about
Toon menu

stand-alones

snippets

long-reads

handleidings

4 jaar zonder verkiezingen en dan krijgen we toch een status quo

Vier jaar moesten we wachten op deze stembusgang. De zenuwen stonden dan ook gespannen en de onzekerheid was groot. Doordat dit de eerste verkiezingen zijn na de onuitgegeven coalitie op federaal niveau hoopten velen ook nationale trends te kunnen ontwaren. Die zijn er aan voor de moeite. De kiezer liet zich blijkbaar voornamelijk door lokale gezichten en thema’s leiden.

Werd het een groene zondag, zoals Almaci in verschillende interviews voorspelde? Groen maakte op verschillende plaatsen een g...
Lees meer

"Ook moskeeën vragen ons welke partijen het voor de hoofddoek opnemen"

In 2012 hebben de Antwerpse moslims Patrick Janssens massaal de rug gekeerd omwille van zijn hoofddoekenverbod. En het hoofddoekendebat ligt sindsdien niet stil. Actiegroep BOEH voert al jaren strijd tegen het hoofddoekenverbod. Ook tijdens de verkiezingen zitten ze niet stil. Ze worden overal gevraagd, van moskeeën tot organisaties om informatie te geven over het standpunt en beleid van de verschillende partijen inzake de hoofddoekenkwestie. We spraken met Yasmina Akhandaf, één van de activisten van BOEH. 
Lees meer

50.000 milieu-activisten vieren opschorting kapvergunning Hambacher bos

Meer dan 50.000 betogers zakten afgelopen zaterdag af naar het Hambacher bos vlakbij Keulen. Ze vragen een halt aan de plannen om het 12.000 jaar oude bos te kappen voor de uitbreiding van de bruinkoolmijn. Een eerste overwinning hebben ze alvast binnen na de uitspraak afgelopen week van de rechtbank die de kapvergunning on hold zette.

Na de ontruiming van enkele weken geleden riepen de activisten op tot massale burgerlijke ongehoorzaamheidsacties. De eerste geplande actie was afgelopen zaterda...
Lees meer

War on drugs in Antwerpen: “Wij merken er niets van”

Het huidige Antwerps stadsbestuur rolt telkens met de spierballen en doet straffe uitspraken over haar war on drugs. Maar heeft dat repressief beleid effectief tot iets geleid? “We merken er niets van. De gebruikers vinden nog even gemakkelijk de weg naar drugs. De beschikbaarheid is even groot en de prijzen zijn dezelfde gebleven”, zegt Tino Ruyters van Free Clinic vzw, het hulpverleningscentrum voor verslaafden in Antwerpen.

War on drugs hoezo? “We kunnen vaststellen dat het drugsgebrui...
Lees meer

15.000 voor waardig pensioen in Antwerpen: “Wij zijn niet kwaad, wij zijn woest”

Op een koude en regenachtige ochtend zakten vijftienduizend manifestanten af naar Antwerpen. Eén boodschap weerklonk luid en duidelijk: wij willen werk dat werkbaar is en een degelijk pensioen.

“Wij zijn niet kwaad, wij zijn woest”, weerklonk het tijdens de betoging die van het Museum voor Schone Kunsten richting de Groenplaats trok. Die woede richtte zich vooral tegen de pensioenplannen van de regering die de pensioenleeftijd verhoogde tot zevenenzestig. Ook de voorwa...
Lees meer

Politie maakt einde aan zes jaar bezetting Hambacher bos in Duitsland

Na een twee weken durende massale operatie heeft de politie een einde gemaakt aan de bezetting van het Duitse Hambacher bos. Bijna 200 mensen bezetten al bijna 6 jaar het bos uit protest tegen de plannen van het energiebedrijf RWE om het bos te kappen voor de uitbreiding van de bruinkoolmijn. De ontruiming verliep niet zonder slag of stoot. Een journalist kwam om het leven, nadat hij van een loopbrug viel. De activisten kondigen alvast nieuwe protestacties aan.

De klimaatactie-coalitie "Ende Gelä...
Lees meer

'In onze ideale stad is de Ring overkapt en hebben we de auto amper nodig'

Zeg 'Ringland' en de ogen van de meeste Antwerpenaren beginnen te blinken. Eindelijk een tot de verbeelding sprekend project dat niet alleen de permanente files op de Antwerpse Ring zal oplossen, maar ook nog voor extra groen zorgt en voor schonere lucht. Ringland zag het levenslicht net voor de verkiezingen van 2014. Hoe kijkt Peter Vermeulen van Ringland terug op de ontwikkelingen in het Oosterweeldossier en wat is hun inzet voor komende verkiezingen?

