about
Toon menu

Amerikaans-Saoedisch samenspel rond sancties tegen Iran

De VS legt Iran vanaf vandaag opnieuw een uitgebreid sanctieregime op. Deze sancties gaan al lang niet meer enkel over de eis dat het nucleaire akkoord met Iran moet heronderhandeld worden.

Washington heeft zich eenzijdig uit het akkoord teruggetrokken dat in 2015 is gesloten tussen Iran enerzijds en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland (de P5+1) anderzijds. Dat akkoord, het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), werkte. Dat vinden, de VS uitgezonderd, ook alle a...
Lees meer

Turkije opnieuw op oorlogspad tegen Syrische Koerden

Op donderdag 1 november was er Koerdisch protest in Brussel tegen de nieuwe Turkse militaire agressie in Syrisch Koerdistan. De Koerdische grenssteden Gire Spi (Tel Abyad) en Kobani werden al verschillende keren gebombardeerd de jongste dagen.

De voorbereidingen voor een nieuwe militaire operatie in Noord-Syrië zijn afgerond, aldus Turks president Erdogan begin deze week. Een nieuwe invasie is “een kwestie van tijd”, zo dreigde hij. Volgens Ankara heeft de VS zijn woord niet gehouden over de teru...
Lees meer

Aan het dossier van de gevechtsvliegtuigen hangt een geurtje

Hoe is het gesteld met het dossier van de gevechtsvliegtuigen? Niet erg goed. Een beslissing blijft uit. Onenigheid in de regering speelt een rol. Chantage en druk van de betrokken landen van kandidaat-leveranciers evenzeer. Ook met de transparantie loopt het slecht. Sinds 2013 zit de voorkeur voor de F-35 in de voorbereiding en in de aanbestedingsprocedure ingebakken, cijfers van kosten worden gemanipuleerd zodat de belastingbetaler voor jaren het gelag dreigt te betalen. Een dossier met een geurtje. Zadelt België zich met een miskleun op?
Lees meer

Vrijheid voor Mustapha Awad!

Mustapha Awad zit nu al bijna 3 maanden vast in een Israëlische gevangenis. Hij is Belg van Palestijnse afkomst, maar de Belgische regering onderneemt weinig om hem vrij te krijgen.

Midden juli beslist Mustapha Awad om naar zijn moederland te reizen, maar hij werd aan de grensovergang tussen Jordanië en Israël aangehouden. Hij is ondervraagd en beschuldigd van terrorisme. Volgens de Israëlische media zou hij lid zijn van het PFLP, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Zijn strafblad i...
Lees meer

Stilzwijgen over Israëlische kernwapens

Mordechai Vanunu, de klokkenluider die als ex-werknemer het bestaan van de kernwapenproductie in de Dimona-faciliteiten publiek maakte, werd 32 jaar geleden door de Mossad uit Rome ontvoerd. Dat was kort nadat hij het bestaan van de Israëlische kernwapenproductie had onthuld in The Sunday Times. Israël is een kernwapenmacht die nooit het non-proliferatieverdrag – dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan – heeft getekend. Zelden zijn de stemmen die Israël daarvoor op het matje roepen.
Lees meer

Naar een langdurige opdeling van Syrië?

Wat na Idlib? Als deze enclave terug in handen valt van Damascus volgt de vraag of er een diplomatieke uitweg bestaat voor de toekomst van Syrië. Buitenlandse machten kiezen immers voor hun eigen belangen waardoor het land dreigt af te stevenen op een langdurige opdeling en militaire patstelling.

Het Syrische leger en zijn bondgenoten zijn gestart met artillerie-beschietingen en luchtbombardementen tegen de noordelijke enclave rond Idlib die onder controle staat van een mengelmoes van voornameli...
Lees meer

Israëlisch vredesactivist Uri Avnery overleden

Uri Avnery, de vredesactivist en stichter van Gush Shalom, die tot voor kort elke week analyses (hij was 94 jaar!) schreef over de Israëlische politiek, is overleden.

Hoewel hij door velen omschreven werd als een emotieloze koele kikker (wat hij trouwens ook van zichzelf vond), sneden zijn analyses - die je op Counterpunch kan lezen - altijd hout. Ze waren visionair, met veel doorzicht geschreven en, ja, ook met een zekere empathie geschreven. Van rechtse zionist transformeerde hij tot linkse v...
Lees meer

Jemen: humanitaire ramp met Europese medeplichtigheid

In een gezamenlijke persconferentie roepen het Mensenrechtenagentschap (ADH), het Franstalige vredesplatform CNAPD en Vrede vzw op, om eindelijk de onverschilligheid over Jemen te doorbreken. De organisaties benadrukken ook de internationale verantwoordelijkheid en klagen de Europese en Amerikaanse betrokkenheid in de humanitaire catastrofe in Jemen aan. De VS en tal van lidstaten van de Europese Unie leveren immers het gros van de wapens waarmee zware inbreuken worden gepleegd op het internationaal humanitair recht en de mensenrechten.
Lees meer

