about
Toon menu

Mexicaans presidentspaar opnieuw betrapt op belangenvermenging

Het is weer van dat. Voor de tweede keer in korte tijd komt de vrouw van Mexicaans president Peña Nieto, Angélica Rivera, in opspraak. En ook deze maal draait het om belangenvermenging met de zakenwereld. 

Het was de Britse krant The Guardian die het onderzoek voerde. Het verhaal gaat als volgt. In 2009 koopt Ricardo Pierdant, oprichter van het bedrijf Grupo Pierdant, een luxeappartement in het mondaine Key Biscayne, Florida. Dit doet hij via een speciaal daarvoor opgerichte holding. Sinds h...
Lees meer

Zo vergaat het technocraten altijd

De uitslag van het Griekse referendum is bekend. Een ‘neen’ tegen de voorgelegde besparingen betekent ook een afwijzing van de technocratie. In dezelfde week van de stembusslag herdacht Mexico de nalatenschap van een notoir en verguisd technocraat, Porfirio Díaz (1830-1915). Vormt de minimale appreciatie voor diens beleid een blauwdruk voor de manier waarop we ons later de huidige Europese bewindslieden zullen herinneren?

Porfirio Dia...
Lees meer

Mexicaans antwoord op corruptie: meer bureaucratie

Brazilië en Mexico willen de banden aanhalen om zo een bepalende rol te spelen in Latijns-Amerika. Wat beide landen vandaag delen, zijn vooral falend leiderschap en een bevolking die stilaan genoeg heeft van corruptie. Een nieuw Mexicaans initiatief om de kwaal aan te pakken, lijkt gedoemd te mislukken.

Afgelopen donderdag beëindigde de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff haar staatsbezoek aan Mexico. Haar driedaagse verblijf in het Noord-Amerikaanse land sloot ze af met een bez...
Lees meer

Persvrijheid in Mexico: alarmfase rood

“Er waait een autoritaire wind door het land.” Zo luidde de eerste reactie van Carmen Aristegui na haar ontslag door radiozender MVS. Wat al enkele dagen in de lucht hing, werd maandagochtend duidelijk: de Mexicanen konden ’s morgens van 6 tot 9 niet meer afstemmen op de uitzending van Aristegui, de belangrijkste journaliste van Mexico. Na een vrij banale discussie besloot het bestuur de sterreporter op straat te zetten – voor de tweede keer in vier jaar.

Het journalistiek...
Lees meer

Wantrouwen heerst in Mexico

De Mexicaanse overheid wil het onderzoek staken naar moord op 43 studenten van een normaalschool op 26 september 2014 in het stadje Ayotzinapa . De ouders wijzen de politie, de burgemeester en de lokale drugsmaffia aan als de daders. De zaak heeft tot massale protesten geleid en het ziet er naar dat ze zullen doorgaan.

De 43 normaalschoolstudenten zijn officieel dood. De Mexicaanse overheid heeft bekendgemaakt dat de studenten vermoord zijn door een drugskartel. De ouders van de verm...
Lees meer

Chris Christie Goes South: Republikeinen mikken op latino's

Begin september dook Chris Christie, de veelsproken gouverneur van New Jersey, ineens op in Mexico. Waarom was hij daar? Christie geldt als een potentiële kandidaat voor de Republikeinen bij de presidentsverkiezingen van 2016. Die partij zal haar strategie moeten veranderen om stemmen te winnen bij de grootste minderheid van de VS: de latino's.

“Zwaar verkeer”, twitterde New York Times-correspondent Damien Cave, “dat zal hij hier zeker herkennen in Mexico City”. Zelfs wanneer hij op...
Lees meer