about
Toon menu

Een gesprek met Navid Sharifi

Eergisteren ontmoette ik Navid Sharifi in het gesloten centrum van Brugge. Inmiddels pleiten N-VA, sp.a en Groen voor een kinderpardon, een regeling waarbij jongeren die als minderjarige in België aankwamen en die bij ons een toekomst opbouwden onder bepaalde voorwaarden niet meer naar hun thuisland kunnen terug gestuurd worden.

Zo'n regeling komt er beter vandaag dan morgen. Navid’s toekomst en die van anderen wiens gezicht niet in de media verscheen en voor wie geen petities werd...
Lees meer

Griekenland: de beschaving van de angst

ATHENE - In Athene, de bakermat van onze beschaving, valt mijn oog op twee veelzeggende graffiti. Een figuur met een gasmasker die zegt: 'welkom in de beschaving van de angst'. En een tekst 'Geboren in Tunesië, opgegroeid in Egypte, gevochten in Jemen, zichzelf opgeofferd in Syrië, mijn naam is vrijheid'. Wat gebeurt er met de vrijheid in Griekenland? Met Eleni Timogiannakis reisde Pieter Stockmans in gedachten van Egypte via Tunesië naar Griekenland.

Nadat de betogingstoet van 5....
Lees meer

Griekenland: toekomstdromen en geesten van het verleden

ATHENE - "Nultolerantie voor fascistische bendes! Niet vergeten, niet vergeven! Fascisten, we wachten niet op jullie, we zoeken jullie!" Een 5.000-tal linkse activisten en sympathisanten marcheert door de straten van Athene in een krachtmeting met het oprukkende fascisme in Griekenland. Uit de agressieve en intimiderende slogans spreekt een grimmige polarisatie tussen extreemlinks en extreemrechts. Een reportage van Pieter Stockmans.

In Griekenland ontwaken geen toekomstdromen, maar...
Lees meer

Gaza en Zuid-Israël: hoe lang moeten slachtoffers nog wachten?

Op 18 januari 2011 ‘vieren’ we de trieste tweede verjaardag van het einde van het conflict in Gaza en Zuid-Israël. Hoewel een VN-onderzoeksmissie oorlogsmisdaden door beide partijen vaststelde, wachten de slachtoffers nog steeds op gerechtigheid. Nu, twee jaar na het einde van het conflict, is van een engagement om de daders te vervolgen weinig te merken.

In maart 2011 zal de VN-Mensenrechtenraad dit falen van de nationale Israëlische en Palestijnse overheden onder het licht houden. Amnesty...
Lees meer