about
Toon menu

'De uitverkoop van Zuid-Amerika' gaat nog steeds door

Raf Custers schreef 'De Uitverkoop van Zuid-Amerika'. Na een reis van een jaar van Brazilië, door Uruguay en Argentinië, naar Chili en Bolivië schreef hij zijn ervaringen neer. Dit uittreksel uit zijn boek brengt ons naar een verre uithoek van Argentinië, waar een groot mijnbedrijf alle rechten van de bevolking schendt voor eigen gewin.

Laat de bevolking beslissen ... ‘Ze noemen ons ecoterroristen’, zegt Jenny Lujan, ‘wij zijn zogenaamd tegen ontwikkeling voor de mensen. Maar het model van p...
Lees meer

Milieuramp na dambreuk bij ijzermijn in Brazilië

Een dubbele dambreuk dompelt de deelstaat Minas Gerais in Brazilië onder in wat mogelijk de grootste industriële milieuramp wordt die deze deelstaat ooit heeft getroffen. De catastrofe gebeurde op donderdag 5 november bij de Germano-ijzermijn van de firma Samarco. Maar het slib met afval van de mijn zou tot 10 november kunnen blijven stromen. Twee doden zijn geïdentificeerd, zo’n 30 mensen blijven vermist. Samarco zwijgt in zijn crisiscommunicatie over slachtoffers en beweert dat het slib niet toxisch is.
Lees meer

Tuinieren op vliegveld Tempelhof in Berlijn

Midden in Berlijn ligt een terrein van 380 hectare grond, het voormalige vliegveld Tempelhof. Na lang wikken en wegen, vele demonstraties en een referendum is er besloten om de oppervlakte grotendeels om te toveren tot stadspark met gemeenschapstuinen. Waar vroeger vliegtuigen landden, groeien vandaag bloemen, aardappelen en courgettes. Deze gemeenschapstuinen ontwikkelen en behouden is geen sinecure want de vastgoedsector staat te drummen om er woonprojecten te realiseren.

Tempelhof, midden in d...
Lees meer

Argentinië boekt juridische overwinning op aasgierfondsen

Argentinië heeft zopas een juridische overwinning geboekt over zijn buitenlandse schulden. Het Amerikaanse Hof van Beroep sprak op 30 augustus 2015 een vonnis uit ten voordele van het Zuid-Amerikaanse land. Het vonnis luidt dat tegoeden van de Argentijnse Centrale Bank in het buitenland niet in beslag genomen kunnen worden. Het hof stelt daarmee twee Amerikaanse aasgierfondsen in het ongelijk, EM Ltd en NML Capital Ltd.

Het vonnis werd geveld door het Court of Appeals for the Second Circuit en...
Lees meer

Commercie op Brussels Sint-Katelijneplein

Bijna twee weken staan ze er nu, de nieuwe horeca-terrassen op het Sint-Katelijneplein in hartje Brussel. Maar de protesten over de terrassen zijn niet verstomd. De voorbije dagen kwamen er elke avond steeds meer mensen opdagen om hun ongenoegen te manifesteren. Hier botsen twee visies op de stad: die van het stadsbestuur die de publieke ruimte au fond commercialiseert en die van bewoners die zich de publieke ruimte toeëigenen. ‘Een publiek plein,’ schrijven de actievoerders, ‘is een plein waar jij en ik mogen zijn.’
Lees meer

Het plan-Juncker: een illusie

Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) zou het plan-Juncker 2 miljoen banen opleveren. Toch is het niet zeker dat dit perspectief ook werkelijkheid wordt. De reden: het plan-Juncker hangt vooral af van investeringen door privébedrijven. Die zouden tegen 2018 ongeveer 300 miljard euro moeten geïnvesteerd hebben terwijl ze sinds jaren geen geld meer pompen in de productie-economie.

De vakbondsbeweging bedenkt een alternatief en meent dat een nieuw elan in de op...
Lees meer

Brusselse actievoerder wordt uit huis gezet. Alles wijst op politiek maneuver

In Brussel hebben sympathisanten van Manu Brocante actie gevoerd in de Marollen. Ze willen niet dat Manu (Brocante is zijn bijnaam) zijn woning in de Vossenstraat moet verlaten. Manu staat vooraan in het verzet tegen de bouw- en verkeersplannen van de stad Brussel. Van zijn huisbazin moet hij opkrassen. Zij is een handlangster van de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS).

