about
Toon menu

De oplossing tegen vergrijzing? Legale migratiekanalen

België slaagt er niet in om de acute noden op de arbeidsmarkt in te vullen. Nochtans is de oplossing niet ver weg. Arbeidsmigratie is goed voor de migrant, voor het land van herkomst en voor België zelf.

De laatste jaren werd duidelijk dat het eenzijdig optrekken van de grenzen geen duurzame oplossing biedt tegen de vluchtelingencrisis. Bij gebrek aan een legaal aanbod van migratiekanalen wordt die leegte gevuld door mensensmokkelaars die eigen kanalen aanleggen. Maar wat is dan wel een duurz...
Lees meer

Vluchtelingenkamp Moria: “Dit is wat ons Europa doet met mensen in nood”

Drie weken lang was advocate Marie Doutrepont vrijwilligster in het Griekse vluchtelingenkamp Moria. Een kamp dat volgens haar gerust een concentratiekamp genoemd mag worden. Ze kon nauwelijks geloven wat ze zag, dus schreef ze haar ervaringen neer in brieven naar haar geliefden. De verzameling daarvan lees je in haar boek ‘Moria. Kronieken van Europa’s limbo’. “Ik wil tonen hoe onmenselijk de Europese Unie kan zijn.”

“Ik was er in de maand mei. Het eiland was prachtig in bloei, het wee...
Lees meer

Nieuwe Refugee Party: “Van vluchtelingen, voor vluchtelingen”

Een collectief van een vijftiental burgers stelde maandag de nieuwe Refugee Party voor. De naam is symbolisch want deze politieke beweging staat niet meteen te springen om aan verkiezingen deel te nemen, maar streeft in de eerste plaats naar dialoog met andere partijen voor een menselijker asielbeleid.

Onder de slogan “Vote Humanity” stelde de nieuwe politieke beweging Refugee Party zich twee dagen voor Wereldvluchtelingendag voor. Ze willen een stem geven aan alle burgers die zich niet vertegen...
Lees meer

Hoe Jordanië protesteert tegen ‘een bezetting’

In Jordanië komen burgers sinds begin deze maand op straat om te protesteren tegen de zoveelste belastingverhoging. Ondanks toegevingen blijven de protesten voortduren. Wat is er precies aan de hand?

Jordanië is een stabiel land in een onstabiele regio. Althans dat is hoe internationale donoren het land het liefst kennen. Daarom investeren ze in het behoud van die rust. Het is die politieke inmenging die de burgers beu zijn. Ze eisen een einde aan de corruptie en een eerlijke herverdeling van he...
Lees meer

Amerika verliest voordeel in Afghanistan nu ook de Taliban nachtkijkers bezit

De Taliban heeft tussen 2014 en 2017 zijn nachtelijke aanvallen tegen Afghaanse en Amerikaanse troepen meer dan verdubbeld. Wat ooit een slecht uitgeruste groep opstandelingen was, is uitgegroeid tot een georganiseerde strijdkracht in het bezit van hightech-uitrustingen die zelfs de Amerikaanse soldaten in gevaar brengt. Hoe ze in het bezit kwamen van deze nachtkijkers, is een raadsel.

“Wij bezitten de nacht.” Een uitspraak die je normaal enkel Amerikaanse militairen hoort doen, maar die niet lan...
Lees meer

Meer dan 1.000 mensen betogen in Brussel: "Stop criminalisering van mensen zonder papieren"

Meer dan 1.000 mensen betoogden zondag in Brussel voor een humaan asiel- en migratiebeleid. De betogers willen ook een einde aan de criminalisering van mensen zonder papieren en een regularisatiebeleid op basis van heldere criteria. Een sfeerbeeld!

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#...
Lees meer

“Je vermoordt geen mensen, dus ook geen films”

“Palestijnse cinema is niet te vergelijken met de cinema van andere landen. Want Palestina heeft geen land.” Cineaste Ula Tabari legt uit waarom er meer aandacht moet zijn voor films die het echte verhaal vertellen.

De ene cineast maakt een film om een publiek te entertainen, de andere doet het omdat het de enige manier is om het volledige verhaal te vertellen. Die laatste drijfveer kenmerkt de Palestijnse cinema. Daarom organiseert BOZAR het Filmfestival ‘Palestine With Love’. Creëren is b...
Lees meer

Tax Justice Day legt uit waarom we belastingbrieven invullen

Nam jij vanochtend de trein? Dan kwam je waarschijnlijk de actievoerders van Tax Justice Day tegen. Zij informeerden de treinpendelaars over het belang van rechtvaardige belastingen.

