about
Toon menu

Aanpak terreur kan wél anders, dat bewijst het verleden

Er is wel degelijk ervaring voorhanden om terrorisme anders aan te pakken. Men moet alleen bereid zijn om daar voor open te staan.

Het beste gevolg van de mislukte aanslag in Brussel-Centraal zou een degelijk debat zijn over de manier waarop in het algemeen dit soort terrorisme best wordt aangepakt. In dat globale kader kan dan ook nagedacht worden over zin en onzin van militairen in onze straten.   Hoe zou een andere aanpak van het terrorisme er dan wel kunnen uitzien? Terechte vraag, hier een...
Lees meer

John Pilger: Britse verkiezingen zijn vernietigend voor tabloids én voor ernstige pers

In een medialandschap gedomineerd door spektakel en sensatie zonder context, zonder achtergrond, zonder onderzoek is John Pilger een uitzondering. “Alleen onderzoeksjournalistiek is journalistiek” is maar een van zijn vele observaties. In een interview geeft hij commentaar op de impact van de Britse verkiezingen voor de Britse media.

Ooit was John Pilger sterreporter voor de Britse krant The Daily Mirror en voor de commerciële zender ITV. “Die media waren toen ook al dominant rechts, anti-La...
Lees meer

Oliver Stone interviewt President Poetin

Amerikaans filmregisseur Oliver Stone interviewde Russisch president Poetin. De kritiek in Amerikaanse en Britse media is vernietigend, medewerking aan propaganda is nog de liefste van de geuite verwijten. Een deel van die kritiek is zeker terecht. Er wordt wel bij vergeten dat die verwijten evengoed gelden voor eender welk interview van westerse leiders door westerse journalisten. Oordeel gewoon zelf.

In vier episodes van elk ongeveer een uur vat filmregisseur Oliver Stone zijn gesprekken samen...
Lees meer

Noam Chomsky: “De echte baas van de wereld? Nog steeds de VS”

Noam Chomsky schreef 23 essays over het buitenlands beleid van zijn vaderland, de VS. Die werden vertaald in het boek 'De Chomsky Papers'. De almacht van de VS neemt af, zegt Chomsky, maar blijft aanzienlijk. Bovendien, de twee gevaren die het voortbestaan van de mensheid bedreigen, de klimaatcrisis en het risico op een kernoorlog worden door de huidige Amerikaanse regering nog groter gemaakt.

In 1967, 50 jaar geleden, schreef Noam Chomsky zijn eerste politieke essay The Responsibility of Intelle...
Lees meer

"Actie tegen vervuiling door multinationals is geen misdaad"

Als dier verklede activisten van het EZLN hielden op 15 juni 2017 een flashmob aan het Brussels Justitiepaleis. Negen mede-activisten worden daar voor de rechtbank gedaagd door het European Crop Protection Agency, een lobby-organisatie van de pesticide-producenten, voor 'beschadiging van onroerende en roerende goederen' tijdens een actie op 9 mei 2017 in de kantoren van deze organisatie.

Het EZLN (Zoölogisch Ensemble ter Bevrijding van de Natuur – Ensemble Zoologique pour la Libération de la Natu...
Lees meer

Jeremy Corbyn blijft het goed doen zonder de Britse media

Alle Britse commentatoren zijn er zeker van: Theresa May zal het niet lang meer trekken als eerste minister. Er komen nieuwe verkiezingen, die Jeremy Corbyn gaat winnen. Nauwelijks een week eerder schreven ze nog denigrerend over zijn 'onverkiesbaarheid'. De berichtgeving in de progressieve krant The Guardian is symptomatisch voor die nieuwe aanpak van de Britse pers. Onder het mom van steun voor Corbyn gaat dezelfde agenda als voorheen schuil.

Enkele dagen na de Britse verkiezingen van 8 juni bl...
Lees meer

De nederlaag van May of de overwinning van Corbyn?

Terwijl de definitieve zetelverdeling bekend raakt hebben de Britse mainstream media hun analyse klaar: Conservatief eerste minister Theresa May heeft haar 'nederlaag' aan zichzelf te danken. Jeremy Corbyn speelde daarbij geen rol van betekenis. Mediacommentatoren halen talloze elementen aan als verklaring voor deze verrassende uitslag, maar vergeten er stelselmatig één: de Britse media.

De definitieve cijfers van de Britse verkiezingen van 8 juni 2017 zijn duidelijk genoeg. Twee partijen halen...
Lees meer

"Alle staten rond Perzische Golf schenden de mensenrechten"

Een voormalig lid van het parlement van Koeweit en een mensenrechtenactivist kwamen in Brussel getuigen over de realiteit van het leven in de landen rond de Perzische Golf. "De EU kijkt passief toe en breidt zijn handel uit met landen die de mensenrechten massaal schenden. Er is in het Midden-Oosten geen mogelijkheid tot democratische oppositie."

