about
Toon menu

De verloskunde van Milo Rau in Gent

Je moet het maar doen. Nog voor hij aan de slag is, heeft regisseur Milo Rau met voorbereidende initiatieven al meer debat losgemaakt dan met zijn werk zelf. Hij zet als nieuwkomer experimenterend de ramen en deuren open, en dat is welkom.

Een krantenadvertentie waarin hij zocht naar ervaringsdeskundigen voor een voorstelling over radicalisme? Een rits parlementairen van N-VA riep meteen de cultuurminister op om dit te veroordelen. Mocht het opportuun geweest zijn, ze z...
Lees meer

Regulering van de kunstmarkt redt de beeldende kunsten niet

Het steunpunt voor de kunsten, Kunstenpunt, trekt aan de alarmbel: door de stijgende ongelijkheid in de kunstmarkt verdiept de precaire situatie van veel beeldende kunstenaars. Hun analyse illustreert perfect wat marktwerking in wezen doet: monopolievorming, de rijken worden rijker, de rest is de pineut. Hoog tijd dat we remedies uitwerken. Maar wie rekenschap wil geven aan de artistieke vrijheid, moet de oplossing bij een publieksgericht beleid zoeken. Met een marktgericht beleid blijf je dweilen met de kraan open.
Lees meer

"Zonder publiek eigendom geen gelijkheid, geen democratie": Andrew Cumbers op bezoek in Gent

Hoezo er is geen alternatief? Politiek econoom Andrew Cumbers pleit al jaren voor de democratisering van de economie door onder andere privatiseringen terug te draaien. Recent pikte Labour-leider Jeremy Corbyn zijn pleidooi om onze economie terug in publieke handen te nemen gretig op. Nu de rest van Europees links nog overtuigen. De vakbond ACOD Cultuur en kunstencentrum Vooruit nodigde Cumbers recent uit voor een lezing op het symposium We Own It. Hierbij een videoverslag.

Terwijl Open Vld in on...
Lees meer

Meer geld voor grote musea?

Met de verkiezingen op komst kiezen de Vlaamse musea voor het offensief: ze willen een verdubbeling van hun subsidies. Voor we over centen praten, moeten we het toch eerst hebben over wat de noden zijn en wat we daaraan kunnen doen.

77 cultuurinstellingen organiseerden zich om meer geld te vragen en haalden daarmee voorpaginanieuws (DS 29 mei). Daarmee ligt het debat over cultuursubsidies weer open. Na een ontwijkende reactie van cultuurminister Gatz, had diezelfde krant het vervolgens over het d...
Lees meer

"We have the power, we need to tell the stories": Cat Hobbs op bezoek in Gent

Privatisation fails! Activiste Cat Hobbs kwam op het symposium We Own It in Vooruit uitleggen waarom. Hierbij een videoverslag.

Stel U de volgende toekomst voor: een neoliberaal afbraakbeleid privatiseerde de vorige decennia tal van sleutelsectoren in naam van ‘een betere toekomst’: de post, de spoorwegen, zorg, watervoorziening, etc., het stond allemaal voor een prikje in de uitverkoop. Sommige aandeelhouders zijn er daardoor inderdaad flink op vooruit gegaan. Het verzet door vakbonden en b...
Lees meer

Cat Hobbs: "Publieke diensten moeten terug in publieke handen komen"

Terwijl ons beleid nog werk wil maken van de privatisering van publieke diensten, voeren burgers en werkers in andere landen succesvolle campagnes om ze terug in publieke handen te nemen. Het Britse platform We Own It heeft zo'n campagnes op haar palmares. Actie loont! Die strijdbaarheid inspireerde ACOD en Vooruit om op 26 april een symposium te organiseren over het belang van ons publiek bezit. We maakten ook tijd voor een gesprek met Cat Hobbs, de oprichtster van het campagneplatform We Own It en spreker op het gelijknamige symposium.
Lees meer

We Own It! Het belang van publiek bezit

Mainstream media hebben het gemist, maar het terugwinnen van onze publieke eigendom gaat wereldwijd. Dat is hoopvol en verdient onze bijzondere aandacht. Daarom halen ACOD Cultuur en Vooruit op 26 april o.a. Andrew Cumbers en Cat Hobbs naar Gent, die recent nog de Britse socialist Jeremy Corbyn adviseerden. Interesse in een studiedag over de toekomst van onze publieke dienstverlening en hoe we die samen kunnen beheren én bezitten? Welkom.

