about
Toon menu

Mobiel vluchtelingentheater en kopjesveiling op sokkels

Het burgerinitiatief Mozaiek2060, een onderdeel van het Wijkcomité Willibrordus in de Antwerpse Kerkstraat aan de rand van Borgerhout, organiseert op vrijdag 23 en en zaterdag 24 maart 2018 een theaterwandeling rond het thema: Vluchten...

Meer dan zestig buurtbewoners vanuit diverse etnische origine hebben maandenlang stevig gerepeteerd om van deze happening een feest te maken want een traditionele theatervoorstelling wordt het zeker niet. Per avond zullen drie groepen toeschouwers vier aan het...
Lees meer

Honderdtal vluchtelingen claimen schuiloord in Antwerpse Sint-Andrieskerk

In de historische Sint-Andrieskerk gelegen in het centrum van Antwerpen spoelden onlangs een honderdtal vluchtelingen aan. Zij hebben zich er tijdelijk geïnstalleerd onder het beeld van Franciscus van Sales de patroonheilige van schrijvers en journalisten en onder het beroemde schilderij van Alain Senez waarin deze Franse meester uit de klassieke school de vraag naar de waarheid symboliseert.

Allen zijn ze op de loop voor oorlog en geweld en vonden ze in deze symbolische locatie even een rustpun...
Lees meer

Jazz Middelheim 2017 Afrikaanse nonchalance en Noord-Ierse gloria. Jazz is er voor iedereen.

Het vierdaagse jazzfestijn in Park Den Brandt mag terugblikken op een geslaagde editie en klokte af met 17.000 bezoekers. Het wegvallen van de traditionele 15de augustus heeft dus geen invloed gehad op het bezoekersaantal. Kenmerkend voor deze 36ste Jazz Middelheim was de opvallende dynamiek tussen de vier verschillende dagen waarbij Van Morrison voor een uitmuntende afsluiter zorgde.

Artiesten zoals Becca Stevens, Mark Guiliana, Jozef Dumoulin en Chantal Acda zorgden voor de broodnodige muzikale...
Lees meer

Jazz Middelheim 2017 Brits bigbandgeweld en zuurzoete tranen van Chantal Acda

Was het gisteren de dag van de sax en de Belgen, op de tweede festivaldag kregen de Britten alle podia waarbij de Brexit Big Band van Matthew Herbert de grenzen opnieuw mocht openstellen om samen met het publiek een heftige muzikale trip door Europa te maken.

Omdat het binnenkort met de Brexit wel eens pak moeilijker zou kunnen worden om jazzbands van over het kanaal aan het werk te zien besloot de programmatie van Jazz Middelheim de beste groepen van Britse bodem dit jaar naar Antwerpen te hale...
Lees meer

Jazz Middelheim 2017: Virtuoos trommelgeroffel en magistraal saxofoongeluid speent eerste festivaldag

De dreigende wolkensluiers boven Park Den Brandt trokken net op tijd en symbolisch weg toen de eerste saxofoonklanken de 36ste editie van het roemrijke jazzfestival nieuw leven mochten inblazen. Symbolisch, zeer zeker, want de openbare omroep trok zich als hoofdsponsor wegens besparingen terug zodat gevreesd werd dat er voortaan flink zou worden besnoeid op de kwaliteit van het programma. Al bij al valt het uiteindelijk nog best mee en werd er nauwelijks geroerd aan de traditionele formule.

De st...
Lees meer

Topsportclubs paraderen mee op 10de editie Antwerp Pride

Voor het eerst gaat er een aantal professionele topsportclubs meestappen bij de Antwerp Pride op zaterdag 12 augustus 2017 met onder meer een forse delegatie van Royal Antwerp FC, Beerschot Wilrijk en de Antwerp Giants.

Ook Politie Antwerpen zal dit jaar geüniformeerd weer mee paraderen in de stoet van Antwerp Pride 2017, zij aan zij met de Rainbow Cops Belgium, de agenten van Roze in Blauw Nederland en een vertegenwoordiging van de moslimgemeenschap. Wat tien jaar geleden begon als een beschei...
Lees meer

Niet religies maar globaal moneytheïsme fnuikt de vreedzame samenleving

Theoloog en antropoloog Jonas Slaats (37) toert momenteel door de Lage Landen om zijn recentste publicatie te promoten. In Fast Food Fatwa’s legt Slaats een aantal verbanden bloot die zelden gelegd worden over de hedendaagse spanningen die aan de islam worden gerelateerd. En over de vele ongefundeerde mythes rondom het begrip religie in het algemeen gaat hij gespeend met een eigenzinnig sappig taalgebruik.

Een boek over salafi's en petro-islam, over offerfeesten en boerka's, over soefi's en...
Lees meer

Jazz Middelheim 2016 De generatiekloof is gedicht

De 35e verjaardagseditie van Jazz Middelheim leverde een bezoekersrecord op van 21.000 geïnteresseerden met 3 uitverkochte avonden met als respectievelijke headliners Ludovico Einaudi Patti Smith en Melanie De Biasio. Het uitzonderlijk zonnige zomerweer trok bovendien heel wat dagjesmensen aan die in het Park den Brandt van jazz kwamen genieten.

