about
Toon menu

ORBIT solidair met: Stoot armoede uit! Geen CO²

ORBITvzw deelt de oproep van Welzijnsschakels vzw om ons te verenigen in een breed front voor een sociaal klimaatplan. Mensen in armoede en/of met een beperkt inkomen willen gezond leven en niet alleen overleven. Ook voor hen is zorg voor het klimaat een bekommernis. Want gezonde voeding is voor iedereen nodig. Wonen in een energiearme woning is een must. En je milieuvriendelijk verplaatsen het beste.

Mensen in armoede zijn ook vaak mensen met een migratieachtergrond. Zij hebben soms aan den lijv...
Lees meer

Staatssecretaris Francken breekt belofte: hervestiging van vluchtelingen wordt tijdelijk gestopt

Via radio en krant vernam ik op 25 oktober dat staatssecretaris Francken de beloofde hervestiging van kwetsbare vluchtelingen tijdelijk stopt, en dat mogelijk tot na de verkiezingen van volgend jaar. Juist nu 11.11.11 campagne voert voor meer veilige routes voor vluchtelingen, waaronder hervestiging. Dat is hypocriet. Ik ben verontwaardigd.

Als redenen voor de stopzetting van de hervestiging worden opgegeven: onvoldoende opvangcapaciteit, personeelstekort en toegenomen aantal asielzoekers. Al...
Lees meer

Europese hulp aan Marokko voor grenzenbescherming leidt tot ernstige mensenrechtenschendingen

ORBIT-medewerker Thomas Peeters was begin oktober twee weken in het noorden van Marokko. Hij zag hoe de toegenomen financiële hulp van de EU aan Marokko – als sluitstuk van Frontex – tot ernstige mensenrechtenschendingen van duizenden migranten leidt. "Hoog tijd voor een onafhankelijke onderzoekscommissie", besluit hij. "Dit EU-grenzenbeleid stimuleert onmenselijke praktijken en lost niets op."

In juli en augustus was Marokko even in het nieuws, toen enkele honderden migranten erin slaagden...
Lees meer

Mag het nu over concrete acties tegen racistische discriminatie gaan?

Het is interessant een debat te voeren over het feit of racisme aangeboren of aangeleerd is. Maar deze discussies leiden ons te veel af van concrete maatregelen om structurele discriminatie terug te dringen en racistisch gedrag bij te sturen.

De laatste dagen laaide het debat over racisme weer op. Bleri Lleshi en Anya Topolski toonden aan dat racisme niet te herleiden valt tot biologisch racisme. Maarten Boudry lachte het concept van ‘cultureel racisme’ weg. Sociaal psycholoog Frank Van Overwalle...
Lees meer

Verenigingen als vrijplaatsen: garanties nodig

Vorige vrijdag viel de politie de Globe Aroma binnen, een kunstenhuis in het centrum van Brussel dat vluchtelingen en sans-papiers artistiek begeleidt. De zogenaamde routinecontrole was intimiderend, er werd naar papieren en gsm’s gevraagd en zeven mensen werden gearresteerd. Vanuit onze bezorgdheid over het realiseren van grondrechten voor iedereen, stellen wij hardop de vraag waartoe deze aanpak diende. We vragen ook garanties voor het recht op vrijplaatsen voor kwetsbare mensen.

De vraag waa...
Lees meer

Fedasil zet asielzoekersgezin eerst op straat en herziet na 14 dagen foute beslissing

Twee weken geleden werd ORBIT vzw gecontacteerd door een studente uit Leuven die zich inzet voor erkende vluchtelingen en asielzoekers in haar stad. Ze zocht onderdak voor een gezin dat na de indiening van een tweede asielaanvraag geen opvang meer kreeg van Fedasil. Het gezin werd met twee kinderen van 1 en 5 jaar de straat opgestuurd. Na tussenkomst van de Federale Ombudsman, de inzet van burgers en sociale organisaties kwam FEDASIL op haar beslissing terug. Het gezin krijgt vandaag opnieuw toegang tot de opvang.
Lees meer

De aap komt uit de mouw: ‘Suske en Wiske’ moeten dringend in het diversiteitsbad

De dierlijke voorstelling van een zwarte man in het nieuwste ‘Suske en Wiske’ album is niet alleen storend en pijnlijk, het is vooral onvoorstelbaar oud racisme. Het is hoog tijd om dergelijke beelden uit het verleden, te bannen.

