about
Toon menu

Spaanse rapper Valtònyc die veroordeeld werd voor zijn songs is naar België gevlucht

Josep Miquel Arenas Beltrán alias Valtònyc is in België om aan een gevangenisstraf van 3,5 jaar te ontsnappen en zijn verdediging voor te bereiden. De Guardia Civil en Policía Nacional vermoeden dat de op Mallorca wonende muzikant de dag voordat hij op donderdag 24 mei naar de gevangenis moet, gevlucht is.

Valtònyc werd veroordeeld voor de teksten van zijn liedjes. Het betreft tien van zijn nummers uit Residus de un poetaen tien andere uit Mallorca es Ca nostra, plus twee anderenummertjes d...
Lees meer

De Zwarte vrijdagen van de Spaanse publieke zender

Reeds vier vrijdagen op rij verschijnen de nieuwslezers van de Spaanse publieke omroep RTVE (Radio y Televisión Española) in het zwart gekleed om het nieuws te presenteren. Op die manier protesteren ze tegen de aanhoudende politieke inmenging en manipulatie.

De journalisten zijn het beu dat door die politieke inmenging en manipulatie van de berichtgeving de zaken eenzijdig en in het voordeel van de regeringspartij Partido Popular worden weergegeven. Onder de noemer #AsiSeManipula (op deze manie...
Lees meer

Spaanse rapper gaat 3,5 jaar de cel in voor smaad aan Spaanse Kroon

Rapper Valtònyc gaat de cel in voor het aanzetten tot terroristische acties, het verheerlijken van terrorisme en het beledigen van het Koningshuis. De rapper ging in beroep maar het Grondwettelijk Hof aanvaardt zijn beroep niet. Binnen enkele dagen moet hij de cel in.

Dictator Franco droomde van een Spanje waar iedereen ‘s ochtends naar de mis gaat, in de namiddag siësta doet en ‘s avonds variété programma’s op tv volgt, naar de voetbal of de stierengevechten gaat. Laat de politici rustig hun we...
Lees meer

Wat vrouwen in de Spaanse burgeroorlog ons leren over het gevaar van nationalisme

Sinds Sven Tuytens in Madrid woont en werkt, is hij gefascineerd door de Spaanse Burgeroorlog en hoe hedendaags Spanje daar mee omgaat. Over de deelname van Belgische en Nederlandse vrouwen aan die strijd tegen het fascisme schreef hij Las Mamás belgas. Hij komt in februari naar België om te spreken over nationalisme, vrouwen tegen fascisme, Franco, Barcelona en Catalonië toen en vandaag.

Op 1 oktober 2017 versloeg ik in Barcelona voor Radio 1 het door Madrid verboden referendum in Catalonië....
Lees meer

Waterkannonen voor Barcelona

Het heeft op dit moment geen zin meer om zich af te vragen of er op 1 oktober in Catalonië al dan niet een referendum wordt gehouden. De tijd is aangebroken om zich ernstig zorgen te maken. De Catalaanse kwestie wacht al jaren op een politieke oplossing, maar bij gebrek aan briljante en moedige politici zijn het de rechters van het Spaanse Grondwettelijk Hof die die het referendum via gerechtelijke vervolgingen hopen te verhinderen. Ondertussen maakt de Spaanse regering Catalonië woest door een leger politiemannen naar Barcelona te sturen.
Lees meer

Angst voor chaos bepaalde de Spaanse verkiezingen

De Spaanse parlementsverkiezingen van 26 juni 2016 tellen maar één grote winnaar. Dat is Mariano Rajoy van de conservatieve olkspartij Partido Popular, premier van een regering die de Spanjaarden de zwaarste besparingen uit zijn recente geschiedenis oplegde en leider van de veruit meest corrupte politieke partij van Spanje.

Een vriend uit Antwerpen koos deze als de leukste quote na de Spaanse parlementsverkiezingen: "Mochten wij, Spanjaarden, dinosauriërs zijn, dan zouden we voor de meteoriet s...
Lees meer

Verkiezingen Spanje: wordt het regeren met of zonder Podemos

De Spaanse bevolking verkiest op 26 juni 2016 voor de tweede maal in zes maanden een parlement. De vraag is of eenheidslijst Unidos Podemos groter zal worden dan de Socialistische Arbeiderspartij en of die laatste dan ditmaal wel bereid zal zijn om een linkse meerderheidsregering te vormen. Sven Tuytens woont en werkt in Madrid en geeft zijn indrukken.

Voor het eerst in veertig jaar is het politieke landschap versplinterd en is de heerschappij van de twee traditionele machtspartijen, de conservat...
Lees meer

In Spanje mag een politieman rechter spelen

De in Spanje omstreden Wet voor Publieke Veiligheid (Ley Mordaza) wordt sinds zeven maanden toegepast. Ze geeft de individuele Spaanse politieman/vrouw meer macht. Want wanneer een politieagent zich beledigd voelt, kan hij/zij je een boete van 600 euro opleggen. De Wet wordt gul toegepast want per dag, delen beledigde agenten gemiddeld 30 boetes uit.

