about
Toon menu

Verwarring tot in Vlaams Parlement over sporenafname na verkrachting

Afgelopen dinsdag beloofde minister van Welzijn Jo Vandeurzen in de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement de richtlijnen voor medewerkers bij de hulplijn 1712 te zullen aanpassen. De herziening komt er nadat DeWereldMorgen aantoonde dat de hulplijnen 1712 en Tele-Onthaal foute en gebrekkige informatie geven aan slachtoffers van verkrachting. Dat correct advies een heikel punt is, toonde de verwarring die tijdens de zitting in het parlement ontstond over de vraag of sporenafname zonder aangifte van de verkrachting bij de politie kan.
Lees meer

Telefonische hulplijnen falen bij verkrachting

Wie verkracht wordt, krijgt vaak niet de juiste informatie bij de telefonische hulplijnen. Daardoor gaat kostbare tijd verloren voor het sporenonderzoek, vermindert de pakkans voor de dader, en vergroot het risico op blijvende psychische en lichamelijke klachten voor het slachtoffer. Twee jaar praktijk van het Centrum Seksueel Geweld in Utrecht wijst uit dat snel en tegelijk medische, psychologische en forensische opvang bieden het slachtoffer ten goede komt en dat de aangiftebereidheid stijgt.
Lees meer

De lange weg naar goede zorg voor slachtoffers verkrachting

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs wil slachtoffers van verkrachting beter opvangen. Snel gespecialiseerde zorg bieden is belangrijk voor het herstel van het slachtoffer en de opsporing van de dader, maar de meeste slachtoffers zwijgen. In de Centra Seksueel Geweld in Nederland kunnen slachtoffers terecht voor acute medische en psychologische hulp, maar ook voor forensische vaststellingen, en dat zonder dat ze eerst aangifte hoeven te doen.

Een avondje uit eindigde voor...
Lees meer