about
Toon menu

Wat is er mis met je schuldig voelen?

Volgens moraalfilosoof Patrick Loobuyck kan je het klimaatprobleem niet oplossen door een beroep te doen op het individuele geweten. Dat zijn ‘symboolinspanningen, goed voor wie in een belonende God gelooft’. Zou het kunnen dat Loobuyk zelf moeite heeft met een ‘onwenselijke’ schuldvraag en die wil wegredeneren? Het helpt nochtans wel als mensen op individuele basis beslissen minder te vliegen. De optelsom van kleine inspanningen kan op termijn door­wegen. Die mentaliteitsverandering is ook een vertrekpunt voor politiek engagement.
Lees meer

Het klimaatnihilisme van N-VA

Ondanks de klimaatontkenners in zijn partij, zegt Bart De Wever dat hij het klimaatprobleem wel degelijk erkent. Toch blijft hij een ontkenner van de klimaatoplossingen. Het klimaatplan van N-VA is een zandkasteel dat zo wegspoelt: niet denken, niet durven, niet doen. 'Wir schaffen das nicht.'

De conservatief Bart De Wever is de man die in 2005 nog een snelwegviaduct over de stad Antwerpen wou bouwen omdat elk alternatief voor die brug volgens hem ‘onrealistisch’ was. Na jarenlange strijd van bur...
Lees meer

Fair Practice Almanac

Het kunstenaarscollectief State of the Arts ijvert al sinds 2013 voor meer ‘fair practice’ op de werkvloer: rechtvaardige vergoedingen, meer duurzaamheid, meer gendergelijkheid, meer inspraak en transparantie enzovoort. Samen met Kunstenpunt, het steunpunt voor de kunsten, en de vakbonden werkten ze een boek uit vol inzichten, standpunten en informatie: een ‘agenda’ waarmee ze hun bezorgdheden op het cultuurpolitieke agenda willen zetten. Dat is welkom in een verkiezingsjaar. Een toelichting en terugblik.
Lees meer

'Let's change the world?' Nood aan publiek bezit en planning

Gele hesjes, #YouthforClimate, een nationale staking van de vakbonden: het volk mort en trekt de straat op. Goed nieuws dat het neoliberaal beleid langs verschillende kanten onder vuur ligt. Maar hoe verbinden we deze sociale strijd voor de omwenteling die nodig is?

Vorige donderdag sprak Anuna op de grootste scholierenstaking sinds de jaren 90 de bosbrossers toe vanop een busje van de ABVV-jongeren die logistieke ondersteuning verleenden. De vakbonden steunen tevens...
Lees meer

Sluit het vangnet van de kunstenaars zich?

De besparingen die de cultuursector de vorige jaren moest ondergaan, krijgen mogelijks nog een venijnig staartje. Als het van N-VA afhangt, zal de precaire werksituatie voor kunstenaars nog escaleren: vanuit de oppositie pleiten ze nu via het debat over de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen zijdelings ook voor de uitholling van het kunstenaarsstatuut.

In het regeerakkoord van Michel 1 stond een hervorming van het zogenaamde kunstenaarsstatuut (enkele voordeel...
Lees meer

Musea, speeltuinen voor speculanten en sponsors

Het Museum van Schone Kunsten in Antwerpen kampt niet alleen met een bouwprobleem. Hoog tijd dat we ons zorgen maken over de privatisering die schuil gaat onder wat heet een 'verzelfstandigingsprocedure'. Schuiven KBC, het Havenbedrijf en kunstspeculant Fernand Huts aan in de bestuursraad? Geraakt erfgoed zo verder in de klauwen van de Vlaamse volksaardpropaganda en de logica van return on investement? Vlaamse centjes eerst?

Terwijl de heropening van het ­AfricaMuseum het maatschappelijke debat...
Lees meer

Een wandtapijt als aanklacht. Interview met Sofie Haesaerts

In de inkomhal van het ACOD-vakbondsgebouw in Brussel kon je enkele maanden het kunstwerk Alignement bezichtigen van beeldend kunstenares Sofie Haesaerts. Het hing er als een dissonant, want dit artistieke wandtapijt omgeven door popsongs verwijst qua beeldtaal niet direct naar de sociale strijd. Als artisanaal object is het natuurlijk wel onderdeel van de wereld van ambacht en handenarbeid. En die wereld – waartoe ook het kunstenaarschap behoort – staat van oudsher onder druk. Een aanleiding voor een gesprek.
Lees meer