Zondag 14 augustus 2016 werd in de geschiedenis van Jazz Middelheim trouwens de drukst bezochte festivaldag ooit. Volgens festivaldirecteur Bertrand Fla...
Lees meer

Jazz Middelheim 2016 Jef Neve rapt en Melanie de Biasio breekt gebroken harten

Het Belgisch pianogenie Jef Neve bracht op de derde dag van het festival de Nederlandse zanger en rapper Typhoon mee naar Jazz Middelheim. Typhoon heeft al twee albums op zijn naam staan en zodoende een forse reputatie opgebouwd.

Toch was het even afwachten wat de twee heren op het jazzfestival gingen doen want evident is deze combinatie niet. Maar ja hoor. Het klikte meteen met het publiek die een act kregen te horen die je op z’n minst extreem vernieuwend kan noemen. In een intiem duo brachten...
Lees meer

Jazz Middelheim 2016 Minimalistisch begonnen is half gewonnen. Patti Smith steelt de show

Ik had wellicht beter een yogamatje meegenomen om de eerste dag van Jazz Middelheim 2016 door te komen want wat ik te horen kreeg was pure zen zodat het bijna meditatie werd.

In een bijna uitverkocht zonovergoten Park den Brandt soesde het publiek die vrijdag 12 augustus 2016 sereen mee met de ingetogen muziek van Avishai Cohen doorspekt met een dreigende ondertoon, alsof hij wou benadrukken dat complete stilte vroeg of laat iedereen te wachten staat. Pascal Schumacker Ludovico Einaudi gaf daa...
Lees meer

Biografie Reagan: hoe de klokkenluider van Hollywood president werd

Ronald Wilson Reagan (1911-2004) was de 40ste president van de Verenigde Staten. Reagan ging na een carrière als radioreporter en filmacteur in de politiek en mocht zodoende op zijn 70ste vanuit de Oval Office de wereldpolitiek van zijn tijd gedurende twee ambtstermijnen mee bepalen.

Historicus Henry William Brands publiceert nu twaalf jaar na het overlijden van deze man onder wiens bewind de Berlijnse Muur viel een magistrale biografie waarin hij via de loopbaan van Reagan een glashelder overzi...
Lees meer

Reisverslag vanuit Roemenië het gekwelde land van Robert David Kaplan

Op maandag 1 januari 2007 trad Roemenië samen met buurland Bulgarije zeer tegen de zin van enkele lidstaten na jarenlang lobbywerk toe tot de Europese Unie. Het land wil zich nu ook graag aansluiten bij de Schengenzone en hoewel de prille democratie aan de Karpaten geplaveid is met goede voornemens stuit president Klaus Johannis en de technocratische regering van Dacian Ciolos op een fel uitgesproken resoluut njet bij de Europese leiders.

Dit onverhuld wantrouwen vanuit Europa frustreert de Roe...
Lees meer

De geboren leider is een illusie

Op basis van archiefmateriaal en biografieën van wereldleiders van vroeger en nu gaat auteur Frank Schaper in zijn recent boek op zoek naar gemeenschappelijk kenmerken die hen drijft en stelt vast dat rolmodellen van wereldleiders bepalend zijn voor hun leiderschapsstijlen en dat de zogenoemde geboren leider een illusie is. Hij laat in dit boek zien dat foute leiders niet als zodanig worden geboren en dat ook dit type leiderschap door het rolmodeleffect wordt beïnvloed.

Dictators van nu zijn g...
Lees meer

Niemand is nog veilig voor de Calabrese Maffia

Voor de modale burger in dit Lage Land bij de Noordzee is het begrip maffia een fenomeen dat zich voornamelijk voordoet op het Italiaanse schiereiland, Sicilië, de Noord-Amerikaanse steden Chicago en New York of in Albanië. Die perceptie is bij de publieke opinie gegroeid omdat de maffia ontstaan is in Zuid-Europa waarvan de Costra Nostra en de Napolitaanse Camorra de bekendste misdaadorganisaties zijn.

Maar wat weinigen beseffen is dat de maffia ondertussen is geglobaliseerd en wij dus allen...
Lees meer

Jazz Middelheim 2015 leverde topacts op maar trok iets minder bezoekers

Met de zoete dromerige gitaarjazz van het Bill Frisell Trio als laatste concert mocht de 34ste editie van de jaarlijkse vierdaagse in het Antwerpse Park Den Brandt afklokken op 16.000 bezoekers.

Dat zijn er drieduizend minder dan vorig jaar. Toch spreekt programmator Bertrand Flamang van een topeditie: “Het slechte weer heeft ons zeker bezoekers gekost. Toch heeft de regen er ons niet onder gekregen. Drassige gedeeltes op het terrein werden meteen aangepakt met metalen platen. De te...
Lees meer