about
Toon menu

Werknemers juichen niet

Juichen? De werknemer? Het lijkt wel alsof ze de lotto gewonnen hebben, en dat de werkgevers het prijzengeld ter beschikking stellen. Jackpot! Neen, toch niet … We spreken hier over de indexaanpassing van 2,17 procent, de (afwezige) loonopslag en de geplande IPA-onderhandelingen.

Indexering is niet gelijk aan loonopslag Telkens er een indexering van de lonen komt, gebruiken tal van werkgeversorganisaties en politici in de media gewiekste (taal)trucjes om ons te doen geloven dat de indexering e...
Lees meer

Werknemers Ryanair, Amazon en Deliveroo boeken vooruitgang met volgehouden acties

2018 is een druk jaar geweest voor de werknemersorganisaties, onze vakbonden. Zowel bij Ryanair, Amazon als Deliveroo waren er stakingen, personeelsvergaderingen en internationale overlegmomenten. Deze drie ondernemingen zijn elk op hun terrein boegbeelden van het 'nieuwe kapitalisme'. Ze verkopen hun diensten tegen dumpingtarieven en hebben geen gêne over de belabberde werkomstandigheden. Sterker nog, ze zijn er zelfs trots op. Grote winstmarges voor de aandeelhouder en een goedkope dienst voor de klant: de droom van elke 'CEO'.
Lees meer

Laten we SWT bij herstructureringen en 'de cijfers' door de juiste bril bekijken

SWT is in de eerste plaats een werkloosheidsstelsel. De ontslagen werknemer wordt een werkloze en ontvangt van de RVA een normale werkloosheidsuitkering. Een werkloosheidsuitkering dus die iedere werkloze die niet omwille van herstructurering wordt ontslagen ook zal ontvangen. Deze SWT-er kost de gemeenschap dus NIETS méér vergeleken bij andere werklozen. Meer nog: door het samenspel van belastingen en bijdragen, waaronder ook de hoge Decava-bijdragen, kost een SWT de gemeenschap minder dan een gewone werkloze.
Lees meer

Ontwerpakkoord vergroot koopkracht in non-profit en maakt onze zorg beter

De non-profitpoot van de vakbond LBC-NVK heeft vandaag, vrijdag 1 juni 2018, het ontwerp van sociaal akkoord voor de private non-profitsectoren onder de bevoegdheid van de Vlaamse regering goedgekeurd. Met 537 miljoen euro wordt de koopkracht verhoogd, de kwaliteit van de zorg verbeterd en het aanbod aan zorg, welzijn en cultuur uitgebreid. Het akkoord is van toepassing op 220.000 werknemers en geldt voor 2018-2020.

Koopkracht De werknemers uit de gezinszorg, de gehandicaptenzorg, jongerenwelzij...
Lees meer

Open brief van cabinepersoneel Brussels Airlines aan alle passagiers

"De voorbije dagen horen we alleen nog maar de polemiek tussen de piloten en het management van Brussels Airlines. Wij van het cabinepersoneel willen ook graag een woordje tot u richten want wij begrijpen onze piloten en hun vraag naar ‘respect’ maar al te goed! Wij willen onze piloten via deze weg openlijk steunen."

Lieve passagiers, De voorbije dagen horen we alleen nog maar de polemiek tussen de piloten en het management van Brussels Airlines. Wij van het cabinepersoneel willen ook graag...
Lees meer

Stakingen Lidl: Waar zijn die handjes?

De aanhoudende spontane stakingen bij Lidl België kwamen niet als een verassing. Lidl ging van bij de start de concurrentie aan met Aldi. Waarna Lidl snel begon met het uitbreiden van haar gamma en het aanbieden van merkproducten. Echter, in hun personeelsbeleid blijven ze een discounter. Bespaar zo veel mogelijk op alle kleintjes en ‘reduce to the maximum’. Concreet betekent dit dat Lidl steeds met zo weinig mogelijk personeel zo veel mogelijk efficiëntie voor ogen heeft. Een klassiek verhaal dat niet zonder einde is.
Lees meer

Pensioen met puntensysteem: 'Is hetzelfde als krasloten kopen'

Zowat 100 militanten en sympathisanten van het ACV hebben vandaag aan de Zuidertoren in Brussel actie gevoerd voor een geloofwaardige pensioenpolitiek en tegen het 'pensioen met punten'. Ze namen met enthousiasme deel aan de ludieke kraslotenactie van de LBC-NVK en CNE, de bediendecentrales van de vakbond ACV.

