about
Toon menu

In alle stilte werden tien sociale zorgprojecten vermarkt

Deze maand werden in Antwerpen opnieuw tien sociale zorgprojecten na een lange procedure vermarkt op initiatief van de schepen voor sociale zaken Duchateau (N-VA). De bedoeling van de schepen was de zogenaamde monopoliepositie van de sociale organisaties doorbreken omdat ze vastgeroest zouden zijn. Wat we moeten vaststellen is dat zonder uitzonderling alle projecten opnieuw door dezelfde organisaties uitgebaat mogen worden. Dat is goed nieuws, ware het niet dat de maatregel heel veel schade en chaos in de sector brengt.
Lees meer

Minister De Block, stop blokkering nieuwe sociale wijkgezondheidscentra

“Mevrouw de minister, als kind van een invalide vader weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om financieel rond te komen met een bescheiden uitkering. Besparen op de gezondheidszorg komt dubbel zo hard aan bij zieken. Tijd om advies in te winnen aan de basis in plaats van u te laten omringen door lobbyisten.” Dat is één van de honderden getuigenissen op de website van 'Red de sociale geneeskunde'. Met deze campagne breekt Geneeskunde voor het Volk een lans voor toegankelijke en kwalitatieve geneeskunde en tegen de besparingen van De Block.
Lees meer

Sociale fraude: wie ondermijnt er nu eigenlijk de sociale zekerheid?

Terwijl N-VA-voorzitter Bart De Wever deze week op een debat fiscale ontwijking een 'burgerplicht' noemde, verscherpen de regering en lokale overheden de jacht op sociale fraude. Lise Vandecasteele, Antwerps OCMW raadslid (PVDA) en huisarts bij Geneeskunde voor het Volk, kent een aantal slachtoffers van die jacht.

Said* is vader van drie kinderen. Zijn gezin overleeft met een leefloon. Hij vindt geen werk en heeft geen recht op een werkloosheidsvergoeding. Hij heeft het moeilijk thuis. Zijn vrou...
Lees meer

Te koop: daklozenzorg en buurtwerk in Antwerpen

In de krant staat een primeur: ‘Antwerpen privatiseert daklozenzorg’. Op de nationale betoging van 29 september loopt een 200-tal sociaal werkers mee met een pamflet ‘Sociaal werk is niet te koop’. Er is iets aan de hand in de sociale sector.

In maart van dit jaar lanceerde Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) een – volgens hem – geweldig idee in de pers.  Hij wil het sociale beleid in de stad vermarkten. Hij zet projecten op de markt, en de bieder die de beste prijs/kwaliteit...
Lees meer

Wie verdient aan onze gezondheid?

'Geld en gezondheid, een gelukkig huwelijk?', dat is de titel van het Gentse feesten debat waar Lise Vandecasteele maandagnamiddag 18 juli aan deelneemt. Een belangrijk debat, want de komende jaren dreigen de kosten voor onze gezondheidszorg verder te exploderen.

De komende jaren dreigen de kosten voor onze gezondheidszorg verder te exploderen. Er is de winstzucht van de farma-sector, die koortsachtig op zoek gaat naar het maximale bedrag dat patiënten, maatschappij en ziekteverzekeringen bereid...
Lees meer

Moeten we niet verontrust zijn over de nieuwe missie van het Antwerpse OCMW?

Niet minder dan 9 klachten werden ingediend bij de provinciegouverneur tegen de nieuwe missie van het OCMW. PVDA formuleerde als eerste een klacht, sp.a, middenveldorganisaties Netwerk tegen Armoede en vzw Uit De Marge en de vakbonden ABVV en ACV volgden. Enkele weken later kregen we reactie van de provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V).

Hierin konden we lezen dat de nieuwe missie conform de wet is en we ‘niet verontrust moeten zijn’. ‘Een missie kenmerkt zich doorgaans tot...
Lees meer

OCMW Antwerpen wil sociale grondrechten niet langer garanderen

Op de Raad van 29 januari agendeert het Antwerpse OCMW een missiewijziging. Het bestuur verklaart niet langer de sociale grondrechten duurzaam te willen garanderen, maar eraan te willen bijdragen omdat er vandaag meer sociale partners zijn. Daarnaast schrijft het bestuur te streven naar een verhoogde sociale mobiliteit waarbij actieve deelname van het individu vooropstaat.

Er wordt niet langer gesproken over eerste opstap naar een volwaardige integratie die zowel voor het individu a...
Lees meer