about
Toon menu

Alfred Bouckaert van Belfius bakt het wel erg bruin

Ik ken er een die naar Namibië ging vertrekken als Di Rupo premier zou worden en nu ken ik iemand die zal opstappen als de financiële transactietaks er komt. Ik hoop nog steeds dat beiden woord houden. Dat schrijft europarlementariër Saïd El Khadraoui.

Voorzitter Alfred Bouckaert van Belfius bakt het wel erg bruin als hij jammert dat de banken moeten bijdragen aan de gevolgen van de crisis die ze zelf veroorzaakt hebben. Alsof ons geheugen zo kort is. De jammerklacht wordt onder...
Lees meer

Hoezo, we willen geen crimineel systeem afschaffen?

Europa komt bij de publieke opinie steeds meer onder vuur te liggen. De bizarre oplossingen die Europese regeringsleiders soms bedenken om de crisis aan te pakken, dragen in elk geval niet bij tot het herstel van het vertrouwen van de Europese burger in 'hun' Unie. Het lijkt er ook sterk op dat de Europese regeringsleiders nog steeds in de waan leven dat de Europese Unie ‘eigendom’ is van de markten en een louter economisch-financieel instrument is.

Europese regeringsleiders leve...
Lees meer

Het belangrijkste is de dienstverlening voor de treinreizigers

De spoorbonden willen niet weten van de hervormingen die de federale regering wil doorvoeren bij het Belgische Spoor en starten vanavond met een 24-urenstaking. De staking is gewettigd, want de tweeledige structuur die de regering voorstelt, zal niet alle problemen bij het spoor oplossen. En daarenboven is het niet waar dat die structuur door Europa opgelegd wordt.

Geen specifieke structuur Europa laat zowel een één- als een tweeledige structuur toe. Welke structuur er ook gekozen wo...
Lees meer

Europa staat op een keerpunt, maar haar leiders beseffen het nog niet

Eerste couplet: “Griekenland gaat nooit uit de eurozone. Dat kan volgens het Verdrag ook niet.” Tweede couplet: “Het is niet ondenkbaar dat Griekenland uit de eurozone stapt. Misschien moet dat dan maar.” Derde couplet: “Griekenland moet absoluut in de eurozone blijven.” Vierde couplet: “Help, misschien stapt Griekenland wel uit de eurozone en dan zijn we allemaal de pineut…”

Vijfde couplet: “Als we nu tijdens de Eurotop eens zwijgen over de Griekse crisis, da...
Lees meer

"Voorwaarden Griekse steun zijn ideologisch, niet economisch"

“De condities die de EU-onderhandelaars aan Griekenland opleggen om alsnog de volgende schijf van Europese steunmaatregelen te kunnen ontvangen, hebben minder met economie dan wel met ideologie te maken.” Dat schrijft Hannes Swoboda, fractieleider van de Europese sociaaldemocraten in het Europees parlement vandaag in een brief aan Commissievoorziter José Manuel Barroso.

Volgens Swoboda gaan de onderhandelaars er onterecht van uit dat Griekenland zich onvoldoende heeft ingezet...
Lees meer

Erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat: kleur bekennen

Palestijnen vragen volgende week hun lidmaatschap als staat binnen de Verenigde Naties aan en voeren al meer dan een jaar campagne voor erkenning van hun onafhankelijke staat. SP.A pleit sinds het begin voor erkenning en lidmaatschap, maar wacht al even lang op een standpunt van de regering.

Op vrijdag 16 september 2011 licht minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) in het Belgisch Parlement toe hoe de regering zich tegenover de impasse van het vredesproces plaatst...
Lees meer

Erkenning van de Palestijnse staat binnen de grenzen van voor 1967

In hun opiniestuk van 9 maart in De Standaard geven de federale ministers Steven Vanackere (CD&V) en Olivier Chastel (MR) aan hoe België en de Europese Unie kunnen bijdragen aan meer democratie in de Arabische wereld. Wat Dirk Van der Maelen en Said El Khadraoui (SP.A) echter missen, is een verwijzing naar dat andere cruciale dossier voor de regio: het conflict tussen Israël en Palestina.

Terecht merken beide ministers op dat "zowel de Jasmijnrevolutie als de Nijlrevolutie hebben...
Lees meer