about
Toon menu

Alternatieve voedselnetwerken en collectieve woonvormen voor kansarme groepen in Brussel

Afgelopen maandag vertelde de Italiaanse onderzoekster Elena De Nictolis in een interview over het boeiende ‘Co-cities project’. Hierbij gaan onderzoekers na hoe commons (burgercollectieven) mee een stad kunnen vormgeven en zelfs besturen. Deze radicale visie vat de stad op als een gedeelde bron, die tot alle inwoners behoort. Omdat Italië verschilt van België, gingen we in gesprek met twee onderzoekers die rond commons werken in Brussel.

Alessandra Manganelli onderzoekt het bestuur van al...
Lees meer

Co-Cities: "Hoe duurzame burgerinitiatieven onderdeel worden van structuur van de stad"

De Italiaanse onderzoekster Elena De Nictolis is onderzoekster bij LabGov, het LABoratory for the GOVernance of the City as a Commons. Hier werkt ze mee aan het boeiende ‘Co-cities project’ waarbij onderzoekers nagaan hoe commons, of duurzame burgerinitiatieven, een onderdeel kunnen worden van de structuren en netwerken van de stad. Op 8 juni komt Elena, als een van de keynote sprekers, hierover meer vertellen op het internationaal congres ‘Creating Eco-Societies through Urban Commons Transitions’.
Lees meer

'Who will Deliver(oo) the New Economy': een rechtvaardig alternatief

Steeds meer Deliveroo-koeriers en Uber-chauffeurs komen in opstand omdat ze moeten werken onder zeer slechte omstandigheden. Ze moeten instaan voor hun eigen verzekering, hun eigen kosten en werken in een zeer precaire situatie aangezien ze geen vast contract hebben en dus geen sociale bescherming. Maar naast het actievoeren, ontstaan er ook alternatieven. Zoals CabFair, dat dezelfde diensten levert als Uber, maar met respect voor werknemer en gebruiker. Oikos sprak met Duncan McCann van denktank New Economics Foundation die achter CabFair zit.
Lees meer

"Macht verschuift van grote mediahuizen naar mensen die zelf het woord nemen"

Hanan Challouki (25), is mede-oprichtster van het online platform Mvslim.com. We gingen met Hanan in gesprek over het publieke debat en sociale media in digitale tijden. "Waar vroeger de macht enkel nog lag bij grote mediahuizen, zoals mediacoöperaties, is die nu aan het verschuiven naar mensen die zelf het woord nemen."

Sociale media heeft de voorbije jaren het publieke debat razendsnel veranderd. Dat is duidelijk zichtbaar bij Mvslim. Zo bereiken jullie nu enkele miljoenen mensen per week. V...
Lees meer

'In the same boat': onze maatschappij schreeuwt om verandering

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, en dat is er niet zo goed aan toe. Tijd dus voor een nieuwe boot. Da’s de kernboodschap van de knappe documentaire 'In the same boat'. Die laat een groep van straffe sprekers aan het woord die met een grote passie hun visie op onze maatschappij schetsen. Een maatschappij die schreeuwt om verandering, de systemen uit de 20e eeuw die haar aansturen doen het niet meer.

De boot staat dus metafoor voor onze gemeenschap die met deze verouderde mechanismen ee...
Lees meer

Succesvolle energierevolutie in Duitsland – waarom ook niet bij ons?

Straks zijn het verkiezingen in Duitsland. Energie is mee inzet van de kiesstrijd. Maar toch lopen de meningen minder uiteen dan je zou verwachten. De zogenaamde “Energiewende” wordt door niemand in vraag gesteld. De discussie gaat over de snelheid, de kostprijs en de modaliteiten. Maar dat Duitsland radicaal kiest voor groene energie, staat buiten kijf. Johan Malcorps, fractiesecretaris Groen in het Vlaams Parlement, licht toe.

Duitsland heeft de voorbije decennia radicaal de ke...
Lees meer

'De Hongerige Stad' Carolyn Steel, een bron van inspiratie

Het boek 'De Hongerige Stad', van Carolyn Steel, laat ons de voedselproductie zien, als speelbal van een geglobaliseerde markt. Op dinsdag 19 februari 2013 geeft de auteur een lezing in Kunstencentrum STUK in Leuven. Hier reeds een recensie van haar boek.

Er zijn zo van die boeken die je zou willen kunnen opeten omdat ze zoveel voedsel voor de geest schenken. Een ervan heeft zijn titel niet gestolen: De Hongerige Stad, van de Britse Carolyn Steel. Vijf jaar na verschijning heeft dit...
Lees meer

Tien mogelijke wegen uit de klimaatimpasse

Kopenhagen, Cancun, Durban, Rio, aan grote internationale conferenties over klimaat en duurzame ontwikkeling was er de laatste jaren geen gebrek. Maar de resultaten zijn beperkt. Op diplomatiek vlak is de impasse totaal: de grootste vervuilers, de VS en China willen niet weten van bindende akkoorden, een tweede Kyoto-periode zal er wellicht komen, maar voor een veel kleinere groep landen.

