about
Toon menu

Trump hult drone-operaties in geheimhouding

Tijdens de eerste 3 maanden van Trumps presidentschap werden er alleen al in Jemen ongeveer 70 mensen vermoord door gevechtsdrones, waaronder een dozijn kinderen en een 3 maanden oude baby.

De cijfers blijven suggereren dat het gebruik van gewapende onbemande vliegtuigen systematisch een zware tol aan burgerslachtoffers eist, hoewel ze al jarenlang aan de man gebracht worden als precisie-instrumenten. Het leger en het Witte Huis geven zelden toe dat er burgers geraakt worden door drones en hebbe...
Lees meer

Israëlisch discriminatiebeleid ten opzichte van Palestijnen breidt verder uit

“Dit is een beslissend moment in de annalen van het zionisme en de geschiedenis van de staat Israël”, verklaarde de Israëlische premier Netanyahu nadat de Knesset de zogenaamde 'natiestaat'-basiswet goedkeurde. “Ik kondig met schok en verdriet de dood van de democratie aan”, reageerde het Arabisch-Israëlische parlementslid Ahmad Tibi.

De ook in eigen land controversiële basiswet, die gesteund werd door de regering en premier Netenyahu's Likud-partij, geraakte op 19 juli 2018 door de...
Lees meer

De Middellandse Bloedzee

Sinds 1 juni heeft Italië een nieuwe extreemrechtse populistische regering. De kersverse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, stelde zich al onmiddellijk in de schijnwerpers door te weigeren toestemming te geven aan een humanitair reddingsschip vol vluchtelingen om aan te meren aan de Italiaanse kust.

De MV Aquarius had 629 - vaak letterlijk opgeviste - migranten aan boord, waaronder 100 kinderen, maar de extreemrechtse Salvini hield voet bij stuk en ook Malta weigerde de reddingsbo...
Lees meer

Gaza, speelbal van een berekend Israëlisch beleid

De illegale Israëlische blokkade van de Gazastrook ging in 2017 zijn tiende jaar in. Naar aanleiding hiervan brachten verschillende mensenrechtenorganisaties rapporten uit over de erger wordende humanitaire crisis in het gebied. Het Internationaal Comité van het Rode Kruis waarschuwt dat “een systemische instorting van de reeds gehavende infrastructuur en economie op handen is”. Samen met collega Ludo De Brabander, kreeg ik in september via de Nederlandse humanitaire hulporganisatie Kifaia de kans om de situatie ter plekke te gaan inschatten.
Lees meer

Hoe de wereld profiteert van Afrika's rijkdom

Afrika is rijk – in minerale rijkdom, opgeleide arbeiders, bloeiende nieuwe bedrijven en biodiversiteit. De Afrikaanse volkeren zouden moeten floreren en de Afrikaanse economieën moeten bloeien. Toch leven veel mensen in Afrika's 47 landen in armoede terwijl een groot deel van de rijkdom uit het continent gesluisd wordt door actoren uit de rest van de wereld. In het bijzonder westerse en geïndustrialiseerde landen halen veel meer uit Afrika dan ze er instoppen. Tegelijkertijd leggen ze economische modellen op die armoede en ongelijkheid voeden.
Lees meer

De strijd om het Elysée is begonnen

De Fransen trekken deze lente naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De eerste ronde zal plaatsvinden op 23 april. De twee kandidaten die de meeste stemmen achter zich krijgen, zullen het onder elkaar uitvechten in een tweede ronde op 7 mei. Een maand later volgen ook de verkiezingen voor het Franse parlement. Na de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de keuze van het Verenigd Koninkrijk voor de Brexit en de steile opkomst van extreemrechts in Europa, kijkt de wereld nauwgezet toe.
Lees meer

Geweld tegen vrouwen in 'de grootste democratie ter wereld'

Terwijl we in België nog altijd wachten op de eerste vrouwelijke eerste minister, schreef Indira Ghandi reeds in 1966 geschiedenis als de eerste vrouwelijke premier van India. In de Indische grondwet staat de gender-gelijkheid duidelijk ingeschreven, maar discriminatie ten opzichte van vrouwen zit diep ingebakken in de patriarchale Indische maatschappij.

