about
Toon menu

Twee jaar celstraf voor Facebookbericht

Een 27-jarige ondernemer uit het Marokkaanse Tétouan heeft twee jaar gevangenisstraf gekregen na een oproep tot protest op Facebook. Hij deed dat na de dood van de 20-jarige Hayat Belkacem, een Marokkaanse studente. Zij werd neergeschoten door de Marokkaanse marine toen ze in een boot met andere migranten de oversteek wilde maken naar Europa.

Een Spanjaard vervoerde op 25 september een groep Marokkanen met een boot naar Europa. De boot werd gespot door de Marokkaanse marine, die de schipper ord...
Lees meer

Anita Delhaas te gast op ALL RIGHTS! Mensenrechtenfestival

Het ALL RIGHTS! Mensenrechtenfestival van Amnesty International viert de zeventigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Op de UCL-campus Brussel verzamelden diverse artiesten en sprekers om samen met het publiek na te denken over de uitdagingen rond mensenrechten. Eén van deze sprekers was Anita Delhaas, directeur van International Justice Mission (IJM). Delhaas helpt mensen die slachtoffer geworden zijn van moderne slavernij en mensenhandel.

IJM is een internati...
Lees meer

Pan-Europese beweging Volt ook in België actief

Eind juli 2018 werd de nieuwe pan-Europese partij Volt opgericht. Deze nieuwe partij – een pan-Europese, progressieve beweging – wil Europese oplossingen bieden voor problematieken zoals de vluchtelingencrisis, werkloosheid en de klimaatverandering. Hoe is de partij ook in België ontstaan en wat wil ze bereiken?

Wij gingen naar de Volt-meetup in Gent en spraken er met Arno Sterck, co-voorzitter van Volt België. Want Volt België heeft twee co-voorzitters, één in beide landsgedeelten. “Volt Eu...
Lees meer

Slapeloze nachten in een nieuw leven

Vluchtelingen uit conflictgebieden kampen vaak met psychische problemen. Depressie, angstaanvallen, eenzaamheid en slapeloosheid komen regelmatig voor. Toch is niet enkel de situatie in het thuisland daarvan de oorzaak, ook in België blijken de nodige stressfactoren aanwezig te zijn.

We gaan op bezoek in een klas van het Centrum Basiseducatie in Antwerpen, waar dertien volwassen asielzoekers Nederlands komen leren. Ze komen uit alle windstreken: Syrië, Afghanistan, Irak, Burundi. Allemaal zijn z...
Lees meer

Psychisch welzijn in het opvangcentrum: “De onzekerheid weegt door”

Het Vlaams integratiebeleid verplicht medische begeleiding, inclusief psychologische bijstand voor asielzoekers. Door de opgelopen trauma’s, de onwetendheid en het constante afscheid nemen, vormen asielzoekers immers een psychisch kwetsbare groep. Veel asielzoekers zijn ook gefrustreerd. Ze willen opnieuw beginnen, maar hebben het gevoel dat ze de kans niet krijgen. Hun precaire situatie zorgt ervoor dat praten over mentale kwetsbaarheid niet evident is.

De angst is groot om iets fout te zegge...
Lees meer

Belgisch staatsburger krijgt één jaar cel voor bijdrage aan Riffijnse volksbeweging

Wafi Kajoua (36), beter bekend als Rifi Dumar, is op vrijdag 29 juni in Marokko veroordeeld tot één jaar cel en een geldboete van ongeveer 250 euro. Hij wordt beschuldigd van ongeautoriseerd protest en gewapend verzet en het bedreigen van de interne integriteit van de staat. Kajoua beschikt zowel over de Belgische als de Marokkaanse nationaliteit.

Enkele weken geleden was Kajoua in de Spaanse enclave Melilla om er op 20 juli een protest te organiseren. Dat is op de dag van de Slag om Annual in...
Lees meer

Zal de bom ontploffen in Marokko?

Dinsdagavond zijn de kopstukken van de Riffijnse protestbeweging Hirak Al Chaabi (Beweging van het Volk) in Casablanca veroordeeld tot straffen van één tot twintig jaar. Ze zitten ondertussen al één jaar in hechtenis. Veel families waren niet aanwezig omdat het vonnis pas laat in de avond werd uitgesproken. De afstand om van Al Hoceima naar Casablanca te gaan is 700 kilometer.

Waarom veroordeeld? In de Oukacha gevangenis in Casablanca zitten maar liefst rond de 50 activisten die zijn opgep...
Lees meer

De Fluwelen Revolutie in Armenië: een getuigenis

Beeld je eens in: terwijl zich in je thuisland een revolutie afspeelt, werk je zelf in het buitenland? Wat zou je voelen? StampMedia-stagiair Diana Sardaryan getuigt over de revolutie in haar Armenië. En legt uit wat er aan de hand was.