Tien redenen waarom we de NAVO beter kwijt dan rijk zijn

Op 11 en 12 juli slaan de NAVO-leiders opnieuw hun tenten op voor een NAVO-top in een nieuw complex waarvoor de belastingbetaler 1,1 miljard dollar moest neertellen. De NAVO is een product van de Koude Oorlog. Terwijl het vroegere Warschaupact – de militaire alliantie van het communistische Oost-Europa – ophield te bestaan, versterkte de NAVO zich tot een mondiale actor door: de uitbreiding van het grondgebied, door militaire interventies buiten dat grondgebied en door een hele reeks militaire samenwerkingsverbanden met partners wereldwijd.
Lees meer

Voer voor de gerijpte geest van Bart De Wever

Nu Bart De Wever weer eens heeft gesproken en zich in aanloop van de Europese top waar de aanpak van de migratie centraal zal staan, verheugt over de ‘gerijpte geesten’ wil ik hem graag aan het volgende herinneren.

1. Afgelopen winter, zoals andere winters, luidde het UNHCR (VN-Hoogcommissariaat voor de Vluchtelingen) de alarmbel omdat de organisatie maar 26 procent van de benodigde 245 miljoen dollar kon inzamelen om 15 miljoen Syrische en Iraakse vluchtelingen de winter door te helpen. De V...
Lees meer

Singapore: historische top met weinig concrete afspraken

Kim Jong Un en Donald Trump ondertekenden vandaag een akkoord in Singapore. Dat deze ontmoeting überhaupt plaatsvond, maakt dat ze meteen als ‘historisch’ wordt gezien. Zeker na de eerdere harde taal en zelfs nucleaire dreigingen over en weer. Het is nog niet zo erg lang geleden dat een twitterende Trump de Noord-Koreaanse leider het ‘koosnaampje’ ‘Little Rocket Man’ mee gaf. Nu gaf hij hem een schouderklopje.

Het akkoord is in werkelijkheid een weinig voorbereide korte principeverkl...
Lees meer

Dalende lira, strop rond Erdogans hals?

Over een kleine maand, 24 juni, trekt de Turkse bevolking naar de stembus. De regering heeft de verkiezingen met meer dan een jaar vervroegd in de hoop Erdoğan anderhalf jaar eerder al in het nieuw presidentieel systeem te lanceren en de electorale gevolgen van een mogelijke populariteitsval in de komende maanden af te wenden. Hoewel het land een economische groei optekent van meer dan 7 procent, slaan alle andere economische parameters richting rood. En dat weet de regering ook.

Beter dus om nu...
Lees meer

België neemt deel aan conferentie van Israëlische luchtmacht

Geachte heer minister Vandeput, Geachte heer minister Reynders, ik verneem dat België deelneemt aan een internationale conferentie deze week op uitnodiging van de Israëli Air Force (IAF). Afgelopen weken doodde het Israëlisch leger in de Gazastrook nog een honderdtal demonstranten en verwondde er ruim 12.500. België liet zich toen terecht verontwaardigd uit. Ons land riep de Israëlische ambassadrice op het matje en stemde vorige vrijdag in de VN-Mensenrechtenraad voor een internationaal onderz...
Lees meer

Wereldwijde militaire uitgaven stijgen opnieuw

In 2017 stegen de totale wereldwijde militaire uitgaven tot 1.739 miljard dollar, een stijging met 1,1 procent ten opzichte van 2016. Dat meldt het vermaarde Internationaal Vredesonderzoeksinstituut (SIPRI) vanuit Stockholm. Volgens SIPRI zijn de blijvende hoge militaire uitgaven zorgwekkend: “Ze ondermijnen de zoektocht naar vreedzame oplossingen voor conflicten wereldwijd.”

Van 1999 tot 2011 stegen de militaire uitgaven jaar na jaar om dan enkele jaren relatief stabiel te blijven en tenslot...
Lees meer

"We gaan toch niet besluiten dat er in het 'hopeloze' Midden-Oosten geen plek is voor een nieuw politiek model?”

Janet Biehl, de Koerdische solidariteitsactiviste en vertaalster van verschillende boeken over de Koerdische kwestie naar het Engels, komt uit Vermont, de kleine ‘Green Mountain State’ in het noorden van de Verenigde Staten. Ze was medewerkster en metgezel van Murray Bookchin in de laatste 19 jaar van diens leven. De in 2006 overleden Bookchin was een pionier van de sociaal-ecologische beweging. Biehl publiceerde in 2015 met ‘Ecology or Catastrophe: The Life of Murray Bookchin', een biografie over zijn leven en werk.
Lees meer