De Gulf Cooperation Council (GCC) brengt alle Arabische landen rond de Perzische Golf (behalve Irak) samen, ogenschijnlijk ter promotie van de economis...
Lees meer

"Bedrijven VS verdienden goed aan de Tweede Wereldoorlog"

Historicus Jacques Pauwels herschreef zijn boek 'De mythe van de goede oorlog' uit 2000. Nieuw vrijgekomen archiefmateriaal geeft inzage in de nog steeds zwaar onderbelichte rol die de Amerikaanse bedrijfswereld speelde in Duitsland voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. DeWereldMorgen.be sprak met hem.

"De oorspronkelijke aanleiding voor dit boek kwam voort uit het ongemak dat mensen rond mij nog altijd voelen over de werkelijke rol van de VS in de Tweede Wereldoorlog. Een van de vragen die ik...
Lees meer

Britse media verbaasd dat hun voorspellingen niet uitkomen

De Britse mediacommentatoren zijn er al twee jaar zeker van: Jeremy Corbyn is 'onverkiesbaar'. Hij wordt al zolang afgeschilderd als een extreem-linkse idioot die in het verleden leeft en toch stijgt hij in de peilingen. De Conservatieven blijven nog steeds de meest waarschijnlijke winnaars maar hun voorsprong wordt kleiner met de dag. Wat is er aan de hand?

De Britse media begrijpen deze evolutie niet. De voorbije twee jaar hebben ze Jeremy Corbyn consequent gedemoniseerd, belachelijk gemaakt,...
Lees meer

Chomsky over het klimaat, Syrië, Trump, WikiLeaks en Europa

In een uitgebreid interview op Amerikaanse progressieve zender DemocracyNow! gaat Noam Chomsky in op de uitdagingen van deze tijd: de klimaatverandering, nucleaire oorlog en het conflict in het Midden-Oosten. Verder geeft hij een aantal bedenkingen over onder meer WikiLeaks. Zoals steeds boeiende en informatieve inzichten van de bekende Amerikaanse linguïst en politiek commentator.

Amy Goodman van DemocracyNow! sprak een uur met Amerikaans linguïst en politiek commentator Noam Chomsky over een...
Lees meer

Dilma Rousseff: “Drie redenen waarom ze mij hebben afgezet”

Terwijl Braziliaans president Temer van het ene corruptieschandaal in het andere tuimelt, sprak afgezet ex-president Dilma Rousseff met DemocracyNow! over de echte redenen waarom zij werd afgezet. Dat zijn er drie en ze hebben geen van alledrie iets met de haar aangewreven misdrijven te maken.

“Mijn afzetting was in werkelijkheid een coup d'état, want ik heb geen enkel misdrijf gepleegd dat tot afzetting kon leiden. Ik zie drie redenen waarom ik moest afgezet worden. Een eerste reden is de diepge...
Lees meer

Palestijnse hongerstakers winnen hun rechten terug

Na 40 dagen hongerstaking hebben meer dan 1500 Palestijnse politieke gevangenen in Israël hun rechten op familiebezoek, onderwijs en gezondheidszorg teruggewonnen. De Israëlische overheid zag geen andere uitweg uit deze zoveelste imagoramp dan de normale rechten van hun politieke gevangenen opnieuw te erkennen.

Met 40 dagen hongerstaking, gesteund door talloze manifestaties en uitingen van solidariteit in binnen- en buitenland hebben meer dan 1500 Palestijnse politieke gevangenen in Israëlische...
Lees meer

Trump vergroot met Midden-Oostenbeleid kans op wereldbrand

Trumps reis naar Saoedi-Arabië en Israël bevestigt de continuïteit van het buitenlandse beleid onder Obama en alle presidenten voor hem. De essentie van dat beleid blijft identiek dezelfde. Voor de slachtoffers van dat beleid in Gaza, Libanon, Syrië en Iran ligt dat anders, het verschil tussen wel of niet gebombardeerd worden door de grootste supermacht op aarde.

President Trump heeft zijn reis naar het Midden-Oosten bekroond met gigantisch lucratieve wapendeals en commerciële afspraken. Comm...
Lees meer

Julian Assange blijft nog ver verwijderd van echte vrijheid

De Zweedse onderzoeksrechter Marianne Ny laat haar eis tot uitlevering van Julian Assange vallen en stopt het onderzoek. Hoewel daarmee de hoofdreden voor zijn asiel in de ambassade van Ecuador in Londen vervalt is Assange nog lang geen vrij man. De Britse regering werkt nauw samen met de Amerikaanse om hem nog steeds te vervolgen.

De Zweedse onderzoeksrechter Marianne Ny laat na zeven jaar haar eis tot uitlevering van Julian Assange vallen. Op een persconferentie in de Zweedse hoofdstad Stockhol...
Lees meer