Toen ik in februari Armenië verliet, wees niets erop dat er iets op til was. Mensen leefden hun ellendige leven, het kwam zelfs niet bij hen op dat er ooit nog iets ten goede zou veranderen.  Ik was 2,5 maand stage aan het lopen in België. Plotseling zag ik bij...
Lees meer

De andere kant van de ramadan: tussen armoede & overvloed

De Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender waarin moslims vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Het is toegelaten om te eten nadat de zon ondergaat tot die weer opkomt. Hoewel het een periode lijkt waarin minder gegeten wordt, kopen en eten veel islamitische gezinnen veel meer dan normaal.

Imam Mousa van de moskee El Fath En Nassr in Hoboken zegt dat men in de Ramadan juist minder moet eten en kopen, maar in de praktijk kopen de mensen juist meer. “Het is een traditie, een ge...
Lees meer

Nicaraguaanse bosbranden doen protesten oplaaien

Ongeveer een maand geleden zijn er protesten uitgebarsten in Nicaragua, het op één na armste land in Centraal-Amerika. Die protesten zijn initieel ontstaan toen de overheid weinig reactie gaf op de bosbranden die het zuiden troffen. "Toen zag je dat het niet enkel ging over bosbranden, maar over veel meer: een algemeen ongenoegen naar de overheid toe", legt Tom Exelmans (24) uit, die voor zijn postgraduaat Internationale Samenwerking een half jaar in Nicaragua heeft gewoond.

Alles beweegt, niet...
Lees meer

"Als het over islam gaat, maakt rechts graag knuffelhomo's van ons"

De negatieve attitudes van jongeren met een migratieachtergrond, en moslimjongeren in het bijzonder, tegenover holebi’s zijn wel vaker een punt van discussie. In de nasleep van The Belgian Pride willen Antwerpenaar Gunther Malin én zijn Marokkaanse schoonnicht Nada El Hassani Akav dat beeld bijstellen. “Homo’s worden gerecupereerd in functie van een anti-islamdiscours.”

Gunther Malin (29) is intussen drie jaar en een half samen met de Nederlandse Marokkaan Yassine (26). Naast een Marokka...
Lees meer

Israël viert, Palestijnen rouwen

Israël vierde zijn 70ste verjaardag en de verhuis van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, een plaats die heilig is voor zowel moslims, christenen als Joden. Bij de Palestijnen in de Gaza-strook was er geen reden tot feest. Maandag 14 mei greep het Israëlische leger hardhandig in bij Palestijnse protesten. Er vielen meer dan 60 doden en 2.700 gewonden. Één van de slachtoffers is de broer van een Palestijn die in Antwerpen gedagvaard wordt voor de solidariteitsmanifestatie in 2014. Mark De Quidt, die de zaak opvolgt, geeft zijn mening.
Lees meer

Saoedi-Arabië: een kat in het nauw?

Saoedi-Arabië ziet met lede ogen aan hoe buurland Qatar aan macht wint op het Arabische schiereiland. Met de blokkade die Saoedi-Arabië in 2017 oplegde aan Qatar, probeert het haar eigen internationale positie te verstevigen. Niet alleen probeert het Qatar in het oosten te isoleren, maar het laat ook Jemen in het zuiden verhongeren.

Op 5 juni 2017 legde Saoedi-Arabië, samen met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte een diplomatieke en economische blokkade op aan buurland Qatar. De...
Lees meer

Stay woke, this is America!

Donald Glover, beter bekend onder zijn artiestennaam Childish Gambino, is weer eens viraal gegaan. In zijn hit ‘Redbone’, uit 2016, vroeg hij luisteraars om ‘woke’ te blijven. Ditmaal, met de clip van ‘This Is America’, houdt hij de maatschappij een pijnlijk confronterende spiegel voor.

Donald Glovers artistieke profiel is vrij uniek: hij is regisseur, acteur, schrijver, producer, stand-up comedian, rapper, zanger, dj en songwriter. Dat doet hij stuk voor stuk geweldig, getuige zijn...
Lees meer

Oriol Clavera: "Spanje een democratie? Ik weet wel beter"

Sinds oktober 2017 is de Catalaanse kwestie een ‘hot topic’ in de Europese media. Oriol Clavera is freelance fotograaf en werkt voor de Diari Jornada, een nieuwe linkse coöperatieve krant die in mei haar eerste editie uitbrengt. Hij is ook lid van de CUP (Candidatura d’Unitat Popular), een links pro-separatistische partij in Catalonië. Wij hadden een gesprek met hem.

 In oktober organiseerde de partij van Carles Puidgemont een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. De Spaanse...
Lees meer