit is wel e...
Lees meer

Vluchtelingen worden bewust aan hun lot overgelaten op Griekse eilanden

Momenteel kwijnen meer dan 16000 vluchtelingen weg op de Griekse eilanden. “Europese leiders willen vluchtelingen en migranten op de Griekse eilanden houden”, zo stelt Eva Berghmans, asielexpert van Amnesty International Vlaanderen. Oxfam wijst er dan weer op dat rijke landen veel minder doen dan ze werkelijk kunnen.

De levensomstandigheden van de vluchtelingen op de Griekse eilanden waren al niet goed, maar  tijdens de winter gaan ze er met rasse schreden op achteruit. De omstandigheden op d...
Lees meer

Nieuwe progressieve denktank Minerva: surfen tegen de rechtse golf in

Maandag 12 december werd de nieuwe progressieve denktank Minerva boven de doopvont gehouden. “Via onderbouwde studies en scherpe opinies wil de denktank een progressieve stem doen weerklinken in het maatschappelijk debat”, zo stellen de oprichters.

“Een nieuwe progressieve denktank, ja, daar is zeker en vast nood aan”, zo stelt Ferre Wyckmans, de voorzitter van het dagelijks bestuur van Minerva, tijdens de persvoorstelling. “We leven in een tijd waarin beweerd wordt dat het onderscheid tussen...
Lees meer

Is dit het bedrijf dat ons opzadelde met Trump en de Brexit?

Nu het stof na de overwinning van Trump gaat liggen, krijgen we steeds meer zicht op de propagandamachine die de miljardair naar de overwinning leidde. Eén van de motoren achter die machine blijkt het databedrijf Cambridge Analytica. Het bedrijf heeft banden met de alt-right website Breitbart en zat ook achter één van de leave-campagnes tijdens de Brexit. Een onthullend portret.

Begin jaren ‘90 richtte de Brit Nigel Oakes het bedrijf Strategic Communication Laboratories (SCL) op, een bedrijf d...
Lees meer

Fake news is onderdeel van een propagandamachine die we nauwelijks begrijpen

Het is ondertussen bekend dat de verspreiding van valse nieuwsberichten vermoedelijk bijdroegen tot de overwinning van Trump. Maar de reikwijdte van zogenaamd fake news gaat veel verder dan we denken. Waar we mee te maken hebben is een heel nieuw propagandamodel dat veel gevaarlijker is dan de klassieke propaganda.

Kort na de overwinning van Trump ontstonden discussies over de rol die valse nieuwsberichten speelden tijdens de campagne. Je weet wel, berichten als deze:...
Lees meer

Dyab Abou Jahjah: "We moeten de mainstream veroveren"

DeWereldMorgen.be sprak met Dyab Abou Jahjah over zijn nieuwe boek Pleidooi voor radicalisering. Een lang en pittig gesprek over globalisering, nieuwe revolutionaire klassen en het afscheid van de natiestaat.

“Ik ben altijd een radicaal geweest. Ik doe er ook alles aan om radicaal te blijven”, zo stelt Dyab Abou Jahjah uitdrukkelijk bij aanvang van dit gesprek. “Radicaal zijn heeft voor mij een positieve betekenis. Als je radicaal bent, wil je tot grond van de zaak gaan en het status quo doorbrek...
Lees meer

Nee, het waren niet 'de slachtoffers van de globalisering' die Trump verkozen

In de week na de verkiezingen over Trump, regende het analyses. Maar de meeste analyses zagen het meest essentiële over het hoofd.

