about
Toon menu

De Standaard: van open medium tot verstarde mainstreamkrant

Op 4 december 1918, kort na het einde van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) verscheen het eerste nummer van het dagblad De Standaard. Een krant die toen gedragen werd door Vlaamsgezinde katholieken, die in de nasleep van die gruwelijke oorlog de Vlaamse belangen wilden promoten. Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van “DS” volgen hier een aantal beschouwingen, een opinie, over de evolutie van dit gedrukte medium sedert de hervatting van de publicatie op 1 mei 1947.

De krant was na d...
Lees meer

Turks president Erdogan wil met oorlog totale macht veroveren

Turks president Recep Tayyip Erdogan is niet echt een goede Europese leerling, maar op één punt zit hij op één lijn met Europa. Ook Europa aanvaardt geen negatief oordeel van zijn burgers als die de kans krijgen om hun opinie via de stembus te ventileren.

Net als in Turkije moeten ook in de EU burgers de stemming overdoen tot het door Brussel gewenste resultaat is bereikt. Zo ook aanvaardt Erdogan zijn nederlaag bij de parlementsverkiezingen van 7 juni 2015 niet, waarbij hij de absolute mac...
Lees meer

De EU, Oekraïne en Palestina

Paul Vanden Bavière, gepensioneerd journalist van De Standaard, ziet een logische lijn tussen de steun van de EU voor de bezetting van Palestina door Israël en zijn tegenstand tegen de Russische annexatie van de Krim.

Twee crisissen, Oekraïne en Palestina, het is uiterst boeiend en leerrijk om te zien hoe de EU daar mee omgaat. Zeker als men in het achterhoofd houdt wat de EU beweert te zijn, een organisatie voor vrede, democratie, vrijheden, welvaart, vooruitgang en dies meer....
Lees meer

Neo-Ottomaans Turkije botst met modern Turkije

Sedert de laatste week van mei neemt de beroering toe in Turkije. Wat begon als een protest tegen bouwplannen van premier Recep Tayyip Erdogan van de islamistische Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) op het laatste stukje groen bij het Taksim-plein in hartje Istanbul, is uitgedeind naar de hoofdstad Ankara en andere grote steden. Het protest heeft inmiddels veel nieuwe thema’s in de politieke arena gegooid.

Tien jaar nadat de AKP aan de macht kwam in Turkije zit er duid...
Lees meer