Vraag jij je soms af waar ons belastinggeld nu juist naartoe gaat? Je bent niet de enige. Om die reden organiseren Financieel Actie Netwerk (FAN) en het Réseau pour la Justice Fiscale (RJF) vandaag de achtste editie van Tax Justice Day. Een dag waarop iedereen geïnformeerd wordt over het belang van rechtvaardige bel...
Lees meer

China verbiedt plastic import: de Europese scenario’s

Meer dan de helft van 's werelds plasticafval werd geëxporteerd naar China. Verleden tijd, want sinds 1 januari 2018 verbiedt China de import van 24 soorten afval. Gevolg is een snelgroeiende Europese afvalberg die de EU niet langer kan negeren.

Het begon met de sensibiliseringscampagne Mei Plasticvrij, dan het Europees verbod  op rietjes en wattenstaafjes en vervolgens Wereldmilieudag (5 juni) met als thema: plastic vervuiling. Dat we te veel plastic verbruiken weten we al langer dan vandaag e...
Lees meer

'Waarom feminisme goed is voor mannen'

Wat kunnen mannen bijdragen aan de emancipatie van vrouwen? Jens van Tricht legt het uit in zijn nieuw boek ‘Waarom feminisme goed is voor mannen’. Rechtvaardige genderverhoudingen zijn volgens hem enkel mogelijk als mannen eindelijk hun vrouwelijke kant leren omarmen.

Jens van Tricht is een idealist, anarchist en bovenal feminist. De reden waarom hij dertig jaar geleden koos voor vrouwenstudies aan de universiteit van Amsterdam, is hem vandaag nog altijd overduidelijk. “Het zijn de reacties...
Lees meer

Witte rouwstoet naar Mawda's laatste rustplaats

Gekleed in het wit liepen vandaag meer dan 1.500 mensen samen met de familie van Mawda de laatste kilometers tot naar de begraafplaats van Evere. Ver van het politieke discours tonen ze hun steunbetuiging en hebben ze maar één wens: "Dit mag nooit meer gebeuren."

...
Lees meer

Abortus: er zijn nog Europese landen die een 'Ierse omwenteling' kunnen gebruiken

Het wegstemmen van een van de strengste Europese abortuswetten uit de Ierse grondwet betekent een historische omwenteling. Helaas betekent dit nog altijd niet dat je als vrouw in alle 28 lidstaten even gemakkelijk een zwangerschap kan beëindigen. De grote meerderheid van de Europese landen kent vrouwen de keuzevrijheid toe, maar toch wordt abortus nog steeds beschouwd als een misdrijf en niet als een recht.

De manier waarop met abortus wordt omgegaan is een indicator van de sterkte van de vrouw...
Lees meer

Met deze petitie help je Facebook breken

“Mark Zuckerberg is in het bezit van beangstigend veel macht.” Met deze slagzin voert een coalitie activisten campagne om de macht van Facebook te breken. De groepen willen met de petitie Free From Facebook de Amerikaanse democratie redden van fake news en het monopolie van het bedrijf inperken.

Als je niet op Facebook zit, dan maak je waarschijnlijk wel gebruik van Instagram, WhatsApp, of Messenger. Welk medium je ook gebruikt, je gebruikersdata komen bij één en dezelfde man terecht: Mark Zu...
Lees meer

Hoe McDonald's auteursrechten misbruikt om amper belastingen te betalen

Je bent als consument van een Happy Meal niet de verklaring waarom McDonald’s de grootste speler van de fast food industrie is. Het aantal verkochte hamburgers is slechts een klein deel van de winst. Meer dan tachtig procent verzamelt de keten dankzij een rijkelijke belastingkorting op zijn auteursrechten. Je leest het goed. Zoals de boeken van een auteur, zijn hamburgers McDonald’s intellectueel eigendom.

McDonald’s speciale taksvrije saus werd in 2015 al ontdekt en bekend gemaakt in het Un...
Lees meer

Ook jongeren maken zich grote zorgen over hun pensioen

Ook heel veel jongeren maken zich grote zorgen over het huidige pensioengeknoei. Gaan zij nog wel een pensioen hebben? Dit is waarom zij meebetogen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document,...
Lees meer