about
Toon menu

Achter dodelijk ongeluk van Spaanse peuter schuilt ecologisch drama

Twee weken lang is Spanje in de ban geweest van een bijzonder moeilijke reddingsoperatie om een tweejarige peuter uit een diepe waterput te halen. Het kind overleefde de val niet en werd dood naar de oppervlakte gebracht. “Het had iedereen kunnen overkomen”, hoor je de mensen hier dikwijls zeggen. En dat klopt want van dat soort opgebruikte, open waterputten zijn er heel wat in Spanje.

Terwijl de reddingsoperatie vorderde, werd al snel een rekensom gemaakt: enkel in de streek rond Málaga zou...
Lees meer

Spaanse extreem-rechtse partij VOX gefinancierd met Iraans geld

De Spaanse extreemrechtse partij VOX won in de Zuid-Spaanse regio Andalusië vanuit het niets 12 van de 109 zetels in het regionale parlement. De partij bekent nu dat 80 procent van hun campagne voor de EU-verkiezingen van 2014 gefinancierd werden met geld van aanhangers van de Iraanse oppositiegroep Nationale Verzetsraad van Iran. Sven Tuytens geeft toelichting vanuit Spanje.

De Spaanse kieswet is nochtans zeer duidelijk. Het is voor politieke partijen verboden om geld uit het buitenland te ontv...
Lees meer

Spanje opnieuw belangrijkste toegangspoort voor migranten zonder papieren

Spanje is opnieuw de grote toegangspoort van migratie naar het oude continent. Het zijn niet alleen migranten uit subsaharaans Afrika die op Spaanse stranden arriveren, maar opvallend veel Marokkaanse jongeren die de overtocht maken. Zij zijn niet van plan om naar andere Europese landen door te reizen, maar zien hun toekomst in Spanje. Het ultieme doel is vanuit het Marokkaanse Tanger uiterst voelbaar: 14 km over zee en je bent er.

Historisch record Het verhaal van deze dromers aan de Afrikaanse...
Lees meer

“Eenzame wolf” die een aanslag op Spaanse premier zou voorbereiden, is niet zo eenzaam

Op 19 september werd Manuel Murillo Sánchez, een 63-jarige veiligheidsagent in zijn woning in het Catalaanse Terrassa gearresteerd. De Catalaanse politie ontdekte een arsenaal bestaande uit maar liefst 16 vuurwapens, waaronder precisiegeweren en een oorlogswapen. De man die bekend staat als een uitstekend scherpschutter zou aanstalten gemaakt hebben om een aanslag op de Spaanse premier te plegen. Het nieuws over zijn arrestatie kwam pas gisteren (8/11) in de Spaanse pers.

Eenzame wolf? De Spaa...
Lees meer

Franco, de doorn in het oog van Sánchez

Bijna 40 jaar lang hield hij Spanje in een stevige wurggreep. Samen met bijna 34.000 gesneuvelde soldaten van de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) ligt hij begraven in de Vallei der Gevallenen [1], bij Madrid. Dictator Francisco Franco die als kind door zijn autoritaire vader werd misprezen en afgekeurd werd door de Spaanse marine, was vastbesloten om zijn plaats in de Spaanse geschiedenis te veroveren. In Spanje is hij 40 jaar na zijn dood opnieuw voorpaginanieuws én een doorn in het oog van de regering van de socialist Pedro Sánchez.
Lees meer

Tachtig jaar geleden sneuvelde de laatste Belgische vrijwilliger op Spaans slagveld

Het is tachtig jaar geleden dat de laatste Belgische vrijwilliger op een Spaans slagveld sneuvelde. Van 1936 tot 1938 vertrokken vanuit ons land 2.400 [1] mannen en vrouwen om in Spanje in de rangen van de internationale brigades tegen het fascistische leger van Francisco Franco te vechten. 287 vrijwilligers uit België [2] (12 procent) kwam nooit meer terug. Ze kwamen uit de hele wereld: fabrieksarbeiders, trambestuurders, schrijvers, studenten, werklozen…: in totaal meer dan 35.000 vrijwilligers.
Lees meer

Het ambitieuze plan van Madrid tegen luchtvervuiling

Nog vijf maanden te gaan en dan moet een van Spanjes drukste centrumwegen, de Gran Vía in Madrid autoluw zijn. Manuela Carmena, de burgemeester van Madrid heeft samen met de progressieve coalitie Ahora Madrid (Madrid Nu) het ambitieuze plan om op korte termijn de luchtvervuiling met twintig procent terug te dringen. Het hertekenen van de centrale as is maar een van de 30 maatregelen van het plan. Buurtbewoners zijn tevreden, automobilisten klagen steen en been.

Europese richtlijnen Na een laats...
Lees meer

De dictator moet weg uit het grootste massagraf van Spanje

Hoe Franco vanuit zijn graf Spanje nog steeds beroert.