Het hoogst haalbare op wereldschaal lijken vrijwillige engagementen, die nauwelijks kunnen gecon...
Lees meer

De normgevoelige rechtvaardigheidstheorie

De normgevoelige rechtvaardigheidstheorie stelt dat als we een rechtvaardige verdeling van economische welvaart willen bereiken, we niet enkel naar de onderkant mogen kijken. De processen hogerop de welvaartsverdeling, met name het verschuiven van welvaartsnormen, beïnvloeden ons allemaal. Als samenleving hebben we dan ook de verantwoordelijkheid om met deze effecten rekening te houden.

In deze bijdrage zet Stijn Rottiers bondig de kernlijnen van de normgevoelige rechtvaardigheidsth...
Lees meer

Citizen Science: bridging the gap

Op vrijdag 30 maart organiseerde de prille 'Slow Science-beweging' van België haar eerste publieke workshop aan de VUB. De 'Slow Science-beweging' pleit voor kwalitatief en onafhankelijk onderzoek aan de universiteit. Die worden te afhankelijk van industriële belangen, marktmechanismen en concurrentie. Op deze goed bijgewoonde middag waren er ateliers over het ontwerpmanifest over 'Slow Science'.

Tevens organiseerde de denktank Oikos een atelier over citizen science, ofwel burgerwe...
Lees meer

Een andere wetenschap is mogelijk! Een pleidooi voor slow science

Op 30 maart organiseren wetenschappers een Slow Science Workshop aan de VUB. Eén van de sprekers is Isabelle Stengers. Hieronder vindt u een eerdere lezing van Stengers over de noodzaak aan een andere wetenschap. Deze lezing verschijnt ook in het volgende nummer van Oikos.

Als eerste wil ik iedereen bedanken voor hun vertrouwen, vooral gezien het feit dat ze, toen ze mij benoemden, waarschijnlijk wisten dat ik soms nogal een onruststoker ben. Men zou zelfs kunnen zeggen dat ik mijn...
Lees meer

Het gaat niet goed met het bos in Vlaanderen

Het gaat niet goed met het bos in Vlaanderen. Volgens de Bosbarometer verdwijnt in Vlaanderen jaarlijks immers nog steeds meer bos dan er bij komt; en dat terwijl de rest van West-Europa elk jaar groener wordt. Dat schrijven Liselot Ledene en Bert De Somviele in het nieuwe nummer van Oikos.

Met de jaarlijkse Bosbarometer houdt de Vereniging voor Bos in Vlaanderen, aan de hand van een aantal meetbare indicatoren, de vinger aan de pols van het Vlaamse bosbeleid. De belangrijkste trends...
Lees meer

Langer werken? Hoe houden we dit vol?

We willen langer werken, maar hoe houden we het vol? Hoe vast zitten we aan onze eigen welvaart en groei? Hoe plaats je dat binnen de huidige globalisering en tegenover een economie die er vanuit ecologisch perspectief binnen 30 jaar helemaal anders zal uitzien? Dirk Holemans' bijdrage aan het debat 'We strike back' in de Vooruit.

Beste mensen, Eerst en vooral wil ik de Vooruit feliciteren met dit prachtige initiatief en jullie allemaal voor jullie aanwezigheid. Ik ben daar zeer bli...
Lees meer

Vertragen voor een overvloedig leven

We kunnen er niet naast kijken: we moeten met zijn allen langer en harder werken en de economische groei weer aanzwengelen. Anders kunnen we de pensioenen niet betalen, de staatsschuld niet afbetalen en verdampt de welvaartsstaat. Zo luidt toch het dominante discours. Het lijkt wel of er geen andere weg uit de huidige crisis is: iedereen harder werken, de economische motor sneller doen draaien.

Nochtans geven nu ook mainsteam economen als Geert Noels toe dat het voortzetten van het h...
Lees meer

Groei zonder welvaart, of omgekeerd?

Hoe geraken we uit de crisis: proberen opnieuw te groeien zoals we al decennia proberen? Of is er een alternatief? Een artikel naar aanleiding van de lezing die Tim Jackson, auteur van "Welvaart zonder Groei", vandaag (17 oktober) in Gent houdt.

Wie de klassieke media volgt over de economische crisis, krijgt de laatste tijd twee boodschappen te horen. De tweeling luidt als volgt: we moeten alles in het werk stellen om de economische groeimotor terug aan de praat te krijgen, en we g...
Lees meer