about
Toon menu

“Ondanks luid protest zijn eerste kinderen opgesloten in gesloten centrum”

Ondanks het protest van meer dan 300 organisaties werden vandaag de eerste kinderen opgesloten in het nieuwe gesloten centrum voor gezinnen naast Brussels Airport. Volgens het Belgische middenveld, en voor veel internationale instellingen, schendt detentie de rechten van kinderen en zou de detentie van kinderen verboden moeten worden.

Wat de ngo’s al langer vreesden is nu realiteit: België houdt opnieuw kinderen vast. De bouw van het nieuwe centrum voor gezinnen met kinderen is sinds enkele weken...
Lees meer

281 organisaties roepen regering op om geen kinderen op te sluiten in gesloten centrum

281 Belgische organisaties roepen in een open brief in De Morgen en Le Soir de regering op om af te zien van de opening van het gesloten centrum voor gezinnen. Met deze oproep willen de 281 ondertekenaars van de campagne EEN KIND SLUIT JE NIET OP. PUNT de regering overtuigen om de rechten van kinderen op de vlucht te respecteren, hen te beschermen en hen niet op te sluiten in gesloten centra.

In juli opent naast de internationale luchthaven van Brussel een nieuw gesloten centrum voor gezinnen met...
Lees meer

Wat er gebeurde met de niet-begeleide minderjarigen uit busje met Mawda

In ons land speelt de politie een uiterst belangrijke rol in het detecteren van niet-begeleide minderjarige migranten en het opsporen van slachtoffers van mensensmokkel. Daar creëerde de wetgever een duidelijk kader voor. Toch zijn de niet-begeleide minderjarigen die samen met de kleine Mawda in de minibus door ons land reisden, na hun arrestatie zonder pardon weer op straat gezet. Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het Platform Kinderen op de Vlucht reageren.

Waarom stelt de politie die minderjari...
Lees meer

“Meer dan 70 kinderen lopen risico eind deze maand op straat terecht te komen”

Op 30 april komt de Brusselse winteropvang ten einde. De tijdelijke opvangcentra gerund door Samusocial enerzijds en het consortium van Croix Rouge / Médecins du Monde / CAW Brussel anderzijds, sluiten dan de deuren, waardoor minstens 70[i] kinderen op straat zouden terechtkomen.

“Een onzeker leven op straat is nefast voor de gezondheid van alle daklozen, maar heeft een bijzonder langdurige impact op kinderen. Het heeft een grote invloed op hun ontwikkeling en welzijn. Een onaangepaste woonsitua...
Lees meer

"Winteropvang in Brussel onvoldoende: tientallen gezinnen met kinderen slapen op straat”

Op de Internationale dag van de Rechten van het Kind, slapen in Brussel tientallen gezinnen met kinderen op straat. De winteropvang voor daklozen opende vorige week woensdag 15 november de deuren, maar voorziet tot op heden geen plaatsen voor gezinnen met kinderen. Het Platform Kinderen op de Vlucht eist dat de bevoegde overheden hun verantwoordelijkheden opnemen en samenwerken voor een kwalitatieve winteropvang, opdat geen enkel kind op straat hoeft te slapen.

20 november is de Internationale da...
Lees meer