about
Toon menu

Met ontslag Rachida haalt Unia zichzelf onderuit

Eva Brems (UGent), Lieven De Cauter (RITC / KULeuven), Herman De Ley (UGent), Nadia Fadil (KU Leuven), Lieve Franssen (Brecht-Eisler Koor) en Saïla Ouald Chaib (UGent) hebben samen deze steunbrief geschreven voor Rachida Lamrabet, waarin ze Unia dringend oproepen het ontslag van Rachida Lamrabet in te trekken. "Als ultieme bewaker van gelijke kansen en anti-discriminatie moet Unia eigenzinnige en kritische stemmen zoals die van Rachida Lamrabet koesteren." Velen zijn het hier volledig mee eens, want de brief wordt massaal ondertekend.
Lees meer

De mislukking voorbij

Sinds Merkel en Sarkozy, en niet alleen zij, een paar jaar geleden verklaarden ‘dat de multiculturele samenleving mislukt is’, lijkt dit failliet een vrij algemeen aanvaard idee. De daaropvolgende debatten – die tot op heden aanhouden – gingen dan altijd door op het multiculturalisme als project. Maar misschien wel veel problematischer is de idee ‘mislukking’ zelf. Voor de realiteit van vandaag is een ander denkkader nodig. Uit een Rekto:verso-dossier.

...
Lees meer

De repressieve dwang van de vrijheid in het racismedebat

De reacties op de beslissing van de KVS om de samenwerking met De Morgen stop te zetten, tonen nog maar eens dat er iets vreemds gebeurd is met het racismedebat. Het gaat niet meer over racisme en de slachtoffers daarvan maar over de vrijheid die door antiracisten aan banden wordt gelegd.

Vrijheid is een hoog goed. Zo wordt ons althans geleerd. Niet alleen trachten ‘hogere beschavingen’ (voor h...
Lees meer

Identiteit als werkwoord. Stuart Hall (1932-2014)

De invloedrijke socioloog Stuart Hall is op 82-jarige leeftijd overleden. Hij wordt wel eens de peetvader van het multiculturalisme genoemd. Hij schreef belangrijke werken over identiteit en migratie.

“Mijn ervaring is echter dat het vertoog van het postmoderne niet iets nieuws heeft voortgebracht, maar een soort erkenning van waar identiteit altijd al mee te maken had. In die zin wil ik het algemene gevoel herdefiniëren dat steeds meer mensen over zichzelf schijnen te hebben – dat...
Lees meer

'Moeders van de stilte', debuutroman van Birsen Taşpinar

'Moeders van de Stilte' is de debuutroman van Birsen Taşpinar, psychologe, publiciste en nu ook auteur. “Het was een strijd tegen fragmentatie”, schrijft zij over Elif, een van de drie personages die haar roman bezielen.

In haar boek wil de auteur een inkijk bieden op de verzuchtingen en verlangens van drie vrouwen die twee zaken met elkaar gemeen hebben: ze zijn of waren gehuwd en ze delen de geschiedenis van de migratie uit Turkije. Twee elementen die niet enkel biografische g...
Lees meer

Wat doen we met die andere jongeren die (willen) vertrekken?

Alle spotlichten zijn gericht op de enkele tientallen jongeren die naar het front in Syrië trekken. Nadia Fadil staat stil bij een andere groep jongeren en jongvolwassenen die België evenzeer dreigt te verliezen. Deze geschoolde elite trekt naar het buitenland door de miskenning en het verzuurde maatschappelijk debat in België.

België maakt zich sinds een aantal weken zorgen over jonge moslims die naar Syrië trekken om de wapens op te nemen tegen het Assad-regime. Verschillende a...
Lees meer

Seksisme: wanneer wetenschappelijk onderzoek gevaarlijk wordt

Het artikel 'Seksisme in Brussel: Law and Order Herstellen' heeft blijkbaar gevoelige snaren geraakt. Na uithalen in De Standaard van Joost Vandecasteele over mijn ‘politiek correct denken’ en Luckas Vander Taelen over mijn selectieve verontwaardiging is het nu de beurt aan Mia Doornaert om mij van "onwetenschappelijke blinde vlekken" te beschuldigen. Een antwoord.

Het intellectuele gladiatorendebat Het maatschappelijk debat, of althans wat we vaak als maatschappelijk debat beg...
Lees meer

Allochtoon. Einde van een term. Niet van het autochtoniedenken

Onderzoekster Nadia Fadil ziet een nieuwe onderscheidingslijn ontstaan die onze bevolking volgens nieuwe lijnen opdeelt: zij die zich aanpassen aan onze liberale waarden en normen, en zij die zich hier niet kunnen of willen aanpassen, en daarom hier niet thuishoren.

Het is zover. De term allochtoon is niet meer. Een begrip dat menige jaren een doorn in het oog was van velen, en vaak voor de nodige misverstanden of beroering zorgde (“hoe moeten we ‘jullie’ anders noemen?” luidt immers...
Lees meer

Seksisme in Brussel: Law & Order herstellen

De première van Sofie Peeters’ reportage is nog geen 24 uur geleden maar heeft intussen al veel inkt doen vloeien. Of het iets meer zal worden dan een politieke en mediastorm in een glas water die deze zomerse komkommertijden moet opvullen, zal nog moeten blijken. De spierballen zijn intussen al gerold, en straffe uitspraken over de nood aan aanpak werden tevens gemaakt.

Het is echter belangrijk om - los van de media-hetze rond deze reportage (waartoe deze tekst onvermijdelijk oo...
Lees meer

Islamofobie als laatste strohalm voor het eurocentrisch denken

Waar komt die angst voor de islam toch vandaan? "Wat achter deze angst schuilt is niet zozeer een angst voor moslims, noch de islam, maar vooral een angst over het verlies van de dominante positie van het Westen", schrijft sociologe Nadia Fadil (KU Leuven).

“Op ‘zwarte dinsdag' werden niet alleen zenuwcentra van de Verenigde Staten aangevallen. Het hele Westen is aangesproken op de waarden waarin het gelooft”. Zo schrijft De Standaard-redacteur en columniste Mia Doornaert enkele dag...
Lees meer

Een nieuwe sociale strijd

Multiculturalisme wordt vaak – ten onrechte – als een zelfstandig thema behandeld. Het pleziert me dan ook vast te stellen dat deze kwestie in een bredere studiedag rond democratie en burgerschap behandeld wordt.

Men heeft inderdaad maar al te vaak de neiging diversiteit als iets ‘nieuws’ te portretteren. Diversiteit en multiculturalisme wordt vaak gelinkt met de na-oorlogse migratiestromingen die onze keuken niet enkel met de pasta, maar met de couscous verrijkten.  Het heet dan...
Lees meer

7 krachtige argumenten tegen het hoofddoekenverbod

Onderzoekster Nadia Fadil zet nog eens de argumenten tegen een hoofddoekenverbod op een rijtje. De tekst nam de vorm aan van een petitie die ondertussen al door 70 'prominenten' werd ondertekend.

In de kwestie van het algemeen verbod op levensbeschouwelijke tekens voor leerlingen dat het GO! wil invoeren in zijn scholen, stelde het Grondwettelijk Hof zonet dat het GO! bevoegd is om zo’n beslissing te nemen. Het Grondwettelijk Hof sprak zich uit na een prejudiciële vraag van de Raad v...
Lees meer