about
Toon menu

Klimaatverandering beperken tot 1,5 graden? Ook Gent blijft ver onder de lat

Een stomp in de maag, dat was het, het nieuwe rapport van het IPCC dat begin deze week publiek werd gemaakt. ‘Het is nog mogelijk’, ‘we hebben nog tien jaar’, klonk het her en der van mensen die er de moed probeerden in te houden. Maar laten we niet te kwader trouw zijn: we zijn de klimaatstrijd aan het verliezen. Terwijl we afstevenen op een catastrofale opwarming van 3 graden en meer, blijkt zelfs het lang vooropgestelde doel van 2 graden ronduit dramatische gevolgen te hebben.

Een op...
Lees meer

Op weg naar ecologische catastrofe en klimaatchaos?

Dit zijn de inleidende teksten van Mathias Lievens en Anneleen Kenis voor het Gentse Feesten-debat met als thema: "Op weg naar de ecologische catastrofe en klimaatchaos".

 "Vandaag hebben we het al lang niet meer over de vraag hoe we klimaatverandering kunnen tegenhouden. Het gaat er nu om catastrofale klimaatverandering zoveel mogelijk te vermijden. Dat is het woordgebruik dat ook klimaatwetenschappers hanteren." Mathias Lievens De mondiale energieconsumptie blijft stijgen, jaar...
Lees meer

De grenzen van de groene economie - Inleiding Mathias Lievens Gentse Feestendebatten

Is een groen kapitalisme mogelijk? Is klimaatverandering alleen een milieukwestie? Zaterdag 20 juli leidde Mathias Lievens ' het debat 'De grenzen van de groene economie' op de Gentse Feesten in. De tekst van zijn inleiding vind je hier.

Recent verhaal De groene economie is eigenlijk een verhaal dat maar heel recent is opgekomen. Vijf jaar geleden sprak niemand erover. In december 2009, in dezelfde periode dat de klimaattop in Kopenhagen plaatsvond, lanceerde de UNO een oproep om...
Lees meer