about
Toon menu

De mondiale dimensie van de Arabische revoluties

De mondiale dimensie van de Arabische revoluties heeft niets of weinig te maken met een zogenaamde ‘Arab awakening’ (Arabisch ontwaken). De Arabische volkeren waren niet aan het slapen de laatste tien jaar, integendeel. Eigenlijk moet je het andersom zien. Het Arabisch protest heeft de indignados en Occupy wakker gemaakt en wat de andersglobalisten ooit waren begonnen in 1999 weer opgestart.

Is de wereld een betere plaats geworden dankzij de Arabische revoluties? Dit was één van...
Lees meer

Sterft gij oude vormen en gedachten

Op 29 oktober vindt in de Vooruit in Gent de tweede dag van het socialisme plaats. Karim Zahidi & Koenraad Bogaert denken dat iedereen die een sociaal rechtvaardige en ecologische uitweg uit deze crisis zoekt, moet nadenken over volwaardige alternatieven voor het huidige systeem en zich niet kan beperken tot het aanbrengen van correcties.

Het najaar van 2008, precies drie jaar geleden, betekende het begin van een wereldwijde crisis. Wat begon als een bankencrisis heeft zich ontwikk...
Lees meer

Wat kan de Arabische Lente voor België betekenen?

De steun van Europa en de VS voor Moebarak, tot op de dag van zijn gedwongen ontslag, maakte voor de Egyptenaren duidelijk dat ze inzake democratie niet al te veel te leren hadden van het Westen. Dat schrijven de auteurs die verbonden zijn aan MENARG, Middle East and North Africa Research Group van de UGent.

In zijn opiniestuk van dinsdag 13 september vraagt minister van Buitenlandse Zaken, Steven Vanackere (CD&V), zich af welke rol België nog kan spelen in het democratiseringspr...
Lees meer