about
Toon menu

Sexy flexy?

In tijden van Uber en Deliveroo hoor je aan werkgeverskant regelmatig een pleidooi voor een apart statuut van de freelancer. Deze regering heeft ook een herziening van het kunstenaarsstatuut op de agenda staan. De inzet? Dat blijft een open vraag. Tijdens een debat in deBuren eerder deze week lieten VOKA en N-VA in hun kaarten kijken. De ‘zero-wage’-ideologie, daar gaat het om: vrij kunnen beschikken over goedkope arbeid die je alleen betaalt voor de concrete prestaties.

...
Lees meer

Na Globe Aroma: hoog tijd voor méér burgerlijke ongehoorzaamheid

Nadat cultuurmakers verontwaardigd reageerden op de razzia in vzw Globe Aroma, omdat er weer een grens in medemenselijkheid is overschreden, gaat N-VA voor het tegenoffensief. Cultuurhuizen zouden zich verheven voelen boven de gewone burger en de wet, aldus Marius Meremans. Na de inval, de aanval in de media. Maskers vallen af.

De cultuurstrijd die N-VA voert, heeft er weer een nieuwe episode bij. Na de klopjacht op werkloze kunstenaars, de afbraakpolitiek van de federale kunstinstellingen en de...
Lees meer

Nieuw socialisme van sp.a?

John Crombez zoekt met z’n campagne Go left! een nieuwe linkse adem in verkiezingstijd. Ondanks zinvolle ideeën, kiest sp.a helaas als vanouds voor liberale recepten zoals de afbouw van het ambtenarenpensioen en een miljardenbesparing in de openbare diensten. Logisch dat Open Vld dit nieuws prompt positief onthaalde. Vakbonden staan met de rug tegen de muur.

Het is een traditie dat de voorzitter van sp.a mee het glas komt heffen op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie v...
Lees meer

N-VA: klopjacht op kunstenaars

Het klopt dat veel kunstenaars werkloos zijn. Maar moeten we de oplossing dan zoeken in de afbouw van de sociale zekerheid of zetten we in op steun en jobs? Een regering die beweert cultuur belangrijk te vinden, erkent haar eigen aandeel in de hoge werkloosheidscijfers en werkt aan constructieve oplossingen. Aangezien een herziening van het kunstenaarsstatuut nog steeds op het agenda van deze regering staat, kunnen we best heel waakzaam te blijven.

‘Er zijn teveel werklo...
Lees meer

Conservatieven moeten kiezen: kapitalisme of cultuurtraditie

Links moet kiezen, aldus Bart De Wever, en hij gooide een vals dilemma in de groep. Handig, bijvoorbeeld om de aandacht van de pensioenafbraak af te leiden. Maar als conservatief ideoloog mag hij zich eens buigen over een écht dilemma: traditie en eigen volksgemeenschap versus kapitalisme.

Conservatieven verdedigen vreemd genoeg het kapitalisme als het systeem dat de cultuur, traditionele waarden, het gezin en gemeenschap in stand houdt. Nochtans heeft het kapitalisme m...
Lees meer

Kunst als arbeid. Interview met Stijn Van Dorpe

In de inkomhal van het Brusselse ACOD-gebouw stond een tijdje terug een kunstwerk tentoon: ‘Het contract’ van beeldend kunstenaar Stijn Van Dorpe. Hij maakte een reflectie over de economische kant van zijn praktijk, meer bepaald over de arbeidsrelatie tussen de kunstenaar, ambachtslui, en de galeriehouder. Die expo was een gelegenheid voor gesprek over het maken van kunst in tijden van vermarkting.

Op een tafel ligt een houten displaykistje met daarin een papieren co...
Lees meer

Samenwerken tegen Nieuw Rechts

N-VA gebruikt al haar macht om de media aan de ketting te leggen. De pogingen om Apache.be droog te zetten, zijn daar het markantste voorbeeld van. Ook het offensief om de sociaal-culturele sector in haar greep te krijgen, schakelde intussen een versnelling hoger. Individuele medewerkers worden al langer geviseerd, maar nu komen organisaties zelf onder vuur te liggen. De nood aan een collectieve tegenbeweging neemt toe. Laten we samenzitten.

De culturele wereld zit vanda...
Lees meer

Sociaal overleg passé? Een antwoord aan Rogier De Langhe

De sociale dumping van Deliveroo zou aldus Rogier De Langhe de schuld zijn van de sociale partners (vakbonden en werkgeversfederaties). Dat schrijft hij in een stuk dat verscheen in De Morgen. "De wereld op zijn kop", stelt Robrecht Vanderbeeken. "Onder het mom van vernieuwing voert deze filosoof een conservatief betoog dat ons alleen achteruit helpt."