Volgens de ontwikkelingsindex van de Verenigde Naties is de gelijkheid tussen mannen en vrouwen ver te zoeken in het Aziatische...
Lees meer

De vervanging van de F-16's nader bekeken

Wat de vredesbeweging al een hele tijd vreesde, lekte eind augustus uit in de media. De vier partijen die aan het onderhandelen zijn over de vorming van een federale regering (N-VA, MR, CD&V en Open Vld) hadden een principe-akkoord bereikt over de vervanging van de Belgische F-16 gevechtsvliegtuigen. Op het moment van dit schrijven is er nog geen definitief regeerakkoord, maar de beslissing lijkt vast te staan. Is ze verantwoord?

België bezit momenteel een zestigtal operationele F-1...
Lees meer

Uitdagingen voor het Saoedisch buitenlands beleid

Saoedi-Arabië is een soennitische grootmacht. Het steunt de soennitische oppositie in de buurlanden en het ondermijnt rivaal Iran. Stil zit het land nooit. Dit jaar lanceerde het bijvoorbeeld een enorme militaire manoeuvre en deed initiatieven in de Samenwerkingsraad voor de Arabische Golflanden. Ook kreeg Saoedi-Arabië bezoek van Barack Obama en het moet zich positioneren tegenover ISIS. Hoe zijn al deze wapenfeiten te duiden?

...
Lees meer

Wat kan jij lokaal doen om de belegerde Palestijnse bevolking te ondersteunen?

Vrede vzw krijgt dagelijks mailtjes en telefoons van mensen. Ze vragen zich af of zij, zonder onmiddellijk de Israëlische ambassade te moeten gaan bezetten, iets kunnen doen om de Palestijnse bevolking te helpen. Hieronder volgen drie suggesties.

Steun de internationale BDS-campagne BDS staat voor 'boycot desinvestering en sancties'. Bijna tien jaar geleden riep de Palestijnse civiele maats...
Lees meer

Een bloederige patstelling in Syrië

Washington kondigde begin mei 2014 aan dat het één van de Syrische oppositiegroepen een diplomatieke status toekent. De Verenigde Staten plant ook een toename van 27 miljoen dollar aan hulp voor de rebellen die aan het vechten zijn voor de verdrijving van president Bashar al-Assad.

Voor de Syrische Nationale Coalitie (SNC)  - een coalitie van oppositionele groepen die werd opgericht in Doha i...
Lees meer

Bloederige patstelling in Syrië

De Amerikaanse regering kondigde begin mei 2014 aan één van de Syrische oppositiegroepen een officiële diplomatieke status toe te kennen. Dit zal de situatie ter plaatse nog verslechteren. Een analyse door Soetkin van Muylem.

Voor de Syrische Nationale Coalitie (SNC) – een coalitie van oppositionele groepen die werd opgericht in Doha in november 2012 – betekent de diplomatieke upgrade van haar kantoren in Washington en New York tot 'buitenlandse missies' een volgende sta...
Lees meer

De Amerikaanse goelag in Guantanamo bestaat 12 jaar

In 2013 ging een meerderheid van de wanhopige gevangenen in het beruchte detentiekamp Guantanamo Bay in hongerstaking. Plotseling waren de ogen van de buitenlandse pers en de internationale gemeenschap opnieuw gevestigd op deze vergeten gevangenis, waarvan de bewoners al jaren opgesloten zaten zonder enige vorm van proces.

Nine Eleven In de nasleep van de terroristische aanslagen van 9 september 2001 in New York, richtte president George W. Bush in januari 2002 een speciaal detentie...
Lees meer

Vrede in Syrië is mogelijk, als...

Er wordt hoopvol uitgekeken naar de nieuwe onderhandelingen over Syrië - Genève II - die na maanden uitstel eindelijk plaatsvinden in het Zwitserse Montreux. Tegelijkertijd zorgt de aanloop naar deze onderhandelingen voor een scepsis. Lokale, regionale en internationale machten blijven a priori eigen belangen nastreven ten koste van de Syrische bevolking.

Het is alvast een stapje vooruit dat de VS en Rusland onder druk van de omstandigheden verplicht werden om samen te werken. Mosk...
Lees meer

De strijd van de Zapatistas gaat verder

Op 1 januari 2014 vierden de Zapatistas in Mexico de 20ste verjaardag van hun gewapende opstand tegen de staat. De internationale media besteedt aan hen al lang geen aandacht meer. Velen geloven dan dat de beweging op sterven na dood is. In alle stilte en ver van de camera's hebben de rebellen hun autonome bestuursconstructie in de gebieden onder hun controle verder uitgediept.

Op nieuwjaarsdag 1994, de dag waarop de Mexicaanse overheid feestelijk wilde uitpakken met de inwerkingtre...
Lees meer