about
Toon menu

De handdruk van Annemie van Campen, of hoe een vrouw van het volk ons herstelrecht leert

Op 2 januari zond Canvas de documentaire “Oog in oog” van Dirk Leestmans uit. Oog in Oog, en dus niet Oog om Oog. Het werd een prachtig document. Een les over, maar vooral in justitie. Over hoe omgaan met verlies en gemis, met schuld en boete, met straf en vergelding. Een korte film die het verdient om op alle scholen en universiteiten vertoond te worden. Niet omdat de documentaire ons doet kennis maken met een soort nieuwe Moeder Theresa. Maar omdat hij een marginaal aspect van ons rechtssysteem in beeld brengt.
Lees meer

Oproep voor een moratorium op de bouw van nieuwe gevangenissen in België

Tussen 1980 en 2000 steeg het aantal gevangenen in België van 5.000 tot meer dan 11.000. Deze explosieve groei van de gevangenisbevolking verklaart zich niet door de explosie van misdaad en criminaliteit. Die cijfers bleven immers relatief stabiel[1]. Het gaat daarentegen om een ‘punitive turn’, die in de meeste Europese landen plaatsvond in de jaren 1970 - 1980. Als antwoord op de overbevolking van de gevangenissen kozen de opeenvolgende regeringen voor de bouw van nieuwe gevangenissen. In 30...
Lees meer

Wij zijn Dyab Abou Jahjah !

Luc Vervaet neemt het op voor Dyab Abou Jahjah en hoopt dat we de fouten van het verleden niet herhalen.

In België kan men zonder problemen verdedigen dat de Mossad, de Israëlische geheime dienst, systematisch Palestijnse leiders en militairen vermoordt met drones. Of gewoon op straat doodschiet, zoals op 15 december 2016 gebeurde, nauwelijks drie weken geleden, met Hamas leider Mohammed Alzoari, nabij zijn huis in Sfax in Tunesië. Men kon ook zonder problemen applaudisseren voor de operatie Cast...
Lees meer

“Seize the time!”Angela Davis en de vijftigste verjaardag van de Black Panther Party

50 jaar geleden, op 15 oktober 1966, één jaar na de moord op Malcolm X, richtten Huey P. Newton en Bobby Seale de Black Panther Party for Self-defence (BPP) op. De partij zou maar zestien jaar bestaan: in 1982 werd het laatste partijbureau gesloten. En toch, ook al zijn vele van zijn leiders en militanten ofwel dood ofwel, zoals Mumia Abu-Jamal, nog altijd in de gevangenis, de inspiratie die de BPP gaf aan een hele generatie van jonge revolutionairen over de hele wereld, leeft nog altijd voort.
Lees meer

Was de vrijlating van Oussama Atar een pijnlijke vergissing ?

Of Oussama Atar werkelijk “de luitenant van ISIS leider Al Bagdadi” is geworden, zoals sommige media beweren, of hij het brein is achter de aanslagen van 22 maart te Brussel, zal het onderzoek uitwijzen. Er bestaat in dit land nog steeds rechtspraak en het principe : “presumed innocent, until proven guilty”.

Dit principe van “onschuldig, tot schuld bewezen is”, belet bepaalde commentatoren niet om de campagne “Red het leven van Oussama Atar” uit 2010 nu al indirect (mede)verantwoordelijk...
Lees meer

Tussen verleden en utopie : de bevrijdende politiek van Angela Davis: Palestina : zo ver weg, en toch dichtbij

Luk Vervaet maakte een reeks over het boek van Angela Davis : Freedom is constant struggle/Une lutte sans trêve. In zijn eerste deel, de continuïteit van het verleden, bespreekt hij de bijna organische band die Angela Davis weet te smeden tussen de strijd van het heden en die uit het verleden. In het tweede deel van deze reeks toont Luk Vervaet het verband dat Angela Davis legt tussen het conflict in Palestina en andere gebeurtenissen, zoals het politiegeweld in de VS.

Bij elke Israëlische oorl...
Lees meer

Tussen verleden en utopie : de bevrijdende politiek van Angela Davis: De continuïteit van het verleden

Angela Davis is wellicht een van de meest bekende iconen van de zwarte bevrijdingsstrijd in de VS. Luk Vervaet maakte een reeks over het boek van Angela Davis : Freedom is constant struggle/Une lutte sans trêve. In dit eerste deel, de continuïteit van het verleden, bespreekt hij de bijna organische band die Angela Davis weet te smeden tussen de strijd van het heden en die uit het verleden.

Onder de titel : “Angela Y. Davis : Freedom Is a Constant Struggle: Ferguson,...
Lees meer

Hoe de gevangenis radicaliseert?

De verdachten van de aanslagen in Brussel waren zware criminelen en volgens sommigen zou hun radicalisering in de gevangenis hebben plaatsgevonden. Luk Vervaet, ex-gevangenisleraar beschrijft de schrijnende toestanden in onze gevangenissen. Ons gevangenisbeleid leidt volgens hem aan het Guantanamovirus en leidt niet tot reintegratie maar is de ideale voedingsbodem voor nieuwe recruten.

Het was niet verwonderlijk dat enkele honderden Casuals zich op Paaszondag al vechtend een weg baanden naar...
Lees meer

Ontslagen gevangenisleraar richt open brief aan justitieminister De Clerck

Gevangenisleraar Luk Vervaet mag 'uit veiligheidsoverwegingen' de gevangenis niet meer binnen. Bij de start van een nieuw schooljaar schrijft hij een open brief aan minister van Justitie Stefaan De Clerck. "Als u echt bekommerd bent over de veiligheid dan zou u me mijn job teruggeven en me mijn werk als leraar laten doen."

Ik schrijf u omdat ik dit jaar niet aan het werk mag als leraar Nederlands in de gevangenis van Sint-Gillis. Ik schrijf u via de media, omdat u geen gesprek met...
Lees meer