about
Toon menu

We Own It! Het belang van publiek bezit

Mainstream media hebben het gemist, maar het terugwinnen van onze publieke eigendom gaat wereldwijd. Dat is hoopvol en verdient onze bijzondere aandacht. Daarom halen ACOD Cultuur en Vooruit op 26 april o.a. Andrew Cumbers en Cat Hobbs naar Gent, die recent nog de Britse socialist Jeremy Corbyn adviseerden. Interesse in een studiedag over de toekomst van onze publieke dienstverlening en hoe we die samen kunnen beheren én bezitten? Welkom.

De afgelopen jaren zijn er minstens 835 voorbeelden te te...
Lees meer

Geef kunstenaars een echt loon

Dat kunstenaars buitenbeentjes zijn, is stereotiepe beeldvorming die tegen hen wordt gebruikt als het op verloning aankomt. De kunstwereld is hip, trendy en ‘anders’, klinkt het. De gangbare regels zouden bijgevolg onaangepast zijn, rigide, de vrijheid verhinderen. Nochtans komt de vernieuwing tegenwoordig van die werkgevers die kunstenaars gewoon in dienst nemen als werknemer. Zoals Monty in Antwerpen.

Dat kunstenaars doorgaans met korte contracten werken bij me...
Lees meer

Protest van onderuit zorgde voor doorbraak artiestenstatuut

De sociale partners (vakbonden en werkgevers) bereikten na maanden onderhandelen op Goede Vrijdag een akkoord met minister Kris Peeters in een complex dossier cultuurwerk. Meteen een gelegenheid voor een terugblik op de beleidscultuur in ons land: steun van onderuit droeg bij tot het succes, hoewel sommigen doelbewust het sociaal overleg doorkruisten uit eigenbelang.

Goede Vrijdag-akkoord De context: RVA/ONEM koos in de loop van het najaar 2017 voor een strengere interp...
Lees meer

Stop seksisme! Interview met Ilse Ghekiere

#metoo heeft het laatste jaar veel losgemaakt. Hoewel het publieke debat soms bol stond van onbegrip of als gelegenheid diende om wat clichés over mannen versus vrouwen in de groep te gooien, bracht het voortschrijdend inzicht. Het antiseksisme zet door en heeft er met de campagnewebsite Engagement een nieuwe hefboom bij.

Volgens de Verenigde Naties is wereldwijd een derde van de vrouwen, ofwel 1 miljard mensen, slachtoffer van aanranding of ander geweld. Het #metoo-activisme geeft deze vrouwen...
Lees meer

Rubensjaar, met dank aan Total

Terwijl het dooit op de noordpool en de stenen bij ons uit de straat vriezen, blijft het wachten op een beleid dat de klimaatcrisis ernstig neemt. De kracht van de verandering begrijpt niet eens wat er problematisch zou zijn aan een sponsordeal met een oliemultinational die het jubileumjaar van de Vlaamse meester Rubens aangrijpt om haar imago op te poetsen.

Aan toenemende urgentie geen gebrek. Als we evenveel CO2 blijven uitstoten zoals we in 2016 deden, dan hebben we n...
Lees meer

Sexy flexy?

In tijden van Uber en Deliveroo hoor je aan werkgeverskant regelmatig een pleidooi voor een apart statuut van de freelancer. Deze regering heeft ook een herziening van het kunstenaarsstatuut op de agenda staan. De inzet? Dat blijft een open vraag. Tijdens een debat in deBuren eerder deze week lieten VOKA en N-VA in hun kaarten kijken. De ‘zero-wage’-ideologie, daar gaat het om: vrij kunnen beschikken over goedkope arbeid die je alleen betaalt voor de concrete prestaties.

...
Lees meer

Na Globe Aroma: hoog tijd voor méér burgerlijke ongehoorzaamheid

Nadat cultuurmakers verontwaardigd reageerden op de razzia in vzw Globe Aroma, omdat er weer een grens in medemenselijkheid is overschreden, gaat N-VA voor het tegenoffensief. Cultuurhuizen zouden zich verheven voelen boven de gewone burger en de wet, aldus Marius Meremans. Na de inval, de aanval in de media. Maskers vallen af.

De cultuurstrijd die N-VA voert, heeft er weer een nieuwe episode bij. Na de klopjacht op werkloze kunstenaars, de afbraakpolitiek van de federale kunstinstellingen en de...
Lees meer

Nieuw socialisme van sp.a?