Het incident is kenschetsend voor hoe Brussel nogal eens wordt ‘bestuurd’ : ondoorzichtig, willekeurig en tegen...
Lees meer

Participatie op zijn Brussels: ‘Vous pouvez aller crier ailleurs’

De stad Brussel heeft donderdagavond 22 januari haar plan voor een voetgangerszone voor de Beurs laten voorstellen. Dat gebeurde in een flink gevulde Ancienne Belgique. Tijdens deze ‘roadshow’ kregen we een catalogus met ideeën en ingrepen te zien. Veel ideeën zijn interessant op zich. Maar Brussel wil ook absoluut dat ze op zich staan. De stad weigert uit te leggen hoe de heraanleg van de centrale lanen samenhangt met twee andere projecten met grote impact, het bouwen van vier onde...
Lees meer

Transitiefestival: overgang naar ecologische en sociale samenleving in de praktijk

Met lezingen, workshops en debatten wist het Transitiefestival in Gent opnieuw veel bezoekers warm te maken voor een sociaal rechtvaardige en duurzame samenleving. Het festival is de plek waar praktische kennis en een verruimde blik op de overgang naar een ecologische en sociale toekomst aan elkaar gelinkt worden.

Het Transitienetwerk Middenveld kan terugkijken op een geslaagd Transitiefestival. De combinatie van workshops, diepgravende debatten en interessante lezingen hebben de be...
Lees meer

Leopold-2 en de Commons. Over koloniale propaganda

Hoe verraderlijk mooie woorden kunnen zijn, blijkt uit een tentoonstelling in het museum BELvue en een documentaire in de Botanique. Allebei ontleden ze de koloniale propaganda van weleer en halen haar mechanismen naar boven. De analyse is ook voor vandaag nuttig. Want onze machthebbers brengen ons dagelijks met propaganda voor hun vuile zaakjes in beweging.

Op een zondagochtend (het is 21 september) ligt het blad De Zondag bij de bakker, met deze kop: 'Ji...
Lees meer

Hoe de meeste Westerse journalisten niet langer de democratie in Latijns-Amerika steunen

Auteur: Thierry Deronne - Vertaling: Raf Custers [Het artikel verscheen al op 16 maart, maar ik vind het pas nu] Op 7 maart 2014 was de nieuwe Chileense president Michelle Bachelet overduidelijk: ‘we zullen nooit een beweging steunen die weigert de resultaten van de verkiezingen te erkennen en die probeert met geweld een regering omver te werpen die vrij en democratisch verkozen is’. Cristina Ferandez, de presidente van Argentinië, stelde op 1 maart dat ‘wij, los van d...
Lees meer

|VIDEO| Klein Argentijns stadje verzet zich tegen Goliath Monsanto

Het onooglijke dorpje Malvinas vecht in de frontlinie tegen Monsanto, één van 's werelds machtigste concerns. De biotech-reus Monsanto wil in het Argentijnse dorpje een fabriek van genetisch gemanipuleerde maïszaaigoed bouwen. In januari haalden de bewoners van Malvinas een eerste slag thuis. De bouw van de fabriek is stilgelegd. Maar wordt ze ook helemaal geschrapt?

Argentinië is één van de grootste producenten van soja en maïs ter wereld. De soja gaat vooral als veevoer naar...
Lees meer

Leven zonder soja, leven zonder Monsanto?

Argentinië is de derde producent van soja geworden. De voorbije twee decennia nam de oppervlakte om soja te telen met 50 procent toe en het rendement per hectare met 30 procent. Maar er is wel acht keer meer gif gesproeid, hele dorpen worden ziek. En in Malvinas wil het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Monsanto de grootste fabriek voor transgeen maïszaaigoed in Zuid-Amerika bouwen.

Kunnen we zonder soja leven? Die vraag stelt de Argentijnse editie van Le Monde Diplomatique deze ma...
Lees meer

|VIDEO| Chili’s studenten schudden elitair bestel dooreen

De studenten in Chili laten het er niet bij zitten. Het land heeft nog maar 2 maanden een nieuwe regering. En daar gaan de studenten al opnieuw massaal de straat op. Met zo'n 100.000 waren ze op 8 mei in de straten van de hoofdstad Santiago. De studentenbeweging vertrouwt het politieke bedrijf niet erg : noch de regering die belooft het onderwijs te hervormen, noch de ex-studentenleiders die intussen zetelen in het parlement.

De massale protesten van de studenten begonnen in 2011...
Lees meer

Zevenslag voor Zanon

Argentinië - Even buiten Neuquén, aan ‘kilometer 7’ op Ruta-7, ligt de fabriek van keramiektegels Zanon. Daar presteren ze een zevenslag. Tien jaar geleden namen de arbeiders van Zanon hun fabriek over. Sinds januari is de onteigening rond. De arbeiders, verenigd in een coöperatieve, werden officieel de eigenaars van de naam, het merk en de keramiekfabriek. De Fabrica Sin Patrones (Fabriek zonder Bazen) is een uniek experiment van emancipatie

De eerste dag van ons bezoek en...
Lees meer