about
Toon menu

Strijd tegen islamofobie moet meer aandacht krijgen

Een Australische islamofobe rechtsextremist maakte een einde aan 50 mensenlevens in twee Moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. Een gruwelijke massamoord gemotiveerd door vooroordelen en blinde haat.

De dader is een zogenaamde lone wolf: hij handelde alleen. Zijn denken zit diepgeworteld binnen een in het Westen groeiende beweging die verschillende namen draagt. Of het nu 'alt-right' of 'identitairen' zijn, het gaat defacto om een zoveelste tak van 'oud'-extreemrechts. Brentan Tarrant, de...
Lees meer

Internationale luchtaanvallen maakten in 2018 duizenden Syrische burgerslachtoffers

Volgens een nieuw rapport van Airwars blijven internationale militaire acties in Syrië, Irak en Libië een hoge tol eisen van burgers. Hoewel het aantal luchtaanvallen en incidenten sterk is afgenomen, zou het buitenlands militair optreden in die landen in 2018 verantwoordelijk zijn voor bijna 6.000 burgerslachtoffers.

Luchtaanvallen van de ‘Coalitie’ in Syrië en Irak Het grondgebied onder controle van de Islamitische Staat (IS) is inmiddels met 99 procent gekrompen in vergelijking met 2014. De...
Lees meer

“Geld dat dringend nodig is voor klimaatmaatregelen, zit vast in defensiebudget”

Medea Benjamin is een van de bekendste vredesactivisten uit Amerika. Ze is medeoprichtster van Code Pink, een vrouwenorganisatie die ernaar streeft een einde te maken aan de VS-oorlogen en het militarisme, om het belastinggeld te kunnen afleiden naar gezondheidszorg, groene banen en andere sociale programma’s.

De 66-jarige Benjamin is een veelzijdige activiste. In de jaren 2000 was ze actief in de strijd tegen de Wereldhandelsorganisatie. Ze voerde campagne tegen Nike omwille van de erbarmelijk...
Lees meer

Belangrijke strategische ontwikkelingen in Syrië

De jongste weken hebben belangrijke politieke en strategische ontwikkelingen het zo al erg complexe Syrische conflict in een nieuwe fase geduwd.

Vooreerst is er de ‘onverwachte’ beslissing van president Trump om de VS-troepen – die militaire steun verlenen aan de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) met de Koerdische Volksbeschermingseenheden als hoofdcomponent in de strijd tegen de Islamitische Staat – versneld terug te trekken uit het noorden van Syrië. Dat zorgt voor heel wat repercussi...
Lees meer

De destabiliserende gevolgen van de Saoedisch-Iraanse rivaliteit

De executie van Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanboel en niet de brutale oorlog in Jemen zorgde er voor dat het tot spanningen kwam in de relaties tussen het Westen en het Saoedische koningshuis. Op de achtergrond speelt de rivaliteit met Iran. In Jemen en Syrië voeren beide landen een proxy-oorlog. Het koningshuis mengt zich ook in de binnenlandse politiek van landen als Bahrein en Libanon om de Iraanse ‘dreiging’ af te wenden.

Drieënhalf jaar na het begin van een door Sa...
Lees meer

Trump kondigt terugtrekking aan van VS-troepen uit Syrië

VS-president Trump kondigt in een tweet de terugtrekking van zijn troepen in Syrië aan. Daarmee ligt de weg open voor Turkije voor een militaire aanval in het noorden van Syrië.

Volgens de president zijn de naar schatting 2000 militairen niet langer meer nodig, nu volgens hem de overwinning op de Islamitische Staat (IS) een feit is. Daarmee maakt het Witte Huis meteen ook een einde aan de moeilijke Amerikaanse spreidstand in dit conflict en kiest het er voor om de relaties met NAVO-bondgenoot T...
Lees meer

Amerikaans-Saoedisch samenspel rond sancties tegen Iran

De VS legt Iran vanaf vandaag opnieuw een uitgebreid sanctieregime op. Deze sancties gaan al lang niet meer enkel over de eis dat het nucleaire akkoord met Iran moet heronderhandeld worden.

Washington heeft zich eenzijdig uit het akkoord teruggetrokken dat in 2015 is gesloten tussen Iran enerzijds en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland (de P5+1) anderzijds. Dat akkoord, het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), werkte. Dat vinden, de VS uitgezonderd, ook alle a...
Lees meer

Turkije opnieuw op oorlogspad tegen Syrische Koerden

Op donderdag 1 november was er Koerdisch protest in Brussel tegen de nieuwe Turkse militaire agressie in Syrisch Koerdistan. De Koerdische grenssteden Gire Spi (Tel Abyad) en Kobani werden al verschillende keren gebombardeerd de jongste dagen.

