about
Toon menu

Ryanair geeft 350 werknemers van onderaannemer zelf een contract

Tussen 1 april en 1 mei 2019 krijgen 350 leden van het cabinepersoneel van Ryanair, in dienst bij onderaannemer Crewlink, een contract bij Ryanair zelf. Crewlink zal dan zijn activiteiten in België stopzetten. “Dit is een geweldige overwinning voor het personeel”, onderstreept vakbondssecretaris Hans Elsen van de LBC-NVK. “Dit punt was namelijk één van de belangrijkste eisen bij de stakingen die we in de zomer van 2018 organiseerden.”

Crewlink werkte met nog slechtere contracten dan Ry...
Lees meer

Modern loonbeleid en motiverende barema’s gaan hand in hand

De loonkloof tussen jongere en oudere werknemers is in ons land een stuk breder dan in de buurlanden. Té breed. Het wordt ons steeds opnieuw voorgekauwd. Deze week noemde het adviesbureau Korn Ferry deze kloof 'onaanvaardbaar groot'. Maar de consultants slaan de bal mis. Loonbarema’s afschaffen is niet in het belang van werknemers.

Loonschalen op basis van anciënniteit zouden moeten worden vervangen door een zogenaamde 'loyauteitspremie', die niet per se in contanten moet worden uitbetaald, is...
Lees meer

Proximus 1.500 jobs op de helling: vakbonden op bezoek bij minister Peeters op 29/01

Op dinsdag 29 januari zullen de BBTK, LBC-NVK, CNE en ACLVB ontvangen worden op het kabinet van minister van werk, Kris Peeters, samen met een paar tientallen militanten. Het gemeenschappelijk vakbondsfront hekelt de plannen van Proximus om de contracten met de externe callcenters te herzien.

Proximus liet weten de externe callcenters te vragen goedkopere diensten aan te bieden door de activiteiten naar het buitenland te verplaatsen. Er werken momenteel iets meer dan 1.500 externe medewerkers rec...
Lees meer

67.778 handtekeningen tegen maatregelen van regering-Michel I

Een eerste lading petities met maar liefst 67.778 handtekeningen is maandag 21 januari overhandigd aan het kabinet van de minister van Werk door een afvaardiging van ACVBIE, ACV-CSC METEA en LBC-NVK voor werkbaar werk, menselijke eindeloopbanen en respect voor zware beroepen af te geven.

Half december ging er een delegatie van militanten van ACV bouw - industrie & energie (ACVBIE) langs op het kabinet van minister van Werk Kris Peeters om haar bezorgdheden over de onaanvaardbare maatregelen...
Lees meer

Hele telecomsector is solidair met collega’s bij Proximus, ongerustheid groeit

Afgelopen dinsdag waren wij getuige van een geslaagde actie van de werknemers van Proximus aan het hoofdkantoor van hun bedrijf in Brussel. Vakbondsmilitanten van andere telecombedrijven en externe contactcenters zijn solidair met hun actievoerende collega’s maar kijken ook met argusogen naar het verdere verloop van de onderhandelingen in de komende maanden.

In de eerste plaats valt het te hopen dat onze vrienden en collega’s van ACV-Transcom op basis van ‘ernstige besprekingen’ veel jobs kunne...
Lees meer

Acties werknemers leveren akkoord op bij Belgische poot Mercedes-Benz

Bij de Belgische activiteiten van het automerk Mercedes-Benz is er in de voorbije nacht eindelijk een akkoord bereikt tussen werknemers en directie. Het akkoord kwam er na drie stakingsdagen, volgehouden actievoeren en lange onderhandelingen. De werknemers keurden vanochtend het akkoord goed op een algemene personeelsvergadering, meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront tevreden.

De Belgische directie nodigde gisteren de werknemersvertegenwoordigers uit om de gesprekken te hervatten. Ze wilden d...
Lees meer

Werknemers juichen niet

Juichen? De werknemer? Het lijkt wel alsof ze de lotto gewonnen hebben, en dat de werkgevers het prijzengeld ter beschikking stellen. Jackpot! Neen, toch niet … We spreken hier over de indexaanpassing van 2,17 procent, de (afwezige) loonopslag en de geplande IPA-onderhandelingen.