In december 2017 beloofde Pedro Sánchez dat hij de wet op de historische herinnering (Ley de Memoria Histórica) zou hervormen. Dat deed hij van op het kerkhof van Paterna nabij Valencia waar ongeveer 2300 personen door het regime van dictator Franco gefusilleerd en begraven werden. Zeven maanden later heeft Sánchez nu als premier de kans om te bewijzen dat hij het echt meende. Een van de belangrijkste maatregelen die de nieuwe socialistische...
Lees meer

Is Spanje dan echt zo gastvrij voor vluchtelingen?

De instructies van de kersverse Spaanse premier Pedro Sánchez om de Aquarius, een schip met 629 migranten toe te laten tot de haven van Valencia zorgde er maandag voor dat Spanje in de schijnwerpers kwam te staan. Terwijl de rest van Europa vluchtelingen liever kwijt dan rijk is, krijgt men het gevoel dat ze in Spanje met open armen worden opgevangen. Maar dat is een gevoel, de realiteit is enigszins anders.

Vluchtsteden  Niet alleen kwam de uitgestoken hand van de Spaanse premier zeer snel, de...
Lees meer

Voor het eerst in de Spaanse geschiedenis bestaat een regering overwegend uit vrouwen

Een week nadat de Spaanse socialist Pedro Sánchez zijn conservatieve voorganger Mariano Rajoy met een motie van wantrouwen wegstemde, heeft de kersverse Spaanse premier zijn regeringsploeg voorgesteld. Het is een regering die voor 61,1 procent uit vrouwen bestaat.

Vandaag treedt het kabinet van Pedro Sánchez aan. Behalve de premier telt het kabinet elf vrouwen en zes mannen onder wie twee die hun homoseksualiteit niet onder stoelen of banken steken. De vrouwen bekleden sleutelposten in het kabin...
Lees meer

Opnieuw Spaanse zanger bestraft voor smaad

Het lijstje van Spaanse zangers die in aanvaring komen met de wet op de Openbare Veiligheid (Mordaza wet) uit 2015 blijft aangroeien. Na de veroordeling van rapper Valtònyc tot 3,5 jaar cel voor smaad aan de Spaanse kroon, kreeg dit weekend een andere zanger met de arm van de wet te maken. Evaristo Páramos krijgt een gepeperde boete voor smaad aan de Guardia Civil.

Net zoals heel Vlaanderen Arno kent, is de 58-jarige Galiciër Evaristo een levende rock & roll legende in Spanje. Het verschi...
Lees meer

Spaanse rapper Valtònyc die veroordeeld werd voor zijn songs is naar België gevlucht

Josep Miquel Arenas Beltrán alias Valtònyc is in België om aan een gevangenisstraf van 3,5 jaar te ontsnappen en zijn verdediging voor te bereiden. De Guardia Civil en Policía Nacional vermoeden dat de op Mallorca wonende muzikant de dag voordat hij op donderdag 24 mei naar de gevangenis moet, gevlucht is.

Valtònyc werd veroordeeld voor de teksten van zijn liedjes. Het betreft tien van zijn nummers uit Residus de un poetaen tien andere uit Mallorca es Ca nostra, plus twee anderenummertjes d...
Lees meer

De Zwarte vrijdagen van de Spaanse publieke zender

Reeds vier vrijdagen op rij verschijnen de nieuwslezers van de Spaanse publieke omroep RTVE (Radio y Televisión Española) in het zwart gekleed om het nieuws te presenteren. Op die manier protesteren ze tegen de aanhoudende politieke inmenging en manipulatie.

De journalisten zijn het beu dat door die politieke inmenging en manipulatie van de berichtgeving de zaken eenzijdig en in het voordeel van de regeringspartij Partido Popular worden weergegeven. Onder de noemer #AsiSeManipula (op deze manie...
Lees meer

Spaanse rapper gaat 3,5 jaar de cel in voor smaad aan Spaanse Kroon

Rapper Valtònyc gaat de cel in voor het aanzetten tot terroristische acties, het verheerlijken van terrorisme en het beledigen van het Koningshuis. De rapper ging in beroep maar het Grondwettelijk Hof aanvaardt zijn beroep niet. Binnen enkele dagen moet hij de cel in.

Dictator Franco droomde van een Spanje waar iedereen ‘s ochtends naar de mis gaat, in de namiddag siësta doet en ‘s avonds variété programma’s op tv volgt, naar de voetbal of de stierengevechten gaat. Laat de politici rustig hun we...
Lees meer

Wat vrouwen in de Spaanse burgeroorlog ons leren over het gevaar van nationalisme

Sinds Sven Tuytens in Madrid woont en werkt, is hij gefascineerd door de Spaanse Burgeroorlog en hoe hedendaags Spanje daar mee omgaat. Over de deelname van Belgische en Nederlandse vrouwen aan die strijd tegen het fascisme schreef hij Las Mamás belgas. Hij komt in februari naar België om te spreken over nationalisme, vrouwen tegen fascisme, Franco, Barcelona en Catalonië toen en vandaag.

Op 1 oktober 2017 versloeg ik in Barcelona voor Radio 1 het door Madrid verboden referendum in Catalonië....
Lees meer