about
Toon menu

Nederlandse politici krijgen geen toestemming om naar Al Hoceima af te reizen

Sinds maandag zijn twee Nederlandse politici op werkbezoek in Marokko, maar ze werden genoodzaakt hun visitatie voortijdig stop te zetten. De autoriteiten gaven geen toestemming om hun plannen uit te voeren.

Het gaat om Europarlementariër Kati Piri en ex-minister Lilianne Ploumen, nu Tweede Kamerlid. De twee PvdA’ers kregen geen toestemming van de lokale autoriteiten om af te reizen naar Al Hoceima. Daar zouden ze gesprekken hebben met families van gevangen protestleiders. De vader van Nasser Zef...
Lees meer

Nederlandse Rif-activist aangehouden in Marokko

De Marokkaanse Nederlander Mahmoud El Hajaji, activist voor de Riffijnse volksbeweging, werd gisteren in de haven van Tanger aangehouden en ondervraagd door de politie. Zo meldt Rif Alert, meldpunt voor Marokkaanse Nederlanders die zich bedreigd of geïntimideerd voelen door 'de lange arm' van Rabat. De feiten deden zich gisteren voor. El Hajaji zou normaal rond half acht ’s avonds lokale tijd de oversteek van de stad Tanger naar het Spaanse Algeciras maken. Maar daar kwam de activist niet...
Lees meer

Ayoob Ghalib: “Hier geboren of niet, vreemdeling ben je voor eeuwig”

Jongeren met een migratieachtergrond voelen zich vaak niet compleet thuis in onze samenleving. Ze kampen met discriminerende uitspraken of voelen zich minderwaardig tegenover de autochtone bevolking. Hierdoor zullen ze zich minder snel als Belg identificeren. Daarnaast is het ook zo dat ze ook niet kunnen terugvallen op hun land van herkomst omdat ze daar dan als buitenlander worden gezien, ‘geen echte’, zeg maar. Het resultaat hiervan? Ze voelen zich nergens echt thuis.

Wanneer ik Ayoob Ghal...
Lees meer

Taboe: psychische problemen bij zwarte jongeren

Iets meer dan 30 procent van de Vlaamse jongeren tussen 15 en 24 jaar heeft last van psychische problemen. Hoewel het niet altijd erkend wordt door de eigen gemeenschap, is dat bij jongeren met een donkere huidskleur niet anders. Sabrine Ingabire laat ze aan het woord.

In de zwarte gemeenschap is een verborgen pijn, die vaak niet benoemd wordt. We benoemen het niet omdat er een groot taboe heerst rond psychisch welzijn, alsof depressie en alle andere psychische klachten alleen eigen zijn aan witt...
Lees meer

Rif-activist opgepakt in Nederland

De 28-jarige Marokkaanse Rif-activist Mohamed Azmir is afgelopen weekend tijdens een politiecontrole in een café in Rotterdam opgepakt. Hij kon zich niet legitimeren en is daarom meegenomen.

Azmir is recent uitgegroeid tot een bekend figuur. Deze zomer is hij om politieke redenen gevlucht uit het Marokkaanse Al Hoceima, zijn geboortestad. Azmir had een baan in Al Hoceima maar werd ontslagen. Volgens hemzelf omdat hij aanhanger is van de volksbeweging of de hirak. Hij kon kiezen voor zijn werk of...
Lees meer

3.000 mensen protesteren voor Riffijnse zaak in Brussel

In Brussel verzamelden op woensdag 28 februari rond de 3.000 mensen op straat om te protesteren voor de vrijheid van de Riffijnse politieke gevangenen. Daarnaast riepen de betogers de Europese Unie op in dialoog te gaan met de Marokkaanse staat.

Ondanks het koude weer liep het Troonplein al snel vol met betogers. Mensen hielden foto’s vast van politieke gevangenen en riepen slogans als: ‘pouvoir marocain, pouvoir assassin’ en ‘leve de Rif’. In het Europees Parlement waren in de namiddag debatten...
Lees meer

Kan Poetin de Russische verkiezingen verliezen?

De Russische presidentsverkiezingen staan voor de deur. Zoals elk jaar domineert er slechts één naam: Vladimir Vladimirovitsj Poetin. Premier of president, Poetin is sinds jaar en dag de machtigste man in Rusland. Hij staat op het punt om aan zijn vierde ambtstermijn te beginnen, maar is het überhaupt mogelijk dat hij de verkiezingen zal verliezen? Ruslandspecialist Wim Coudenys geeft zijn mening.