Ringland werd boven het doopvont gehouden...
Lees meer

'De Wever moet weg uit het stadhuis'

Het ABVV in Antwerpen lanceert een campagne: “Ja, ik wil het anders in Antwerpen”. Kiezers kunnen op de website vertellen hoe hun stad anders en beter kan worden bestuurd. De getuigenissen moeten de mensen overtuigen om voor een links beleid te kiezen. “De Wever moet uit het stadhuis”, klinkt het bij Dirk Schoeters, algemeen secretaris van het ABVV-Antwerpen.

“De Wever heeft het zelf gezegd. Als er een links bestuur zou komen in Antwerpen, dan is dat de voorbode van een links bestuur in V...
Lees meer

Wat is cultuurparticipatie?

Participatie, participatie, participatie! Wat is cultuurparticipatie? Is het enkel een buzzwoord? We gingen een kijkje nemen op de #DIP-dag, een nieuwe meetup van Demos vzw in samenwerking met Zomer van Antwerpen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3";...
Lees meer

Tweede Cannabis Hoogdag in Gent

De Cannabis Social Club Gent organiseerde de 2e Cannabis Hoogdag in Gent met als doel het taboe rond cannabis consumptie te doorbreken. Hulpverleners, activisten en ervaringsdeskundigen kwamen getuigen. Ze pleiten voor een decriminalisering.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml...
Lees meer

Uitspraak Europees Hof van justitie: België moet ggo-veldproef op mais stopzetten

Het Europese Hof van Justitie (HvJ) heeft zich vandaag uitgesproken over de wettelijke status van voedsel- en voedergewassen die gecreëerd zijn met de nieuwe genetische manipulatietechnieken. Het Hof bevestigde dat ook deze CRISPR-techniek onder de bestaande Europese ggo-regelgeving valt. België moet volgens deze uitspraak de geheime ggo-proeven op mais stopzetten.

Nina Holland is specialiste agro-industrie bij  de ngo Corporate Europe Observatory reageert opgetogen over de uitspraak: "Dit is...
Lees meer

£¥€$: Wat zou jij doen met een berg geld als je bankier was?

Kruip in de huid van een bankier en ga mee in een adrenalinetrip op een turbulente financiële markt. Je gaat zo hard op in je spel dat je de gevolgen haast vergeet. Ook al heb je geen kaas gegeten van de financiële wereld, met de interactieve voorstelling '£¥€$' van Ontroerend Goed kan je eens zwemmen in het geld en kiezen hoe jij het wil beleggen.

Hebzuchtige tripWat nerveus zitten we met zevenen rond een tafel. We kennen elkaar niet, maar zullen heel de avon...
Lees meer

ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt veroordeeld: “Dit is een politiek proces”

Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt is vandaag door de Antwerpse correctionele rechtbank schuldig bevonden aan ’kwaadwillige belemmering van het verkeer' bij een stakingsactie in 2016. Hij krijgt evenwel geen straf. ABVV-militant Tom D. werd vrijgesproken. Voor de vakbond is dit een principiële veroordeling en een gevaarlijk precedent dat alle toekomstige stakingen en andere acties criminaliseert. “We laten het hier niet bij en zullen in beroep gaan tot er een vrijspraak is", klinkt het strijdvaardig.
Lees meer

Opstand in de Rif: “Zijn jullie een regering of een criminele bende?”

De overgrote meerderheid van de Marokkanen in België en andere Europese landen zijn afkomstig uit de Rif-regio. Elke familie in de Rif heeft wel iemand die ergens in een Europees land woont. Waarom deze massale migratie van de Riffijnen in de jaren ’60 en ’70? Waarom zijn de huidige Riffijnse jongeren zo ontworteld? Ze zijn hier niet welkom maar ook daar niet. Om dit te begrijpen lees je best het boek ‘Opstand in de Rif’.

Tien auteurs uit België en Nederland geven elk vanuit hun exper...
Lees meer

Belg aangehouden in Marokko wegens Facebook-activisme rond de Rif-protesten

Wafi Kajoua, 36, activist en Belg van Marokkaanse origine, is zondag in Marokko gearresteerd, terwijl hij onderweg was naar Nador. Hij wordt onder andere beschuldigd van 'separatisme' en 'het ondermijnen van de interne veiligheid van Marokko'. Hij is niet de enige activist uit de diaspora die op de zwarte lijst staat wegens steun aan de Hirak-opstand in de Rif. De Hirak-activisten uit de diaspora hebben zich op sociale media massaal gemobiliseerd om zijn arrestatie aan te klagen. En roepen de Belgische staat op om in actie te schieten.
Lees meer