Tegenstanders noemen de wet “Ley Mordaza” : een mordaza is een prop waarmee de mond wordt gesnoerd. De wet wil de regering de bevolking ontmoedigen...
Lees meer

Noorse elektriciteitswerkers en Argentijnse rechter ontfermen zich over massagraf Franco

Een Argentijnse rechter heeft opdracht gegeven om een Spaans massagraf te openen en een Noorse vakbond van elektriciteitswerkers betaalt de kosten. Het is een vreemde situatie die het Spaanse gerecht in verlegenheid zou moeten brengen. Het precedent zorgde deze week in Spanje voor heel wat media aandacht want het openen van een massagraf is bijna 80 jaar na de feiten nog steeds een bijzonder pijnlijk taboe in de Spaanse samenleving.

Veel Spanjaarden zijn verdeeld over de vraag: wat te doen met...
Lees meer

Huur eens een huisje voor honderd euro

Ooit al eens overwogen om van leven te veranderen ? Minder gehaast te leven ? En wat dacht je van zeer frisse lucht en wonen in een oud huisje met een moestuin waarvoor je maar 100 euro huur hoeft te betalen? Het is aangeraden dat je een woordje Spaans of Keltisch leert, want dit aanbod vind je in Galicië, in het woeste noordwesten van Spanje.

Het Spaanse binnenland zit met een enorm probleem. De plattelandsvlucht is niet te stoppen. De bevolking vergrijst en sterft uit. Kleine dorpjes probere...
Lees meer

Wie gaat Spanje regeren ?

« Vandaag werd een nieuw Spanje geboren dat een einde maakt aan het bipartidismo. », zei de leider van Podemos, Pablo Iglesias, zondagavond, toen duidelijk werd dat de twee grote partijen Partido Popular en PSOE zwaar vernederd uit de stembusslag kwamen. Met het einde van het bipartidismo, bedoelde Iglesias het einde van het systeem van alternerend regeren van de twee grootste politieke families. Met 5.142.075 stemmen en 69 zetels in de kamer van volksvertegenwoordigers, is Podemos de derde politieke partij van Spanje geworden.
Lees meer

Waar zijn de lichamen van de Belgische Spanjestrijders?

In 2013 nam Rafael Hernando, de huidige woordvoerder van de conservatieve Partido Popular (PP), deel aan een politiek debat van de Spaanse privé-zender 13TV. Toen de Spanjaarden ter sprake kwamen die veertig jaar na de dood van dictator Franco, nog steeds op zoek zijn naar de massagraven van verdwenen familieleden, liet Hernando zich helemaal gaan: "Sommigen herinnerden zich hun vader pas toen er subsidies vrijkwamen om hem te vinden."

Die overheidssteun werd geschrapt toen de regering van Maria...
Lees meer

Burgemeester Barcelona: het is onze plicht vluchtelingen op te vangen

Ada Colau, de burgemeester van Barcelona, zorgde op 2! augustus voor een verrassing toen ze op haar persoonlijke Facebookpagina de wens uitdrukte om Barcelona uit te roepen tot ‘ciudad-refugio’ of vluchtoordstad voor Syriërs die op de vlucht zijn voor de oorlog in hun land.

De boodschap van Ada Colau is er ééntje van het soort dat we niet gewoon zijn van burgemeesters. Maar Colau is geen gewone politica. In hart en nieren is ze nog steeds een verbeten activiste. Samen met Messi op de foto st...
Lees meer

Nieuwe wet in Spanje ondermijnt democratische vrijheden

Vandaag treedt een uiterst strenge Wet voor Publieke Veiligheid in werking, die Spanje terugstuurt naar de tijd van dictator Franco. Tegenstanders noemen de wet wel de "Ley Mordaza": een mordaza is een prop waarmee de mond wordt gesnoerd.

Beledigen van een politieagent: 600 euro. Verspreiden van foto’s van de politie in actie: 30.000 euro. Verbranden van de nationale vlag: ook 30.000 euro. Demonstreren op een plaats waar dat niet is toegestaan, en hiermee ‘de orde verstoren’: 600.00...
Lees meer

Manuela Carmena: "We zullen de democratie heruitvinden"

De Spaanse regionale verkiezingen draaiden uit op een politieke aardverschuiving. De "Indignados" van Podemos en de neoliberale Ciudadanos zetten de conservatieve PP van premier Rajoy en de sociaaldemocratische PSOE voor schut. In hoofdstad Madrid strandde het Podemos-cartel Ahora Madrid van rechter op rust Manuela Carmena op de tweede plaats, een score die haar waarschijnlijk de burgemeesterssjerp oplevert. Een portret.

Zondag veroorzaakten de lokale verkiezingen in Spanje een klei...
Lees meer