about
Toon menu

De kolonisering van Europa. Of waarom de strijd van de Grieken ons allemaal aangaat

Wat Griekenland ervaart met de Europese Unie, heeft historische precedenten: Haïtiaanse revolutie van 1791 en de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd. "Of de Griekse tragedie eindigt volgens het Haïtiaanse scenario (een boycot en complete isolatie) of het Algerijnse scenario (als onderdeel van een groeiend internationaal verzet) zal voor het grootste deel afhangen van hoe de bevolking in de rest van de eurozone deze Griekse openbaring als opstap ziet voor een veel breder en solidair verzet tegen een interne kolonisering die ons allemaal treft."
Lees meer

Charlie Hebdo: over waarden en barbarij

In de nasleep van de verschrikkelijke terroristische aanslag op Charlie Hebdo worden grote woorden niet geschuwd: 'barbarij tegen beschaving' (Sarkozy), 'de (achterlijke) Islam tegenover onze universele en verlichte waarden', 'een directe aanval op de democratie en het vrije woord'... liefst met zo weinig mogelijk nuance.

U, die zo liberaal bent, zo humaan, u, met uw uiterst verfijnde liefde voor de cultuur, u doet net of u vergeten bent dat u koloniën heeft en dat men moordt in uw...
Lees meer

Vranckx, Sartre en koloniale situatie Palestina

“Heeft het zin”, vraagt VRT-journalist Vranckx zich af, “om verder na te denken over dit opbod van oorzaak en gevolg, van schuld en boete?” Koenraad Bogaert (UGent) vindt van wel. Context en geschiedenis zijn wel degelijk uitermate belangrijk.

Hoe begon het ook alweer?  Oog om oog, tand om tand, zo beschrijft VRT-journalist Rudi Vranckx de nieuwe opflakkering van geweld tussen Israël en de Palestijnen. De zoveelste opflakkering. “Hoe begon het ook alweer?”, stelt Vranckx bij...
Lees meer

Is kritiek makkelijker dan het formuleren van concrete oplossingen?

Het is positief om te zien hoe de hongerstaking in Brussel opnieuw een broodnodig maatschappelijk debat ontketent over het huidige migratiebeleid. De bijdrage van Brecht Decoene begint jammer genoeg met een dooddoener die juist heel weinig ruimte laat voor een echt debat. Kort gezegd, komt zijn verwijt hierop neer: kritiek geven is gemakkelijk, maar wat is het alternatief?

Als moraalwetenschapper zou Brecht Decoene toch beter moeten weten. Een ‘kritiek’ formuleren, vooral binnen het...
Lees meer

Sociaal protest in Marokko flakkert weer op: geïsoleerde gevallen of politieke beweging in de maak?

Op de eerste verjaardag van de 20 februari-beweging leek het alsof de Marokkaanse sociale strijd voor meer democratie en sociale gerechtigheid in een serieuze dip zat. De opkomst was een stuk lager dan een paar maanden geleden en kon in de verste verte niet vergeleken worden met de betogingen van een jaar terug.

Sommige waarnemers schreven dit toe aan de zogezegde verregaande hervormingen die het Marokkaanse koningshuis had doorgevoerd sinds de start van de Marokkaanse lente op 20 f...
Lees meer

De mondiale dimensie van de Arabische revoluties

De mondiale dimensie van de Arabische revoluties heeft niets of weinig te maken met een zogenaamde ‘Arab awakening’ (Arabisch ontwaken). De Arabische volkeren waren niet aan het slapen de laatste tien jaar, integendeel. Eigenlijk moet je het andersom zien. Het Arabisch protest heeft de indignados en Occupy wakker gemaakt en wat de andersglobalisten ooit waren begonnen in 1999 weer opgestart.

Is de wereld een betere plaats geworden dankzij de Arabische revoluties? Dit was één van...
Lees meer

Sterft gij oude vormen en gedachten

Op 29 oktober vindt in de Vooruit in Gent de tweede dag van het socialisme plaats. Karim Zahidi & Koenraad Bogaert denken dat iedereen die een sociaal rechtvaardige en ecologische uitweg uit deze crisis zoekt, moet nadenken over volwaardige alternatieven voor het huidige systeem en zich niet kan beperken tot het aanbrengen van correcties.

Het najaar van 2008, precies drie jaar geleden, betekende het begin van een wereldwijde crisis. Wat begon als een bankencrisis heeft zich ontwikk...
Lees meer

Wat kan de Arabische Lente voor België betekenen?

De steun van Europa en de VS voor Moebarak, tot op de dag van zijn gedwongen ontslag, maakte voor de Egyptenaren duidelijk dat ze inzake democratie niet al te veel te leren hadden van het Westen. Dat schrijven de auteurs die verbonden zijn aan MENARG, Middle East and North Africa Research Group van de UGent.

In zijn opiniestuk van dinsdag 13 september vraagt minister van Buitenlandse Zaken, Steven Vanackere (CD&V), zich af welke rol België nog kan spelen in het democratiseringspr...
Lees meer