about
Toon menu

stand-alones

snippets

long-reads

handleidings

Belg aangehouden in Marokko wegens Facebook-activisme rond de Rif-protesten

Wafi Kajoua, 36, activist en Belg van Marokkaanse origine, is zondag in Marokko gearresteerd, terwijl hij onderweg was naar Nador. Hij wordt onder andere beschuldigd van 'separatisme' en 'het ondermijnen van de interne veiligheid van Marokko'. Hij is niet de enige activist uit de diaspora die op de zwarte lijst staat wegens steun aan de Hirak-opstand in de Rif. De Hirak-activisten uit de diaspora hebben zich op sociale media massaal gemobiliseerd om zijn arrestatie aan te klagen. En roepen de Belgische staat op om in actie te schieten.
Lees meer

Is mijnbouw een ver-van-mijn-bed-show?

Is mijnbouw een ver-van-mijn-bed-show? Wat is het verband tussen mijnbouw en jouw smartphone of laptop? En wat kan jij als consument doen? Bekijk hier de heldere uitleg van Karolien Burvenich van Catapa die rond de impact van mijnbouw werkt en Maarten Depypere van IFixit Europe

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//conn...
Lees meer

Vrijlating vakbondsmilitant en kunstschilder die tijdens inval bij Globe Aroma werden opgepakt

Mounir Tahri en Jyied Cheikhe zijn vrij. Vandaag en gisteren zijn ze vrijgelaten nadat ze begin februari dit jaar samen met vijf andere mensen zonder papieren waren gearresteerd tijdens een politie-inval bij Globe Aroma in Brussel. Ze werden naar het gesloten centrum 127 bis gebracht en riskeerden het land te worden uitgezet. “We zijn heel blij, dit is een overwinning”, klinkt het bij de vakbonden. De vakbonden vragen een einde van de criminalisering van mensen zonder papieren en mensen die solidair zijn met mensen zonder papieren.
Lees meer

Wonder Woman ontmoet Victor Horta tijdens Publiek Domein Dag 

Heel de maand mei viert de Brusselse organisatie Constant Publiek Domein Dag in samenwerking met verschillende partners. De bedoeling is auteurs wiens werken vrijgekomen zijn 70 jaar na hun overlijden in de kijker te plaatsen. De focus ligt dit jaar op vrouwelijke kunstenaars en vergeten werken. Heel de week kan je in Brussel terecht op verschillende plaatsen voor workshops, voorstellingen, expo’s, lezingen en films.

Het is net lunchtijd als ik toekom bij Constant. Een organisatie in het hart...
Lees meer

Ilan Pappé over Trump en de betogingen in Gaza

Waarom die zet van Tump om in Jeruzalem de ambassade te openen? Zijn de recente betogingen in Gaza de voorbode van een nieuwe opstand? En hoe moet het nu verder? We spraken met de Iraëlische Prof. Ilan Pappe die afgelopen week in Brussel was om zijn nieuwste boek 'Tien mythes over Israël' voor te stellen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id...
Lees meer

70.000 betogers tegen het pensioengeknoei van de regering

Met 70.000 kwamen ze op straat vanuit verschillende uithoeken om de regering een duidelijk signaal te geven. De geplande pensioenhervormingen kunnen niet door de beugel.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);...
Lees meer

Vakbondsmilitanten voor de rechter: "Dit is poging om toekomstige acties te verhinderen"

In Antwerpen stonden vrijdag twee vakbondsvertegenwoordigers van het ABVV terecht omdat ze het verkeer zouden gehinderd hebben tijdens een staking twee jaar geleden. “Als dit proces verkeerd afloopt, zal de impact op het stakingsrecht heel groot zijn", klinkt het bij de vakbondsleden die hun collega’s kwamen steunen.

(Foto Karina Brys) Op 24 juni 2016 staakte het ABVV tegen de besparingen van de regering-Michel. In de Antwerpse haven...
Lees meer

Ieders Stem Telt: Reken niet op de kabouters, stem sociaal

‘Ieders Stem Telt’ wil mensen in armoede een stem geven tijdens de kiescampagne en sociale thema’s hoger op de politieke agenda zetten. De campagne van Samenlevingsopbouw en verschillende middenveldorganisaties is vandaag in heel Vlaanderen gelanceerd en loopt tot 14 oktober. Met kieswinkels, aanwezigheid op markten, pleinen en in debatten wil het team van ‘Ieders stem telt’ sociale thema’s bij de mensen brengen.

