about
Toon menu

Elk zijn eigen gelijk of interculturele communicatie?

Het is niet makkelijk om een goed doordacht standpunt in te nemen voor wat betreft het interculturele ontmoeten.

Als ik een niet-Westers land bezoek, dan stem ik mijn kledij af op de culturele geplogendheden en respecteer ik de bestaande omgangsvormen. Maar dien ik eenzelfde houding aan te nemen naar niet-Westerse culturen en hun gevoeligheden in eigen land? Het antwoord ligt niet zo voor de hand. Het houdt namelijk in dat het altijd dezelfde persoon is die zich aanpast, waar zij ook is, en dat l...
Lees meer

Over het schrappen van een woord uit ons vocabularium

De Morgen zal het woord 'allochtoon' niet langer in de mond (en in de pen) nemen. De kernvraag is, zo schrijft Wouter Verschelden in zijn redactioneel standpunt in De Morgen, of men per definitie aan goede journalistiek kan doen wanneer de term 'allochtoon' deel uitmaakt van het vocabularium dat dagelijks in de kranten verschijnt. Maken journalisten zich dan niet al meteen schuldig aan het inkleuren van het nieuws?

DeWereldMorgen.be oppert echter dat het een illusie is te geloven dat...
Lees meer

Het diepe gevaar van nationalisme

Het verleden en de huidige problemen in de wereld tonen dat intolerantie alleen maar naar vernietiging leidt van dat wat moeizaam, steen voor steen werd opgebouwd, namelijk de beschaving.

Laten we beginnen met een anekdote om te schetsen wat wellicht meerdere mensen in dit land beginnen aanvoelen. Sinds 10 jaar gaan Waalse kennissen van ons in juni een weekend naar Brugge. Onlangs hadden we een toevallig gesprek met hen. Ze vertelden over hun wedervaren van dit jaar, en hoe het ‘ande...
Lees meer

Waarom het ontslag van een KUL-onderzoekster moreel én maatschappelijk onverantwoord is

De ggo-aardappelen in Wetteren hebben heel wat stof doen opwaaien, en dat komt niet alleen wegens de droogte. Het tenietdoen van een stuk van de aardappeloogst op een proefveld kwam onder zware kritiek te staan. De universiteit van Gent riep op voor een algemene veroordeling van deze ‘gewelddadige vernieling’. En de KU Leuven oordeelde uiteindelijk dat een ontslag gepast was.

Ons opiniestuk vecht vooral het laatste aan, maar laat ons eerst even de standpunten op een rijtje zette...
Lees meer

Voorbij de afgescheidenheid

Door op politiek vlak sluimerende (communautaire) problemen eens en voor altijd te willen oplossen, werden broze evenwichten verbroken en nieuwe, vaak ongenuanceerde tegenstellingen op de voorgrond gebracht. Het 'eens en voor altijd oplossen' is nog steeds niet bereikt. Integendeel, het kluwen wordt steeds groter. Als gevolg hiervan bevindt ons land zich in een politieke patstelling.

Niet zo lang geleden was nog op de radio te horen dat de Heren Politici zelfs niet meer echt moeite d...
Lees meer