Indexering is niet gelijk aan loonopslag Telkens er een indexering van de lonen komt, gebruiken tal van werkgeversorganisaties en politici in de media gewiekste (taal)trucjes om ons te doen geloven dat de indexering e...
Lees meer

Werknemers Ryanair, Amazon en Deliveroo boeken vooruitgang met volgehouden acties

2018 is een druk jaar geweest voor de werknemersorganisaties, onze vakbonden. Zowel bij Ryanair, Amazon als Deliveroo waren er stakingen, personeelsvergaderingen en internationale overlegmomenten. Deze drie ondernemingen zijn elk op hun terrein boegbeelden van het 'nieuwe kapitalisme'. Ze verkopen hun diensten tegen dumpingtarieven en hebben geen gêne over de belabberde werkomstandigheden. Sterker nog, ze zijn er zelfs trots op. Grote winstmarges voor de aandeelhouder en een goedkope dienst voor de klant: de droom van elke 'CEO'.
Lees meer

Laten we SWT bij herstructureringen en 'de cijfers' door de juiste bril bekijken

SWT is in de eerste plaats een werkloosheidsstelsel. De ontslagen werknemer wordt een werkloze en ontvangt van de RVA een normale werkloosheidsuitkering. Een werkloosheidsuitkering dus die iedere werkloze die niet omwille van herstructurering wordt ontslagen ook zal ontvangen. Deze SWT-er kost de gemeenschap dus NIETS méér vergeleken bij andere werklozen. Meer nog: door het samenspel van belastingen en bijdragen, waaronder ook de hoge Decava-bijdragen, kost een SWT de gemeenschap minder dan een gewone werkloze.
Lees meer

Ontwerpakkoord vergroot koopkracht in non-profit en maakt onze zorg beter

De non-profitpoot van de vakbond LBC-NVK heeft vandaag, vrijdag 1 juni 2018, het ontwerp van sociaal akkoord voor de private non-profitsectoren onder de bevoegdheid van de Vlaamse regering goedgekeurd. Met 537 miljoen euro wordt de koopkracht verhoogd, de kwaliteit van de zorg verbeterd en het aanbod aan zorg, welzijn en cultuur uitgebreid. Het akkoord is van toepassing op 220.000 werknemers en geldt voor 2018-2020.

Koopkracht De werknemers uit de gezinszorg, de gehandicaptenzorg, jongerenwelzij...
Lees meer

Open brief van cabinepersoneel Brussels Airlines aan alle passagiers

"De voorbije dagen horen we alleen nog maar de polemiek tussen de piloten en het management van Brussels Airlines. Wij van het cabinepersoneel willen ook graag een woordje tot u richten want wij begrijpen onze piloten en hun vraag naar ‘respect’ maar al te goed! Wij willen onze piloten via deze weg openlijk steunen."

Lieve passagiers, De voorbije dagen horen we alleen nog maar de polemiek tussen de piloten en het management van Brussels Airlines. Wij van het cabinepersoneel willen ook graag...
Lees meer

Stakingen Lidl: Waar zijn die handjes?

De aanhoudende spontane stakingen bij Lidl België kwamen niet als een verassing. Lidl ging van bij de start de concurrentie aan met Aldi. Waarna Lidl snel begon met het uitbreiden van haar gamma en het aanbieden van merkproducten. Echter, in hun personeelsbeleid blijven ze een discounter. Bespaar zo veel mogelijk op alle kleintjes en ‘reduce to the maximum’. Concreet betekent dit dat Lidl steeds met zo weinig mogelijk personeel zo veel mogelijk efficiëntie voor ogen heeft. Een klassiek verhaal dat niet zonder einde is.
Lees meer

Pensioen met puntensysteem: 'Is hetzelfde als krasloten kopen'

Zowat 100 militanten en sympathisanten van het ACV hebben vandaag aan de Zuidertoren in Brussel actie gevoerd voor een geloofwaardige pensioenpolitiek en tegen het 'pensioen met punten'. Ze namen met enthousiasme deel aan de ludieke kraslotenactie van de LBC-NVK en CNE, de bediendecentrales van de vakbond ACV.

Veerle Verleyen van de LBC-NVK: "De werknemers zullen niet op voorhand weten wat ze aan pensioen zullen krijgen. Of op welke leeftijd ze met pensioen kunnen gaan. Met onze kraslotenactie 'W...
Lees meer

Staking bij IT Vlaamse overheid wegens leeftijdsdiscriminatie

De “nieuwe” directie van DXC Technology in Mechelen (ex-HP, nu ESB) kondigde aan om systematisch de meerderheid van de 45+ te willen vervangen door “jonge teams”. Op 5 februari verspreidden wij een persmededeling met de alarmkreet vanwege het personeel en het feit dat de Vlaamse Overheid voor haar grootste IT-onderaannemer de andere kant op leek te kijken. Een mislukte verzoening op 8 maart leidde tot een stakingsaanzegging die afloopt op 30 maart 2018.

Na uitputting van alle interne pr...
Lees meer

'Occupy for life': actie tegen geheime deals tussen regering en farmabedrijven

'Occupy for life'. Onder die noemer voeren werknemers uit de gezondheidssector, vakbondsmilitanten, patiënten en andere burgers vandaag actie bij pharma.be, de belangenorganisatie van de farma-industrie in ons land. De actievoerders nemen de prijzenpolitiek voor geneesmiddelen in ons land op de korrel. In het bijzonder zijn ze boos over de ultra-geheime deals die de federale regering sloot en sluit met de farmaceutische bedrijven.

Deze opvallende actie komt er na een oproep van de campagne Tam...
Lees meer