about
Toon menu

Hoeveel #MeToo is er nog nodig?

Marc Ruyters, hoofdredacteur van H ART magazine, nam het onlangs op voor Jan Fabre. Hij betwist de getuigenissen van de dansers in de open brief niet. Maar dat het publiek bekend werd is voor hem wel een probleem. Dat bevestigt hoe diep de zwijgcultuur zit. De kunstwereld zou nu geviseerd worden van buiten uit? Onzin. Het zijn cultuurmakers zelf die de toxische beleidscultuur aanklagen. De open brief riep op tot introspectie. Bijvoorbeeld: wat deed H ART in het verleden niet, wat zou het vanaf nu wel kunnen doen? Daarover lezen we helaas niets.
Lees meer

Het geval De Pauw

Geschokt van het nieuws over televisiemaker Bart De Pauw, deelde ik gisterenavond mijn ontzetting met een dichte vriend. Bleek dat zij niet zo verrast waren - “iedereen wist van die sms’jes.” Ze waren eerder verbolgen over de gevolgen: “Bart De Pauw is de beste televisiemaker van Vlaanderen”; “Hij is een lief, warm, en oprecht man”; “Ik zag wel eens zo een sms’je; ze waren helemaal niet zo erg, er gebeuren veel ergere dingen in het Vlaamse medialand”; en “Vrouwen doen dat ook; die gaan soms ongevraagd op de schoot van mannen zitten”.
Lees meer

"Wit privilege is geen kwestie van rechten"

De voorbije weken werd op sociale media en op blogs duchtig gedebatteerd over het belang en de draagwijdte van de notie "white privilege". Onder meer professor Jan Blommaert nam enkele duidelijke standpunten in binnen deze discussie. Filosofe Petra Van Brabandt schrijft Jan Blommaert aan om enkele bedenkingen te delen.

Beste Jan Blommaert, Ik heb je reacties op de white privilege opinies gelezen, zowel op je blog als op sociale media; ik ken ook je werk en jarenlange inzet.1 Ik denk te begrijpe...
Lees meer

Drie nieuwe leerstoelen voor wetenschapsfilosoof Maarten Boudry

Vlaanderens Sturm und Drang filosoof Maarten Boudry solliciteerde recentelijk in De Morgen voor de leerstoelen Geschiedenis, Cultuurwetenschappen, en Moraalfilosofie. Als succesvol wetenschapsfilosoof is deze zet niet verwonderlijk; wie kan beter het dogmatische kaf van het wetenschappelijke koren scheiden? Bovendien heeft Boudry in bovengenoemde disciplines enkele niet te verwaarlozen doorbraken gerealiseerd.

In het departement Geschiedenis heeft Boudry de volgende vraag op scherp gezet: ‘Waaro...
Lees meer

Gatz: Creatief met slecht bestuur

Tijdens de zomervakantie besliste minister Gatz over de projectsubsidies voor kleine organisaties en individuele kunstenaars.

In maart vroegen 150 kleine organisaties samen 5,9 miljoen aan om hun projecten te financieren. De beoordelingscommissie en administratie beoordeelde hiervan 70 organisaties artistiek en zakelijk positief, dit voor een geadviseerd bedrag van 2,4 miljoen. Van individuele kunstenaars kwamen er 130 aanvragen voor een totaalbedrag van 2 miljoen binnen. De commissie beoordeeld...
Lees meer

De professor en het meisje

In De Standaard (9/4) klaagt strafpleiter Sven Mary over de manier waarop professor Willem Elias in de pers wordt aangevallen. We leven in een lelijke wereld, besluit Mary, wat ik enkel kan beamen. We leven inderdaad in een lelijke wereld, en het is precies daarom dat de opmerkingen van professor Elias zo problematisch, zelfs lelijk zijn.

Laat ons het verhaal hernemen. Professor, filosoof, decaan Elias is ondersteboven van de zelfmoord van zijn vriend, de voormalige politicus Steve S...
Lees meer

Je-suis-Charlie-hypocrisie

De hypocrisie van de media en de overheden na de aanslagen in Parijs is walgelijk. We zijn helemaal Charlie niet. Geen kat was geïnteresseerd in de vlijmscherpe zelfkritiek en kritiek op het establishment door dit getroffen medium.

Even ter herinnering: het was de Franse overheid, die nu met veel dramatiek de persvrijheid als "onze" waarde bij uitstek verdedigt, die Hara-Kiri bij wet ten dode opgeschreven heeft in 1970 (omdat ze lachten met de dood van de Gaulle en een aanslag op ee...
Lees meer

Caffelatte in Jeruzalem

Zaterdagnamiddag. Op de sofa met de weekendeditie van De Morgen. Op pagina 14 lees ik ‘Palestijnse mars op Jeruzalem uiteengeslagen’, op pagina 67 van DMuze dan weer ‘Niks te klagen in Jeruzalem’. Hoezo niks te klagen in Jeruzalem?

In een artikel over een designtrip naar Jeruzalem juicht de journalist dat ‘topdesigners tal van hotels, restaurants, winkelgalerijen en musea onder handen hebben genomen’. Oost-Jeruzalem wordt in het artikel consequent de "oude stad" genoemd. V...
Lees meer