Trump heeft de Amerikaanse verkiezingen gewonnen. Sinds de ochtend van 9 november is het een onherroepelijk feit en vertrekt nagenoeg iedere analyse van dat feit. Maar hoewel Trump wel degelijk president zal worden van de Verenigde Staten, is het toch verkeerd om hem als winnaar te beschouwen. Het is ondertussen geweten dat Clinton meer stemmen haalde dan Trump. Op...
Lees meer

Dag één van de strijd tegen president Trump: 'Don't mourn, organize'

Wen er maar aan. Trump staat de komende vier jaar aan het roer van het machtigste land ter wereld. Hoewel, wennen wordt moeilijk. Wat er nu zal gebeuren, is totaal onduidelijk. Met wie zal Trump zich omringen? Wie zal de touwtjes in handen nemen? We betreden het tijdperk van de totale onvoorspelbaarheid. Op basis van de campagne van Trump en de ervaring van vier maanden post-Brexit weten we al wat de richting zal zijn.

Het deksel gaat nu definitief van het riool. Het openlijke gewelddadige racism...
Lees meer

Francken heeft de storm waarin hij zich bevindt zelf opgewekt (en geniet ervan)

Staatssecretaris Theo Francken is de laatste week niet uit het nieuws weg te slaan omdat hij wordt geconfronteerd met deurwaarders (die hij niet binnenlaat) en dwangsommen (die hij weigert te betalen). Op sociale media portretteert hij zichzelf als slachtoffer en koppige verdediger van het algemeen belang. Ook vele media gaan mee in dat verhaal. Met als gevolg dat essentiële elementen in het verhaal steeds onbenoemd blijven.

1) Theo Francken heeft deze 'crisis' zelf in de hand gewerkt Het staa...
Lees meer

Big Data: het gaat zoveel verder dan je denkt

“I'll show you how deep the rabbit hole goes”, zo gaat de bekende quote uit The Matrix. Het is die quote waaraan je onwillekeurig terugdenkt wanneer je probeert na te gaan hoe Big Data steeds meer onze levens beheerst en zal beheersen. Net als in The Matrix ontwikkelt zich gestaag een verborgen parallel universum van data en algoritmen dat bepaalt wat wij als realiteit ervaren. Overdreven? Nee, toch niet. Lees even mee.(*)

In december 2015 onthulde The Guardian dat Republikeins presidentskand...
Lees meer

Hoe de KULeuven klimaatopwarming financiert

De KULeuven besteedt 0,19 procent van haar totale beleggingsportefeuille aan investeringen in fossiele brandstoffen. In totaal gaat het om 3,8 miljoen euro. Dat meldt het Leuvense studentenblad Veto. Maar er zijn aanwijzingen dat het werkelijke bedrag hoger is dan Veto en de KULeuven laten uitschijnen.

Tegenover Veto verklaart vice-rector Duurzaamheidsbeleid Katlijn Malfiet dat het om “een overblijfsel van vroegere investeringen gaat”. Volgens haar is de KULeuven van plan om de aandelen te verkop...
Lees meer

Land Invest Group en voormalig kabinetschef De Wever willen Apache.be censureren

Reeds enkele jaren bericht de nieuwssite Apache over de vastgoeddeals in het Antwerpse en de erg nauwe band tussen Antwerpse politici en vastgoedmakelaars. Twee namen werden daarin regelmatig genoemd: Joeri Dillen, voormalige kabinetschef van Bart De Wever, en Land Invest Group. Deze twee partijen dagen Apache.be voor de rechter voor laster en eerroof.

Joeri Dillen, kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever van december 2012 tot juli 2014, daagt twee journalisten en de verantwoordelijk...
Lees meer

Nick Srnicek: "Het kapitalisme creëert geen jobs meer. Dat is de crisis van vandaag"

Jobs, jobs, jobs? Auteur en academicus Nick Srnicek betwijfelt het: "De crisis van 2008 heeft heel wat jobs vernietigd en het ziet er niet naar uit dat het kapitalisme in staat is om die vernietigde jobs te vervangen door kwaliteitsvolle jobs. Als we al herstel zien, dan zien we een herstel zonder bijkomende jobcreatie."

Nick Srnicek en Alex Williams zijn zo een beetje de rijzende sterren binnen de linkse politieke theorie. Dat heeft alles te maken met twee van hun publicaties die scherp, onderl...
Lees meer