Hokjeskunst

Paul Blockx, onthoud die naam. Van hem komt het citaat: ‘Ze noemen me een outsiderkunstenaar. Ik ben aan het wachten tot ze het moe worden me zo te noemen.’ De term outsiderkunst is inderdaad problematisch. Hij slaat een muur tussen ‘out’ en ‘in’, gaat ervan uit dat psychiatrische patiënten per definitie outsiders, marginale mensen zijn. Bovendien, werk en auteur met elkaar vereenzelvigen is in de kunst eigenlijk not done. Kunst reduceren tot een kenmerk van de kunste...
Lees meer

Waarom de gele hesjes zo boos zijn

‘Ga ik dan mee betogen?’ vroeg mijn dochter. In herfsttijd trekt ze zoals veel kinderen op weg naar school een geel hesje aan: voor de veiligheid. Ze had over het Franse protest tegen de stijgende dieselprijzen gehoord: de gilets jaunes en hun opgekropte woede tegen het arrogante wanbeleid van gebroken beloftes. Wil je begrijpen waarom de gele hesjes zo boos zijn? Lees dan het recente boek Menselijke grondstof. De bodem van de Europese arbeidsmarkt van de socioloog Her...
Lees meer

Alvast proficiat met je opslag?

Volgens de logica van de klassieke economie mag je in deze tijden van stijgende winstmarges en dalende werkloosheid een loonsverhoging verwachten. Zo kan je, als werkende mens, ook mee genieten van de meerwaarde die je creëert. Zou het? In de VS, waar de vakbonden zwak staan, dalen de lonen, al zijn de omstandigheden er even gunstig. De working poor moeten er meerdere flexi-jobs combineren om te overleven.

Ook in ons land dalen de reële lonen. Meer zelfs dan in andere...
Lees meer

"Wij willen publieke sociale media!"

Willen we de privatiseringspolitiek tegengaan, dan is het van belang om met een publiek agenda te komen op maat van wat we vandaag en morgen nodig hebben. Volgend op het symposium We Own It! organiseren ACOD Cultuur en Vooruit dit seizoen daarom een aantal debatten over het belang van onze publieke dienstverlening. Woensdagavond 14 november debatteren we bijvoorbeeld over de dominantie van digitale bedrijven en wat we er tegenin kunnen brengen. Onze eis? “Beste VRT, loop Facebook en Instagram niet achterna, ontwikkel publieke sociale media!”
Lees meer

N-VA, verzoeningspolitiek deluxe

De lastercampagne van Joods Actueel en N-VA wordt steeds interessanter. In hun aanval op de vakbond (en om de aandacht af te leiden van de misdaden begaan door de staat Israël) zouden ikzelf en mijn familie allemaal fascisten zijn. De tactiek is doorzichtig. Een toelichting.

Eerst was er Joods Actueel die de vakbondssecretaris van ACOD Cultuur ten onrechte van antisemitisme beschuldigde. Dat gebeurde op basis van een tekst van een paar maand geleden, niet toevallig nadat we als cultuurvakbond be...
Lees meer

N-VA wil elke kritiek op Israël criminaliseren. Verzoeningspolitiek?

Sinds ACOD Cultuur communiceerde de BDS-campagne tegen de bezetting van Palestina te steunen, uit solidariteit met de strijd van de Palestijnse bevolking voor hun mensenrechten, was het een kwestie van tijd voor intimidaties zouden beginnen. Op 18 oktober is het zover. Volgens propagandasite Joods Actueel hebben we terecht ‘een klacht tegen antisemitisme aan onze broek’. André Gantman (N-VA) eist mijn ontslag. Een toelichting over de achterliggende drijfveren van deze lastercampagne.

...
Lees meer

Hoe N-VA het label ‘culturele elite’ cultiveert

De cultuurpolitiek van N-VA is een tweesnijdend zwaard. De officiële communicatie klinkt meegaand, zonder provocaties. Maar in de media komt met regelmaat pinnige kritiek naar boven. Bart De Wever doorbreekt deze tweedeling in zijn Antwerps cultuurprogramma via een erg ideologische passage. Dat schept duidelijkheid.

“Vandaag kan kunst nog amper de gemeenschap beroeren. Veel actuele kunst heeft zich teruggetrokken in een besloten reservaat, waarbij kunst een beperkte kring samenbindt maar hen ook...
Lees meer

Beste werkgevers, wat met een performant werkbeleid?

Maandag 1 oktober stopte Bart Buysse als directeur van het Verbond van Belgische Ondernemingen. In zijn afscheidsbetoog vat hij naar eigen zeggen de rode draad samen van de boodschap die het VBO de afgelopen jaren uitdroeg en ook na zijn vertrek moet uitdragen: verhoog het activeringsbeleid van werkzoekenden, verlaag de werkloosheid en schaf de uitkeringen af in de tijd. Deze missie is helaas alleen rationeel te noemen vanuit de winstoptiek van de aandeelhouders. Blijkbaar valt er vooral winst te halen aan de onderkant van de arbeidsmarkt.
Lees meer