about
Toon menu

Een woning zoeken als vluchteling: erg moeilijk

Vluchtelingen hebben het lastig. Niet alleen is de vlucht naar Europa een gevaarlijke uitdaging, eenmaal hier start een lang parcours van integratie. Verblijven in een opvangcentrum, papierwerk, wachten op een verblijfsvergunning, wegwijs geraken in een nieuw land en zoeken naar een woning. Op een overhitte woonmarkt zoals de onze wordt dat laatste erg moeilijk. Gelukkig kunnen de Centra voor Algemeen Welzijnswerk helpen. We praten met Abdallah en zijn hulpverlener Ronny.

VERKEERD BEELD Ik ontmo...
Lees meer

Hoe verwerk je een schokkende gebeurtenis?

De aanslagen in Brussel van gisteren laten niemand onberoerd. Het is een heel ingrijpende en schokkende ervaring, niet alleen voor mensen die slachtoffer of getuige waren, maar ook hun familie, vrienden, buren, kennissen, en alle anderen die oprecht meeleven. Het CAW geeft hier enkele enkele tips over hoe je als slachtoffer of getuige jezelf kan helpen dit te verwerken, en hoe mensen elkaar kunnen helpen. En lichten ook toe wat slachtofferhulp voor je kan betekenen wanneer je bij jezelf of in je omgeving geen raad meer vindt.
Lees meer

De strijd tegen uithuiszetting: “Ik zag de rommel gewoon niet meer”

Volgens een recent gepubliceerd onderzoek van Jana Verstraeten, onderzoekster aan de KU Leuven en OASES, worden er elke week 80 tot 250 mensen uit huis gezet in Vlaanderen. Een getuigenis van Krista die na een ziekte bijna uit haar huis werd gezet maar op tijd hulp heeft gezocht bij het CAW.

Cijfers van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) tonen dat het aantal opgestarte procedures tot uithuiszetting tussen 2008 en 2013 toenam. Volgens de VVSG leiden negen op de tien procedures e...
Lees meer

Tijd voor een gerechtelijke revolutie: maak plaats voor constructieve alternatieven

We bestraffen criminaliteit vandaag nog steeds voornamelijk met detentie. Uit de praktijk blijkt dat deze aanpak vaak niet constructief is. Veel gedetineerden die vrijkomen, belanden opnieuw in de gevangenis en ‘kleine’ criminelen worden vaak ‘grotere’ na hun straf. Er bestaan echter constructieve alternatieven die de problemen die aan de basis liggen aanpakken. Die alternatieven krijgen nog steeds onvoldoende aandacht. Tijd om daar verandering in te brengen.

Stof tot nadenken Onlangs la...
Lees meer

Partnergeweld moet prioriteit blijven van politie

‘Partnergeweld geen prioriteit meer voor politie’, kopte De Standaard deze ochtend. Verontrustende woorden vinden wij, als welzijnswerkers die dagelijks met dit probleem geconfronteerd worden. Het argument dat gegeven wordt is dat de maatregelen die nu bestaan, ertoe leiden dat er permanent aandacht voor is. Sinds 2008 stond familiaal geweld in het Veiligheidsplan van de politie, en sinds toen werden er veel inspanningen gedaan. Het zou zonde zijn dit nu l

‘Partnergeweld geen pri...
Lees meer

Informeer slachtoffers seksueel misbruik over bestaand hulpaanbod

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) werkt aan een actieplan dat het aantal aangiften van verkrachtingen moet verhogen. "Veel belangrijker dan nieuwe structuren te gaan opzetten, terwijl dit soort hulp al bestaat, is dus dat mensen voldoende geïnformeerd worden over waar ze terecht kunnen", reageert Lies Debouver van CAW (centra algemeen welzijnswerk).

Vandaag lezen we tot ons genoegen in de pers dat staatssecretaris Elke Sleurs de drempel wil verlagen voor...
Lees meer

De wortels van radicalisering zitten in onwelzijn

De gebeurtenissen in Parijs zetten iedereen aan het denken. Over vrijheid van meningsuiting, over onze manier van denken over de samenleving, over radicalisering en over de aanpak ervan. Politici hebben meteen de handen vol om aan de slag te gaan en de publieke opinie te sussen.

Vrijdag wees Rudi Vranckx in De Wereld Vandaag op Radio 1 erop dat radicalisering vaak in de gevangenis gebeurt. Minister van Justitie Koen Geens reageerde meteen met de hoopvolle reactie dat hij radicaliser...
Lees meer

Ik was er bij, samen voor meer ‘samenleving’

Lies Debouver, stafmedewerker van de koepel van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk nam met haar collega’s deel aan de betoging van 6 november. Ze was blij over zoveel mensen 'samen'.

Samenleving. Wat een mooi woord! Als je er even bij stilstaat merk je dat het een woord is met veel visie. Het eerste, erg belangrijke deel van het woord is ‘samen’. Gezellig, tof, solidair, zo mooi ook, want ‘samen’ klinkt toch leuker dan ‘alleen’? ‘Alleen’ klinkt koud, eenzaam, niet gezellig en a...
Lees meer