about
Toon menu

Wereldpolitiek kweekt terrorisme

Terrorisme valt niet zomaar uit de lucht. De wortels van dit soort barbaarse acties worden gevoed door de huidige wereldpolitiek. Vorige week werd een 17 jarig meisje, Rakhshane, in Afghanistan gestenigd en elke moment van de dag sterven menige onschuldige mensen door geweld van terreur en onderdrukking. Maar nooit heb ik gezien dat er een minuut stilte werd gehouden voor alle andere slachtoffers van geweld dan deze die bij ons vallen. Ik ween niet alleen voor de slachtoffers die vorige zaterdag...
Lees meer

Onderhuidse racisten: gladde killers

Het woord ‘racist’ nam ik tot 2002 zelfs niet eens in de mond. Er bestonden in mijn ogen geen racisten. Tot ik het beschermend milieu van school en universiteit verliet. Onderhuidse racisten snijden met een dot watten de keel over. Deze subtiele vorm van racisme woekert tot op de dag van vandaag.

Vijf jaar geleden bezocht mijn tante ons in België en na één maand keerde ze netjes terug naar I...
Lees meer

Uitzendarbeid in de horeca: uitbuiting van goedkope machteloze arbeiders

Uitzendarbeid is en blijft een bron en oorzaak van immense sociale uitbuiting. Onder andere de horecasector blijft berucht voor zijn sociaal onaanvaardbare werkomstandigheden. Dit is het verhaal van een Iraanse migrante op zoek naar werk in België. Zij weet waarover ze het heeft, want in haar land was ze zelf arbeidsinspecteur. Een pakkend verhaal dat ons moet wakker schudden.

Recente ontwikkelingen tonen aan dat de mensheid er met zijn ideologie, technologie en innovatie niet is in...
Lees meer

De wereld is het grenzeloze land van alle mensen

Heb ik Nederlands geleerd om te begrijpen hoe Vlaams Belang mij zonder enige aanleiding uitscheldt of hoe men beweert dat onze integratie is mislukt? Wie zich vaak met lege handen heeft geïntegreerd, staat nog altijd aan de rand van deze maatschappij. Het beeld dat de Vlaamse politici van de migrant schetsen is een vals beeld dat dringend bijgesteld moet worden. Zwijgen is geen optie meer.

Zwarte zondag Het was 1991, het jaar waarop ik een geweldig beangstigende gebeurtenis meemaak...
Lees meer

Migranten: eenvoudige, goedkope en stille arbeiders

Het arbeidscircuit maakt een zeer angstaanjagende evolutie mee. Twee decennia geleden was ik 30-plus en maakte ik nog kans om als eenvoudige arbeidster aan de slag te gaan. Vandaag ben ik 50-plus en stel ik vast dat er geen plaats is op de arbeidsmarkt voor mensen die vooral als eenvoudige arbeiders – dit zijn de niet-gespecialiseerde en polyvalente arbeiders - hebben gewerkt.

Hoewel ik de laatste twintig jaar van mijn leven in België als eenvoudige arbeidster heb gewerkt, heb ik n...
Lees meer

‘Oscar winnen en onderdrukt worden’. Op zijn Perzisch gezegd: ‘Goez be shaghighe che rabt dare?'

Hoorde de foto van Asghar Farhadi niet thuis tussen de andere winnaars in de krant 'De Morgen'? Of waren de journalisten vergeten om hem te fotograferen? Bovendien, was het niet interessanter geweest om de betrokken Iraanse regisseur te interviewen over zijn film i.p.v. een medewerker van Amnesty International en nog een paar externen aan het woord te laten?

Aan dat Perzisch gezegde dacht ik toen op 28 februari Radio 1 aankondigde dat Amnesty International net een rapport heeft  uitg...
Lees meer