Als er kritiek komt op racistische tekeningen, aangebrande humor of de Zwarte Piet-kwestie, wordt die meteen betwist. Sommigen vinden de kritische reacties overdreven: “Het is helemaal niet racistisch bedoeld”. “Racisme is niet goed, maar verzuring ook niet”. “Als je...
Lees meer

"Ons land zet al meer dan twee jaar asielzoekers op straat, ook kinderen"

Al geruime tijd krijgen mensen die een tweede of meerdere asielaanvraag indienen geen opvang en begeleiding meer in ons land. En dat terwijl ze daar bij wet recht op hebben. Vorig jaar dienden 4.040 mensen een meervoudige asielaanvraag in. ‘Uit de nota “opvang bij meervoudige asielaanvragen in België niet conform de wet” blijkt dat de meesten onder hen op straat terecht komen of in aftandse kraakpanden. Ook gezinnen met kinderen.

Enkel de mensen die in beroep gaan via de rechter worden op...
Lees meer

Iedereen heeft recht op een menswaardige behandeling

ORBIT kijkt met stijgende verontwaardiging naar de vele pijnlijke maatregelen van politieke overheden in binnen- en buitenland gericht op ‘buitenlanders’, burgers met een migratieachtergrond, moslims en mensen van kleur. 

De lijst maatregelen is lang: de geweigerde toegang tot de VS voor inwoners van 7 landen met een moslimmeerderheid, het bouwen van muren met de illusie dat dit migratie zal stoppen, het dumpen van asielzoekers aan de Europese buitengrenzen, maar ook – in België – het optre...
Lees meer

“Opvang van de asielzoekers in Griekenland is helemaal niet aan de beterhand”

Op 8 december 2016 verklaarde de Europese Commissie dat de opvang van asielzoekers in Griekenland aan de beterhand zou zijn. Daarom zouden vanaf 15 maart 2017 asielzoekers naar Athene kunnen worden teruggestuurd. Vrijwilligster Tetty Rooze bezocht de asielopvang in Thessaloniki en het eiland Evia. De opvang in Griekenland is helemaal niet aan de beterhand.

Tetty Rooze is vrijwillig medewerkster van ORBIT vzw , een sociaal-culturele organisatie die “het samenleven en de democratische samenwerking...
Lees meer

Erkende vluchtelingen vinden geen woning: open brief aan Homans

De asielcrisis van 2015 ging naadloos over in een verscherping van de bestaande wooncrisis, zeggen onder meer Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Orbit vzw.

Beste mevrouw Homans, Begin november 2015 kon u al een collectief standpunt lezen, waarin we met een aantal organisaties en instanties de alarmbel luidden over de dreigende woonnood. Vandaag, bijna een half jaar later, stellen we vast dat waarvoor we waarschuwden intussen realiteit is geworden: de asielcrisis van 2015 ging naadloos over in een...
Lees meer

We hebben elkaar nodig om een uitweg te vinden

Na de aanslagen in Brussel gaat niemand zomaar over tot de orde van de dag. Zoveel wanorde brengt ons van streek, zoals velen voor ons in andere steden wereldwijd. Maar er moeten nieuwe stappen gezet worden. ‘Als we nu alleen investeren in ‘ferm’ beleid, dan zetten we stappen met gesloten ogen’, zegt Didier Vanderslycke, directeur van ORBIT vzw.

‘Er is een koerswijziging nodig in ons overlegmodel met de diverse gemeenschappen in ons land. We moeten gaan samenzitten, communiceren en samenw...
Lees meer