about
Toon menu

Massademonstraties in Maleisië, begin van politieke verandering?

Premier Najib Razak heeft een stevige grip op het land. Maar een geldschandaal van 700 miljoen dollar als laatste druppel heeft een massa op de been gebracht voor weekendprotesten in Kuala Lumpur. Een opvallende verschijning was Mahathir Mohamed. De ex-premier staat bekend om zijn weerstand tegen Razak die niets van aftreden wil afweten, ondanks het groeiende verzet.

Tijdens de massademonstraties van afgelopen weekend (29 en 30 september) in Kuala Lumpur hebben betogers Najib Razak opgeroepen om...
Lees meer

Ongedocumenteerde migranten uit Azië missen integratie in VS, waarom?

Sinds 2000 kunnen ongedocumenteerde migranten en hun kinderen een beroep doen hulpprogramma's van de Amerikaanse overheid. Al jaren verenigen migrantengemeenschappen zich daarom in een brede sociale beweging. Opmerkelijk is dat de Aziatische migrantengemeenschappen hier vaak geen deel van uitmaken.

 Dat de Amerikaanse overheid de laatste jaren ongedocumenteerde migranten tegemoet wil komen, is vooral het gevolg van de sterke mobilisatie van de Latijns-Amerikaanse migrantengemeenschappen voor een...
Lees meer

Vertrek uit PLO, een politiek redmiddel voor Abbas?

Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft op zondag 23 augustus verteld dat hij als voorzitter van het PLO-bestuur aftreedt. De president hoopt hiermee meer politieke legitimiteit binnen de organisatie van de PLO te winnen. Maar de reden van vertrek is nog niet officieel aangekondigd.

President Mahmoud Abbas (°1935) bevestigt zijn vertrek bij de PLO. Abbas heeft op zondag 23 augustus verteld dat hij als voorzitter van het hoofdbestuur aftreedt. In 2004 werd Abbas voorzitter van de PLO. Reden v...
Lees meer

Caïro onder de pluimwolken: “Als je nu tegen de staat bent, voor wie ben je dan?”

Op zondag 16 augustus werd in Egypte de nieuwe controversiële antiterrorismewet bekendgemaakt. De nieuwe wet komt in de nasleep van het geweld in het noorden van Sinaï.

In een verklaring zegt het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat een autobom donderdagnacht bij het gebouw explodeerde. Het gebouw ligt in de buurt Shubra El Khaima in het noorden van Caïro, schrijft The Guardian. Zes agenten zijn gewond geraakt. Volgens de Britse krant hebben opstandelingen jarenlang vanuit het...
Lees meer

Uitzichtloze situatie voor vluchtelingen op Griekse eilanden

Meer dan 1700 vluchtelingen en migranten hebben afgelopen weekend de Griekse kust bereikt. Terwijl de regering ontslagnemend is, wordt de situatie op de Griekse eilanden alsmaar grimmiger.

Meer dan 1700 vluchtelingen en migranten hebben afgelopen weekend de Griekse kust bereikt. Op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee proberen de vluchtelingen door te reizen naar de rest van Europa. Volgens de autoriteiten zijn de afgelopen weken 8000 tot 10.000 vluchtelingen op het eiland Lesbos a...
Lees meer

Inburgeringstest in 2016: troef in de samenleving voor nieuwkomers?

De inburgeringstest geeft meerwaarde aan het inburgeringsattest dat nieuwkomers als troef kunnen inzetten op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Dit zegt de Vlaamse N-VA Minister voor Inburgering Liesbeth Homans. Maar is dat wel zo? De vrees bestaat namelijk dat de test voor nieuwkomers een versperring oplevert van een sowieso al moeilijk te berijden weg. Zeker als de testresultaten bepalend worden bij het toewijzen van een baan of een woning.

“Inburgering en integratie worden...
Lees meer

1 jaar Ferguson verscherpt debat over politiegeweld

In Ferguson werd de noodtoestand afgekondigd. De voorstad in de Amerikaanse staat Missouri herdenkt immers het overlijden van Michael Brown (18) en naar aanleiding daarvon ontstonden er zware rellen. Precies een jaar na zijn dood blijft het politiegeweld welig tieren. Met het overlijden van Zachary Hammond (19) werd afgelopen maand bovendien geëist dat nieuwsstations ook aandacht moeten schenken aan blanke slachtoffers van politiegeweld.

De spanningen tussen de politie en burgers zi...
Lees meer

Puerto Rico: het Griekenland van de VS?

De publieke schulden van 72 miljard dollar maken Puerto Rico tot het gebied met de meeste schulden per hoofd van de bevolking in de VS. Het eiland wordt uitgesloten van de financiële en sociale hulpmaatregelen die Washington voor Amerikaanse staten beschikbaar stelt. Daarmee toont het eiland opvallende gelijkenissen met Griekenland.

