about
Toon menu

Youth for Climate week 13. Oftewel: overheid geeft al 13 weken geen gehoor

Week 13. Zo lang houdt Youth for Climate in ons land de strijd voor een sociaal en rechtvaardig klimaatbeleid al vol. Hoopvol, maar ook triestig tegelijk. Want dat betekent ook dat de overheid in ons land al 13 weken lang geen gehoor geeft. Veel scholieren stapten dit keer mee gekleed in het groen. De klimaatmars in Antwerpen in beeld.

...
Lees meer

Women’s strike festival Antwerp

In België, zoals overal ter wereld, zijn vrouwen nog steeds slachtoffer van heel wat geweld: seksistisch, racistisch, economisch. Ze worden geïntimideerd, fysiek aangevallen en seksueel misbruikt. Omdat ze vrouw zijn. Maar ook omdat ze moslima zijn, niet wit, transgender, ... Vrijdag 8 maart staakten vrouwen in het land om hiertegen in actie te komen. In Antwerpen op het Theaterplein kwamen stakende vrouwen* bij elkaar op het Women's strike festival. Een fotoreportage!

Vrouwen zijn ondervertege...
Lees meer

15.000 voor waardig pensioen in Antwerpen: “Wij zijn niet kwaad, wij zijn woest”

Op een koude en regenachtige ochtend zakten vijftienduizend manifestanten af naar Antwerpen. Eén boodschap weerklonk luid en duidelijk: wij willen werk dat werkbaar is en een degelijk pensioen.

“Wij zijn niet kwaad, wij zijn woest”, weerklonk het tijdens de betoging die van het Museum voor Schone Kunsten richting de Groenplaats trok. Die woede richtte zich vooral tegen de pensioenplannen van de regering die de pensioenleeftijd verhoogde tot zevenenzestig. Ook de voorwa...
Lees meer

ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt veroordeeld: “Dit is een politiek proces”

Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt is vandaag door de Antwerpse correctionele rechtbank schuldig bevonden aan ’kwaadwillige belemmering van het verkeer' bij een stakingsactie in 2016. Hij krijgt evenwel geen straf. ABVV-militant Tom D. werd vrijgesproken. Voor de vakbond is dit een principiële veroordeling en een gevaarlijk precedent dat alle toekomstige stakingen en andere acties criminaliseert. “We laten het hier niet bij en zullen in beroep gaan tot er een vrijspraak is", klinkt het strijdvaardig.
Lees meer

Vakbondsmilitanten voor de rechter: "Dit is poging om toekomstige acties te verhinderen"

In Antwerpen stonden vrijdag twee vakbondsvertegenwoordigers van het ABVV terecht omdat ze het verkeer zouden gehinderd hebben tijdens een staking twee jaar geleden. “Als dit proces verkeerd afloopt, zal de impact op het stakingsrecht heel groot zijn", klinkt het bij de vakbondsleden die hun collega’s kwamen steunen.

(Foto Karina Brys) Op 24 juni 2016 staakte het ABVV tegen de besparingen van de regering-Michel. In de Antwerpse haven...
Lees meer

Tax Pride: “Stop met rijken en vermogenden te pamperen”

Een 5.000-tal militanten van de twee grote vakbonden namen maandag deel aan de 1e 'Antwerp Tax Pride' voor rechtvaardige belastingen. Onder het motto: ‘Echte helden verschuilen zich niet op de Bahama’s, de Kaaiman- of de Maagdeneilanden. Een echte held betaalt belastingen.’ Ze roepen de regering op om belastingontwijking bij grote bedrijven aan te pakken en dringend werk te maken van een progressief belastingbeleid. De optocht trok van het Sint Jansplein in Antwerpen richting dienst Financiën.
Lees meer

“Werken in de zorg = enkel voor supermensen”

ABVV Social-Profit Antwerpen eist investering in plaats van afbouw van gezondheidszorg. Ze klaagt de hoge werkdruk door structurele onderbezetting aan. Na de geslaagde nationale acties van 24 november, 22 maart en 1 juni, voert de Antwerpse afdeling van ABVV Social Profit lokaal actie. Verkleed als power rangers hielpen ze in twee zorgcentra in het Antwerpse mee om het werk van het personeel eventjes te verlichten.

...
Lees meer

De Grote Parade van Hart boven Hard in beeld

Vanaf het Noordstation in Brussel stapten duizenden mensen op zondag 7 mei mee met de Grote Parade van Hart boven Hard naar de langste tafel op de Pachecolaan. Met oorverdovend geklop eisen ze een ander beleid van de regering. Een fotoreportage:

...
Lees meer

Naar Hulst met Geneeskunde voor het volk

400 patiënten van de diverse afdelingen van Gvhv stapten op de bus naar het Nederlandse Hulst voor betaalbare geneesmiddelen. PVDA-voorzitter Peter Mertens reed mee en vertelde over de discussie tussen de verkozenen en Maggie De Block deze week in het parlement. Bij aankomst was de persaandacht enorm. Het verschil in prijs tussen België en Nederland is soms hallucinant, voor bijvoorbeeld 1 doosje omeprazole in België heb je er in Nederland 14!  De apotheken in Hulst draaiden vandaag een goede om...
Lees meer

3.000 feestvierders op DiverCity 2017

3.000 jongeren feestten afgelopen zondag 30 april in Antwerpen tijdens DiverCity, een festival om de diversiteit van de stad te vieren en tegen alle vormen van racisme. DiverCity werd georganiseerd door Redfox, de jongerenorganisatie van PVDA. Het werd een kleurijk feest zowel in het park als op het podium met als publiekstrekker de mega populaire Soufiane Ediane.

...
Lees meer

Witte woede: de lente van de non-profitsector

De lente komt vanzelf, maar een sociaal akkoord voor alle non-profit werknemers niet. Voor duizenden mensen uit het hele land dé reden om op 21 maart, de officiële eerste lentedag, naar Brussel te komen en samen de druk bij de overheid op te voeren. “Wij eisen een akkoord, nu. Het wordt tijd dat de politiek over de brug komt”, klinkt het keihard door een speaker vanaf een rijdende wagen, waar de demonstranten in een grote massa achter stappen. De nationale non-profitbetoging kan in ieder geval niet worden genegeerd.
Lees meer

Neen tegen 'Belgiumban' en neen tegen Trump in België

"Hey Trump, build a wall around yourself." "Theo wij VERMOEDEN dat u een racist bent." Met deze protestleuzen gingen honderden mensen gisteren in Brussel de straat op. Ze zeggen nee tegen Trumps bezoek aan België, en nee tegen de verstrenging van de vreemdelingenwet. Een fotoreportage.

...
Lees meer