Deliveroo koos er vorige week voor om de fietskoeriers rechtstreeks tewerk te stellen. Dus zonder de bemiddeling van het derdebetalersplatform SMa...
Lees meer

Van #metoo naar checklist

De spanningsboog van de media is doorgaans kort. Na het Weinsteinschandaal volgden getuigenissen, nu zitten we al aan de artikels over ‘de goede mannen als slachtoffer’ omdat ze geen complimentjes meer durven geven. Maar hoe pak je seksisme structureel aan, voordat de actualiteit weer verder raast en alles vrijwel bij het oude blijft? We vroegen het aan danseres Ilse Ghekiere die aan een anti-seksismeproject werkte nog voor de #metoo-trein passeerde.

Toen de hashtag-...
Lees meer

De factuur van Fabre

Dit weekend opent Het Vlot in Oostende, een stadstentoonstelling gecureerd door Jan Fabre. "Het moet ook een platform voor de nieuwe generatie zijn", verklaarde de kunstenaar. "Zoals ik het vuur kreeg, wil ik het ook doorgeven." Dat mag blijkbaar wat kosten: voor zijn bijdrage als curator rekende Fabre 130.000 euro ereloon. Na een marathonvoorstelling van 24 uur, een nieuw getallenrecord.

Met de verkiezingen in aantocht, vinden politici kunst terug interessant. De komende maanden zijn er heel wat...
Lees meer

De laatste oorlog?

De klimaatcrisis heeft er een probleem bij: klimaatmoeheid. Nu natuurrampen ‘records’ breken en je de opwarming niet langer kan ontkennen, biedt fatalisme schijnbaar een uitweg. De ontmoediging stijgt omdat er geen oplossing lijkt te zijn. In zijn nieuwe boek ‘Als de laatste boom geveld is, eten we ons geld wel op’ vat Ludo De Witte die impasse bij de horens: ons systeem moet op de schop. Durf radicale oplossingen serieus te nemen. Wil je meediscussiëren over het ecosocialisme als alternatief? Kom maandagavond naar de boekvoorstelling in Gent.
Lees meer

Superdemocratie?

Straf, er ligt deze maand een megagrote megafoon in de senaat. Nee, dit is geen syndicale interventie inzake de ACOD reactiedag (10 oktober). Het is een kunstwerk. Van de kritische kunstenaar Sven ’t Jolle. Terwijl vakbondsmilitanten actie voeren tegen het ondemocratisch beleid, vormen beleidsvoerders een beschouwelijk kringetje rond kunst. ‘Superdemocratie’, heet de tentoonstelling. Ironisch, toch wat de huidige regering betreft. Het oorverdovend stilzwijgen van die monumentale sculptuur klinkt in deze context wel bijzonder krachtig.
Lees meer

Zelf-bestuur zonder vaandelzwaaien

Maandag start het Vlaams parlement een nieuw werkjaar. In z’n 11 juli-speech verklapte minister-president Bourgeois dat hij liefst werk wil maken van een eigen grondwet. De arbeidsmarkt en gezondheidszorg moeten in zelfbeheer komen. Om een warm Vlaanderen mogelijk te maken? Niet bepaald geloofwaardig afgaande op het huidige afbraakbeleid. Sander Loones, kroonprins van N-VA, stelde op 11 juli dan weer dat we trots moeten worden op ‘onze’ cultuur. Maar dat ‘Vlaamse merk’, dat patriottische kunstenaars zouden moeten uitdragen, waar staat het voor?
Lees meer

Kunstenaars organiseren zichzelf

Het nieuwe handvest voor de podiumkunstenaar roept kunstenaars op samen te strijden tegen sociale dumping. Het bestaat een week en is nu al een succes. Dit initiatief is één van de signalen dat een deel van de kunstwereld zich steeds politieker opstelt: ze ijveren voor een solidaire arbeidsorganisatie en willen ook een meer progressieve rol opnemen in onze samenleving.

De State of the Union op het Theaterfestival is traditiegetrouw de aftrap van een nieuw cultuurseizoe...
Lees meer

Waarom een debat over cultuursubsidies?

In de hoop op wat animo, voerde Knack-journalist Peter Casteels vorige week nogmaals een oud debat op over het ‘nut van de cultuursubsidies’. Met de reacties die hij daarmee sprokkelde via zijn Facebook, maakte hij nog een vervolgstukje op Knack.be waarin hij verschillende personen van antwoord dient. Robrecht Vanderbeeken kan zich niet vinden in de woorden die in zijn mond werden gelegd en schreef een recht van antwoord. Knack weigerde het te publiceren. Het zou zeker geen politieke keuze zijn. Zeker niet…
Lees meer