about
Toon menu

Klimaatambitie stoot op gesloten deuren van het parlement

Op de dag dat de VN met een nieuw klimaatrapport komt dat niets aan de verbeelding overlaat, hebben onze politici een kans van formaat gemist om de juiste kant van de geschiedenis te kiezen. De bijzondere meerderheid die nodig was voor de herziening van artikel 7bis van de Grondwet is niet behaald in de plenaire zitting. Zoals aangekondigd, stemden CD&V, Open Vld en N-VA tegen deze herziening, die een ambitieuze bijzondere klimaatwet moest mogelijk maken. De mobilisatie zal niet verdwijnen, integendeel.
Lees meer

Om van klimaat echt een prioriteit te maken, moet Michel II nu aan het werk

Premier Michel kondigde gisteren aan dat klimaat één van de drie prioriteiten is van de nieuwe regering Michel II. Het signaal dat 75.000 burgers vorige week zondag stuurden tijdens de grootste klimaatmars ooit in België, lijkt te zijn gehoord.

De Klimaatcoalitie, één van de organisatoren van de mars, verwelkomt dit engagement van de premier. De strijd tegen de klimaatverandering moet dringend een centraal element worden in het Belgisch beleid. Om dit waar te maken, moet de regering in de kome...
Lees meer

Grootste klimaatmars ooit op 2 december: burgers claimen het klimaat

Met tienduizenden komen de Belgen zondag 2 december op straat voor het klimaat. Climate Express en Klimaatcoalitie, de organisatoren van de ‘Claim the Climate’-mars, eisen een sociaal rechtvaardig en ambitieus klimaatbeleid. Want sinds het Akkoord van Parijs is de uitstoot in België niet aan het dalen, maar aan het stijgen.

“Overal te lande zijn mensen al weken aan het plannen hoe ze zondag naar de klimaatmars komen”, zegt Charlotte Scheerens, woordvoerder van Climate Express. “De teller st...
Lees meer

Climate Express en Klimaatcoalitie mikken op grootste klimaatprotest ooit in België

De organisaties Climate Express en Klimaatcoalitie slaan de handen in elkaar voor de organisatie van een massale nationale klimaatmars ‘Claim the Climate’ in Brussel op zondag 2 december.[1] Dit is de eerste dag van de belangrijke klimaattop COP24 in Katowice (Polen). Claim The Climate moet het grootste Belgische klimaatprotest ooit worden met duizenden burgers die luid en duidelijk een sociaal rechtvaardig en ambitieus klimaatbeleid eisen.

Drie jaar na de ondertekening van het Akkoord van P...
Lees meer

1.000 burgers betogen voor het klimaat aan de voet van het Europees parlement

In navolging van de mondiale oproep ‘Rise for Climate’, gelanceerd door de organisatie 350.org, en aangedreven door de extreme hitte en bosbranden van deze zomer, voerden 1000 burgers deze zaterdag actie voor het Europees parlement. Deze mobilisatie kadert in een wereldwijde golf van meer dan 735 acties die beleidsmakers oproepen om fossiele brandstoffen niet langer te financieren, en om te investeren in een rechtvaardige transitie naar hernieuwbare energie. In België willen we dat het klimaat prioriteit nummer één wordt op de politieke agenda.
Lees meer

Belgische banken investeren nog steeds 40 miljard euro in fossiele energie

Meer dan 40 miljard euro, zo veel investeren de vier grootste banken in België nog altijd in financieel risicovolle fossiele brandstoffen. Met de lancering van een nationale campagne roept de Klimaatcoalitie BNP Paribas, ING, KBC en Belfius op om deze middelen weg te halen uit de fossiele brandstoffenindustrie en te investeren in duurzame energiebronnen.

“Hoewel de globale investeringen in duurzame energie jaar na jaar blijven toenemen, zijn die in fossiele energie nog veel te hoog”, zegt Lauri...
Lees meer