about
Toon menu

Cambodja viert woelig 65-jarig bestaan

Het is vandaag een belangrijke dag voor Koning Norodom Sihamoni van Cambodja. Hij houdt een plechtigheid in de hoofdstad Phnom Penh omdat zijn land vandaag precies 65 jaar onafhankelijk is van Frankrijk. En het heeft sindsdien een woelige geschiedenis beleefd. IPS-correspondent Kris Janssens maakt een analyse.

Plaats van het gebeuren wordt het onafhankelijkheidsmonument, een statige toren op een drukke rotonde in de stad. Het bouwwerk combineert de sierlijke krullen uit de klassieke Cambodjaanse...
Lees meer

Trump drijft China en Japan in elkaars armen

Met een indrukwekkende troepenschouwing op het Tiananmenplein is de Japanse premier Shinzo Abe ontvangen in Peking. Het is voor het eerst in zeven jaar dat een Japanse premier naar buurland China reist. Het zijn koele minnaars, maar Abe is er om nieuwe zakendeals te sluiten en het ziet er naar uit dat de relatie tussen China en Japan aan een nieuw hoofdstuk begonnen is.

China en Japan hebben een lange geschiedenis van grensconflicten. De relatie bereikte een absoluut dieptepunt in 2012 toen Japan...
Lees meer

Ontwikkelingshulp heeft niet altijd het gewenste effect

"Ik ben altijd hoopvol dat er een positieve verandering kan komen”, met die voorzichtige woorden kijkt EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Federica Mogherini terug op haar onderhoud met de Cambodjaanse premier Hun Sen tijdens de Europees-Aziatische top van vorige week. De inzet van het gesprek was een preferentieel handelsakkoord met Cambodja, dat Europa nu dreigt stop te zetten. Een akkoord met een lange geschiedenis, zo blijkt.

Cambodja maakt deel uit van de zogenaamde Everything But...
Lees meer

Internationale Coming-Outdag: “Me verkleden als vrouw geeft me een reden om te leven”

Vandaag, 11 oktober, is het Internationale Coming-Outdag. Er wordt dan aandacht besteed aan homo’s, lesbiennes en bi’s die openlijk uitkomen voor hun seksuele geaardheid. Zo’n specifieke dag blijkt niet overbodig. Zeker in landen met een traditionele cultuur ligt homoseksualiteit nog altijd erg moeilijk. Wij nemen een kijkje in het nachtleven van de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh.

“I’m coming out”, de hit van Diana Ross klinkt uit de boxen van homobar Blue Chilli in de Cambodjaanse hoofd...
Lees meer

Sihanoukville, gokparadijs en Chinese enclave in Cambodja

Het nieuwe Macau. Zo wordt de Cambodjaanse kustplaats Sihanoukville genoemd. De zuidelijke havenstad ligt op de zogenaamde Nieuwe Zijderoute en is daarom erg interessant voor China. Ondernemers bouwen er massaal veel casino's.

De Cambodjaanse overheid ziet het allemaal graag gebeuren. Het geld stroomt immers binnen en Peking stelt nooit lastige vragen. "Het gaat zo snel in Sihanoukville dat de stad er op enkele maanden tijd al helemaal anders uitziet", vertelt een vriendin mij.  De laatst keer...
Lees meer