John Crombez zoekt met z’n campagne Go left! een nieuwe linkse adem in verkiezingstijd. Ondanks zinvolle ideeën, kiest sp.a helaas als vanouds voor liberale recepten zoals de afbouw van het ambtenarenpensioen en een miljardenbesparing in de openbare diensten. Logisch dat Open Vld dit nieuws prompt positief onthaalde. Vakbonden staan met de rug tegen de muur.

Het is een traditie dat de voorzitter van sp.a mee het glas komt heffen op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie v...
Lees meer

N-VA: klopjacht op kunstenaars

Het klopt dat veel kunstenaars werkloos zijn. Maar moeten we de oplossing dan zoeken in de afbouw van de sociale zekerheid of zetten we in op steun en jobs? Een regering die beweert cultuur belangrijk te vinden, erkent haar eigen aandeel in de hoge werkloosheidscijfers en werkt aan constructieve oplossingen. Aangezien een herziening van het kunstenaarsstatuut nog steeds op het agenda van deze regering staat, kunnen we best heel waakzaam te blijven.

‘Er zijn teveel werklo...
Lees meer

Conservatieven moeten kiezen: kapitalisme of cultuurtraditie

Links moet kiezen, aldus Bart De Wever, en hij gooide een vals dilemma in de groep. Handig, bijvoorbeeld om de aandacht van de pensioenafbraak af te leiden. Maar als conservatief ideoloog mag hij zich eens buigen over een écht dilemma: traditie en eigen volksgemeenschap versus kapitalisme.

Conservatieven verdedigen vreemd genoeg het kapitalisme als het systeem dat de cultuur, traditionele waarden, het gezin en gemeenschap in stand houdt. Nochtans heeft het kapitalisme m...
Lees meer

Kunst als arbeid. Interview met Stijn Van Dorpe

In de inkomhal van het Brusselse ACOD-gebouw stond een tijdje terug een kunstwerk tentoon: ‘Het contract’ van beeldend kunstenaar Stijn Van Dorpe. Hij maakte een reflectie over de economische kant van zijn praktijk, meer bepaald over de arbeidsrelatie tussen de kunstenaar, ambachtslui, en de galeriehouder. Die expo was een gelegenheid voor gesprek over het maken van kunst in tijden van vermarkting.

Op een tafel ligt een houten displaykistje met daarin een papieren co...
Lees meer

Samenwerken tegen Nieuw Rechts

N-VA gebruikt al haar macht om de media aan de ketting te leggen. De pogingen om Apache.be droog te zetten, zijn daar het markantste voorbeeld van. Ook het offensief om de sociaal-culturele sector in haar greep te krijgen, schakelde intussen een versnelling hoger. Individuele medewerkers worden al langer geviseerd, maar nu komen organisaties zelf onder vuur te liggen. De nood aan een collectieve tegenbeweging neemt toe. Laten we samenzitten.

De culturele wereld zit vanda...
Lees meer

Sociaal overleg passé? Een antwoord aan Rogier De Langhe

De sociale dumping van Deliveroo zou aldus Rogier De Langhe de schuld zijn van de sociale partners (vakbonden en werkgeversfederaties). Dat schrijft hij in een stuk dat verscheen in De Morgen. "De wereld op zijn kop", stelt Robrecht Vanderbeeken. "Onder het mom van vernieuwing voert deze filosoof een conservatief betoog dat ons alleen achteruit helpt."

Deliveroo koos er vorige week voor om de fietskoeriers rechtstreeks tewerk te stellen. Dus zonder de bemiddeling van het derdebetalersplatform SMa...
Lees meer

Van #metoo naar checklist

De spanningsboog van de media is doorgaans kort. Na het Weinsteinschandaal volgden getuigenissen, nu zitten we al aan de artikels over ‘de goede mannen als slachtoffer’ omdat ze geen complimentjes meer durven geven. Maar hoe pak je seksisme structureel aan, voordat de actualiteit weer verder raast en alles vrijwel bij het oude blijft? We vroegen het aan danseres Ilse Ghekiere die aan een anti-seksismeproject werkte nog voor de #metoo-trein passeerde.

Toen de hashtag-...
Lees meer

De factuur van Fabre

Dit weekend opent Het Vlot in Oostende, een stadstentoonstelling gecureerd door Jan Fabre. "Het moet ook een platform voor de nieuwe generatie zijn", verklaarde de kunstenaar. "Zoals ik het vuur kreeg, wil ik het ook doorgeven." Dat mag blijkbaar wat kosten: voor zijn bijdrage als curator rekende Fabre 130.000 euro ereloon. Na een marathonvoorstelling van 24 uur, een nieuw getallenrecord.

Met de verkiezingen in aantocht, vinden politici kunst terug interessant. De komende maanden zijn er heel wat...
Lees meer