In juli heeft Puerto Ricaans gouverneur Alejandro García Padilla laten weten dat Puerto Rico het totale publieke schuldbedrag van 72 miljard dollar niet...
Lees meer

Politietraining leert Amerikaanse agenten om eerst te schieten en dan pas te praten

Hoewel steeds meer gevallen van politiegeweld het nieuws halen, blijft Amerikaans psycholoog William J. Lewinkski agenten trainen in de zogenaamde "shoot first"-methode. In de rechtszaal sluit hij zijn verdedigingsverhaal steevast af met de conclusie: de agent heeft correct gehandeld.

'Schiet eerst en behandel vervolgens de consequenties.' Psycholoog William J. Lewinski traint Amerikaanse politieagenten in de zogenaamde methode “shoot first, ask questions later”. Voor zijn bedrijf Fo...
Lees meer

Ex-medewerker tipt Griekenland op proces tegen Goldman Sachs

“Zoek de domkop”, de eerste les die Chris Arnade op Wall Street leerde. De ex-handelaar die na 20 jaar de beursvloer omruilde voor fotografie vertelt over de rol van Wall Street in de Griekse schuldencrisis. Een rol met mogelijke consequenties voor Goldman Sachs, dat een proces riskeert naar aanleiding van de “complexe financiële deals” die met Griekenland in 2001 werden gesloten.

In 2012 verliet Chris Arnada de beursvloer van Wall Street voor fotografie. Tussen de vele foto...
Lees meer

Schietpartij in bioscoop bevestigt Amerikaans onderzoek naar extremisme van eigen bodem

In een bioscoopzaal In het Amerikaanse Louisiana schoot John Russell Houser erop los. De profielschetsen tonen Houser als iemand die vol persoonlijke grieven zit en vooral vrouwen en Obama viseert. In de oorlog tegen het internationale terrorisme zet de VS graag zijn wapenarsenaal in. Maar wat te doen met het zogenaamde “home grown” extremisme van eigen bodem, vraagt een Amerikaans onderzoeksinstituut zich af. Dat maakt immers veel meer slachtoffers dan buitenlands terrorisme.

L...
Lees meer

Akkoord met Iran vernieuwt internationale betrekkingen

Het is ruim anderhalve week geleden dat het akkoord over het Iraanse nucleaire programma is gesloten. Verschillende internationale spelers hebben inmiddels hun (voorlopige) positie in hun (ver)nieuw(d)e betrekkingen met het land ingenomen.

Iran sloot op dinsdag 14 juli het belangrijke akkoord met de landen van de P5+1-groep. Dat zijn Duitsland en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad: de VS, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het nucleaire programma...
Lees meer

Amerikaans oud-generaal spreekt over IS: "we hebben olie op het vuur gegooid"

In een interview met Al Jazeera English stelt oud-generaal Michael Flynn dat het Amerikaans buitenlands beleid een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van de Islamitische Staat (IS). Drone-operaties komen voort uit “falende strategie”, en wat betreft de martelmethoden die de CIA gebruikt bij detentie en verhoor hoopt Flynn dat meer mensen verantwoordelijkheid gaan nemen. Het interview zal op 31 juli worden uitgezonden.

Volgens Flynn is de militaire invasie in Irak een strategis...
Lees meer

Griekse crisis leidt tot boycotcampagne tegen Duitsland op Twitter

30.000 keer and counting. #BoycottGermany is een trending topic geworden. Met de hashtag roept een Twittercampagne op tot een boycot van alle Duitse merkproducten. De hashtag verscheen op maandag 13 juli voor het eerst, toen de Eurogroep onder leiding van Duitsland Griekenland dwong om ingrijpende hervormingen door te voeren als het land in het Euro-gebied wil blijven.

Veel mensen plaatsen op Twitter ingezoomde afbeeldingen van Duitse barcodes. Een populaire tweet komt van de Amerika...
Lees meer

Filmmaakster Citizenfour klaagt VS aan na “kafkaëske intimidaties”

In de aanklacht zegt filmmaakster Poitras dat ze herhaaldelijk in luchthavens van verschillende landen met “kafkaëske” intimidatiepraktijken te maken heeft gehad. Poitras, die bekend is van haar documentaire over NSA-klokkenluider Edward Snowden, zegt dat ze tussen 2006 en 2012 minstens 50 keer staande werd gehouden voor urenlange ondervraging.

Bij de confiscatie van haar elektronische materialen kreeg ze ook te horen dat ze sinds 2006 op de zogenaamde no-fly list van de Amerika...
Lees meer