Vladimir Poetin Op 18 maart is het zo...
Lees meer

Jongeren in debat over Patrice Lumumba

In Vilvoorde organiseerde jongerenwerking Kolamela een debat rond Patrice Lumumba. De eerste premier van het onafhankelijke Congo speelde een grote rol in de dekolonisatie. Het project kadert in Black History Month. Het opzet: Belgische jongeren met Afrikaanse roots een ander perspectief bieden dan het gekende Afro-Amerikaanse. Op 3 en 16 maart volgen nieuwe debatten in Jeugdhuis Kilalo en bij de Antwerpse Studentenvereniging AYO. Die gaan over respectievelijk Thomas Sankara en Chimamanda Ngozi Adichie.
Lees meer

Child Focus: “Meer ondersteuning voor slachtoffers van tienerpooiers noodzakelijk”

Een jaar geleden lanceerde Child Focus een website die slachtoffers van 'loverboys' of 'tienerpooiers' opvangt. Die problematiek werd duidelijk na een incident uit 2015 waarbij twee slachtoffers door de politie werden opgesloten, terwijl hun pooiers vrij rondliepen. Child Focus streeft naar meer ondersteuning en efficiënte hulp voor de slachtoffers.

Naar aanleiding van het incident zorgde een studie, in overleg met minister Vandeurzen (CD&V), voor schokkende cijfers. Zestig mensen konden geï...
Lees meer

Advocaat Riffijnse volksbeweging veroordeeld door Marokkaanse rechtbank

De Marokkaanse advocaat en activist Abdessadak Elbouchattaoui is op 8 februari tot 20 maanden gevangenisstraf veroordeeld door de rechtbank van eerste aanleg van Al Hoceima in Marokko. Hij moet ook een geldboete van 500 dirham - ofwel zo'n 45 euro - betalen.

Abdessadak Elbouchattaoui werd bekend door zijn steun aan de Riffijnse volksbeweging. Op Facebook heeft hij bijna 50.000 volgers. Nadat de kopstukken van de volksbeweging – waaronder Nasser Zefzafi – gearresteerd waren, besloot hij hen te ver...
Lees meer

Het persoonlijke verhaal van Palestijns oorlogsjournalist Zouheir Al-Najjar

Zouheir Al-Najjar (38) werkte van 2004 tot 2015 als oorlogsjournalist in Gaza. In 2015 ruilde hij Gaza tijdelijk in voor België, hier maakte hij de beslissing om niet meer terug te keren. Als we Zouheir – die vandaag in Antwerpen woont en voor Vranckx werkt – voorzichtig vragen of we mogen praten over zijn persoonlijke verhaal, is het enkele tellen stil. “Sinds ik in België woon, heb ik nog niet de behoefte gehad om het daarover te hebben. Maar goed, vraag maar raak.”

Zouheir ontvangt o...
Lees meer

Riffijnse activisten luiden alarmbel: "Onze kinderen worden opgepakt"

De afgelopen twee weken zouden er bijna dagelijks arrestaties plaatsvinden in Al Hoceima, een stad in het Marokkaanse Rifgebergte. Sinds kort zou het vooral om minderjarigen gaan.

Na de dood van visverkoper Mohsin Fikri in oktober 2016 is het onrustig in het noorden van Marokko. Na die gebeurtenis ontstond de volksbeweging Hirak. “Niet iedereen kan en mag zich aansluiten, alleen de mensen die dezelfde noden ervaren als de mensen in de Rif”, klinkt het. Hirak is een beweging “zonder ideologie” en...
Lees meer

Genderneutrale wc’s: noodzakelijk of buiten proportie?

De term ‘genderneutraliteit’ komt steeds vaker voor in onze samenleving. Bij genderneutraliteit is er geen onderscheid tussen de verschillende genders. Genderneutrale toiletten staan op de agenda van de Vlaamse overheid. Maar niet iedereen steunt dit nieuwe concept.

De genderneutraliteit is in opmars. De grotere tolerantie naar de LGBTQ-community (lesbian, gay, bisexual, transgender, queer) zorgt ervoor dat mensen van alle geaardheden zich meer durven uiten. Ook genderneutrale personen laten...
Lees meer

Rif een jaar later: 3.000 mensen uit heel Europa eisen vrijlating van 400 mensen in de Rif

Comité Mohsin Fikri-Nederland heeft eind oktober een protest georganiseerd in Rotterdam. Zo’n 3.000 mensen van over heel Europa kwamen er samen om te betogen tegen de wantoestanden in de Rif. Betogers herdachten de dood van de visverkoper Moshin Fikri, die een jaar geleden geplet werd door de machines van een vuilniswagen. Ook eisten betogers de vrijlating van de naar schatting vierhonderd mensen die sinds het begin van de opstanden gevangengenomen zijn.

Naast betogers en familieleden van de...
Lees meer

Protesten Rif: één jaar later

Op zaterdag 28 oktober zijn over heel Marokko en op enkele plekken in Europa protestacties aangekondigd. Dan is het exact één jaar geleden dat de Marokkaanse visser Mohsin Fikri in de Rifregio (Noord-Marokko) omkomt na een conflict met de politie. Het incident lokt zware protesten uit bij een bevolkingsgroep die zich al decennialang achtergesteld voelt. Onze reporter Yassin Akouh was afgelopen zomer in Al Hoceima toen er opnieuw zware protesten uitbraken. Hij zet nog eens op een rijtje wat er precies aan de hand is.
Lees meer