about
Toon menu

'Amerika tegen China' doorprikt vooroordelen en toont echte inzet

'Amerika tegen China – De nieuwe Koude Oorlog' weerlegt de cliché's over China en herleidt het conflict tot zijn ware dimensie: de hardnekkige strijd van een wereldmacht die zijn economische dominantie ziet afkalven en alleen nog zijn militaire suprematie over heeft om China (en de wereld) naar zijn hand te zetten. Auteur Jude Woodward is op 23 en 24 januari in België voor lezingen over haar boek. Een aanrader.

Wie in de doorsnee krant, tijdschrift, tv, radio het buitenlands nieuws volgt heef...
Lees meer

Waarom Theresa May na meest verpletterende nederlaag ooit kan aanblijven? Nog steeds Jeremy Corbyn

Zoals was voorspeld valt de regering van eerste minister Theresa May niet, zelfs na de meest verpletterende nederlaag in de Britse geschiedenis. Haar partij is diep verdeeld over de Brexit, maar hun afkeer voor een Labourregering onder Corbyn is nog groter. De Britse media slagen er zelfs in de nederlaag van May aan Corbyn te verwijten.

Na de meest verpletterende nederlaag van een eerste minister ooit in de Britse geschiedenis kan Theresa May desondanks aanblijven als eerste minister. Hoewel...
Lees meer

Mumia Abu-Jamal mag terug in beroep tegen doodstraf 1982

Mumia Abu-Jamal, meest bekende politieke gevangene in de VS, krijgt terug recht op beroep tegen zijn terdoodveroordeling in 1982, voor de moord op een politieagent. Mumia heeft altijd zijn onschuld staande gehouden. Een rechter heeft recent beslist dat zijn toenmalige beroepsprocedure niet onpartijdig was. Daarmee is hij nog niet vrij, maar komt er na 37 jaar een kans op een eerlijk proces.

Begin januari 2019 heeft rechter Leon Tucker in Philadelphia geoordeeld dat Mumia Abu-Jamal opnieuw beroep...
Lees meer

Guardian volhardt in stilzwijgen over gebrek aan bewijzen voor ontmoeting Manafort-Assange

Op 25 november 2018 publiceerde de Britse krant The Guardian een wereldprimeur. Paul Manafort, campagnemanager van Trump, bezocht Julian Assange driemaal in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen tussen 2013 en 2016. Enkele dagen later werden andere media echter sceptisch. Hoofdredacteur Katherine Viner en journalist Luke Harding hullen zich sindsdien in hardnekkig stilzwijgen.

In het lopende feuilleton over Trump en zijn vermeende Russische vrienden kwam The Guardian op 25 november 2018 met een to...
Lees meer

Russische inmenging in verkiezingen in VS: de definitieve bewijzen?

Twee studies voor de Senaat zijn definitief bewijs van Russische inmenging in de verkiezingen van 2016 volgens mainstream-media en politici. Journalist Aaron Maté beperkte zich niet tot kopiëren van persverklaringen over die rapporten maar nam de tijd om ze zelf te lezen. Wat hij vond was inderdaad Russische internet-activiteit. Die was kleinschalig, amateuristisch, eerder commercieel en had voor het grootste deel geen enkele band met de verkiezingen.

Het is twee jaar later grotendeels vergeten...
Lees meer

De zware handenarbeid achter olijfolie: een reportage

Olijfolie is in opmars als gezond alternatief voor onze traditionele dierlijke vetten. Toch kookt en eet de gemiddelde Belg nog altijd maar 0,7 liter per jaar per persoon. De overtuigden zijn een minderheid. Onterecht. Olijfolie is gezond én lekker. In de voorbije weken was uw reporter in Spanje om mee te doen aan de olijvenoogst. Deze reportage is het resultaat.

Als aperitief een beetje geschiedenis en plantkunde Studie van fossielen wijst op het bestaan van wilde olijfbomen meer dan 20 miljoe...
Lees meer

Israëllobby VS: "Culturele boycot BDS werkt en neemt toe"

In een vertrouwelijk rapport stelt een pro-Israël-organisatie in de VS dat de culturele boycot van BDS een nog grotere impact heeft dan werd gevreesd. De organisatie ziet de steun van Afrikaans-Amerikanen en feministen in de VS als een “verontrustende en toenemende trend” en stelt vast dat BDS succesvol “nieuwe en innovatieve tactieken ontwikkelt om artiesten te bereiken”.

De organisatie Creative Community for Peace (CCFP), een in Los Angeles gevestigde ngo die zich richt op de entertain...
Lees meer

Waarom May nog steeds niet is gevallen over Brexit? Corbyn!

De vraag is niet of Brits eerste minister May al dan niet een parlementaire meerderheid zal vinden voor haar Brexit-deal maar wanneer ze de stemming zal verliezen. Dit uitstel wijst op twee zaken: de economische elite in GB is het intern compleet oneens over Brexit en alleen de walging over een mogelijke regering onder Jeremy Corbyn houdt May in het zadel.

