about
Toon menu

Amerikaanse opzegging INF-verdrag maakt van Europa nucleaire target

De Verenigde Staten trekt zich terug uit het historische INF-verdrag uit 1987. Dit maakt decennia van vooruitgang inzake nucleaire ontwapening ongedaan en kan een nieuwe nucleaire wapenwedloop ontketenen op Europees grondgebied. Europese landen moeten hun nucleaire ambiguïteit eindelijk laten varen en concrete stappen zetten richting volledige nucleaire ontwapening.

Historische mijlpaal Het INF-verdrag, dat in 1987 werd afgesloten tussen Michael Gorbatsjov en Ronald Reagan, was een historische...
Lees meer

VN-gesprekken killer robots: Belgische diplomaten negeren parlementair verbod

Een diplomatiek topoverleg heeft deze week plaatsgevonden in Genève over “killer robots”, volledig autonome wapensystemen die zonder menselijke controle doelwitten kunnen selecteren en doden. Hoewel het federaal parlement in juli 2018 opriep tot een internationaal verbod op killer robots, weigert de Belgische diplomatie steun aan een verbod.

De VN-conferentie, die heeft plaatsgevonden tussen 27 en 31 augustus, moet beslissen of er in 2019 onderhandelingen worden opgestart over een nieuw inte...
Lees meer

Ruime meerderheid Europeanen wil Amerikaanse kernwapens uit Kleine Brogel weg

Nieuw internationaal onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), toont aan dat een ruime meerderheid van de Belgische, Nederlandse, Duitse en Italiaanse bevolking een radicaal ander kernwapenbeleid verwacht van hun regeringen.

Aan de vooravond van de eerste verjaardag van het VN-kernwapenverbod (7 juli) en de NAVO-top in Brussel (11-12 juli) organiseerde Nobelprijswinnaar voor de Vrede 2017 ICAN een representatieve publieksbevraging in België...
Lees meer

Pax Christi Vlaanderen: "België moet 'killer robots' verbieden"

Het federaal parlement stemt 30 mei over een resolutie die een nationaal en internationaal verbod op 'killer robots' wil. Dit nadat 88 Belgische topexperts in robotica en artificiële intelligentie in december 2017 opriepen tot zo’n verbod. "Parlementsleden van de meerderheid moeten kleur bekennen: willen zij beslissingen over leven en dood uitbesteden aan machines of niet?", stellen de International Campaign to Stop Killer Robots en Pax Christi Vlaanderen.

Machines die mensen doden Killer ro...
Lees meer

Stiltecirkels voor 70 jaar Nakba

Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen organiseren op 15 mei in 11 Belgische steden stiltecirkels om aandacht te vragen voor de Palestijnse Nakba (Arabisch voor ‘catastrofe’) die al 70 jaar voortduurt. Wij erkennen de 70e verjaardag van twee historische gebeurtenissen die voor altijd met elkaar verbonden zijn: de stichting van de staat Israël en de Nakba, de gedwongen verplaatsing van 750.000 Palestijnen uit hun huizen en de vernieling van meer dan 500 Palestijnse dorpen en gehuchten. Meer dan ooit drukken wij onze solidariteit uit.
Lees meer

Pax Christi (Vl) eist onderzoek besluitvorming nucleaire gevechtsvliegtuigen

Uitgelekte documenten tonen de vooringenomenheid van Defensie inzake het uitrusten van nieuwe gevechtsvliegtuigen met een dure, overbodige en gevaarlijke nucleaire capaciteit. Een immorele capaciteit ook: anders kan je het uitrusten met massavernietigingswapens niet noemen. Na alle onthullingen van de afgelopen week moet premier Michel de besluitvorming rond nucleaire gevechtsvliegtuigen laten onderzoeken, stelt Pax Christi Vlaanderen.

Uit recent uitgelekte documenten blijkt duidelijk dat het kab...
Lees meer

"Gebrekkige controle op militaire operatie"

De staat van parlementaire controle op Belgische militaire operaties is erbarmelijk. Dat toont een nieuw rapport van Vredesactie en Pax Christi Vlaanderen aan. De federale regering schendt zo haar eigen regeerakkoord, dat beloofde om werk te maken van een transparante informatiedoorstroming naar het parlement. De vredesorganisaties roepen onder meer op tot de invoering van een structureel kader, dat een volledige informatiedoorstroom naar het parlement garandeert, en een grondige evaluatie van de voorbije militaire operaties.
Lees meer