about
Toon menu

Pax Christi Vlaanderen: "België moet 'killer robots' verbieden"

Het federaal parlement stemt 30 mei over een resolutie die een nationaal en internationaal verbod op 'killer robots' wil. Dit nadat 88 Belgische topexperts in robotica en artificiële intelligentie in december 2017 opriepen tot zo’n verbod. "Parlementsleden van de meerderheid moeten kleur bekennen: willen zij beslissingen over leven en dood uitbesteden aan machines of niet?", stellen de International Campaign to Stop Killer Robots en Pax Christi Vlaanderen.

Machines die mensen doden Killer ro...
Lees meer

Stiltecirkels voor 70 jaar Nakba

Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen organiseren op 15 mei in 11 Belgische steden stiltecirkels om aandacht te vragen voor de Palestijnse Nakba (Arabisch voor ‘catastrofe’) die al 70 jaar voortduurt. Wij erkennen de 70e verjaardag van twee historische gebeurtenissen die voor altijd met elkaar verbonden zijn: de stichting van de staat Israël en de Nakba, de gedwongen verplaatsing van 750.000 Palestijnen uit hun huizen en de vernieling van meer dan 500 Palestijnse dorpen en gehuchten. Meer dan ooit drukken wij onze solidariteit uit.
Lees meer

Pax Christi (Vl) eist onderzoek besluitvorming nucleaire gevechtsvliegtuigen

Uitgelekte documenten tonen de vooringenomenheid van Defensie inzake het uitrusten van nieuwe gevechtsvliegtuigen met een dure, overbodige en gevaarlijke nucleaire capaciteit. Een immorele capaciteit ook: anders kan je het uitrusten met massavernietigingswapens niet noemen. Na alle onthullingen van de afgelopen week moet premier Michel de besluitvorming rond nucleaire gevechtsvliegtuigen laten onderzoeken, stelt Pax Christi Vlaanderen.

Uit recent uitgelekte documenten blijkt duidelijk dat het kab...
Lees meer

"Gebrekkige controle op militaire operatie"

De staat van parlementaire controle op Belgische militaire operaties is erbarmelijk. Dat toont een nieuw rapport van Vredesactie en Pax Christi Vlaanderen aan. De federale regering schendt zo haar eigen regeerakkoord, dat beloofde om werk te maken van een transparante informatiedoorstroming naar het parlement. De vredesorganisaties roepen onder meer op tot de invoering van een structureel kader, dat een volledige informatiedoorstroom naar het parlement garandeert, en een grondige evaluatie van de voorbije militaire operaties.
Lees meer