about
Toon menu

stand-alones

snippets

long-reads

handleidings

Dries van Agt ondersteunt BDS-campagne voor Palestijnen

Voormalige eerste minister van Nederland Dries van Agt is een fervente activist voor de Palestijnse rechten. Hij was afgelopen week in België en DeWereldMorgen sprak met hem.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs)...
Lees meer

Dries van Agt ondersteunt BDS-campagne voor Palestijnen

Voormalige eerste minister van Nederland Dries van Agt is een fervente activist voor de Palestijnse rechten. Hij was afgelopen week in België en DeWereldMorgen sprak met hem.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs)...
Lees meer

Trekt Uw Plant aangeklaagd voor verkoop en teelt van cannabis

De Antwerpse raadkamer heeft donderdag een twintigtal leden van de Cannabis Social club Trekt Uw Plant doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor teelt en verkoop van Cannabis. De zaak zal ergens in het voorjaar voorkomen. De advocaat van enkele beklaagden Jos Vander Velpen vindt het frappant dat het openbaar ministerie een organisatie die niet uit is op winstbejag en binnen de wetgeving handelt op één lijn stelt met pure drugscriminelen. 

In mei 2017 viel de politie binnen bij een 20...
Lees meer

Callcenter concurrentieslag: “We worden nog meer uitgeperst”

Stijgende werkdruk, flexibiliteit, constant monitoring en sancties als de opgelegde doelstellingen niet gehaald worden. De werknemers zijn de dupe van de felle concurrentieslag tussen de callcenters. We spraken met Karina die al negen jaar in een callcenter werkt. “De werkomstandigheden zijn er de afgelopen jaren enorm op achteruitgegaan. We worden nog meer uitgeperst.”

Karina* is eind 40 en werkt al negen jaar fulltime in een callcenter. “Ik deed voordien de ene tijdelijke job na de andere...
Lees meer

Actie bagagisten Aviapartner: "Dit is winst maken op sociale dumping"

"De werkdruk is de laatste jaren voortdurend toegenomen. Dat laat zich voelen. Zelfs op piekmomenten moeten wij met drie een vliegtuig laden en lossen. Dit conflict sleept al jaren aan. De druppel die de emmer nu deed overlopen was de beloofde premie van 250 euro die na een drukke, hete en onderbemande zomer afgelopen week werd betaald. Niemand kreeg het volledige beloofde bedrag."

Er komt niet alleen personeel van Aviapartner naar de actie in de vertrekhal van Brussels Airport in Zaventem, waar...
Lees meer

4 jaar zonder verkiezingen en dan krijgen we toch een status quo

Vier jaar moesten we wachten op deze stembusgang. De zenuwen stonden dan ook gespannen en de onzekerheid was groot. Doordat dit de eerste verkiezingen zijn na de onuitgegeven coalitie op federaal niveau hoopten velen ook nationale trends te kunnen ontwaren. Die zijn er aan voor de moeite. De kiezer liet zich blijkbaar voornamelijk door lokale gezichten en thema’s leiden.

Werd het een groene zondag, zoals Almaci in verschillende interviews voorspelde? Groen maakte op verschillende plaatsen een g...
Lees meer

"Ook moskeeën vragen ons welke partijen het voor de hoofddoek opnemen"

In 2012 hebben de Antwerpse moslims Patrick Janssens massaal de rug gekeerd omwille van zijn hoofddoekenverbod. En het hoofddoekendebat ligt sindsdien niet stil. Actiegroep BOEH voert al jaren strijd tegen het hoofddoekenverbod. Ook tijdens de verkiezingen zitten ze niet stil. Ze worden overal gevraagd, van moskeeën tot organisaties om informatie te geven over het standpunt en beleid van de verschillende partijen inzake de hoofddoekenkwestie. We spraken met Yasmina Akhandaf, één van de activisten van BOEH. 
Lees meer

50.000 milieu-activisten vieren opschorting kapvergunning Hambacher bos

Meer dan 50.000 betogers zakten afgelopen zaterdag af naar het Hambacher bos vlakbij Keulen. Ze vragen een halt aan de plannen om het 12.000 jaar oude bos te kappen voor de uitbreiding van de bruinkoolmijn. Een eerste overwinning hebben ze alvast binnen na de uitspraak afgelopen week van de rechtbank die de kapvergunning on hold zette.

