about
Toon menu

COP21: overwinning of farce?

Hoe moeten we klimaatakkoord dat afgesloten werd te Parijs evalueren? Loze beloften of een grote overwinning voor de klimaatbeweging? Matthias Lievens en Anneleen Kenis maken de balans op in een geüpdate versie van De mythe van de groene economie. Hier alvast een voorsmaakje.

Het belang van het akkoord in Parijs mag zeker niet onderschat worden. Voor het eerst gaan bijna alle staten van deze planeet akkoord om actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Alleen al het feit dat er een akkoord is...
Lees meer

Klimaatrechtvaardigheid! Géén groen kapitalisme

Matthias Lievens overloopt de oplossing die het groen kapitalisme biedt voor de klimaatverandering. Daar blijkt niet veel van aan te zijn. Hij ziet de echte oplossing in het concept van de 'klimaatrechtvaardigheid', zoals tal van sociaal-ecologische volksbewegingen in het Zuiden nu al doen.

Een recent verschijnsel? De groene economie is eigenlijk een verhaal dat maar heel recent is opgekomen. Vijf jaar geleden sprak niemand erover. In december 2009, in dezelfde periode dat de klimaa...
Lees meer

‘Groene economie’: vergroening van de economie of vermarkting van het groene gedachtegoed?

Vijf jaar geleden sprak niemand over ‘groene economie’, met uitzondering misschien van een eenzame academicus of een enkele NGO. ‘Duurzame ontwikkeling’ was nog de centrale mantra in de discussie over milieubeleid. Vandaag is groene economie ‘talk of the town’, vooral bij een aantal internationale instellingen, lobbygroepen van bedrijven en denktanks.

Allerlei varianten en nuances doen de ronde, maar de basisgedachte is altijd dezelfde: het is mogelijk om met marktmechan...
Lees meer

Emissiehandel op een kruispunt

Het Europese emissiehandelssysteem is al een tijdje in een diepe crisis. Afgelopen dinsdag bezorgde het Europees parlement het een extra uppercut. Ter stemming lag een voorstel om de veiling van een deel van de emissierechten uit te stellen. Het gevolg daarvan zou zijn dat er op korte termijn minder emissierechten in circulatie zouden komen, waardoor de prijs ervan, die nu historisch laag is, opnieuw zou stijgen.

334 vooral conservatieve Europese parlementsleden stemden tegen de herv...
Lees meer

Milieubeweging op zoek naar project: markten creëren of maatschappelijke verandering realiseren?

Eind maart werd Vera Dua (ex-voorzitter Groen) de nieuwe voorzitster van de Bond Beter Leefmilieu (BBL). In een interview met De Standaard stelde ze dat we opnieuw radicaler moeten durven zijn. Ze hield een krachtig pleidooi voor systeemverandering. Dua beseft maar al te goed voor welke gigantische sociaal-ecologische uitdagingen we staan.

Tegelijk met de voorzitterswissel herformuleerde de BBL haar missie. De vraag is of die missie tegemoet komt aan de uitdagingen die Dua terecht aa...
Lees meer

De mythe van de groene economie: voorbij het zwart-wit denken

Enkele dagen geleden schreef Dirk Holemans van de denktank Oikos een interessante recensie van ons boek De mythe van de groene economie. Dirk neemt uitgebreid de ruimte om een analyse te maken van het boek, en er een aantal kritische punten uit te halen. We antwoorden graag op zijn kritiek van zwart-wit denken en zogenaamde ideologische zuiverheid.

Met veel van wat Dirk Holemans zegt, zijn we het eens. Een aantal van zijn kritieken zijn terecht, bijvoorbeeld dat het boek een te grote...
Lees meer

Drama in Doha: koolstofhandel gered, klimaatverandering gaat door

De mislukking van de klimaattop in Doha bewijst nog maar eens de nood aan een nieuwe, ambitieuze aanpak van onderuit. Het enige betekenisvolle resultaat van de onderhandelingen, is immers de redding van het emissiehandelsysteem, terwijl echte oplossingen voor het klimaatprobleem achterwege bleven. Dat schrijft Matthias Lievens, co-auteur van het ophefmakende boek 'De mythe van de groene economie'.

“Vandaag was een historische dag,” stelde Christiana Figueres, het hoofd van het UNFCC...
Lees meer

Van koolstofzeepbel naar emissiespeculatie?

Anneleen Kennis en Matthias Lievens, auteurs van 'De mythe van de groene economie' geven commentaar bij de klimaattop in Doha. We naderen stilaan het einde van de klimaattop in Doha (Qatar). Zo hoog de nood is aan een stevig internationaal verdrag, zo laag zijn de kansen dat ze er alsnog uitgeraken. Tot op vandaag blijft het vooral oorverdovend stil van de kant van de onderhandelaars.

Het werd al meerdere malen gesteld: de keuze voor Qatar als gastland leek wel symbolisch. Het olieko...
Lees meer

Klimaattop in Qatar: wat valt er te verwachten?

Van maandag 26 november tot vrijdag 7 december komen zoals elk jaar opnieuw de vertegenwoordigers van 194 landen bijeen voor de topbijeenkomst van de UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) over klimaatswijziging. Er worden ook 7000 vertegenwoordigers verwacht van NGO’s, en meer dan 1500 journalisten. Na de mislukkingen van Kopenhagen (2009), Cancun (2010) en Durban (2011) zijn de verwachtingen bijzonder laaggespannen voor ‘COP18’.

De plaats van het treff...
Lees meer

Proloog uit 'De mythe van de groene economie'

In dit nieuwe boek, deze week in de winkel, ontrafelen Anneleen Kenis en Matthias Lievens de mythe van de ‘groene economie’ in haar verschillende dimensies maar ze gaan ook op zoek naar een alternatief. De transitie naar een duurzame samenleving zal maar effectief en sociaal rechtvaardig zijn als ze gebaseerd is op minder markt, minder technocratie en meer democratie, zo stellen de auteurs. DeWereldMorgen.be publiceert een deel van de proloog.

...
Lees meer

Grenzen aan engineering?

Afgelopen zondag hoorden we een vertegenwoordiger van ‘Save our Science’ (inderdaad, ‘their science’, ‘not ours’) aan het proefveld met genetisch gemanipuleerde aardappelen in Wetteren verkondigen dat de basis van de actie ‘technofobie’ is. De vergelijking met een fobie is natuurlijk problematisch, omdat het de actie in het kamp van het irrationalisme duwt, maar er schuilt misschien een kern van waarheid in zijn stelling. Er groeit verzet tegen (een bepaald soort) wetenschap en tech...
Lees meer