about
Toon menu

“We hebben een tas klaar voor de gevangenis. Iedereen kan elk moment worden gearresteerd”

Op 11 september 2016  werden in één keer 24 pro-Koerdische co-burgemeesters ontzet uit hun ambt en vervangen door curatoren (“kayyum” in het Turks) die aangesteld zijn door de AKP-regering van Turks president Erdoğan.

 Het ontslaan of arresteren van democratisch verkozen burgemeesters is een proces dat al van voor de mislukte staatsgreep van 15 juli aan de gang was, maar sindsdien wordt het lokale bestuur in steeds meer Koerdische steden hardhandig overgenomen door de Turkse regering. Da...
Lees meer

Koerdische presentatrice Müjgan Ekin verdwenen in Turkije?

Op 24 oktober 2016 verdween Müjgan Ekin, een Koerdische presentatrice van de zender Özgür Gün TV. Ze werd vermoedelijk opgepakt door Turkse politieagenten in Ankara, maar ze werd nooit officieel aangehouden en sindsdien is er geen spoor van haar. 

Müjgan is 29 jaar oud en studeerde Management aan Akdeniz University. Ze kwam op 23 oktober aan in Ankara, waar ze bij vrienden bleef in Batıkent, een district in de Turkse hoofdstad. Ze verliet het huis omstreeks 10u en keerde terug naar Batıken...
Lees meer

De staatsgreep van Erdoğan

De Turkse regering verlengt de noodtoestand opnieuw met drie maanden, waardoor de zuiveringsacties tegen opposanten verder kunnen doorgaan. President Erdoğan trekt in razendsnel tempo alle macht naar zichzelf toe en maakt van Turkije een autoritaire éénpersoonsstaat. Het Koerdisch Instituut roept op tot solidariteit met vervolgde Koerdische parlementsleden en burgemeesters.

De grootschalige zuiveringsacties tegen iedere mogelijke criticus van het Erdoğan-regime blijven drie  maanden na de...
Lees meer

Cizre: Koerdische burgers op barbaarse wijze vermoord door Turkse strijdkrachten

De Turkse strijdkrachten, waaronder speciale troepen, het leger en de politie begaan op grote schaal mensenrechtenschendingen in de Koerdische stad Cizre (Cizir in het Koerdisch).

Cizre is één van de Koerdische steden waar sinds 14 december een uitgaansverbod van kracht is vanwege een grootscheepse militaire operatie tegen de Koerdische jongerenmilities YDG-H. Tijdens deze militaire operaties zijn al honderden burgers vermoord, waaronder ouderen, kinderen en zelfs baby’s. In vele gevallen komen...
Lees meer

Erdoğan verantwoordelijk voor klimaat van geweld in Turkije

Een week na de barbaarse aanslag op een vredesmanifestatie van progressieve organisaties en vakbonden in Ankara, op zaterdag 10 oktober 2015, zijn we nog steeds in diepe rouw voor de meer dan honderd doden en honderden gewonden. De aanslag viseerde mensen die voor vrede opkwamen en democratische bewegingen en partijen die genoeg hebben van het geweld dat het land in zijn greep heeft.

We houden de AKP-regering verantwoordelijk omdat ze nu al maanden een sfeer van haat schept tegen de Koerdische be...
Lees meer

Verontwaardiging om grootlint in de Leopoldsorde voor Erdoğan

Gisteren, zondag 4 oktober, landde de Turkse president Erdoğan in Zaventem voor een staatsbezoek, een ontmoeting met de Europese Instellingen en de opening van het cultuurevent Europalia, waarvan Turkije gastland is. Bovendien ontvangt hij vandaag uit de handen van Koning Filip het Groontlint in de Leopoldsorde.

Erdoğan zet op dit moment alles op alles om bij de herverkiezingen op 1 november een meerderheid in het parlement te halen voor zijn AKP, zodat hij een autoritair presidentieel systeem k...
Lees meer

HDP voorbode democratische verandering in Turkije

De HDP, de Democratische Partij van de Volkeren, heeft afgelopen zondag bewezen dat er in Turkije een draagvlak is voor een open, democratische en inclusieve samenleving. Ze behaalde met zes miljoen stemmen 13% in de parlementsverkiezingen, goed voor tachtig zetels.

 Selahattin Demirtaș: “We hebben geen gloeilamp* meer nodig, de zon van de HDP straalt sterk genoeg voor 81 steden over heel Turkije!”*De gloeilamp is het partijsymbool van de AKP, nvdr. Voor het eerst slaagt een parti...
Lees meer

Een Koerdische lente voor Iran?

Op 4 mei gooide de 26-jarige Koerdische Ferinaz Xosrowaniye zichzelf uit een raam op de vierde verdieping van het Tara Hotel in Mahabad. Reden voor haar wanhoopsdaad was de dreigende verkrachting door een Iraanse veiligheidsambtenaar. Dit voorval wakkerde het sluimerend ongenoegen bij de Koerden in Iran aan.