Veerle Verleyen van de LBC-NVK: "De werknemers zullen niet op voorhand weten wat ze aan pensioen zullen krijgen. Of op welke leeftijd ze met pensioen kunnen gaan. Met onze kraslotenactie 'W...
Lees meer

Staking bij IT Vlaamse overheid wegens leeftijdsdiscriminatie

De “nieuwe” directie van DXC Technology in Mechelen (ex-HP, nu ESB) kondigde aan om systematisch de meerderheid van de 45+ te willen vervangen door “jonge teams”. Op 5 februari verspreidden wij een persmededeling met de alarmkreet vanwege het personeel en het feit dat de Vlaamse Overheid voor haar grootste IT-onderaannemer de andere kant op leek te kijken. Een mislukte verzoening op 8 maart leidde tot een stakingsaanzegging die afloopt op 30 maart 2018.

Na uitputting van alle interne pr...
Lees meer

'Occupy for life': actie tegen geheime deals tussen regering en farmabedrijven

'Occupy for life'. Onder die noemer voeren werknemers uit de gezondheidssector, vakbondsmilitanten, patiënten en andere burgers vandaag actie bij pharma.be, de belangenorganisatie van de farma-industrie in ons land. De actievoerders nemen de prijzenpolitiek voor geneesmiddelen in ons land op de korrel. In het bijzonder zijn ze boos over de ultra-geheime deals die de federale regering sloot en sluit met de farmaceutische bedrijven.

Deze opvallende actie komt er na een oproep van de campagne Tam...
Lees meer

Carrefour: Hypocriet medeleven van de regering

Het kabinet van de eerste minister heeft de vakbondsverantwoordelijken van Carrefour deze namiddag om 16.30 u. in de Lambermont uitgenodigd. Het gemeenschappelijk vakbondsfront komt uiteraard op de afspraak maar met een wrang gevoel. De dag na de aankondiging betuigt de regering blijkbaar haar hypocriete medeleven aan de werknemers, terwijl ze de laatste jaren via tal van maatregelen niets anders heeft gedaan dan de kwaliteitsvolle tewerkstelling in de handel kapot te maken.

Meteen na de dramati...
Lees meer

Toestanden à la Deliveroo en Uber vragen om sociale bescherming voor iedereen die werkt

De bedenkelijke toestanden bij Deliveroo en andere ondernemingen uit de platform- of deeleconomie stemmen tot nadenken. Sommigen in werkgeverskringen pleitten onlangs nog voor ‘een derde statuut voor werkende mensen’. Absoluut géén goed idee, vindt de vakbond. De belangen van de werknemers zijn hier allemaal niet mee gediend. Voor de vakbond is een degelijke sociale bescherming wenselijk én noodzakelijk voor iedereen die met arbeid zijn of haar brood verdient.

Minister van Werk Kris Peeter...
Lees meer

Zomerakkoord: gewone mensen trekken eens te meer aan kortste eind

De regering-Michel heeft een aantal begrotingsingrepen verpakt in een ‘Zomerakkoord’. Daarna ging een aantal ministers ‘tevreden’ uitwaaien op Tomorrowland. Maar voor werknemers en uitkeringstrekkers zitten er al weer bedenkelijke maatregelen in het akkoord, dat erg donkerblauw kleurt. Een triest voorbeeld is de aanpak van de pensioenen, die veel gewone mensen ongerust maakt.

Veerle Verleyen, adjunct-algemeen secretaris van de LBC-NVK, geeft aan wat er allemaal fout zit. En vertelt ook h...
Lees meer

Ferre Wyckmans sluit rijk gevulde carrière bij vakbond LBC-NVK af

Nieuwe algemeen secretaris is Stefaan DecockBij de vakbond LBC-NVK, de grootste centrale van het ACV, treedt een nieuwe nummer één aan. Algemeen secretaris Ferre Wyckmans, een markante figuur uit het Belgische vakbondslandschap, sluit zijn lange loopbaan bij de LBC-NVK af. Hij wordt opgevolgd door Stefaan Decock, die vanaf 1 juli 2015 de nieuwe algemeen secretaris is.

Nieuwe algemeen secretaris is Stefaan Decock Stefaan Decock...
Lees meer

vacature LBC

Vacature LBC-NVK

LBC-NVK, aangesloten bij het ACV, zoekt 2 Administratieve medewerkers (M/V) voor haar plaatselijke secretariaten te Vilvoorde (80%) en te Mechelen (50%). Meer info kan u vinden op onze website. ...
Lees meer

Weg met de cao's?

Volgens Gwendolyn Rutten is iedere werknemer in staat om over zijn/haar eigen loon te onderhandelen. Collectieve arbeidsovereenkomsten(cao’s) zijn niet meer van deze tijd. En volgens de liberale voorzitster is er niemand die nog uitgaat van collectief vastgelegde arbeidsovereenkomsten. Een uitspraak die nergens is op gebaseerd en gewoon niet klopt.  Niet alleen maakt met deze puur individualistische redenering komaf met wat cao’s nu juist beogen: zekerheden voor werkgevers en wer...
Lees meer