Na de ontruiming van enkele weken geleden riepen de activisten op tot massale burgerlijke ongehoorzaamheidsacties. De eerste geplande actie was afgelopen zaterda...
Lees meer

War on drugs in Antwerpen: “Wij merken er niets van”

Het huidige Antwerps stadsbestuur rolt telkens met de spierballen en doet straffe uitspraken over haar war on drugs. Maar heeft dat repressief beleid effectief tot iets geleid? “We merken er niets van. De gebruikers vinden nog even gemakkelijk de weg naar drugs. De beschikbaarheid is even groot en de prijzen zijn dezelfde gebleven”, zegt Tino Ruyters van Free Clinic vzw, het hulpverleningscentrum voor verslaafden in Antwerpen.

War on drugs hoezo? “We kunnen vaststellen dat het drugsgebrui...
Lees meer

15.000 voor waardig pensioen in Antwerpen: “Wij zijn niet kwaad, wij zijn woest”

Op een koude en regenachtige ochtend zakten vijftienduizend manifestanten af naar Antwerpen. Eén boodschap weerklonk luid en duidelijk: wij willen werk dat werkbaar is en een degelijk pensioen.

“Wij zijn niet kwaad, wij zijn woest”, weerklonk het tijdens de betoging die van het Museum voor Schone Kunsten richting de Groenplaats trok. Die woede richtte zich vooral tegen de pensioenplannen van de regering die de pensioenleeftijd verhoogde tot zevenenzestig. Ook de voorwa...
Lees meer

Politie maakt einde aan zes jaar bezetting Hambacher bos in Duitsland

Na een twee weken durende massale operatie heeft de politie een einde gemaakt aan de bezetting van het Duitse Hambacher bos. Bijna 200 mensen bezetten al bijna 6 jaar het bos uit protest tegen de plannen van het energiebedrijf RWE om het bos te kappen voor de uitbreiding van de bruinkoolmijn. De ontruiming verliep niet zonder slag of stoot. Een journalist kwam om het leven, nadat hij van een loopbrug viel. De activisten kondigen alvast nieuwe protestacties aan.

De klimaatactie-coalitie "Ende Gelä...
Lees meer

'In onze ideale stad is de Ring overkapt en hebben we de auto amper nodig'

Zeg 'Ringland' en de ogen van de meeste Antwerpenaren beginnen te blinken. Eindelijk een tot de verbeelding sprekend project dat niet alleen de permanente files op de Antwerpse Ring zal oplossen, maar ook nog voor extra groen zorgt en voor schonere lucht. Ringland zag het levenslicht net voor de verkiezingen van 2014. Hoe kijkt Peter Vermeulen van Ringland terug op de ontwikkelingen in het Oosterweeldossier en wat is hun inzet voor komende verkiezingen?

Ringland werd boven het doopvont gehouden...
Lees meer

'De Wever moet weg uit het stadhuis'

Het ABVV in Antwerpen lanceert een campagne: “Ja, ik wil het anders in Antwerpen”. Kiezers kunnen op de website vertellen hoe hun stad anders en beter kan worden bestuurd. De getuigenissen moeten de mensen overtuigen om voor een links beleid te kiezen. “De Wever moet uit het stadhuis”, klinkt het bij Dirk Schoeters, algemeen secretaris van het ABVV-Antwerpen.

“De Wever heeft het zelf gezegd. Als er een links bestuur zou komen in Antwerpen, dan is dat de voorbode van een links bestuur in V...
Lees meer

Wat is cultuurparticipatie?

Participatie, participatie, participatie! Wat is cultuurparticipatie? Is het enkel een buzzwoord? We gingen een kijkje nemen op de #DIP-dag, een nieuwe meetup van Demos vzw in samenwerking met Zomer van Antwerpen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3";...
Lees meer

Tweede Cannabis Hoogdag in Gent

De Cannabis Social Club Gent organiseerde de 2e Cannabis Hoogdag in Gent met als doel het taboe rond cannabis consumptie te doorbreken. Hulpverleners, activisten en ervaringsdeskundigen kwamen getuigen. Ze pleiten voor een decriminalisering.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml...
Lees meer