De verkiezingen zijn in aantocht en we zullen binnenkort weer om de oren...
Lees meer

Salarisverschil Red Flames vs Rode Duivels is "economische realiteit". Is dat wel zo?

De Rode Duivels krijgen bij winst 8.000 euro, de Belgian Red Flames 200 euro. ‘Sorry, dat is nu eenmaal de economische realiteit’, klinkt het bij de Belgische voetbalbond toen ze de Auwch Award weigerden voor vrouwonvriendelijk gedrag. Maar klopt dit wel? #vrouwendag

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.fac...
Lees meer

Iperita, film over nietsontziende Spaanse mosterdgas in Rif-regio

De film Iperita toont een achtergesteld dorpje in de Rif, het noorden van Marokko. Iedereen probeert er te overleven tegen de achtergrond van een verdorde, onvruchtbare landschap en de geur van terminale kanker. Tristesse alom. Iperita is het codewoord, de tonnen mosterdgas die door Spanje in de Rif-regio werd gedropt om de opstandige Riffijnen op de knieën te krijgen. De film wordt op zondag 11 maart vertoond op het MONA-filmfestival in Antwerpen. DeWereldMorgen sprak met de Marokkaanse filmmaker Mohamed Bouzaggou.
Lees meer

Yonatan Shapira: Van Israëlische gevechtspiloot tot activist

Van Israëlische gevechtspiloot tot activist voor de Palestijnse zaak. Hoe gaat dat in zijn werk? We vroegen het aan Yonatan Shapira. Hij is een voormalig kapitein van de Israëlische luchtmacht. In 2003 tekende hij samen met 27 andere piloten een brief waarin ze besloten niet langer mee te werken aan luchtaanvallen in de Palestijnse gebieden. Sindsdien werkt hij actief mee aan de BDS-beweging en heeft hij ook deelgenomen aan een Gaza-Flotilla.

(function(d, s, id) { var...
Lees meer

Israël houdt artiesten met kritisch narratief in wurggreep

Het is bijna middag en Bashar Murkus is druk in de weer tijdens de repetities in de Monty als ik hem aanspreek voor een interview. Bashar Murkus is een getalenteerde jonge Palestijnse theaterregisseur uit Haifa. Zijn eerste stuk leidde al tot controverses en het intrekken van de subsidies voor het gezelschap waar hij voor werkte. Hij heeft ondertussen een eigen gezelschap en toert de komende dagen in België met ‘Other Places’, een stuk over de betekenis van identiteit.

Murkus groeide op in...
Lees meer

ABVV Horval blokkeert logistiek depot Metro

Na de 24-urenwerkonderbreking aan de fabriek Vandemoortele te Seneffe op 22 januari zet ABVV Horval haar strijd voort om de re-integratie van Laurent, haar hoofddelegee, te eisen. Vannacht was het de beurt aan het Metro-platform in Izegem. Militanten blokkeerden het logistiek centrum van de winkel en meerdere vrachtwagens van Vandemoortele konden niet uitrijden. De komende dagen beloven ze meer acties op andere sites van Vandemoortele.

Omstreeks middernacht zijn de vakbondsafgevaardigden en mil...
Lees meer

Stakingspiket Carrefour: "Bompard, je hebt je zakken goed gevuld en tegen het personeel geluld"

Carrefour Belgie wil 1233 werknemers op straat gooien. Twee grote Carrefour-hypermarkten zullen sluiten en een groot aantal wordt afgeslankt. Uit protest is het personeel donderdag in verschillende Carrefour-winkels in staking gegaan. De socialistische vakbond BBTK zette enkele bussen in om samen met 250 militanten de stakingspiketten in Luik en Genk een hart onder de riem te steken.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (...
Lees meer

Abou Jahjah wil met partij Be.One nieuwe generatie aanspreken

Be.One, de nieuwe partij van Abou Jahjah en Meryem Kacar, werd woensdag voorgesteld onder heel wat persaandacht. De partij gaat voor radicale gelijkheid op elk vlak. Zowel sociaale-conomisch, gender, afkomst als geloofsovertuiging. Be.One zal deelnemen aan de verkiezingen van 2018 en 2019 en wil zich in de eerste instantie vooral focussen op de grote steden Antwerpen, Gent, Brussel en Limburgse steden. Het doel is de nieuwe generatie die niet meer gelooft in de traditionele partijen en de politiek daklozen een alternatief bieden.  
Lees meer