Terwijl het nieuws van de dood van Ferzinaz langzaam doorsijpelde naar de buitenwereld, braken er op donderdag 7 mei hevige rellen uit in Mahabad, waarbij enkele opstandelingen...
Lees meer

Kobanê bevrijd! Koerdische strijders verdrijven IS

Na 134 dagen van verzet hebben de Koerdische strijdkrachten van de YPG/YPJ eindelijk IS uit Kobanê verdreven. Hoewel deze veldslag gewonnen is, blijft de strijd voortduren.

Op maandag 26 januari hebben de Koerden en hun kameraden in Kobanê het onmogelijke voor elkaar gekregen. Ze zijn erin geslaagd de strijders van de Islamitische Staat (IS) uit de stad weg te drukken. Na 134 dagen van hevige gevechten tussen aan de ene kant de Koerdische troepen van de YPG en YPJ (De Volks- en Vr...
Lees meer

Koerdische vluchtelingen aan hun lot overgelaten in Turkije

Sinds afgelopen zomer wordt het zuidoosten van Turkije overspoeld door, voornamelijk Koerdische, vluchtelingen uit Syrië en Irak. Aankomst in Turkije betekent allesbehalve het einde van hun lijdensweg. De Turkse staat heeft geen oog voor de honderdduizenden ontheemden en ziet hen liefst zo snel mogelijk vertrekken. Ook de internationale gemeenschap lijkt niet wakker te liggen van deze humanitaire catastrofe en schikt zich naar de Turkse directieven.

Het offensief dat de Islamitische...
Lees meer

Steun het verzet van Kobanê!

Het kleine Syrisch-Koerdische grensstadje Kobanê bevindt zich sinds midden september in het oog van de storm. De brutale opmars van de jihadistenkaravaan van de Islamitische Staat (IS) heeft het merendeel van de 400.000 inwoners op de vlucht doen slaan. Enkele duizenden strijdkrachten van de voornamelijk Koerdische Volksverdedigingseenheden (YPG) blijven achter om de stad, maar ook een uniek democratisch project, te verdedigen.

Zowat alle internationale spelers in het conflict in Sy...
Lees meer

De PKK, Öcalan en democratie in Turkije

Donderdag 16 oktober en vrijdag 17 oktober publiceerde De Standaard artikelen over de rol van de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) en haar leider Abdullah Öcalan in de slag om Kobanê in Syrië en het vredesproces in Turkije. Beide stukken schetsen een problematisch en eenzijdig beeld van zowel de PKK als Öcalan en hun positie in Koerdistan. Dit vraagt om een rechtzetting.

Voornamelijk het eerste stuk, van de hand van Erdal Balci, staat bol van speculatie en mist elke nuance, fe...
Lees meer

Koerden in hongerstaking voor Kobanî

Veertien Koerden en één Assyriër zijn op 29 september in hongerstaking gegaan op het Luxemburgplein in Brussel. Ze vragen aandacht voor het lot van Kobanî, de Koerdische stad in Syrië die hevig onder vuur ligt van de IS. Ze eisen dat de internationale coalitie ingrijpt in Kobanî om een bloedbad af te wenden. Ook willen ze dat Europa Turkije op de vingers tikt voor haar steun aan IS.

Door het offensief van IS tegen Kobanî zijn volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN m...
Lees meer

Droom of nachtmerrie voor de Koerden in Irak en Syrië?

De internationale media en publieke opinie schrikten eind vorige week op door de inname van eerst Mosoel en daarna Tikrit door ISIS, een afsplitsing van Al-Qaeda in Irak. Zowel voor de Koerden in Irak als Syrië opent dit nieuwe perspectieven, maar ook oude nachtmerries dreigen opnieuw de kop op te steken.

De Koerden hebben in het noorden van Irak een semi-autonome regio, onder het gezag van de ‘Koerdische Regionale Regering’ (Kurdish Regional Governement, KRG). Aan de andere kant va...
Lees meer

Internationale dag van de Moedertaal, ook voor de Syrische Koerden!

Klasje in Rojava

OP 21 februari viert UNESCO de Internationale dag van de moedertaal, een uitgelezen moment om stil te staan bij één van de frontlijnen van de Syrische burgeroorlog die amper de voorpagina’s haalt: de strijd voor erkenning van en onderwijs in de eigen moedertaal in de Syrisch-Koerdische gebieden. We lanceren tegelijkertijd een campagne om klasjes in Syrië te adopteren. Moedertaalonderwijs voor het kwart van de Syrische bevolking dat niet Arabisch is, is allesbehalve een evidentie. N...
Lees meer