Brits eerste minister Theresa May blijft vriend en vijand (nog meer binnen eigen rangen dan bij de oppositie) verbazen met haar overlevingskun...
Lees meer

Soldaten Israël zijn actief in Gaza vermomd als hulpverleners

Op 11 november 2018 werd een Israëlisch commando betrapt in Gaza. In een vuurgevecht werden 7 Palestijnen en één Israëlisch soldaat gedood. Uit onderzoek blijkt dat dit commando zich had vermomd als hulpverleners van een humanitaire ngo en al weken actief was in Gaza. Hun actie brengt het werk van echte hulpverleners in gevaar maar leidt nog steeds niet tot internationale verontwaardiging.

Op 11 november 2018 werd een commando van het Israëlisch leger betrapt in Gaza door de ordestrijdkrachte...
Lees meer

Het Koerdisch Utopia, utopie of gewoon mogelijk?

Met Het Koerdisch Utopia schreef Ludo De Brabander meer dan een analyse van het politieke experiment van Rojava in Syrisch Koerdistan. Zijn boek biedt inzicht in het kluwen van de Koerdische strijd in Turkije, Syrië en Irak. Een gezonde dosis achtergrondinformatie die ontbreekt in de traditionele berichtgeving én voer voor debat onder utopisten en realisten.

De titel van zijn boek Het Koerdisch Utopia moet je volgens De Brabander dubbel lezen. Net als het Utopia van Thomas More is het ideaal da...
Lees meer

"Filipijns president Duterte voert oorlog tegen arbeiders en armen"

Filipijnse vakbondsactiviste en strijdster voor de mensenrechten Eleanor R. de Guzman was in België om de repressie onder president Duterte aan te klagen. "Dit is geen strijd tegen terrorisme of tegen drugshandel, maar een oorlog om de arbeiders en armen te onderdrukken." Haar vader en echtgenoot riskeren zware gevangenisstraffen op basis van gefingeerde beschuldigingen. DeWereldMorgen.be sprak met haar.

Eleanor de Guzman is een 39-jarige vakbondsactiviste en strijdster voor de mensenrechten. "I...
Lees meer

In GB dreigt levenslang voor solidariteit met asielzoekers

De Brusselse rechtbank heeft vier vrijwilligers vrijgesproken die vluchtelingen opvingen. Een poging van het parket om menselijke solidariteit te criminaliseren werd zo verijdeld. In Groot-Brittannië gebeurt het omgekeerde. 15 Britse burgers werden er door een rechtbank veroordeeld voor 'intentionele verstoring van diensten op een luchthaven', een misdrijf waar potentieel levenslang op staat.

De Brusselse rechtbank heeft vier vrijwilligers volledig vrijgesproken die vluchtelingen opvingen. Ze we...
Lees meer

William Blum (1933-2018): 'Democratie als dodelijk exportproduct'

Op 85-jarige leeftijd is William Blum overleden. Met 'Democratie als dodelijk exportproduct – Een geschiedenis van de Amerikaanse buitenlandpolitiek' schreef hij in 2015 nog een essentieel boek over de ware doelstellingen van de machtigste staat ter wereld. Zijn boeken blijven essentiële literatuur. Deze recensie van 22 juli 2015 vat zijn werk samen. Respect.

Zopas verscheen Democratie als dodelijk exportproduct – Een geschiedenis van de Amerikaanse buitenlandpolitiek, vertaling van America's...
Lees meer

Waarom niet Jambon/Francken maar Peter De Roover eenzaam de zure appel moest doorbijten

Het is zover. De N-VA stapte uit de federale regering, of werd er uitgezet, al naargelang het standpunt van de waarnemer. Er zijn merkwaardige dingen gezegd tijdens de hele heisa. Zo vermeldde Kamerlid Peter De Roover (N-VA) een aantal zeer pertinente zaken in een Terzake-interview op 5 december, maar kon hij toch niet verbergen dat de N-VA volledig in stuurloze paniekmodus stond. Een terugblik.

Wanneer Peter De Roover, N-VA-fractieleider van de N-VA in de federale Kamer van Volksvertegenwoordige...
Lees meer

Het economisch succes van Bolivia wordt verzwegen

Met een economische groei van 4,7 procent sluit Bolivia het jaar 2018 af met een van de hoogste cijfers van Latijns-Amerika. Zelfs het IMF, dat al jaren aan de deur is gezet in Bolivia, heeft president Morales gelukgewenst met dit resultaat. Toch hoor je nauwelijks iets in de westerse media over dit Boliviaanse succes.

Het groeicijfer van 4,7 procent is het zoveelste in de rij voor het centraal gelegen Bolivia. Merkwaardig is dat het land deze prestatie levert zonder enige assistentie van de grot...
Lees meer