about
Toon menu

De stilte van Wim Kok

Het overlijden van gezaghebbende politici leidt veelal tot discussies over hun politieke nalatenschap. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er met het verscheiden van Wim Kok een discussie over de Derde Weg is ontstaan. Afgelopen maandag stond er een artikel in de Nederlandse krant NRC, waarin de vraag werd opgeworpen of Wim Kok ‘schuldig’ was aan de huidige teloorgang van de PvdA.

Nu is het kader waarin die vraag wordt gesteld mij wat al te christelijk. Wim Kok is ook maar een mens, en het...
Lees meer

Alleen maar nette linkse mensen

De Nederlandse socioloog Merijn Oudenampsen reageert op het opiniestuk 'Ben je een beter mens als je links bent?' van Femke Halsema, oud-leider van GroenLinks en columniste bij het online nieuwsmedium 'De correspondent'. Het stuk verscheen eerst op 'De correspondent' en werd woensdag overgenomen door 'De Morgen'.

Ik geef toe, ik heb mij vergist. In een polemische reactie op een column van Femke Halsema, beschreef ik haar als een ‘moreel agnost’. Iemand die niet gelooft in het uitdrag...
Lees meer

De steen in de vijver: 'De Nieuwe Democratie' van Willem Schinkel

In zijn boek 'De nieuwe democratie - Naar andere vormen van politiek' is Willem Schinkels greep op de politieke werkelijkheid van Nederland zeer veelomvattend.

Een breed scala aan onderwerpen wordt behandeld in pittige essays, voor elk deelprobleem smeedt Schinkel steeds originele begrippen, die vaak weer opgaan in de grotere lijn van het betoog, gedachten worden aaneengekoppeld met een soort improvisatorische virtuositeit, complete polemieken zijn soms scherp gecondenseerd in een bi...
Lees meer