De voorbereidingen voor een nieuwe militaire operatie in Noord-Syrië zijn afgerond, aldus Turks president Erdogan begin deze week. Een nieuwe invasie is “een kwestie van tijd”, zo dreigde hij. Volgens Ankara heeft de VS zijn woord niet gehouden over de teru...
Lees meer

Aan het dossier van de gevechtsvliegtuigen hangt een geurtje

Hoe is het gesteld met het dossier van de gevechtsvliegtuigen? Niet erg goed. Een beslissing blijft uit. Onenigheid in de regering speelt een rol. Chantage en druk van de betrokken landen van kandidaat-leveranciers evenzeer. Ook met de transparantie loopt het slecht. Sinds 2013 zit de voorkeur voor de F-35 in de voorbereiding en in de aanbestedingsprocedure ingebakken, cijfers van kosten worden gemanipuleerd zodat de belastingbetaler voor jaren het gelag dreigt te betalen. Een dossier met een geurtje. Zadelt België zich met een miskleun op?
Lees meer

Vrijheid voor Mustapha Awad!

Mustapha Awad zit nu al bijna 3 maanden vast in een Israëlische gevangenis. Hij is Belg van Palestijnse afkomst, maar de Belgische regering onderneemt weinig om hem vrij te krijgen.

Midden juli beslist Mustapha Awad om naar zijn moederland te reizen, maar hij werd aan de grensovergang tussen Jordanië en Israël aangehouden. Hij is ondervraagd en beschuldigd van terrorisme. Volgens de Israëlische media zou hij lid zijn van het PFLP, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Zijn strafblad i...
Lees meer

Stilzwijgen over Israëlische kernwapens

Mordechai Vanunu, de klokkenluider die als ex-werknemer het bestaan van de kernwapenproductie in de Dimona-faciliteiten publiek maakte, werd 32 jaar geleden door de Mossad uit Rome ontvoerd. Dat was kort nadat hij het bestaan van de Israëlische kernwapenproductie had onthuld in The Sunday Times. Israël is een kernwapenmacht die nooit het non-proliferatieverdrag – dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan – heeft getekend. Zelden zijn de stemmen die Israël daarvoor op het matje roepen.
Lees meer

Naar een langdurige opdeling van Syrië?

Wat na Idlib? Als deze enclave terug in handen valt van Damascus volgt de vraag of er een diplomatieke uitweg bestaat voor de toekomst van Syrië. Buitenlandse machten kiezen immers voor hun eigen belangen waardoor het land dreigt af te stevenen op een langdurige opdeling en militaire patstelling.

Het Syrische leger en zijn bondgenoten zijn gestart met artillerie-beschietingen en luchtbombardementen tegen de noordelijke enclave rond Idlib die onder controle staat van een mengelmoes van voornameli...
Lees meer

Israëlisch vredesactivist Uri Avnery overleden

Uri Avnery, de vredesactivist en stichter van Gush Shalom, die tot voor kort elke week analyses (hij was 94 jaar!) schreef over de Israëlische politiek, is overleden.

Hoewel hij door velen omschreven werd als een emotieloze koele kikker (wat hij trouwens ook van zichzelf vond), sneden zijn analyses - die je op Counterpunch kan lezen - altijd hout. Ze waren visionair, met veel doorzicht geschreven en, ja, ook met een zekere empathie geschreven. Van rechtse zionist transformeerde hij tot linkse v...
Lees meer

Jemen: humanitaire ramp met Europese medeplichtigheid

In een gezamenlijke persconferentie roepen het Mensenrechtenagentschap (ADH), het Franstalige vredesplatform CNAPD en Vrede vzw op, om eindelijk de onverschilligheid over Jemen te doorbreken. De organisaties benadrukken ook de internationale verantwoordelijkheid en klagen de Europese en Amerikaanse betrokkenheid in de humanitaire catastrofe in Jemen aan. De VS en tal van lidstaten van de Europese Unie leveren immers het gros van de wapens waarmee zware inbreuken worden gepleegd op het internationaal humanitair recht en de mensenrechten.
Lees meer

Tien redenen waarom we de NAVO beter kwijt dan rijk zijn

Op 11 en 12 juli slaan de NAVO-leiders opnieuw hun tenten op voor een NAVO-top in een nieuw complex waarvoor de belastingbetaler 1,1 miljard dollar moest neertellen. De NAVO is een product van de Koude Oorlog. Terwijl het vroegere Warschaupact – de militaire alliantie van het communistische Oost-Europa – ophield te bestaan, versterkte de NAVO zich tot een mondiale actor door: de uitbreiding van het grondgebied, door militaire interventies buiten dat grondgebied en door een hele reeks militaire samenwerkingsverbanden met partners wereldwijd.
Lees meer