De afgelopen jaren zijn er minstens 835 voorbeelden te te...
Lees meer

Geef kunstenaars een echt loon

Dat kunstenaars buitenbeentjes zijn, is stereotiepe beeldvorming die tegen hen wordt gebruikt als het op verloning aankomt. De kunstwereld is hip, trendy en ‘anders’, klinkt het. De gangbare regels zouden bijgevolg onaangepast zijn, rigide, de vrijheid verhinderen. Nochtans komt de vernieuwing tegenwoordig van die werkgevers die kunstenaars gewoon in dienst nemen als werknemer. Zoals Monty in Antwerpen.

Dat kunstenaars doorgaans met korte contracten werken bij me...
Lees meer

Protest van onderuit zorgde voor doorbraak artiestenstatuut

De sociale partners (vakbonden en werkgevers) bereikten na maanden onderhandelen op Goede Vrijdag een akkoord met minister Kris Peeters in een complex dossier cultuurwerk. Meteen een gelegenheid voor een terugblik op de beleidscultuur in ons land: steun van onderuit droeg bij tot het succes, hoewel sommigen doelbewust het sociaal overleg doorkruisten uit eigenbelang.

Goede Vrijdag-akkoord De context: RVA/ONEM koos in de loop van het najaar 2017 voor een strengere interp...
Lees meer

Stop seksisme! Interview met Ilse Ghekiere

#metoo heeft het laatste jaar veel losgemaakt. Hoewel het publieke debat soms bol stond van onbegrip of als gelegenheid diende om wat clichés over mannen versus vrouwen in de groep te gooien, bracht het voortschrijdend inzicht. Het antiseksisme zet door en heeft er met de campagnewebsite Engagement een nieuwe hefboom bij.

Volgens de Verenigde Naties is wereldwijd een derde van de vrouwen, ofwel 1 miljard mensen, slachtoffer van aanranding of ander geweld. Het #metoo-activisme geeft deze vrouwen...
Lees meer

Rubensjaar, met dank aan Total

Terwijl het dooit op de noordpool en de stenen bij ons uit de straat vriezen, blijft het wachten op een beleid dat de klimaatcrisis ernstig neemt. De kracht van de verandering begrijpt niet eens wat er problematisch zou zijn aan een sponsordeal met een oliemultinational die het jubileumjaar van de Vlaamse meester Rubens aangrijpt om haar imago op te poetsen.

Aan toenemende urgentie geen gebrek. Als we evenveel CO2 blijven uitstoten zoals we in 2016 deden, dan hebben we n...
Lees meer

Sexy flexy?

In tijden van Uber en Deliveroo hoor je aan werkgeverskant regelmatig een pleidooi voor een apart statuut van de freelancer. Deze regering heeft ook een herziening van het kunstenaarsstatuut op de agenda staan. De inzet? Dat blijft een open vraag. Tijdens een debat in deBuren eerder deze week lieten VOKA en N-VA in hun kaarten kijken. De ‘zero-wage’-ideologie, daar gaat het om: vrij kunnen beschikken over goedkope arbeid die je alleen betaalt voor de concrete prestaties.

...
Lees meer

Na Globe Aroma: hoog tijd voor méér burgerlijke ongehoorzaamheid

Nadat cultuurmakers verontwaardigd reageerden op de razzia in vzw Globe Aroma, omdat er weer een grens in medemenselijkheid is overschreden, gaat N-VA voor het tegenoffensief. Cultuurhuizen zouden zich verheven voelen boven de gewone burger en de wet, aldus Marius Meremans. Na de inval, de aanval in de media. Maskers vallen af.

De cultuurstrijd die N-VA voert, heeft er weer een nieuwe episode bij. Na de klopjacht op werkloze kunstenaars, de afbraakpolitiek van de federale kunstinstellingen en de...
Lees meer

Nieuw socialisme van sp.a?

John Crombez zoekt met z’n campagne Go left! een nieuwe linkse adem in verkiezingstijd. Ondanks zinvolle ideeën, kiest sp.a helaas als vanouds voor liberale recepten zoals de afbouw van het ambtenarenpensioen en een miljardenbesparing in de openbare diensten. Logisch dat Open Vld dit nieuws prompt positief onthaalde. Vakbonden staan met de rug tegen de muur.

Het is een traditie dat de voorzitter van sp.a mee het glas komt heffen op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie v...
Lees meer

N-VA: klopjacht op kunstenaars

Het klopt dat veel kunstenaars werkloos zijn. Maar moeten we de oplossing dan zoeken in de afbouw van de sociale zekerheid of zetten we in op steun en jobs? Een regering die beweert cultuur belangrijk te vinden, erkent haar eigen aandeel in de hoge werkloosheidscijfers en werkt aan constructieve oplossingen. Aangezien een herziening van het kunstenaarsstatuut nog steeds op het agenda van deze regering staat, kunnen we best heel waakzaam te blijven.

‘Er zijn teveel werklo...
Lees meer